Tags — Θεματικές ετικέτες

nickel

Administrator
Staff member
Είχαμε συμφωνήσει να έχουμε λίγες ενότητες στο φόρουμ για να μη γίνει λαβύρινθος. Ωστόσο, ήρθε η ώρα να νοικοκυρευτούμε λίγο, αξιοποιώντας το σύστημα των θεματικών ετικετών (tags) που χαρακτηρίζουν νήματα. Είναι εδώ και καιρό της μόδας σε διάφορα ιστολόγια, όπου βλέπετε μια συστάδα λέξεων σε διαφορετικά μεγέθη. Πρόκειται για το σύννεφο ετικετών (tag cloud) με όλες τις ετικέτες σε αλφαβητική σειρά και σε μεγέθη ανάλογα με τον αριθμό νημάτων που φιλοξενεί η καθεμιά. Για παράδειγμα, το δικό μας σύννεφο μπορεί μια μέρα να είναι κάπως έτσι.Οι ετικέτες θα είναι καλό να χρησιμοποιούνται σε κάθε νήμα που ανοίγει στις ενότητες των ερωτήσεων, δηλαδή στις πρώτες έξι ενότητες του φόρουμ, αλλά αυτό δεν αποκλείει και ένα ψυχαγωγικό νήμα με κάποια γλωσσική αξία (βλέπε τσίτα) να πάρει κι αυτό την ετικέτα του. Όρισα ήδη καμιά πενηνταριά ετικέτες (αυτές που είναι τώρα στο σύννεφο και θα επαναλάβω στη συνέχεια) για να τις βρίσκετε έτοιμες. Γράφονται με πεζά, δεν ακολουθούν κανένα συγκεκριμένο σύστημα και το πιθανότερο είναι ότι θα προσθέσουμε κι άλλες (αλλά όχι πολύ περισσότερες, δεν χρειάζεται να γίνει χαμός). Κάθε νήμα θα πρέπει να έχει μία ετικέτα, αλλά μπορεί να έχει και τρεις και τέσσερις. Π.χ. κάπου φτάνει ένα σκέτο animals ή sports, αλλού μπορεί να βάλετε linguistics και idioms. Αν δεν βρίσκετε κάτι στην κατηγορία που θέλετε, διαλέξτε μια γενικότερη κατηγορία ή προσθέστε καινούργια, ιδιαίτερα αν πιστεύετε ότι είναι μια κατηγορία με μέλλον (αν ετοιμάζεστε να κάνετε δέκα ερωτήσεις για typography, μη διστάσετε να προσθέσετε την ετικέτα). Έτσι κι αλλιώς, οι συντονιστές έχουν το δικαίωμα να κάνουν αλλαγές.

Όταν ξεκινάτε ένα νήμα, κάτω ακριβώς από το πλαίσιο όπου γράφετε το κείμενό σας υπάρχει ένα μικρότερο πλαίσιο με την ένδειξη Tags και την υπόδειξη Separate tags using a comma. Όταν πληκτρολογείτε στο πλαίσιο μια ετικέτα που ήδη υπάρχει, θα εμφανιστεί λίστα με τις επιλογές που έχετε. Διαλέξτε μια ετικέτα που υπάρχει ή δημιουργήστε καινούργια.

Στα υφιστάμενα νήματα, κάτω από το τελευταίο μήνυμα υπάρχει μια γραμμή που λέει Tags αριστερά και Edit tags δεξιά. Αν πατήσετε το Tags, θα βρεθείτε στη σελίδα με το Tag cloud. Περιέχει τις ετικέτες που έχουν χαρακτηρίσει ένα τουλάχιστον νήμα. Δεν είναι (ακόμα) ο πλήρης κατάλογος. Ο πλήρης κατάλογος θα βρίσκεται εδώ και θα ενημερώνεται με τις νέες ετικέτες που έχουν εγκριθεί. Αν θέλετε να προσθέσετε ετικέτα σε ένα οποιοδήποτε νήμα, μη διστάσετε — πατήστε Edit tags. Αναλάβετε πρωτοβουλία και, αν κάνετε σωστά τη δουλειά, οι συντονιστές θα σας ευγνωμονούν, μια και θα πρέπει να ενημερώσουν μερικές δεκάδες νήματα.|.
.

Στη σελίδα με το σύννεφο, αν πατήσετε πάνω σε μια ετικέτα, θα εμφανιστούν όλα τα νήματα που έχουν ήδη χαρακτηριστεί με αυτήν. Τα είπα όλα, νομίζω. Γενικά για τις ετικέτες, στη Wikipedia.

Ακολουθούν οι κατηγορίες και αποκάτω προσθέστε τις παρατηρήσεις σας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Προτεινόμενες θεματικές ετικέτες

accounting
agriculture
anatomy
animals
arts
astronomy
biology
business
cars
chemistry
cinema
communications
computers
crafts
culture
economics
education
electronics
engineering
environment
finance
folklore
games
genetics
geography
geology
history
hobbies
idioms
law
linguistics
literature
marketing
media
medicine
metaphysics
microbiology
music
occupations
philosophy
physics
plants
politics
psychology
religion
science
slang
social sciences
sports
technology
telecommunications
theatre
tourism
transport
 

nickel

Administrator
Staff member
Συνδυασμοί που απαγορεύονται

Προς το παρόν, θα ήθελα να αποτρέψω συνδυασμούς του είδους:
science, astrology

 
Δεν ξέρω για άλλους, αλλά προσωπικά είχα γκρινιάξει εντόνως στο ξεκίνημα της Λεξιλογίας για την απουσία ενοτήτων στις ερωτήσεις, οπότε δεν μπορώ παρά να θεωρήσω πολύ καλή ιδέα τα tags. Έτσι θα είναι πιο εύκολη και η δουλειά των mods (αφού δεν θα χρειάζεται να μετακινούν τα νήματα των ερωτήσεων δεξιά κι αριστερά), ενώ διατηρείται η απλή και φιλική δομή του φόρουμ, χωρίς δεκάδες υποφόρουμ και υποενότητες. Έριξα μια πολύ γρήγορη ματιά στη λίστα των ετικετών και δεν έχω να παρατηρήσω κάτι, πέρα από το ότι το cars θα μου άρεσε να γίνει automotive και, κυρίως, το computers να γίνει IT (information technology). Όπως είπες κι εσύ, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα όταν αρχίσει να λειτουργεί στην πράξη το σύστημα.

Ερωτήσεις:
1. Μπορεί το όνομα μιας ετικέτας να αποτελείται από δύο λέξεις; Μάλλον ναι, αφού βλέπω το social sciences στη λίστα.
2. Έχει νόημα να προστεθούν tags που θα δηλώνουν τη γλώσσα-πηγή; Προφανώς είναι περιττό να μπαίνει το tag english σε κάθε ερώτηση, αλλά μπορούμε να χρησιμοποιούμε κάτι σαν non-english.
3. Λες ότι θα μπορούσε και ένα ψυχαγωγικό νήμα να έχει tag, αν παρουσιάζει γλωσσικό ενδιαφέρον. Θα θέλαμε να χρησιμοποιούμε tags ακόμη κι όταν δεν υπάρχει η γλωσσική διάσταση; Π.χ. videos, funnies, articles, events, κλπ. Πολύ φοβάμαι ότι το tag cloud θα μεγάλωνε επικίνδυνα και δεν θα ήταν πάντα ξεκάθαρο αν ένα tag αναφέρεται σε γλωσσικό ή μη νήμα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Να προσθέσουμε ένα γενικό tag "playground" που να περιλαμβάνει όλες τις υποκατηγορίες του ψυχαγωγικού χώρου;
 
Last edited:

Zazula

Administrator
Staff member
Συνδυασμοί που απαγορεύονται

Προς το παρόν, θα ήθελα να αποτρέψω συνδυασμούς του είδους:
science, astrology

Δηλαδή αν σε νήμα για την ομοιοπαθητική βάλω ετικέτες medicine, science θα πάρω ban; :p
 
Ερώτηση 1η: Το παρόν νήμα δεν θα έπρεπε να έχει ετικέτα; Ή μήπως ο ίδιος του ο τίτλος λειτουργεί σαν ετικέτα; (αλλά τότε δε συνυπολογίζεται στο σύννεφο ετικετών)

Ερώτηση 2η: Στο Search έχει 2 επιλογές, Tag Search και Advanced Search, που δεν δουλεύουν, ή εγώ δεν ξέρω να τις δουλέψω. Συγκεκριμένα, όταν τις πατάω απλώς εξαφανίζονται. Μπορεί κανείς να βοηθήσει;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Στην ερώτηση 2 έχεις δίκιο. Διαπίστωσα κι εγώ ότι δεν λειτουργεί. Ας περιμένουμε να επιστρέψουν από τις διακοπές τους οι αρμόδιοι των τεχνικών θεμάτων :-)
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ερώτηση 2η: Στο Search έχει 2 επιλογές, Tag Search και Advanced Search, που δεν δουλεύουν, ή εγώ δεν ξέρω να τις δουλέψω. Συγκεκριμένα, όταν τις πατάω απλώς εξαφανίζονται. Μπορεί κανείς να βοηθήσει;
Το πρόβλημα είναι με τον σύνδεσμο, όχι με την αναζήτηση βάσει ετικέτας. Πήγαινε στο Advanced Search (ή απλώς πάτα Go με κενό το πεδίο αναζήτησης στο απλό Search), και θα δεις στη δεξιά στήλη το Search by Tag. Γράψε στο Tag τον/τους όρο(υς) αναζήτησης κι είσαι τζάμι. :D
 
Ευχαριστώ. Το Go με κενό το έπιασα. Το 'πήγαινε στο Advanced Search' όχι, γιατί, όπως έλεγα παραπάνω, το πατάω και απλώς εξαφανίζεται.
Προβλέπεται να διορθωθούν οι σύνδεσμοι;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Ευχαριστώ. Το Go με κενό το έπιασα. Το 'πήγαινε στο Advanced Search' όχι, γιατί, όπως έλεγα παραπάνω, το πατάω και απλώς εξαφανίζεται.
Προβλέπεται να διορθωθούν οι σύνδεσμοι;
To έγραψα εγώ και το Advanced Search, πάντως, διότι κάποια στιγμή θα διορθωθεί ο σύνδεσμος και θα δουλεύει. Μέχρι τότε το Search-κενό-Go είναι μια χαρά — μαζί ίσως και με το να βάλει κάποιος τη διεύθυνση του Advanced Search στα αγαπημένα του: http://www.lexilogia.gr/forum/search.php?do=process.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Στο Search έχει 2 επιλογές, Tag Search και Advanced Search, που δεν δουλεύουν, ή εγώ δεν ξέρω να τις δουλέψω. Συγκεκριμένα, όταν τις πατάω απλώς εξαφανίζονται. Μπορεί κανείς να βοηθήσει;
Πλέον όταν πατάτε Search ξεπροβάλλουν από κάτω το πεδίο τού απλού (άμεσου) search, το Tag Search και το Advanced Search. Μπορείτε να ψάξετε αμέσως από το πλαίσιο του search, αλλά και να κάνετε Tag Search ή Advanced Search. Πατώντας σε ένα από αυτά τα δύο, ανοίγει ένα νέο παράθυρο με το είδος αναζήτησης που επιλέξατε. Αν δεν θέλετε να εργαστείτε σε νέο παράθυρο (και δεν έχετε ρυθμίσει τον browser σας να ανοίγει τα νέα παράθυρα σε tabs*), κάντε δεξί κλικ στο είδος αναζήτησης που θέλετε και επιλέξτε Open in New Tab.

*Για να ρυθμίσετε έτσι τον ΙΕ7 / ΙΕ8, Tools menu (ή από το Control Panel ή Run το inetcpl.cpl) > Internet Options > General tab > Tabs > Settings > Always open pop-ups in a new tab.
 
Top