puzzle

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Βοηθήστε με να ξεκαθαρίσω ένα περίεργο πράγμα που βλέπω μπροστά μου. Ανέλαβα να συνεφέρω το λάπτοπ ενός δικού μου ατόμου, που μετά από ανέμελες και επιπόλαιες επισκέψεις σε διάφορες ιστοσελίδες, είχε πάθει μπλακάουτ. Είχε επέμβει πρώτα κάποιος συνεργάτης του και επανέφερε τα Windows σε βασική λειτουργία, και έφτιαξε ένα φάκελο όπου κράτησε backup όλων των προγραμμάτων και των αρχείων, και στη συνέχεια το πήρα στα χέρια μου εγώ με σκοπό να το επαναφέρω σε πλήρη λειτουργία.

Βλέπω, λοιπόν το εξής περίεργο θέαμα: Στον σκληρό δίσκο υπάρχουν όλα τα προγράμματα που ήταν εγκατεστημένα, π.χ. Nero, Adobe, Microsoft Office και πολλά άλλα. Όμως δεν είναι πια εγκατεστημένα, δεν εμφανίζονται στο All Programs και φυσικά δεν λειτουργούν. Τι μπορεί να έχει συμβεί; Με ποιο τρόπο απεγκαταστάθηκαν όλα τα προγράμματα, αλλά χωρίς να αφαιρεθούν από τον σκληρό δίσκο; Τι μπορώ να κάνω τώρα, δεδομένου ότι το κομπιούτερ είχε παραδοθεί με τα προγράμματα προεγκατεστημένα και χωρίς κανένα CD μαζί;

Edit: Να διευκρινίσω ότι το λάπτοπ είναι ΗΡ και περιέχει ένα partition (E) που το ονομάζει recovery partition, αλλά δεν γνωρίζω πώς χρησιμοποιείται.
 
Last edited:

Zazula

Administrator
Staff member
Αλεξάνδρα, αναφορικά με το recovery partition: Εάν πας να το χρησιμοποιήσεις, θα επαναφέρει το λάπτοπ στην κατάσταση στην οποία ήταν όταν έφυγε από το εργοστάσιο - χάνεις ό,τι έχει εγκατασταθεί απ' τη στιγμή που το πήρες, ενώ ξαναποκτάς crapware που είχες ξεφορτωθεί.

Μήπως ο συνεργάτης του έκανε παράλληλη εγκατάσταση των Windows στο ίδιο ή σε άλλο partition;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όχι, δεν έκανε καμιά εγκατάσταση. Απλώς κράτησε το backup, απ' ό,τι είπε.

Αν το επαναφέρω σε προηγούμενη κατάσταση, όχι την εργοστασιακή, αλλά δυο μήνες πριν, θα επαναφέρω και όλες τις αηδίες που δημιούργησαν το πρόβλημα;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει γίνει καμία παράλληλη εγκατάσταση των windows (κάποιοι το παθαίνουν ενώ επιχειρούν να κάνουν repair installation), τότε εκτός από το "κανονικό" φάκελο συστήματος C:\Windows, θα υπάρχει και κάποιος άλλος όπως λ.χ. C:\Winnt, C:\Windows2 ή C:\Winxp. Για να'σαι 100% σίγουρη, κάνε Run το msconfig και κοίτα την καρτέλα του boot.ini. Κάνε κοπιπάστα εδώ για να μου φύγει η ιδέα.
Επίσης, κάνε Run το appwiz.cpl και πες μου τι βλέπεις.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Πώς θα κάνω κοπιπέιστ την καρτέλα του ΒΟΟΤ.ΙΝΙ; Δεν έχω αυτή τη δυνατότητα.
Σου γράφω τι βλέπω:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdsk(0)partition(1)WINDOWS

Λοιπόν, μίλησα στο τηλέφωνο με τον συνεργάτη: είπε ότι με restore επανέφερε τα Windows σε βασική λειτουργία, αφού κράτησε backup του σκληρού δίσκου, με όλα τα προγράμματα, που υπήρχαν μεν, αλλά δεν είναι πλέον εγκατεστημένα.
Λέω να το επαναφέρω σε μια σχετικά κοντινή ημερομηνία, να εγκαταστήσω το Kaspersky και να το απαλλάξω από ιούς. Πώς σου φαίνεται η ιδέα;
 

Zazula

Administrator
Staff member
Κατ' αρχάς το boot.ini δείχνει μόνο μία εγκατάσταση, άρα αυτό έκλεισε. Τώρα, εάν ο συνεργάτης μιλά για System Restore (που το πήγε τόσο πίσω που κανένα απ' τα κατόπιν εγκαταστηθέντα προγράμματα λειτουργεί), αυτό ξεγίνεται με τον αντίστροφο τρόπο (Start > Help and Support > System Restore > Undo my last restoration > Next).
[Εάν τώρα εννοεί Repair Installation ή χρήση της Recovery Console ή Automated System Recovery (ASR), τότε είναι άλλο θέμα.]

Εναπάφερέ το, λοιπόν, στην κοντινότερη ημερομηνία όπου μπορεί να λειτουργήσει, αλλά μην εγκαταστήσεις αντιιικό πρόγραμμα (ποτέ σε μολυσμένο υπολογιστή!). Πρέπει να καθαρίσει πρώτα, κατόπιν να λειτουργεί κανονικά, και τέλος να θωρακιστεί σωστά.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Αυτή η τελευταία συμβουλή ήταν η πιο χρήσιμη που έχω ακούσει ποτέ. Δεν το ήξερα.
Ευχαριστώ, Ζαζ!!!
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αλεξάνδρα, το online antivirus scanning θα σου εμφανίσει το τι ακριβώς έχει μολύνει τον υπολογιστή σου, αλλά από μόνο του δεν κάνει και καθαρισμό δωρεάν. Εσύ μην παρασυρθείς όμως και πληρώσεις κάτι για να καθαρίσεις - υπάρχουν ειδικοί αναλυτές που θα σε βοηθήσουν δωρεάν για ό,τι χρειαστείς. Δες π.χ. εδώ:
http://www.techsupportforum.com/sec...read-before-posting-malware-removal-help.html
 
κάποιος συνεργάτης του και επανέφερε τα Windows σε βασική λειτουργία, και έφτιαξε ένα φάκελο όπου κράτησε backup όλων των προγραμμάτων και των αρχείων
Το παραπάνω εξηγεί το παρακάτω.
Με ποιο τρόπο απεγκαταστάθηκαν όλα τα προγράμματα, αλλά χωρίς να αφαιρεθούν από τον σκληρό δίσκο;
Δεν ξέρω αν σε βοηθάει αυτό, αλλά πιθανότατα θα βρεις πληροφορίες για το κρυφό διαμέρισμα στο σάιτ της ΗΡ.
 
Top