metafrasi banner

signing authority = δικαίωμα υπογραφής

Υπάρχει η "αρμοδιότητα υπογραφής" και η "εξουσία υπογραφής" και δεν είμαι 100% σίγουρος ποιο είναι το σωστό εδώ και ποια η διαφορά μεταξύ τους. Το κείμενο αναφέρεται σε νόμιμο εκπρόσωπο εταιρείας με signing authority.

Thanks.
 
Καλημέρα αγαπητέ μου,

Η συνήθης απόδοση είναι «δικαίωμα υπογραφής» και έτσι συναντάται σε έγγραφα διαφόρων οργανισμών (π.χ. μεταβίβαση δικαιώματος υπογραφής).

Εύχομαι καλή συνέχεια.
 
Ναι, βέβαια και αυτό. Το ΙΑΤΕ μου δίνει αρμοδιότητα. Αν κι εξακολουθώ να μην είμαι σίγουρος για την διαφορά μεταξύ "εξουσίας υπογραφής" και "δικαιώματος υπογραφής". Την "αρμοδιότητα υπογραφής" μπορώ να δω πού και πώς δεν ταιριάζει.

Καλημέρα!
 
Last edited by a moderator:

nickel

Administrator
Staff member
Μια άλλη συνηθισμένη μετάφραση, εκείνη που ξεπερνά το πρόβλημα δικαίωμα = right (κάτι το οποίο διεκδικείς και σου παραχωρείται) αλλά και το πρόβλημα της σύνταξης (δεν συνηθίζεται η γενική πτώση μετά την αρμοδιότητα και την εξουσία, κανονικά πρέπει να έχουμε «να υπογράφει», το παλιό απαρέμφατο, π.χ. την εξουσία τού λύειν και δεσμείν), είναι η φράση εξουσιοδότηση υπογραφής. Ωστόσο, δεν υπάρχει πρόβλημα χρήσης με το δικαίωμα, αυτό συνηθίζεται, κυρίως όταν δεν μεταφράζουμε. Άλλωστε, συχνά το power και το authority μεταφράζονται με το δικαίωμα.
 
Ωραίες προτάσεις και αυτές. Τις κρατάμε. Το πρόβλημα όμως το δικό μου (και ο βασικός λόγος που συνήθως κάνω τέτοιου τύπου ερωτήσεις) είναι αν υπάρχει νομική διαφορά μεταξύ όλων αυτών των επιλογών:

1. αρμοδιότητα υπογραφής
2. εξουσία υπογραφής (που μου βγάζει το Γκουγκλ σε διοικητικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα νομίζω)
3. και το πιο κοινό "δικαίωμα υπογραφής" που μου υπενθύμισε ο Dr Moshe.

Εκεί κολλάω...
 

nickel

Administrator
Staff member
Σε 25 νομοθετήματα (νόμους, προεδρικά διατάγματα κ.λπ.) υπάρχει η φράση αρμοδιότητα υπογραφής. Π.χ. στον Νόμο 1566/1985 διαβάζω:
Το ύψος αμοιβής, οι όροι, η διαδικασία, η αρμοδιότητα υπογραφής των σχετικών συμβάσεων και κάθε σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Προεδρίας της Κυβέρνησης και Οικονομικών.

Σε 9 υπάρχει η εξουσία υπογραφής. Π.χ. σε προεδρικό διάταγμα διαβάζω:
Με απόφαση του Δ.Σ., ύστερα από πρόταση του Προέδρου, μπορεί να μεταβιβάζεται η εξουσία υπογραφής πράξεων, εγγράφων ή εντολών που εκδίδονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις στον Αντιπρόεδρο, στον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου, στους Διευθυντές των Κέντρων Έρευνας, στο Γενικό Διευθυντή, στους Διευθυντές και στους προϊσταμένους των λοιπών οργανικών υπηρεσιακών μονάδων.

Το δικαίωμα υπογραφής υπάρχει σε 147 νομοθετήματα. Π.χ. στον τίτλο νόμων ( Δικαίωμα υπογραφής εγγράφων "Με εντολή Υπουργού") ή στον Νόμο 3391/2005:
Με απόφαση του, ο Πρύτανης μπορεί να μεταβιβάζει στον Προϊστάμενο των Διοικητικών Υπηρεσιών του ΔΙ.ΠΑ.Ε., όπως και στους Προϊσταμένους των Τμημάτων, το δικαίωμα υπογραφής εγγράφων.

Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμιά απολύτως διαφορά ως προς τη νομική ουσία.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Μόλις ρώτησα και δικηγόρο που απάντησε «δικαίωμα υπογραφής».
 
Δεν αμφέβαλλα ποτέ ότι το δικαίωμα υπογραφής είναι μία από τις καλές εναλλακτικές. Σ' ευχαριστώ για τη βοήθεια.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Τίποτα, απλώς είπα να ρωτήσω γιατί το πρώτο που σκέφτηκα εγώ ήταν «εξουσία υπογραφής».
 
Top