Clear Writing / Σαφής γραφή (Σεμινάριο, 11/3/2022)

nickel

Administrator
Staff member
Clear Writing / Σαφής γραφή
Πώς να γράφετε για να σας καταλαβαίνουν
Επικοινωνία με τον πολίτη, Επικοινωνία με τον πελάτη, Γλώσσα απλή και κατανοητή
Τι σημαίνει σαφής γραφή και πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για να μεταδώσουμε αποτελεσματικότερα τις πληροφορίες που θέλουμε

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
11.00-16.00 (ώρα Ελλάδος)


Το σεμινάριο το διοργανώνει το Γραφείο Αθηνών της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της ΕΕ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΔΠΜΣ Διερμηνείας και Μετάφρασης,

Το σεμινάριο θα μεταδοθεί ζωντανά στο κανάλι:
[θα το βρείτε στο #2]

Από το δελτίο τύπου:

Το σεμινάριο, το οποίο απευθύνεται σε συντάκτες κάθε είδους κειμένων και μεταφραστές από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκει να ξεκινήσει έναν διάλογο για την αξία της απλότητας και της σαφήνειας στη γραπτή επικοινωνία.
Στη χώρα μας, η «σαφής γραφή», όπως αποδίδουμε στα ελληνικά τον όρο clear writing, είναι μια έννοια σχετικά άγνωστη. Σημαίνει έναν τρόπο γραπτής έκφρασης που διασφαλίζει ότι ένα κείμενο είναι ευανάγνωστο και εύληπτο και ότι ο αναγνώστης ή η αναγνώστρια το κατανοεί πλήρως με την πρώτη ανάγνωση.
Στο σεμινάριο θα συζητηθεί η σαφής γραφή, η αναγκαιότητα και η χρησιμότητά της, οι γενικές αρχές της και η σχέση της με την ποιότητα των μεταφράσεων. Θα παρουσιαστούν βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα διερευνηθεί πώς η σαφής γραφή μπορεί να γίνει πράξη σε συγκεκριμένα είδη κειμένων, όπως τα διοικητικά και τα νομικά κείμενα, καθώς και τα κείμενα της εταιρικής και της δημόσιας επικοινωνίας. Τέλος, στο πλαίσιο ενός Εργαστηρίου θα παρουσιαστούν ενδεικτικές μελέτες περίπτωσης ελληνικών κειμένων, με στοχευμένες παρεμβάσεις απλοποίησής τους, και θα εξεταστεί πώς μπορεί η σαφής γραφή να ενταχθεί στη ροή εργασίας όλων των εμπλεκομένων στη σύνταξη και στη μετάφραση κειμένων.
 
Ήταν εξαιρετικό. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης σε δεύτερο χρόνο στο YouTube. Νομίζω, τέθηκαν επί τάπητος σπουδαία ζητήματα προς προβληματισμό. Πολύ εύστοχα τα παραδείγματα και όλες οι ομιλίες άκρως ενδιαφέρουσες!
 
Top