Désirable et désiré

Καλησπέρα και καλή χρονιά !

Αναρωτιέμαι πώς αποδίδεται στα ελληνικά η διαφορά μεταξύ désirable (desirable στα αγγλικά) και désiré (desired). Επιθυμούμενος και επιθυμητός θα ήταν μία δυνατή απόδοση ;
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Καλησπέρα, καλή χρονιά και καλώς ήρθες!

Εγώ θα έλεγα desirable = ευκταίο και desired = επιθυμητό.

Αυτό αν πρέπει να μεταφράσουμε και τα δύο στην ίδια πρόταση. Αλλιώς, τα λεξικά λένε επιθυμητό/ευκταίο ως συνώνυμα.
 

nickel

Administrator
Staff member
«Επιθυμητός» είναι και τα δύο. Νομίζω ότι, αν εμφανιστούν και τα δύο μέσα σε μία πρόταση έτσι που να απαιτούν δύο διαφορετικές αποδόσεις, θα πρέπει να ξέρουμε την πρόταση για να δούμε γιατί τα βάζει πλάι πλάι ο συγγραφέας πριν επιδιώξουμε κι εμείς κάτι αντίστοιχο.

Και καλωσόρισες!
 
Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλωσορίσματα και για τις απαντήσεις σας. Στα ψυχαναλυτικά και φιλοσοφικά κείμενα τα δύο εμφανίζονται συχνά μέσα στην ίδια πρόταση (μαζί με το désirant = επιθυμών). Το επιθυμητός και για τα δύο δεν επιτυγχάνει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Μάλλον κλίνω προς την απόδοση της Alexandra. Αλλιώς περιφραστικά ίσως : αυτό που θα έπρεπε να είναι επιθυμητό (με την λογική σημασία του should be).
 

nickel

Administrator
Staff member
Ένα άλλο ζεύγος προς εξέταση:
Ο αξιεπιθύμητος και ο επιθυμούμενος. Χωρίς τη δισημία του επιθυμητού.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα έλεγα ότι το désirable αποδίδεται ως «πολυπόθητος», «ποθητός», «ευκταίος» και, «που θα μπορούσε να θέλει κανείς». Δεν νομίζω ότι ταιριάζει να το αποδώσουμε «επιθυμητός», που μάλλον είναι καλύτερο για το «désiré», που όμως κι αυτό μπορεί να σημαίνει «ποθητός». Αν όμως ψάχνεις κάτι ειδικό σε θεωρητικό πλαίσιο, τότε μάλλον είναι καλύτερο να το προσδιορίσεις για να μπορέσουμε να απαντήσουμε συγκεκριμένα.
 
Ίσως "δυνάμει επιθυμητό/ποθούμενο" και "όντως επιθυμητό/ποθούμενο";
 
Σας ευχαριστώ για την πρόταση. To "δυνάμει επιθυμητό ή όντως επιθυμητό/ επιθυμούμενο" μοιάζει αρκέτα κοντά στο γαλλικό πεδίο σημασιων και σέβεται την ενεργητική / παθητική φωνή της μετοχής. Πολύ χρήσιμη η ανταλλαγή με όλους σας, με βάζει σε διεργασία !
 
Top