Amazon Kindle

Δεν ξέρω πόσοι από εσάς βλέπατε Σταρ Τρεκ, αλλά εγώ θυμάμαι τους ήρωες να κυκλοφορούν με μια περίεργη πλακέτα στο χέρι και να διαβάζουν.

Ε, τα e-book readers έχουν γίνει πλέον πραγματικότητα και πρόσφατα ανακάλυψα και το Kindle του Amazon, ασύρματο reader, διαθέσιμο μόνο στην Αμερική, εδώ και ένα χρόνο περίπου.

Από μία άποψη, πρέπει να είναι πολύ καλό, γιατί δεν γίνεται χρήση χαρτιού, άρα είναι σούπερ οικολογικό. Από την άλλη όμως, είναι ασύρματο (χρησιμοποιεί δίκτυο σαν των κινητών τηλεφώνων) και αμφιβάλλω πάρα πολύ αν κάνει καλό στην υγεία.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Την ώρα που διαβάζεις δεν υπάρχει λόγος να είναι συνδεδεμένο σε κανένα δίκτυο. Μόνο την ώρα που κατεβάζεις τα βιβλία που θα διαβάσεις. Στην ουσία λειτουργεί κάπως σαν λάπτοπ που μπορεί να συνδέεται με το Amazon όπως είπες, δηλαδή σαν κινητό τηλέφωνο.
Την ώρα που είσαι, π.χ., μέσα στο τρένο και διαβάζεις, δεν υπάρχει λόγος να είναι ενεργοποιημένο το δίκτυο, όπως είναι του τηλεφώνου σου που το χρειάζεσαι συνέχεια σε ενεργή κατάσταση.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα σας. Χρόνια πολλά στις Κατερίνες κάθε παραλλαγής (Κάτιες, Κατίνες και άλλες). Στα 120 χρόνια τους να θυμούνται που λέω εδώ ότι τίποτα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το paperback εκτός αν δεν υπάρχουν δέντρα να δίνουν πολτό (αν και όλο και κάτι άλλο θα βρεθεί, στη χειρότερη περίπτωση η ανακύκλωση). Κι ας λέει κάποιος εκεί: "This is the future of book reading. It will be everywhere." Όποιος έχει βρεθεί στο κρεβάτι αγκαλιά με ένα paperback, ξέρει ότι είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος να πέφτεις στο κρεβάτι.
 
Μμμμ, η αλήθεια είναι ότι κι εγώ προτιμώ το "αντικείμενο". Δεν αντέχω τόση εικονικότητα.
 
Την ώρα που είσαι, π.χ., μέσα στο τρένο και διαβάζεις, δεν υπάρχει λόγος να είναι ενεργοποιημένο το δίκτυο, όπως είναι του τηλεφώνου σου που το χρειάζεσαι συνέχεια σε ενεργή κατάσταση.

Ναι, αλλά από την άλλη

"Includes free wireless access to the planet's most exhaustive and up-to-date encyclopedia—Wikipedia.org."

οπότε αν θέλεις παράλληλα με το διάβασμα να ψάχνεις πράγματα, είναι χρήσιμο να το έχεις ανοιχτο.
 
Εγώ γνώρισα φέτος Αμερικάνο υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου που τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του (ειδικά αυτός) διαβάζουν μόνο ό,τι υπάρχει σε Kindle. Ταξίδευε και είχε μέσα στο μηχάνημά του Σαίξπηρ, αυτό, το άλλο... μια ολόκληρη βιβλιοθήκη μέσα σ' ένα αντικείμενο όχι μεγαλύτερο από ένα βιβλίο κανονικού σχήματος, και πανάλαφρο. Έχει και μικρομειονεκτήματα (το έπαιξα), αλλά δεν συγκρίνονται με τα πλεονεκτήματα. Ένα από τα μειονεκτήματα είναι η τιμή του, αλλά θα πέσει, φαντάζομαι. Επίσης, σαν συγγραφέας, μπορείς να εκδώσεις τον εαυτό σου κατευθείαν εκεί.

Το βασικότερο πρόβλημα είναι η συμβατότητα και το κοπιράιτ του βιβλίου που κατεβάζεις (μπορείς να το διαβάσεις μόνο εκεί). Σ' αυτό το ζήτημα θα γίνει χαμός κάποια στιγμή, όταν ανοίξει η αγορά του είδους αυτού προϊόντος. Κατά τα άλλα, εγώ πιστεύω ότι θα είναι ο διάδοχος του χάρτινου βιβλίου.
 
Το βασικότερο πρόβλημα είναι η συμβατότητα και το κοπιράιτ του βιβλίου που κατεβάζεις (μπορείς να το διαβάσεις μόνο εκεί). Σ' αυτό το ζήτημα θα γίνει χαμός κάποια στιγμή, όταν ανοίξει η αγορά του είδους αυτού προϊόντος.

Το οποίο για μένα έχει γίνει πολύ ενοχλητικό. Μία φορά αγόρασα e-book από το Amazon, το οποίο είχε DRM (Adobe κλπ) και το σκυλομετάνιωσα. Έπρεπε λέει να το χρησιμοποιήσω μόνο σε x αριθμό υπολογιστών (σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται τα φορμαρίσματα του σκληρού και οι κλοπές, άραγε; ) και δεν μπορούσα να το τυπώσω... :(

Τώρα, με τα Vista (που δεν θέλω να τα βλέπω) τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα...
 
Ναι, πράγματι. Από την άλλη, ένα βιβλίο, σε πόσους φίλους μπορούσες πρακτικά να το δανείσεις; Ενώ αυτό, θα μπορούσες να το ανεβάσεις εδώ για όλους. Πάμε στη γνωστή συζήτηση περί πειρατείας. Χάος!
 
Ναι, πράγματι. Από την άλλη, ένα βιβλίο, σε πόσους φίλους μπορούσες πρακτικά να το δανείσεις; Ενώ αυτό, θα μπορούσες να το ανεβάσεις εδώ για όλους. Πάμε στη γνωστή συζήτηση περί πειρατείας. Χάος!

Ναι, ας μην το πιάσουμε, αλλά να ξεκαθαρίσω ότι δεν μιλάω για δανεισμό. Το βιβλιαράκι το είχα σε έναν υπολογστή, τον οποίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα φορμάρω (και το DRM μου το μέτραγε κάθε φορά σαν καινούργιο και διαφορετικό μηχάνημα). Άλλωστε, δεν ενδιαφερόταν και κανένας από τους φίλους μου να το διαβάσει... :(
 
Άρθρο της New York Times για την αγορά ηλεβιβλίων και ψηφιακών αναγνωστών. Λέει πως φέτος η αγορά έχει αρχίσει να απογειώνεται.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Όπως έχω πει τελευταία, εδώ και λίγους μήνες έχω αγοράσει το Kindle και είμαι κατενθουσιασμένη, διαβάζω ακατάπαυστα. Σήμερα έπεσα τυχαία πάνω σε μια διαφήμιση άλλου e-reader που πουλιέται από το www.greekbooks.gr. Μου έκανε εντύπωση η εξαιρετικά ψηλή τιμή του, 241 ευρώ, έναντι των 139 δολαρίων που έδωσα για το Kindle, δηλαδή με τη σημερινή τιμή του δολαρίου γύρω στα 100 ευρώ. Δεν άντεξα, έβαλα ένα σχόλιο εκεί, το οποίο φυσικά δεν δημοσιεύτηκε. Στη συνέχεια ανακάλυψα ότι το ίδιο προϊόν πουλιέται και αλλού 169 ευρώ! Και με 120 βιβλία δωρεάν, που δεν τα αναφέρει πουθενά η πρώτη ιστοσελίδα.

Η απορία μου παραμένει: Πόσο κορόιδο θεωρούν τον Έλληνα οι έμποροι της πατρίδας μας; Πόσο κέρδος θέλουν να βγάζουν σε κάθε πράγμα που πουλάνε; Και μετά τούς φταίει μόνο η οικονομική κρίση που πέφτουν οι πωλήσεις τους; Την εμπειρία μου από την αγορά φακών επαφής προς 90 ευρώ, αντί για 45 που είναι η πραγματική τους τιμή, την έχω καταγράψει εδώ.


 
Τον τελευταίο καιρό "τρώγομαι" ν' αγοράσω κι εγώ έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, είμαι μεταξύ του Kindle 3 και του Sony ebook reader. Το nook το απέρριψα γρήγορα επειδή δεν μου αρέσει αυτή η έγχρωμη οθόνη αφής που έχει στο κάτω μέρος. Ή θα είναι όλη η οθόνη αφής ή όχι. Τα υπόλοιπα είναι μεσοβέζικες λύσεις. Το έγχρωμο nook δεν το πολυέψαξα, είναι πολύ ακριβό για το βαλάντιό μου.
Επειδή θέλω να διαβάζω pdf αρχεία θα ήθελα να ρωτήσω εσάς που διαθέτετε ήδη τη συσκευή πόσο εύκολη είναι η μεταφορά αρχείων στο Kindle από τον υπολογιστή (αν γίνεται δηλαδή με απλό drag and drop).
Επίσης, πόσο εύκολη είναι η ανάγνωση υπό κανονικές συνθήκες φωτός. Ένας γνωστός μού είπε ότι λίγο σκοτεινά να είναι δεν βλέπεις την τύφλα σου και πρέπει να έχεις μια πηγή φωτός ακριβώς πάνω από τη συσκευή. Ισχύει αυτό ή είναι όπως με τα τυπωμένα βιβλία που από ένα σημείο και μετά δεν βλέπεις λόγω της φυσιολογικής μείωσης του φυσικού φωτός;
Τέλος, αγοράζετε βιβλία από το amazon ή περιορίζεστε σ' αυτά που κυκλοφορούν ελεύθερα και τυχόν δικά σας pdf ή άλλης συμβατής μορφής αρχεία; Πόσο εύκολο είναι τελικά;
Ευχαριστώ!
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Κατερίνα, το Kindle είναι ακριβώς σαν να διαβάζεις βιβλίο. Όσο φως χρειάζεσαι για να διαβάσεις το βιβλίο, άλλο τόσο και για το Kindle.
Η μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή γίνεται απλούστατα με drag and drop. Μόλις το συνδέσεις στη θύρα USB το βλέπει αμέσως ως εξωτερική συσκευή αποθήκευσης.
Όσο για βιβλία, μέχρι στιγμής διαβάζω αυτά που αγοράζω από το Amazon. Επιχείρησα να διαβάσω pdf, αλλά πρέπει να είναι πρώτα φτιαγμένο στο σωστό μέγεθος ώστε να μη χρειάζεσαι zoom για να το διαβάσεις, επειδή εκεί τα πράγματα αρχίζουν να μπλέκουν.
 
Κατερίνα, το Kindle είναι ακριβώς σαν να διαβάζεις βιβλίο. Όσο φως χρειάζεσαι για να διαβάσεις το βιβλίο, άλλο τόσο και για το Kindle.
Η μεταφορά αρχείων από τον υπολογιστή γίνεται απλούστατα με drag and drop. Μόλις το συνδέσεις στη θύρα USB το βλέπει αμέσως ως εξωτερική συσκευή αποθήκευσης.

Ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση, Αλεξάνδρα!
Τι είδους βιβλία (αρχεία) διαβάζεις περισσότερο στο Kindle; Αγοράζεις καθόλου τίτλους από το amazon;
 
Ναι, συνέχεια αγοράζω από το Amazon.

Οπότε είναι εύκολη υπόθεση. Ωραία! Έχεις τη 3G έκδοση; Επειδή εγώ σκέφτομαι να πάρω την απλή wireless. Τι να το κάνω το 3G;
 
Top