Τα εφήμερα

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Λιποθυμία μαθητή από ασιτία, σύμφωνα με μαρτυρία της μητέρας του
(λαϊκίζω, το ξέρω...)

Η πηγή φαίνεται να είναι αυτό το δημοσίευμα με χτεσινή ημερομηνία (όλα τα άλλα που βρίσκω έχουν σημερινή ημερομηνία). Η κυρία που μιλάει στο βιντεοκλίπ δεν στέκεται ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο θέμα αλλά τοποθετείται γενικά.

Η μητέρα, αν καταλαβαίνω σωστά το δημοσίευμα, δεν είναι άνεργη, αλλά την έχει εγκαταλείψει ο σύζυγός της και, προφανώς, πέντε άνθρωποι με ένα (βασικό πιθανότατα) μισθό δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Οποιαδήποτε εποχή.

Εμένα μου μοιάζει να είναι ένα απαράδεκτο αλλά όχι ασυνήθιστο περιστατικό οικογενειακής εγκατάλειψης (μια διαχρονική κατάσταση), που εμφανίζεται ξαφνικά στη δημοσιότητα ένα μήνα μετά, την παραμονή μιας απεργίας, για να δώσει αφορμή για γενικεύσεις και πασάλειμμα με τα σημερινά προβλήματα. Είμαι βέβαιος ότι πολλοί κακόπιστοι (και μερικοί καλόπιστοι) θα χαρακτήριζαν τη μεθόδευση ως λαϊκισμό.

Από την άλλη, θεωρώ ευτύχημα που, λόγω των συνθηκών, κινητοποιήθηκαν συνάνθρωποι να βοηθήσουν. Δεν ξέρω αν θα υπήρχε αντίστοιχη κινητοποίηση παλιότερα (μάλλον όχι αν κρίνω από όσα λέει η συνδικαλίστρια στο βίντεο, που από τα λόγια της καταλαβαίνω ότι πλέον γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις αντί για δήθεν φιλανθρωπικές γενικούρες --όλα δικά μου λόγια).

Ναι, Στάθη, εγώ το θεωρώ λαϊκισμό. Όχι δικό σου φυσικά, αφού είμαι βέβαιος ότι καλόπιστα θεώρησες ειλικρινή την είδηση (από το in.gr είναι δα, με πηγή κοτζάμ ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου προϊσταται πλέον και δικός τους άνθρωπος). Οπότε, ακόμη και αν δεν είναι άλλο ένα παράδειγμα λαϊκισμού, είναι κακή, κάκιστη δημοσιογραφία.

Edit: Και επειδή τώρα είδα την κατακλείδα σου στο προηγούμενο, προφανώς συμφωνώ ότι το θέμα είναι η ασιτία των παιδιών, με λιποθυμίες ή χωρίς, με μνημόνιο ή χωρίς.
 

LostVerse

Member
Δεν ξέρω για ποια περίπτωση λες, πάντως στο Μεσολόγγι, όπου έγινε ντόρος, πράγματι δεν υπήρξε λιποθυμία. Το διέψευσε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος έκανε γνωστό το κρούσμα της ασιτίας (τα παιδιά που υποσιτίζονταν ήταν στην ίδια τάξη με τον γιο του). Το λέω απλά για την ιστορία, μια και το θέμα φυσικά είναι η ασιτία παιδιών, με ή χωρίς λιποθυμία...

ΟΚ, εγώ αναφέρθηκα σ' αυτό:[COLOR=00000] Καταγγελία εκπαιδευτικών: Μαθητές λιποθυμούν από την πείνα ![/COLOR]
Που διαψεύστηκε από αυτό: Διαψεύδει το υπουργείο Παιδείας τις καταγγελίες περί λιποθυμίας μαθητών από ασιτία

Νομίζω, αν και δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα, ότι στην συνέχεια αναφέρθηκαν και κάποια άλλα περιστατικά και σε άλλα σχολεία, με αποτέλεσμα η παραπάνω διάψευση να καταστεί κενό γράμμα.
 

LostVerse

Member
Βλέπω με τον τρίτο χαρακτηρισμό δεν έχεις πρόβλημα, σωστά; :twit:

Good point. Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Σε μια παλαιότερη συζήτηση περί του λήμματος σε άλλο φόρουμ, το συμπέρασμα ήταν «γιατί βαφτίζουμε τα παιδιά μας; Αφού στο τέλος όλοι μ*****ς λεγόμαστε» :D

Επίσης όπως είχε γράψει ο Κώστας Φαρμάκης σε ένα πανάρχαιο editorial, «μ******ς είναι αυτός που πιστεύει και διακηρύσσει "εγώ μ******ς δεν είμαι και μ******ς δεν πιάνομαι"».

Το μ******ς εξ ορισμού περιλαμβάνεται στα δυο πρώτα, όπως η λέξη «κύριος» στην λέξη «στρατηγός». Ρεαλιστικά εξάλλου, αν είσαι το ένα από τα δυο, το μ******ς είναι το μικρότερο από τα προβλήματά σου, πόσω μάλλον αν είσαι και τα δυο :p

Γιατί λοιπόν να έχω πρόβλημα; :twit:
 

nickel

Administrator
Staff member
VIDEO: Θ.Πάγκαλος «Κομμουνιστές, φασίστες και μ....ες οι Αγανακτισμένοι»!

(Ήμουν λοιπόν κομμουνιστής και φασίστας ταυτόχρονα; Κοίτα να δεις!)

Μου αρέσει που γίνονται αναλύσεις επί αναλύσεων για τις εκάστοτε δηλώσεις του Πάγκαλου, όταν λέει τα πιο απλά πράγματα με τον πιο απλό τρόπο. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από περικοκλάδες, φαίνεται.

Απαρίθμηση έκανε. Δεν είπε καν ότι οι φασίστες είναι βλάκες.
 

daeman

Administrator
Staff member
[...] Απαρίθμηση έκανε. Δεν είπε καν ότι οι φασίστες είναι βλάκες.

Άλλωστε ο φασισμός δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την ακροδεξιά και την πολιτική· πολλοί χώροι έχουν τους φασίστες τους.

ΛΚΝ:

φασισμός ο [fasizmós] O17 : 1. πολιτικοκοινωνικό σύστημα της άκρας δεξιάς, με έντονα αυταρχικό και εθνικιστικό χαρακτήρα, που καταργεί τον κοινοβουλευτισμό και τη δημοκρατία και βασίζεται στο μονοκομματισμό και στον ολοκληρωτισμό: O ~ αιματοκύλησε την Eυρώπη. Δε θα περάσει ο ~! 2. (ιστ.) δικτατορικό καθεστώς που, με αρχηγό το Mουσολίνι, επικράτησε στην Iταλία: O ιταλικός ~ κράτησε από το 1922 ως το 1943. 3. χαρακτηρισμός αυταρχικής ενέργειας, πράξης ή καταπιεστικής, δεσποτικής συμπεριφοράς: O κοινωνικός / καθημερινός ~ του άντρα απέναντι στη γυναίκα / των γονιών απέναντι στο παιδί. [λόγ. < ιταλ. fascismo (-ismo = -ισμός)]
 
Σωστά, το είχε πάρει ξώφαλτσα το αυτί μου (ή το μάτι μου) αυτό το περιστατικό.
 
Ναι, Στάθη, εγώ το θεωρώ λαϊκισμό. Όχι δικό σου φυσικά, αφού είμαι βέβαιος ότι καλόπιστα θεώρησες ειλικρινή την είδηση (από το in.gr είναι δα, με πηγή κοτζάμ ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπου προϊσταται πλέον και δικός τους άνθρωπος). Οπότε, ακόμη και αν δεν είναι άλλο ένα παράδειγμα λαϊκισμού, είναι κακή, κάκιστη δημοσιογραφία.

Edit: Και επειδή τώρα είδα την κατακλείδα σου στο προηγούμενο, προφανώς συμφωνώ ότι το θέμα είναι η ασιτία των παιδιών, με λιποθυμίες ή χωρίς, με μνημόνιο ή χωρίς.
Συμφωνώ απόλυτα. Ωστόσο, μεταξύ σοβαρού κι αστείου (μαύρο αστείο...) θα πω για την είδηση (όπως δημοσιεύθηκε στο in.gr) ότι se non è vero, è ben trovato. Πάντα υπήρχαν άστεγοι, πάντα υπήρχαν άνθρωποι που ψάχνουν στα σκουπίδια να βρουν κάτι να φάνε, όσο πάνε κι αυξάνονται όμως κατά γενική ομολογία. Το είπε άλλωστε και η γυναίκα στο βίντεο: το φαινόμενο έχει ενταθεί τελευταία.

Υστερόγραφο:
Το «λαϊκίζω» δεν το έγραψα μόνο για εφέ, αλλά το εννοούσα εν μέρει. Πλέον θέλω να πετάξω το νυστέρι και το μικροσκόπιο του νηφάλιου επιστήμονα και να αρπάξω μια πέτρα.
Αν θέλετε νούμερα, οι Γιατροί του Κόσμου μιλούσαν για ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2010 και επανήλθαν με νέα έκκληση πριν από έναν μήνα. Αν θέλετε μελό λαϊκισμό και περιπτωσιολογία, να ένα true story (Πολύγωνο, πριν από μερικές βδομάδες):
Καθ' όλα αξιοπρεπής οικογένεια ξένων (μπαμπάς, μαμά και δύο παιδιά) ψάχνουν σε κάδο σκουπιδιών έξω από τον Σκλαβενίτη για πεταμένα τρόφιμα. Κρατούν στο χέρι κάποια λάφυρα. Η κοπέλα που μου το αφηγήθηκε τους έδωσε δέκα ευρώ (εκείνοι αποσβολώθηκαν από την κίνησή της) και έφυγε κλαίγοντας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πλέον θέλω να πετάξω το νυστέρι και το μικροσκόπιο του νηφάλιου επιστήμονα και να αρπάξω μια πέτρα.
Έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποια πτυχή της πραγματικότητας έρχεσαι σε επαφή. Αν κάθεσαι στο γραφείο σου και διαβάζεις διάφορες αναλύσεις έχεις διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από το αν σε έχει πλήξει άμεσα εσένα τον ίδιο ή αν έρχεσαι σε συχνή ή καθημερινή επαφή με τους πιο αδικημένους αυτής της κατάστασης. Το κακό, αν σηκώσεις πέτρα, είναι που δεν θα ξέρεις πού πρέπει να την πρωτορίξεις. Οπότε καλύτερα ψάξε για νόμισμα των δέκα ευρώ.
 
Κι εγώ στην αρχή τσίμπησα με την είδηση κι έπαθα ένα μίνι εγκεφαλικό, αλλά τώρα βρίσκομαι στην περίεργη θέση να υπερασπίζομαι τον Πάγκαλο. :)
Ο Πάγκαλος αναφερόταν σε όσους επιθυμούν να επιστρέψουμε στη δραχμή, όχι στους Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος (όχι πως γι' αυτούς έχει πολύ καλύτερη άποψη βέβαια). Είπαμε, se non è vero è ben trovato...
 
Έχει πολύ μεγάλη σημασία με ποια πτυχή της πραγματικότητας έρχεσαι σε επαφή. Αν κάθεσαι στο γραφείο σου και διαβάζεις διάφορες αναλύσεις έχεις διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από το αν σε έχει πλήξει άμεσα εσένα τον ίδιο ή αν έρχεσαι σε συχνή ή καθημερινή επαφή με τους πιο αδικημένους αυτής της κατάστασης.
Σωστό. Κάπου στη μέση είμαι εγώ: μη φανταστείς ότι συγχρωτίζομαι καθημερινά με το προλεταριάτο...

Το κακό, αν σηκώσεις πέτρα, είναι που δεν θα ξέρεις πού πρέπει να την πρωτορίξεις. Οπότε καλύτερα ψάξε για νόμισμα των δέκα ευρώ.
Δόξα τω θεώ, από πέτρες άλλο τίποτα. Σε αντίθεση με τα δεκάευρα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τραγουδάκι για την homonymie του con από Brassens, για να σας στείλω να διαβάσετε για τα γαλλικά του Πάγκαλου στον Σαραντάκο [εδώ], όπου και η ιστορία με τον Ντε Γκολ:

Ο Πάγκαλος έχει ζήσει στη Γαλλία και ξέρει καλά Γαλλικά, όπως βλέπετε άλλωστε τα μιλάει με άνεση -ξέρει λοιπόν τη σημασία της λέξης. Με προβληματίζει λίγο η αναφορά στον στρατηγό Ντε Γκολ -δεν ξέρω αν ο Ντε Γκολ είχε τη φήμη ανθρώπου αθυρόστομου ή έστω που δεν μασάει τα λόγια του. Είδα στη γαλλική Βικιπαίδεια ότι στον πόλεμο, βλέποντας σ’ ένα τζιπ γραμμένο «Mort aux cons» («Θάνατος στους μαλάκες!»), σχολίασε: «Vaste programme, Messieurs, vaste programme», που νιώθω τον πειρασμό να το αποδώσω, όχι πιστά, «Χαρά στο κουράγιο σας».


Ayant avecques lui toujours fait bon ménage
J'eusse aimé célébrer sans être inconvenant
Tendre corps féminin ton plus bel apanage
Que tous ceux qui l'ont vu disent hallucinant.

Ceût été mon ultime chant mon chant du cygne
Mon dernier billet doux mon message d'adieu
Or malheureusement les mots qui le désignent
Le disputent à l'exécrable à l'odieux.

C'est la grande pitié de la langue française
C'est son talon d'Achille et c'est son déshonneur
De n'offrir que des mots entachés de bassesse
A cette incomparable instrument de bonheur.

Alors que tant de fleurs ont des noms poétiques
Tendre corps féminin' c'est fort malencontreux
Que la fleur la plus douce la plus érotique
Et la plus enivrante en ait de plus scabreux.

Mais le pire de tous est un petit vocable
De trois lettres pas plus familier coutumier
Il est inexplicable il est irrévocable
Honte à celui-là qui l'employa le premier

Honte à celui-là qui par dépit par gageure
Dota de même terme en son fiel venimeux
Ce grand ami de l'homme et la cinglante injure
Celui-là c'est probable en était un fameux.

Misogyne à coup sûr asexué sans doute
Au charmes de Vénus absolument rétif
Etait ce bougre qui toute honte bue toute
Fit ce rapprochement d'ailleurs intempestif.

La malpeste soit de cette homonymie
C'est injuste madame et c'est désobligeant
Que ce morceau de roi de votre anatomie
Porte le même nom qu'une foule de gens.

Fasse le ciel qu'un jour, dans un trait de génie
Un poète inspiré que Pégase soutient
Donne en effaçant d'un coup des siècles d'avanie
A cette vraie merveille un joli nom chrétien

En attendant madame il semblerait dommage
Et vos adorateurs en seraient tous peinés
D'aller perdre de vue que pour lui rendre hommage
Il est d'autre moyen et que je les connais
Et que je les connais.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
CPI2011: Κρίση ΝΑΙ, Βελτίωση ΟΧΙ

[...] H Ελλάδα στο CPI 2011
Οι χώρες της ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, εν μέρει λόγω της αποτυχίας καταπολέμησης της δωροδοκίας και της φοροδιαφυγής -βασικοί παράγοντες της οικονομικής κρίσης-, βρίσκονται μεταξύ των πιο χαμηλόβαθμων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η Ελλάδα, η οποία με 3,4 βαθμούς μοιράζεται την 80η θέση, μαζί με την Κολομβία, το Μαρόκο, το Ελ Σαλβαδόρ, την Ταϋλάνδη και το Περού. Ανάμεσα στους ουραγούς της Ευρώπης –προτελευταία πριν τη Βουλγαρία- και της Ευρωζώνης (τελευταία μετά την Ιταλία η οποία βρίσκεται 11 θέσεις μακριά!), η χώρα μας έμεινε μετεξεταστέα και ο στόχος της βάσης φαντάζει ουτοπία![...]


3,4 με άριστα το 10 (προς SBE :twit:: ναι, ναι, ξέρουμε, αυτά συμβαίνουν και αλλού, αλλά το ΗΒ π.χ. πήρε 7,8). Ε, μην τα θέλουμε κι όλα δικά μας, τουλάχιστον περάσαμε τη Βόρειο Κορέα κατά 2,4 βαθμούς, κάτι είναι κι αυτό.
 

SBE

¥
Οπότε το ερώτημα είναι: είναι τα φετεινά αποτελέσματα της διαφάνειας χειρότερα από παλιότερα; Α ναι, αυτό τι σημαίνει;

Όμως, αν δείτε την παρουσίαση των αποτελεσμάτων (σύνδεσμος σε πιντιεφ στο κάτω μέρος της σελίδας που παραθέτει η Παλάβρα, διαφάνεια 7) μας λέει ότι:
  • Το CPI ΔΕΝ επιτρέπει συγκριτική ανάλυση σε βάθος χρόνου
  • Αλλαγή θέσης στην κατάταξη ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα αλλαγή στην αντίληψη
  • ΚΑΜΙΑ ουσιαστική αλλαγή αντίληψης για την Ελλάδα

Οπότε στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε, το οποίο μπορεί να είναι και καλό. Εγώ περίμενα περισσότερη φοροδιαφυγή λόγω φοροκυνηγιού.

ΥΓ Οι Άγγλοι είναι εξπέρ στα νομικά της βιτρίνας. Κάθε παρανομία γίνεται νόμος και νομιμοποιείται και βγαίνει η χώρα λάδι. Την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκε σε ιδιώτη μια από τις τράπεζες που κρατικοποιήθηκαν στην αρχή της κρίσης. Χωρίς το χρέος της που το αναλαμβάνει το κράτος (είκοσι δις αν θυμάμαι καλά). Είμαι σίγουρη ότι η πώληση ήταν και "διαφανής" και νόμιμη, και τώρα κάποιοι πίνουν στην υγεία του κορόιδου αγγλικού λαού που θα πληρώσει τα είκοσι δις και κάποιοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι προγραμματίζουν πώς θα ξοδέψουν τα δωράκια τους.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκε σε ιδιώτη μια από τις τράπεζες που κρατικοποιήθηκαν στην αρχή της κρίσης. Χωρίς το χρέος της που το αναλαμβάνει το κράτος (είκοσι δις αν θυμάμαι καλά).
Αυτό εννοούμε όταν λέμε "διαφθορά"; Εγώ νόμιζα ότι είναι ο χρηματισμός, ο νεποτισμός, το φακελάκι, η κλοπή δημοσίου χρήματος από κρατικούς λειτουργούς, όχι οι νομιμοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Άσε που από νομιμοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης εδώ, άλλο τίποτα. Είπαμε, μαζί με την Κολομβία.
Εγώ περίμενα περισσότερη φοροδιαφυγή λόγω φοροκυνηγιού.
:confused:
 

nickel

Administrator
Staff member
Το ξέρω ότι το ξέρουμε όλοι, αλλά καλό είναι να το επαναλάβουμε:

Φοροφυγάδες δεν είναι αυτοί που τρέχουν επειδή τους κυνηγάνε οι φόροι!

:)

( ΟΚ, να μην το διασκεδάσουμε λίγο; )
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Να προσθέσω ότι το παρακάτω
ΥΓ Οι Άγγλοι είναι εξπέρ στα νομικά της βιτρίνας. Κάθε παρανομία γίνεται νόμος και νομιμοποιείται και βγαίνει η χώρα λάδι. Την περασμένη εβδομάδα πουλήθηκε σε ιδιώτη μια από τις τράπεζες που κρατικοποιήθηκαν στην αρχή της κρίσης. Χωρίς το χρέος της που το αναλαμβάνει το κράτος (είκοσι δις αν θυμάμαι καλά). Είμαι σίγουρη ότι η πώληση ήταν και "διαφανής" και νόμιμη, και τώρα κάποιοι πίνουν στην υγεία του κορόιδου αγγλικού λαού που θα πληρώσει τα είκοσι δις και κάποιοι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι προγραμματίζουν πώς θα ξοδέψουν τα δωράκια τους.

δεν έχει καμία σχέση με την έρευνα περί διαφθοράς. Στο σύνδεσμο που έδωσα αναφέρεται ξεκάθαρα ότι:

Ο Δείκτης βαθμολογεί 183 χώρες από το 0 (απόλυτη διαφθορά) έως το 10 (μηδενική διαφθορά) και βασίζεται στα επίπεδα αντίληψης της διαφθοράς στο δημόσιο τομέα). Χρησιμοποιεί στοιχεία από 17 πρωτογενείς έρευνες, οι οποίες εστιάζονται σε τομείς όπως η εφαρμογή των νόμων κατά της διαφθοράς, η πρόσβαση στην πληροφόρηση και η σύγκρουση συμφερόντων.
 

SBE

¥
Αυτό ενννοούμε όταν λέμε "διαφθορά"; Εγώ νόμιζα ότι είναι ο χρηματισμός, ο νεποτισμός, το φακελάκι, η κλοπή δημοσίου χρήματος από κρατικούς λειτουργούς, όχι οι νομιμοφανείς πρακτικές της κυβέρνησης.

Λυπάμαι κυρίες μου, αλλά στην προσπάθειά σας να δείξετε ότι έχω λάθος αντίληψη για το ζήτημα δέχεστε να συμμαχήσετε με το διάβολο.
Είναι κατάχρηση εξουσίας η νομιμοφάνεια; Ήταν διαφθορά το Βατοπέδι;

Και επειδή καλό είναι να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε, η Διεθνής Διαφάνεια λέει στις σελίδες της τι μετράει και προτείνω ανάγνωση. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον π.χ η περίπτωση της Ολλανδίας. Από τη μια χαμηλός δείκτης διαφθοράς εντός των τειχών, από την άλλη, οι Ολλανδικές επιχειρήσεις πρώτες στη δωροδοκία

Και μην ξεχνάμε, η ΔΔ δεν μετράει το ότι δεν σας έκοψε αποδειξη ο γιατρός σας. Ούτε τα έσοδα που δεν δηλώσατε πέρσι.
 
Top