Το κάπνισμα

crystal

Moderator
Αν, λέω αν, αντί να απαγόρευαν το κάπνισμα, δοκίμαζαν να μοιράζουν χάρτινα τασάκια στην είσοδο της πλαζ, φαντάζομαι πως δεν θα ικανοποιούνταν επαρκώς το λαϊκό αίσθημα.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μην κρίνεις από τον εαυτό σου που θα τα χρησιμοποιούσες :) Άσε που όταν η παραλία είναι πήχτρα, το θέμα δεν είναι η γόπα, είναι ο καπνός (κάπου εδώ η crystal λέει άσε μας ρε #!$%@!$ Παλάβρα επιτέλους :p:D )
 

crystal

Moderator
Μα δεν μπορώ να πιστέψω ότι θα είχε κανείς τασάκι και δεν θα το χρησιμοποιούσε. ΟΚ, να δεχτώ ότι σε μη οργανωμένες παραλίες υπάρχουν πολλοί που δεν μπαίνουν στον κόπο να τις φυλάξουν κάπου (αν και πιστέψτε με, βλέπω ολοένα και περισσότερες παρέες να τις ρίχνουν σε μπουκαλάκια με νερό και να επιδίδονται στο ευγενές σπορ του γόπινγκ πριν φύγουν - μαζεύοντας μαζί και τις γόπες των προηγούμενων). Αλλά να έχεις τασάκι και να τις πετάξεις κάτω; Ποιος το κάνει αυτό;
Όσο για τον καπνό, ειλικρινά, βρε Παλάβρα, πόσο πήχτρα πρέπει να είναι η παραλία για να σε ενοχλήσει ο καπνός του διπλανού; Και πόσο δισεπίλυτο μπορεί να είναι αυτό το θέμα σ' έναν τέτοιο χώρο;
 

nickel

Administrator
Staff member
Πάντως, είχα αρχίσει κι εγώ να γράφω ότι είναι υπερβολικοί οι Γάλλοι και ότι θα έπρεπε να μοιράζουμε τασάκια... Ύστερα διάβασα το ρεπορτάζ των Νέων μέχρι τέλους:

Οποιαδήποτε προσπάθεια έως σήμερα να διατηρηθούν οι παραλίες καθαρές έπεφτε στο κενό. «Επί χρόνια μοιράζαμε τασάκια ή ενημερωτικά φυλλάδια, ώστε ο κόσμος να μην πετά τις γόπες στην άμμο. Τίποτα δεν είχε αποτέλεσμα», σχολιάζει ο Κολουρά. «Ανακαλύψαμε, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο, ότι τίποτα δεν θα αλλάξει εάν δεν υπάρξει η απειλή του προστίμου» - ανάλογη απαγόρευση επιβλήθηκε πρόσφατα και στη Νέα Υόρκη εξοστρακίζοντας τους φανατικούς καπνιστές από πάρκα, παραλίες και πεζοδρόμους.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Κοίτα: οργανωμένες σε παραλίες όπως αυτές της Αττικής, η απόστασή σου από τον διπλανό σου μπορεί να είναι λιγότερο από μέτρο όταν έχει κόσμο.
Πάντως, για την ευσυνειδησία των άλλων, εγώ δεν είμαι και τόσο σίγουρη - θέλω να πω, δεν είναι μόνο οι γόπες, εδώ τα κουτάκια από τις μπίρες δε μαζεύουν πολλές φορές.
 
Μα, αγαπητοί, η άμμος είναι το τασάκι... Είναι σα να μπήγεις το κερί στο αμμωτό μανουάλι, τόσο ηδονικό. Επίσης: γιατί να πληρώνει ο δήμος τα χάρτινα τασάκια; Κανονικά θα έπρεπε να έχει κάθε καπνιστής φορητό τασάκι, όπως κάθε μηχανόβιος υποχρεούται να έχει κράνος, όπως είχαν οι Σιγκαπουρέζοι πριν από 15 κιόλας χρόνια (το 'χω ξαναγράψει), και πρόστιμο σ' όποιον πετάει τη γόπα κάτω.

Σε περιπτώσεις συμφόρησης, ναι, μπορεί να σε καπνίζει ο άλλος επί ώρες, κι ας είναι 'έξω'. Μου 'τυχε σε ταβέρνα της Πλάκας. Δίπλα καθόταν μια παρέα (Γιαπωνέζων) που είχαν βγει για να καπνίσουν, και όσην ώρα έτρωγα παραδίπλα, τόσην ώρα ανάσαινα τον καπνό τους, γιατί πραχτικά κάπνιζαν ασταμάτητα, καθώς ήταν τρεις. Μία ο ένας, μία η άλλη· μία ο ένας, μία η άλλη. Και φύσαγε έτσι που ερχόταν όλο σε μένα. Σαν να καίνε ξερόχορτα δίπλα σου, ένα πράμα, μόνο αραιότερο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Υπάρχουν καπνιστές που είναι ζώα.
Υπάρχουν μη καπνιστές που είναι ζώα.
Το θέμα είναι να εξανθρωπιστούν τα ζώα αυτά.

ΥΓ Ζητώ συγγνώμη απ' τα ζώα για το παρόν σχόλιο.
 

Elsa

¥
Σωστό!
Και, επιπλέον κάτι ακόμα: Πολλοί άνθρωποι δεν είναι αγενείς, αλλά κάποια πράγματα τα βλέπουν μόνο όταν μπουν στη θέση του άλλου. Το έχω δει αυτό πολλές φορές. Αν κάποιος κάνει παιδιά και τα δει να σκαλίζουν την άμμο και να ανακαλύπτουν γόπες (μερικές φορές να τις βάζουν και στο στόμα :eek:) δύσκολα θα ξαναφυτέψει τις δικές του...
 

SBE

¥
Γι'αυτό φίλοι και φίλες προτιμήστε τις παραλίες με βοτσαλάκι, με πέτρα και γενικά με οτιδηποτε δεν προσφέρεται για την εμφύτευση γοπών.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Philip Morris sues Australian government over tobacco laws.

Δεν ξέρω αν διαβάσατε ότι η Αυστραλία από το Δεκέμβριο θα υποχρεώνει όλες τις εταιρείες να πωλούν τα τσιγάρα τους σε λαδί μπλιαχ πανομοιότυπες συσκευασίες, με εκφοβιστικές εικόνες τυπωμένες στο πακέτο, στο οποίο η μάρκα των τσιγάρων θα αναγράφεται με πολύ μικρά γράμματα. Ήρθαν λοιπόν οι καπνοβιομηχανίες και άρχισαν τις αγωγές βάσει της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Φοβούνται ότι αν πιάσει στην Αυστραλία (που νομίζω ότι θα πιάσει), θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες, και μετά...
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Μπορεί απλώς να αυξηθούν οι πωλήσεις ταμπακιερών. Τέτοια ασχήμια, ούτε φωτογραφία σε φόρουμ δεν θα έπρεπε να είναι. (Ναι, τα λεξικά λένε ότι δεν έχει γενική πληθυντικού η ταμπακιέρα. Και όμως, να, έχει...)

 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ωστόσο, παίζει μεγάλο ρόλο η συσκευασία για την αγορά ενός προϊόντος. Μέχρι κι εγώ που δεν καπνίζω, καμιά φορά κοιτάζω τις συσκευασίες ορισμένων μαρκών (κι άλλη γενική πληθυντικού :D) και σκέφτομαι «τι ωραίο στιλ που δίνει!» Νομίζω δηλαδή ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει κάποιον που σκέφτεται ν' αρχίσει το κάπνισμα, όχι κάποιον που καπνίζει ήδη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Νομίζω δηλαδή ότι ένα τέτοιο μέτρο θα επηρεάσει κάποιον που σκέφτεται ν' αρχίσει το κάπνισμα
Μακάρι!
(Στο μεταξύ, μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε ωραίες ταμπακιέρες. Θα ψάξω μήπως βρω σχέδια ταμπακιερών διαφορετικών μαρκών.)
 
Χτες το βράδυ πήγα στο Booze Cooperativa να δω μια έκθεση ονόματι Σέξαρση και ήτανε τίγκα στο ντουμάνι (όχι η έκθεση, που ήταν σε ειδικό άδειο χώρο, αλλά το μαγαζί). Κρίμα, γιατί ο χώρος είναι ως γνωστόν πολύ ωραίος. Είχε αρκετό κόσμο (όχι η έκθεση, αλλά το μαγαζί). Μετά πήγα στο Black Duck να δω τα κουστούμια που είχε σχεδιάσει ο Μόραλης για τις Έξι Λαϊκές Ζωγραφιές των Χατζιδάκι-Ραλλούς Μάνου. Εκεί στον κυρίως χώρο (μεγάλες πιένες) δεν καπνίζουν, αλλά στο πίσω μπαρ καπνίζουν. Όλα αυτά περιμένοντας να βραδιάσει κι άλλο ώστε να πάω στην εκδήλωση για τον "Π. Κονδύλη και τη μετάφραση" (η συνέχεια στο αρμόδιο νήμα...)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Το Booze είναι δηλωμένος χώρος καπνιστών, από τον ιδιοκτήτη του, οπότε θεωρώ δεδομένο το ντουμάνι.

Το πιο αστείο είναι αυτό που συνέβη σε μια ταβέρνα που πήγαμε την Παρασκευή. Μία κυρία από την παρέα μας πήρε τηλέφωνο για να κλείσει τραπέζι και ρώτησε αν στον χώρο τους επιτρέπουν το κάπνισμα. Η απάντηση ήταν "Ξέρετε, δεν χαλάμε το χατίρι στους πελάτες μας, τους αφήνουμε να καπνίζουν". Όταν η κυρία τού είπε, "Μα εμείς δεν είμαστε καπνιστές, δεν θέλουμε να πάμε σε χώρο που καπνίζουν", η απάντηση άλλαξε σε "Όχι, εμείς απαγορεύουμε το κάπνισμα στον χώρο μας". Το αποτέλεσμα; Πήγαμε και φυσικά επέτρεπαν το κάπνισμα, αλλά το μεγαλύτερο θράσος το είχαν αυτοί που ήταν όρθιοι πάνω απ' τα κεφάλια μας, περιμένοντας να φύγουμε για να καθίσουν αυτοί. Κάπνιζαν κι αυτοί αρειμανίως.

Ενώ είναι γνωστό ότι σχεδόν όλοι οι καπνιστές δέχονται να κάνουν ένα μη καπνιστικό διάλειμμα την ώρα που βρίσκονται σε ένα εστιατόριο, είναι απαράδεκτο να υποθάλπουν οι ιδιοκτήτες των χώρων το ντουμάνι, νομίζοντας ότι αλλιώς θα χάσουν πελατεία. Πότε θα καταλάβουν ότι δεν τη χάνουν την πελατεία όταν είναι καθαρός από ντουμάνι ο χώρος τους;
 
Το Booze είναι δηλωμένος χώρος καπνιστών, από τον ιδιοκτήτη του, οπότε θεωρώ δεδομένο το ντουμάνι.
Έχει πολλές σκακιέρες. Έχω παίξει χρόνια σκάκι με σκακιστές απέναντί μου να φυσάνε τον καπνό τους πάνω στη σκακιέρα, τον καιρό που το κάπνισμα δεν απαγορευόταν στις (αθλητικές) σκακιστικές αίθουσες. Οπότε όχι, δεν θα πάρω!

Το αποτέλεσμα; Πήγαμε και φυσικά επέτρεπαν το κάπνισμα. (...) Πότε θα καταλάβουν ότι δεν τη χάνουν την πελατεία όταν είναι καθαρός από ντουμάνι ο χώρος τους;
Ίσως όταν, αντί να πάτε, τους δήλωνε η φίλη σου στο τηλέφωνο ότι "α, τότε δεν θα έρθουμε, γεια σας".
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νομίζω ότι πρέπει να το εφαρμόσουμε. Να παίρνουμε τηλέφωνο πριν πάμε σε ένα εστιατόριο και να βεβαιωνόμαστε ότι εφαρμόζουν την απαγόρευση του καπνίσματος, και αν δείχνουν πρόθυμοι να κάνουν τα στραβά μάτια, να δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε.
Αλλά άκου τι μας συνέβη ένα βράδυ σ' ένα εστιατόριο όπου απαγορεύεται το κάπνισμα: Ξαφνικά άρχισε να έρχεται μια έντονη μυρωδιά καπνού. Κοιτούσαμε γύρω μας και δεν βλέπαμε κανέναν να καπνίζει. Ποιος κάπνιζε; Η σερβιτόρα που έβγαινε από τον κυρίως χώρο του εστιατορίου στο μικρό χολ που υπήρχε μπροστά.
 
Α, αυτό είναι κλασικό! Στα εστιατόρια που πηγαίνω με τουρίστες, υπάρχει ένα τραπεζάκι ρεζερβέ, κάπου σε μια γωνιά, όπου αναθυμιά το αφημένο τσιγάρο του σερβιτόρου, ώστε όταν έχει λίγο χρόνο να ξαποστάσει (όρθιος), να περνάει να τραβά καμιά τζούρα.
 

Elsa

¥
Το "περί καπνίσματος" κείμενο του συνεργατικού καφενείου της Ακαδημίας Πλάτωνος (αγνοώντας τα ορθογραφικά λάθη), είναι ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει σχετικά με το θέμα, νομίζω. Και η επιλογή να μην επιτρέπεται το κάπνισμα, έχω διαπιστώσει ότι γίνεται σεβαστή από όλους όσους συχνάζουν εκεί.
Προσοχή, ακολουθεί διαφήμιση! :rolleyes:
Το προαναφερθέν καφενείο είναι ένα πολύ ενδιαφέρον εγχείρημα, όπου γίνονται και διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρια κ.λπ.
Χτες π.χ. πήγα και παρακολούθησα το μάθημα πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού με την Αρετή Μίγγου και ενθουσιάστηκα.
Ποτά, ροφήματα και μεζέδες έχουν πολύ προσιτή τιμή (δείτε τον κατάλογο), και αν πάτε Κυριακή μεσημέρι (κι έχει καλό καιρό) να κάνετε οπωσδήποτε μια βόλτα στο υπέροχο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος!
:)
 
Top