metafrasi banner

tradeoff

Περιέργως, αυτό δεν μας έχει απασχολήσει, ίσως όμως να το βρίσκετε αυτονόητο.

Φράσεις όπως there is always a tradeoff between speed and quality, ας πούμε. Συμψηφισμός είναι μια στάνταρ απόδοση, αλλά αναρωτιέμαι τι καταλαβαίνει ο αναγνώστης. Ιδέες;

Πάντα γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ Α και Β...
Κάτι δεν μου αρέσει εδώ. Μπορεί ο πληθυντικός, μπορεί και η σύνταξη. Δηλαδή, λέμε «το αποτέλεσμα είναι ένας συμβιβασμός της ταχύτητας και της ποιότητας». Λέμε όμως «γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας»;
Και αμοιβαίες υποχωρήσεις...
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κόντεξτ. Συν τοις άλλοις, μπορεί να οδηγήσει στο βιαστικό συμπέρασμα ότι τα Α και Β είναι ανάλογα, ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογα.

Υπάρχει πάντα ένα ισοζύγιο ανάμεσα σε ... και ...

(Μεταφράζω, βέβαια, το αποτέλεσμα, το balance.)

Να προστεθεί και η φράση (για πάσα χρήση):
Κάπου κερδίζεις και κάπου χάνεις.

Κάτι δεν μου αρέσει εδώ. Μπορεί ο πληθυντικός, μπορεί και η σύνταξη. Δηλαδή, λέμε «το αποτέλεσμα είναι ένας συμβιβασμός της ταχύτητας και της ποιότητας». Λέμε όμως «γίνονται συμβιβασμοί μεταξύ ταχύτητας και ποιότητας»;
Νομίζω ότι δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτό το κόντεξτ. Συν τοις άλλοις, μπορεί να οδηγήσει στο βιαστικό συμπέρασμα ότι τα Α και Β είναι ανάλογα, ενώ είναι αντιστρόφως ανάλογα.

Εντάξει, ίσως το διατύπωσα πολύ θεωρητικά. Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι θα ήταν πιο ξεκάθαρο αν έγραφα «μεταξύ της επιλογής Χ και της επιλογής Ψ» και δεν έχω και εύκολο λακωνικό αντιπαράδειγμα. Ίσως αν είναι σαφές ότι τα μεγέθη δεν είναι ανάλογα: Νομίζω πως λέμε ότι κάτι είναι «ένας συμβιβασμός μεταξύ ποιότητας και ποσότητας...»

Αν όμως Α = «της επιλογής Χ» και Β = «της επιλογής Ψ» δεν είμαι εντάξει; :)

Σχετιζόμενα, αλλά άλλο το compromise, άλλο το balance, άλλο το compensation και άλλο το tradeoff. Δίνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο.

και μια άλλη προσέγγιση (θενξ SH): «στην προσπάθεια για ταχύτητα και ποιότητα γίνονται αναγκαστικά εκπτώσεις (ή σκόντα) και παραχωρήσεις»

Last edited:
Ας δώσουμε όποια ερμηνεία θέλουμε, αλλά ας έχουμε υπόψη πρόκειται από τις λέξεις που σηκώνουν καμιά εκατοστή αποδόσεις ανάλογα με το συγκείμενο.

Back