soap opera

Katsik35

Active member
Πίστευα από χρόνια ότι ο όρος “soap opera” γεννήθηκε στη δεκαετία του ’30 – η wiki λέει ότι το πρώτο πρόγραμμα που θεωρείται σαπουνόπερα παίχθηκε τον Οκτώβριο του ’30, το OED αναφέρει ως πρώτη χρήση του όρου το Newsweek του 1939. Διάβαζα πρόσφατα το βιβλίο του Mazower “Salonica, City of Ghosts” (Alfred A. Knopf, New York, 2005) όπου, στη σελ. 291, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στη Θεσσαλονίκη το 1916 με τον Διχασμό, γράφει: “The writer William McFee thought the whole affair resembled a ‘soap opera’”. Δυστυχώς, δεν αναφέρει σε ποιο έργο του McFee υπάρχει αυτή φράση και, μολονότι ενδέχεται ο McFee να χρησιμοποίησε τη φράση αναχρονιστικά σε κάποιο βιβλίο του, π.χ. του 1940 ή του 1950, η εκδοχή αυτή που φαίνεται απίθανη. Αλλά εξ ίσου απίθανο μου φαίνεται να σφάλλει τόσο πολύ το OED στη χρονολόγησή του. Ξέρει κανείς σας τίποτα; Έχω αρχίσει να έχω αϋπνίες.

(Ελπίζω να έβαλα την ανάρτηση στο σωστό φόρουμ – οι αρμόδιοι ας με διορθώσουν)

Και σε επιθεώρηση του βιβλίου του Mazower στο παρακάτω άρθρο της Guardian, η αρθρογράφος φαίνεται να υποδηλώνει ότι ο όρος είχε χρησιμοποιηθεί νωρίτερα.

...In 1920 an American observer wrote that the Salonica scene reminded him of a "soap opera" (surely a very early printed use of the phrase)...

Last edited:
Back