Τα της κρίσης (ό,τι περνάει από την κρησάρα μας)

nickel

Administrator
Staff member
Η γνώμη μου είναι ότι από το σπίτι δεν μπορείς να καταλάβεις αυτό που γίνεται στην πλατεία, πρέπει να κατέβεις να το δεις από κοντά.

Σε διαβεβαιώνω ότι το άγχος του ανέργου και του απειλούμενου με ανεργία και του υποαμειβόμενου το αντιλαμβάνομαι πολύ καλύτερα από π.χ. τον Αλαβάνο, που είπε να γίνει Ταχρίρ η πλατεία Συντάγματος. Πιστεύω στη φοβερή ενέργεια που βγάζουν οι νέοι ακόμα κι αν δεν μπορώ να δω τα πράγματα με τα ίδια μάτια. Κάνω ρομαντικές σκέψεις για το τι μπορούν να πετύχουν παρόμοια κινήματα σε διεθνές επίπεδο. Αλλά όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι μπορώ να αντέξω να ακούω τα αστήρικτα και τα αντιφατικά που χάνω ώρα και βλέπω γραμμένα. Συγγνώμη, αλλά η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι το σχολείο δεν μας έμαθε να σκεφτόμαστε γενικώς και τα κόμματα δεν μας έμαθαν να σκεφτόμαστε πολιτικά. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω εγώ τις απαντήσεις, αλλά αλίμονο αν θα πρέπει να τις αναζητήσουμε στις συνελεύσεις του Συντάγματος. Με το θυμικό θα κυβερνηθεί η χώρα;
 

Elsa

¥
Δεν με κατάλαβες, εννοώ οτι δεν μπορείς να πιάσεις τον σφυγμό, το ύφος, τον παλμό της συνέλευσης μέσα από την οθόνη. Ούτε να δεις την δουλειά που ρίχνουν εθελοντικά ένα σωρό νέα παιδιά για να στηθεί κάθε μέρα και να λειτουργεί όλο αυτό το πράγμα, που, ακόμα και σαν ομαδική ψυχοθεραπεία να το δει κανείς, έχει την αξία του!

(Το μόνο θετικό είναι οτι από την οθόνη δεν μπορείς να μυρίσεις την ανυπόφορη τσίκνα από τις καντίνες που πολιορκούν την πλατεία :angry:)
 

nickel

Administrator
Staff member
(Το μόνο θετικό είναι οτι από την οθόνη δεν μπορείς να μυρίσεις την ανυπόφορη τσίκνα από τις καντίνες που πολιορκούν την πλατεία :angry:)
Μα τι λες; Αυτό είναι ένα από τα πιο αρνητικά της απόστασης... :)
Αλλά με τα άλλα συμφωνώ, και θα ήθελα να είμαι από μια γωνιά (ή από πολλές γωνιές). Είμαι σίγουρος ότι θα έφευγα με ανάμικτα αισθήματα, αλλά ισχυρά αισθήματα.
 

Elsa

¥
Αν δεν το κατάλαβες ακόμα, σε προ(σ)καλώ να κατέβεις! :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Λες να φτιάξω ένα νήμα που να λέει: «Σσσς, κάντε ησυχία, κοιμούνται οι Λεξιλόγοι!» Να προκαλέσω έτσι αντιδράσεις, όπου οι Λεξιλόγοι θα προσπαθούν να αποδείξουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ότι δεν κοιμούνται. Και, ανάμεσα στ' άλλα, να κατέβουμε και στην πλατεία με πανό που θα γράφει «1 EUROCENT FOR EACH GREEK WORD YOU USE». Θα μας λατρέψουν οι αγανακτισμένοι.
 

SBE

¥
Συγγνώμη, αλλά η εντύπωση που αποκομίζω είναι ότι το σχολείο δεν μας έμαθε να σκεφτόμαστε γενικώς και τα κόμματα δεν μας έμαθαν να σκεφτόμαστε πολιτικά.

αααααααχ, και πού να'ξερες ακόμα τι άλλο έχουν δει τα ματάκια μου εδώ και λίγο καιρό που μας ξαμολύσανε να κάνουμε πρωτογενή έρευνα στην Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι για άλλο νήμα, πιθανόν το νήμα της παιδείας.
Για το ζήτημα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, εγώ τις βλέπω σαν ευκαιρία να ξεδώσει ο αγανακτισμένος και να επιστρέψει μετά στην προηγούμενη κατάστασή του. Ελεγχόμενη έκρηξη, πώς αλλιώς να το πω;

Γιατί να, δεν μπορείς να προτείνεις εναλλακτική λύση, αυτό και μόνο είναι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Σε περίοπτη θέση ήταν το πανό που με εντυπωσίασε περισσότερο και έγραφε:
ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΝ ΔΕΝ ΦΥΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΧΡΕΟΣ
Η δική μου ερώτηση:
Θέλουμε να φύγουν η κυβέρνηση και η τρόικα; Βεβαίως, να φύγουν, κι εγώ μαζί σ' αυτή την απαίτηση. Αλλά ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να λέει και να το πιστεύει, "Να φύγει το χρέος"; Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι από τους αγανακτισμένους δεν φταίνε άμεσα για το χρέος, αλλά τι θα πει "Να φύγει το χρέος"; Είναι σαν να μιλάνε τα παιδιά ενός χρεοκοπημένου επιχειρηματία που απαιτούν να σταματήσει εδώ και τώρα ο μπαμπάς τους να είναι χρεοκοπημένος, για να συνεχίσουν να ζουν όπως είχαν συνηθίσει. Καλές είναι οι συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, αλλά καμιά λύση έχουν να προτείνουν για την επόμενη μέρα της στάσης πληρωμών; Όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πάρουν τον (έστω και κουτσουρεμένο) μισθό τους και οι συνταξιούχοι
δεν θα πάρουν την (κουτσουρεμένη) σύνταξή τους; Ακόμα και στη χρεοκοπημένη Αργεντινή, το δάνειο στο ΔΝΤ πληρώθηκε στο ακέραιο. Ας μας πουν σε ποιον πλανήτη διαγράφονται τα χρέη μιας χώρας επειδή το απαιτούν οι κάτοικοί της με διαδηλώσεις.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν μπόρεσα να ακούσω τις ομιλίες στο Σύνταγμα, είχε πέσει πολλή ζήτηση, αλλά θα ανέβουν να τα ακούσουμε σε ηχογράφηση. Ακούω τις ερωταπαντήσεις στο http://thepressproject.gr/ και με στεναχωρεί που (κάποιοι) λένε μισές αλήθειες. Δεν θα πείσουν ανθρώπους που καταλαβαίνουν δυο πράγματα όταν κρύβουν τα δυσάρεστα. Αλλά δεν θα πω τίποτ' άλλο αν δεν ακούσω και τις ομιλίες.
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως είδαμε και από το άλλο νήμα, ο Βαρουφάκης καλεί τον ΓΑΠ να κατέβει στο Σύνταγμα, αλλά να πει στους συγκεντρωμένους αυτά που ο Βαρουφάκης θα ήθελε να πει ο Παπανδρέου. Στην Ελευθεροτυπία διάβασα ένα σχόλιο για το σνομπάρισμα των συγκεντρώσεων των αγανακτισμένων, με τίτλο Οι Λουδιστές του Facebook (μη μας μπερδεύετε, Λουδίτες τους ξέρουμε). Φαίνεται εκεί να γίνεται ένα μπέρδεμα ανάμεσα στους αγανακτισμένους και στις μεθόδους που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία. Καλό είναι να τα βλέπουμε χώρια: υπάρχει (α) η τεχνολογία, που είναι καλό πράγμα και μπορεί να βοηθήσει στην ενημέρωση και σε αμεσότερη δημοκρατία (δηλ. στη διαφάνεια σε σχέση με τα πεπραγμένα των αρχών, σε ενημέρωση προς τον πολίτη αλλά και, αναδραστικά, σε ενημέρωση των αρχών για το πώς νιώθει ο πολίτης για όσα συμβαίνουν καθημερινά). Υπάρχει (β) ο «χυλός της αγανάκτησης» — τα πλήθη που είναι ενωμένα στα «όχι», αλλά φυσικά μπορούν να γίνουν σαράντα κόμματα κομμάτια στα «ναι», όταν θα πρέπει να προτείνουν με κάθε σοβαρότητα το τι θα ήθελαν να γίνει. Και υπάρχει και (γ) η φενάκη της «άμεσης δημοκρατίας», που, ας πούμε, όπως τη βλέπουμε στην πλατειακή της εφαρμογή, στερείται ένα πολύ βασικό στοιχείο της δημοκρατίας: την αντιπροσωπευτικότητα. Αυτά τα τρία ζητήματα πρέπει να τα βλέπει κανείς ξεχωριστά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Έ - λ - ε - ο - ς !!!

Είναι γνωστό ότι ο Κουρής, ο ιδιοκτήτης του ALTER, έχει εξαπολύσει εκστρατεία επιστροφής στη δραχμή με σλόγκαν «Άσχημα περνάγαμε με τη δραχμούλα μας;» χωρίς φυσικά να εξηγεί ποια δραχμούλα έχει στο νου του.

Όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει μερικές προσθέσεις με το χέρι, η επιστροφή στη δραχμή σήμερα είναι νομοτελειακό ότι θα σημάνει τουλάχιστον πληθωρισμό. Δεν είναι τυχαίο που ακόμη και η Αλέκα Παπαρήγα απέκλεισε την άμεση επιστροφή στη δραχμή.

Δεν θα είναι η συνδεδεμένη με το υπό κατασκευή τότε ευρώ δραχμή των τελευταίων χρόνων του 20ου αιώνα και δεν είναι καν βέβαιο αν θα είναι η δραχμή με το 20%+ ετήσιο πληθωρισμό της δεκαετίας του 1980.

Είναι βέβαιο ότι δεν θα είναι ελεύθερα μετατρέψιμη σε συνάλλαγμα (δηλαδή ευρώ, δολάρια κλπ) και θα γυρίσουν οι ένδοξες εποχές όπου είχες δικαίωμα συνολικά 250 δολάρια (180 ευρώ) τον χρόνο για να βγεις στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν τα ένδοξα επαγγέλματα του μαυραγορίτη συναλλάγματος και του τελωνοφύλακα συναλλάγματος, που θα ελέγχει τις κάλτσες στις βαλίτσες μήπως βρει τίποτε κρυμμένα χαρτονομίσματα.

Ένα άλλο νομοτελειακό επακόλουθο ειναι ότι τα χρέη προς το δημόσιο (που θα μετατραπούν βέβαια εφάπαξ σε νεοδραχμές) θα υποτιμηθούν ραγδαία καθώς η νεοδραχμή θα ξεφτιλίζεται. Έτσι, ο κάθε πονηρίδης που έχει φροντίσει να βγάλει (νόμιμα, δεν λέω...) τα ευρώ του εκτός δικαιοδοσίας του ελληνικού κράτους, θα τα επαναφέρει ως σωτήρας για να ξοφλήσει και να αγοράσει ό,τι πετάει και κολυμπάει.

Αυτά είναι προφανή· τι κάνεις όμως αν είσαι ο πολιτικός αρχηγός που ζει και ανασαίνει από την ατάκα των ειδήσεων και σε φιλοξενεί το δραχμοπροωθητικό κανάλι;

Πετάς την μπαρούφα της μη μετατρέψιμης ευρωδραχμής. Λαϊκίζεις με τον χείριστο τρόπο:

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, η «ευρωδραχμή» θα αποθαρρύνει την έξοδο του χρήματος από την Ελλάδα και πρόσθεσε:

«Έτσι, ο λαθρομετανάστης που θα πληρώνεται στην ευρωδραχμή, δεν θα μου βγάζει 12 δισ. έξω, δεν θα έχουν καμία αξία. Το Lidl, το Carefour που μαζεύουν κάθε Παρασκευή όλο το βιός των Ελλήνων, δεν θα μου βγάζει στο εξωτερικό, γιατί δεν θα έχει καμία αξία».

Δεν εξηγείς στον κόσμο με τι λεφτά θα γεμίζουν τα ράφια (ξένα κι ελληνικά σούπερ μάρκετ), πώς θα προχωράνε τα αυτοκίνητα, πώς θα γιατρεύονται οι άρρωστοι και χίλια δυο πράγματα, που ως άνθρωπος της πιάτσας είναι αδύνατο να μη γνωρίζεις.

Βγάζεις όμως την υποχρέωση στον οικοδεσπότη για τον πολύτιμο χρόνο που σου έδωσε στον αέρα.

Μου θύμισε ένα ανάλογο σενάριο που είχα περιγράψει πριν ξεκινήσει καν η κρίση. Με ανταλλάξιμη δραχμή, στο 30% του τζίρου. Που είχα αναφέρει για πλάκα, μυθιστορηματικά. Παρατηρήστε άλλωστε το λαδί χρώμα εκείνου του κειμένου.

Για πλάκα. Όχι στα σοβαρά. Έλεος πια!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
«Έτσι, ο λαθρομετανάστης που θα πληρώνεται στην ευρωδραχμή, δεν θα μου βγάζει 12 δισ. έξω, δεν θα έχουν καμία αξία. Το Lidl, το Carefour που μαζεύουν κάθε Παρασκευή όλο το βιός των Ελλήνων, δεν θα μου βγάζει στο εξωτερικό, γιατί δεν θα έχει καμία αξία».
Δηλαδή, όχι να ελέγχονται οι εργοδότες, ώστε να μην υπάρχει ανασφάλιστη εργασία και, πέρα απ' όλα τ' άλλα, να μη χάνει το κράτος φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, αλλά να εκμεταλλευόμαστε τους λαθρομετανάστες, όμως να μην τα κάνουν ό,τι θέλουν τα λεφτά τους, ορίστε μας.

Και επίσης, κατά τ' άλλα, κόπτεται για το μεταναστευτικό! Σαν να λέει στους ανίδεους που τον ψηφίζουν, «ναι, σας λέω ότι δε θέλουμε άλλους λαθρομετανάστες, αλλά από την άλλη ας τους εκμεταλλευτούμε λίγο, εις βάρος σας βέβαια, αφού έτσι οι εργοδότες τους θα τα τσεπώνουν διπλά και θα κλέβουν το δημόσιο».

Επίσης, τα χρήματα που δίνει το Lidl εδώ σε φόρους, και τις θέσεις εργασίας, να μην τα χάσουμε.

Και τρίτον, ο ίδιος που έχει τόση περιουσία, γιατί δε δωρίζει ένα κομμάτι της, π.χ. σε οικογένειες ανέργων, ή στο κράτος, που τόσο τον κόφτει;
 

daeman

Administrator
Staff member
[...]Και τρίτον, ο ίδιος που έχει τόση περιουσία, γιατί δε δωρίζει ένα κομμάτι της, π.χ. σε οικογένειες ανέργων, ή στο κράτος, που τόσο τον κόφτει;

Και με ήχο (και Zazcat) εδώ. :lol:
 
Ο Μπάμπης Τάδε του δελτίου ειδήσεων του Σκάι έγραψε ένα άρθρο στην Καθημερινή όπου λέει ότι ο Κουρής τα λέει αυτά γιατί χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του και ελπίζει να ξοφλήσει με ευρώ εξωτερικού όταν θα έχουμε δραχμή.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Είναι γνωστό ότι ο Κουρής, ο ιδιοκτήτης του ALTER, έχει εξαπολύσει εκστρατεία επιστροφής στη δραχμή με σλόγκαν «Άσχημα περνάγαμε με τη δραχμούλα μας;» χωρίς φυσικά να εξηγεί ποια δραχμούλα έχει στο νου του.
Προφανώς η δραχμούλα που έχει κατά νου ο κος Κουρής είναι αυτή που θα του επιτρέψει να γλιτώσει το να καταβάλει τελικά αυτά που χρωστάει.

ΥΓ Α, και ο κος Κουρής είναι όχι μόνον του Alter αλλά και του Kontra. Και του Alter είναι/ήταν κι ο Γιαννίκος (της Modern Times).
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο Μπάμπης Τάδε του δελτίου ειδήσεων του Σκάι έγραψε ένα άρθρο στην Καθημερινή όπου λέει ότι ο Κουρής τα λέει αυτά γιατί χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του και ελπίζει να ξοφλήσει με ευρώ εξωτερικού όταν θα έχουμε δραχμή.

Τι εννοείς; Ότι δεν το κάνει ο Κουρής από ιδεολογία και οξυδέρκεια περί τα οικονομικά;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από συζητήσεις των ημερών έχω αποκομίσει την εντύπωση ότι η επιστροφή στη δραχμή, όπως και η χρεοκοπία, είναι όντως ελπίδα για τους υπερχρεωμένους, κάθε κατηγορίας.
 
Όπως και η ρύθμιση χρεών, γενικότερα. Να χρεωθώ δηλ. εγώ το φέσι του τάδε που αγόρασε αμαξάρα με δάνειο για να πουλάει μούρη, όταν εγώ δεν το έκανα. Κάπως έτσι σκέφτονται και οι δανειστές λαοί μας (άσχετα αν μας βάζουν αδίκως όλους τους Έλληνες στο ίδιο καλάθι), και μας φτύνουν.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στους γερμανόφωνους πιστωτές μας, αυτές τις ημέρες υπάρχει απίστευτος εκνευρισμός (ανάμεσα στον κοσμάκη) με τις 4500 συντάξεις υπεραιωνόβιων που η Κατσέλη δήλωσε ότι κακώς πληρώνονται και σε τελευταία ανάλυση, άντε να είναι 20 εκ. ευρώ κλπ --και τρελαίνονται. Η επωδός είναι: «Μα δεν έχετε υπολογιστές;» «Μα είναι δυνατόν σε ευρωπαϊκή χώρα;»

Η σωστή απάντηση είναι (για μικρές χώρες): «Σιγά τα λεφτά, πιο πολλά σας έχουμε πληρώσει από πέρσι σε τόκους» και τους αφήνεις τέζα, αλλά η ουσία είναι ότι και τα μεν, και τα δε, πεταμένα λεφτά είναι...

(Για τις μεγάλες χώρες, τους εξηγείς λίγο για μίζενς και σταματάει εκεί η κουβέντα...)
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Ο Μπάμπης Τάδε του δελτίου ειδήσεων του Σκάι έγραψε ένα άρθρο στην Καθημερινή όπου λέει ότι ο Κουρής τα λέει αυτά γιατί χρωστάει τα μαλλιοκέφαλά του και ελπίζει να ξοφλήσει με ευρώ εξωτερικού όταν θα έχουμε δραχμή.
Ο Κουρής του έκανε μήνυση. Βρε, όσες μηνύσεις κι αν κάνει, εμείς θα ξέρουμε ότι γι' αυτό έχει ξεκινήσει την εκστρατεία επιστροφής στη "δραχμούλα μας".
 
Top