28 συλλήψεις φοιτητών του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Παν/μίου

rogne

¥
Είναι. Στα πόσα τέρμενα βάζεις εσύ να είναι «ιδιωτικά» (με δίδακτρα) όλα τα πανεπιστήμια; (Εκτός από κάποια αχούρια του δημοσίου.)

Μπα, νομίζω ότι θ' αργήσουν: δεν βλέπω να υπάρχει πελατεία.

ΥΓ. Υπάρχουν όμως αντιστάσεις: View attachment 3525
 

Cadmian

New member
Εγώ έχω μία απορία. Βγήκε κανείς από την πρυτανεία να πει: "έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, στείλτε μου 2-3 αντιπροσώπους την Πέμπτη στις 4 και αδειάστε μας τη γωνιά";

Όχι. Βγήκε η γραμματέας (!) για να κάνει μήνυση. Πέραν τούτου, τίποτα. Ούτε καν μια προειδοποίηση, «θα φωνάξω τα ΜΑΤ», κάτι.
 

rogne

¥
Κάπως παρόμοια δεν είναι αυτή η κατάσταση με τον Αντόρνο το 1969 που είχε φωνάξει την αστυνομία και μετά στη δίκη άρχισε να συζητά με τον Κραλ πάνω στη "φαινομενολογία της κατάληψης";

Τρίζουν τα κόκκαλα του Αντόρνο, φίλτατε! Αλήθεια, μέχρι εδώ ακούγονται...
 
Τρίζουν τα κόκκαλα του Αντόρνο, φίλτατε! Αλήθεια, μέχρι εδώ ακούγονται...

Ενδιαφέρουσα η μακάβρια σύνδεση. Ας μην ξεχνάμε ότι, λίγους μήνες πριν πεθάνει, φοιτητές είχαν μοιράσει φυλλάδιο που έγραφε "Adorno als Institution ist tot".
 
Τρίζουν τα κόκκαλα του Αντόρνο, φίλτατε! Αλήθεια, μέχρι εδώ ακούγονται...

Γιατί, rogne; Δεν βλέπεις τα magna (τι magna, maxima) moralia της Σαλή;
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα. Λόγω εξωφορουμικών πιέσεων δεν έχω προλάβει να πω ένα-δυο πράγματα ακόμα, αλλά θα γράψω κάτι εύκολο που πέρασε από το μυαλό μου: Έχω την εντύπωση ότι δεν υπάρχει φόρουμ των φοιτητών του ΤΞΓΔΜ του Ιονίου (απ' όπου θα μπορούσαμε να μάθουμε κάτι παραπάνω). Δεν υπάρχει ούτε καν μέλος του δικού μας φόρουμ που να ανήκει στους σημερινούς φοιτητές. Άντε να κάνεις θετικές σκέψεις μετά...
 
Εγώ έχω μία απορία. Βγήκε κανείς από την πρυτανεία να πει: "έτσι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε, στείλτε μου 2-3 αντιπροσώπους την Πέμπτη στις 4 και αδειάστε μας τη γωνιά";

Ίσως υπάρχει έμμεση απάντηση: εγώ αν ήμουν πρύτανης και είχα βγει να πω τα παραπάνω και είτε με αγνόησαν είτε μου τσαμπουκαλεύτηκαν (οπότε υποχρεώθηκα να φωνάξω την αστυνομία) θα είχα βγάλει μετά ανακοίνωση όπου θα έλεγα ότι εγώ τους έδωσα πολιτισμένη λύση και αυτοί την αρνήθηκαν.

Τα πράγματα περιπλέκονται. Φαίνεται ότι πριν να γράψω το παραπάνω σχόλιο, εδώ στη λεξιλογία, η πρυτανεία είχε όντως βγάλει ανακοίνωση στην οποία έλεγε πάνω-κάτω ό,τι θα είχα πει κι εγώ.

Πράγματι, παρά την επί τόπου έγγραφη επανεπιβεβαίωση του συγκεκριμένου ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα με την Πρύτανη -του ήδη ορισμένου στους εκπροσώπους των φοιτητών υπό μορφήν μάλιστα επίσημης προσκλήσεως από τη Γραμματεία της Πρυτανείας- ομάδα των φοιτητών αρνήθηκε να αποχωρήσει. Παρά τις αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις με καθηγητές του Ιδρύματος, δεν εισακούσθηκαν οι παρακλήσεις των μελών του διοικητικού προσωπικού, οι οποίοι προσπαθούσαν να αποχωρήσουν από την εργασία τους λόγω της προ πολλού παρέλευσης του ωραρίου τους και να ασφαλίσουν το κτίριο για το οποίο ήσαν υπεύθυνοι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
επανεπιβεβαίωση = επιβεβαίωση, methinks
Ίσως εννοεί ότι αναγκάστηκαν να τους το επιβεβαιώσουν εγγράφως και δεύτερη φορά, επιτόπου, και το είχαν επιβεβαιώσει εγγράφως όταν κλείστηκε.
 
Kαι μια ακόμα περιγραφή των συμβάντων εδώ.

Αυτό μόλις τώρα το διάβασα. Ένα μικρό παράθεμα:

Προσωπικό σχόλιο συντρόφισσας:

Με κάθε ευκαιρία η κρατική χούντα δείχνει στους πολίτες τα δόντια της, κάνοντας επίδειξη δύναμης, αποφασισμένη να τρομοκρατήσει τους πάντες με τη μέθοδο της μηδενικής ανοχής στην παραμικρή διαμαρτυρία. Μέσα στη λαϊκή αγορά πριν από λίγες μέρες, απλοί πολίτες έγιναν μάρτυρες εισβολής οπλισμένων αδρών στην κατάληψη Λέλας Καραγιάννη. Σήμερα, φοιτητές κατατρομοκρατήθηκαν και στοχοποιήθηκαν επειδή μια ανεγκέφαλη φασιστοπρύτανης έδωσε εντολή και απαίτησε η αστυνομία να της ‘καθαρίσει’ την αυλή της – λες και είναι τσιφλίκι του πατέρα της η πρυτανεία – από τους ενοχλητικούς φοιτητές, αυτούς που έφτασαν να ζητάνε το αυτονόητο: δωρεάν εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες στη μάθηση για όλους!!
Τα περί χούντας, ανεγκέφαλης, κ.λπ. δεν πρόκειται να τα σχολιάσω, απλώς δείχνουν το επίπεδο του ανθρώπου που τα γράφει. Τον σεξισμό, όμως, δεν μπορώ να τον αγνοήσω: "τσιφλίκι του πατέρα της", πάει να πει ότι η ίδια τσιφλίκι προφανώς δεν μπορεί να έχει, μόνο ο μπαμπάς της. Αν αυτά τα γράφουν οι συντρόφισσες, φαντάζομαι τι θα γράφουν οι σύντροφοι.
 
Ο τίτλος με το "προσαγάγεται" είναι, αν δεν κάνω λάθος, του σάιτ, όχι της ανακοίνωσης των φοιτητριών.
 

nickel

Administrator
Staff member
Του σάιτ είναι. Συγγνώμη που δεν το έκανα σαφές. Καλό είναι να τα λέμε αυτά, να μη νομίζει ο κόσμος ότι ασχολούμαι με έμμεσες γλωσσικές επιθέσεις!
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Από την εμπειρία μου πάντως, σε αυτές τις περιπτώσεις it takes two to tango. Στην προκειμένη, ωστόσο, νομίζω πως ακόμα κι αν αυτά που λέει η πρυτανεία αληθεύουν, θα μπορούσε να είχε φωνάξει την αστυνομία για να βγάλει απλώς τις φοιτήτριες από το κτίριο, χωρίς προσαγωγές και τα τοιαύτα - που, αν το καλοδείς, κοστίζει και στο ελληνικό κράτος σε ανθρωποώρες.

Και από τη θητεία μου στο συγκεκριμένο τμήμα, δεν θυμάμαι να υπήρχε σωστή αντιμετώπιση των φοιτητών από την ηγεσία του τμήματος και τους καθηγητές του (θου, όπως ξανάπα).
 

Cadmian

New member
Για την ταμπακιέρα, εγώ απλά θα επαναματαναρτήσω την ανακοίνωση της ΕΔΙΠ γιατί μάλλον κάπου χάθηκε στον όλο ορυμαγδό.

Κι από' κει και πέρα, κι επειδή για οτιδήποτε άλλο μένει περί ταμπακιέρας με κάλυψε η Άνεφ πλήρως, αν το ζήτημα μετατοπιστεί στο ποιος τελικά μεταφέρει τα γεγονότα με ακρίβεια, η ΕΔΙΠ ή η Πρυτανεία, οι νομικοί, νομικίζοντες και νομικολογούντες θα γνωρίζουν το in dubio pro reo. Και για να μην θεωρηθώ κι εγώ σεξιστής, όποιος έχει την δυνατότητα να καλεί τα ΜΑΤ γιατί μπορεί μόνο ως αδύναμος δεν μπορεί να θεωρείται. Ασχέτως φύλου.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Καλημέρα σε όλους,
μου προωθήθηκε σήμερα σχετικό δελτίο τύπου της ελληνικής εταιρείας μεταφρασεολογίας, και το παραθέτω εδώ.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΟΛΟΓΙΑΣ
http://hst-translationstudies.gr/
Δελτίο Τύπου
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Μεταφρασεολογίας εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν πριν από λίγες ημέρες στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Όταν εκπρόσωποι του Συλλόγου Φοιτητών ζήτησαν να συζητήσουν με την Πρύτανη του Ιονίου για θέματα που αφορούν στην υποβάθμιση των σπουδών στο Τμήμα Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Αστυνομία, που είχε κληθεί, όπως πληροφορηθήκαμε, για διατάραξη οικιακής ειρήνης. Ένας φοιτητής προπηλακίστηκε από αστυνομικό όταν ζήτησε να δει το ένταλμα σύλληψης, ενώ 27 φοιτητές και φοιτήτριες προσήχθησαν από την αστυνομία.
Η ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματιών Μεταφραστών Πτυχιούχων Ιονίου Πανεπιστημίου και άλλοι φορείς καταδίκασαν ήδη αυτό το πρωτοφανές παιδαγωγικό, ακαδημαϊκό και ηθικό ατόπημα.
Θεωρούμε υποχρέωσή μας να διαμαρτυρηθούμε και εμείς για αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά απέναντι στους μελλοντικούς μεταφραστές και μεταφρασεολόγους και να τονίσουμε ότι ο σεβασμός των δημοκρατικών ακαδημαϊκών αξιών διαφυλάττει και
το επιστημονικό κύρος του κατεξοχήν τριτοβάθμιου εκπαιδευτικού φορέα του κλάδου μας.
Ελπίζουμε ότι όλοι οι θεσμικοί φορείς θα επιδείξουν την απαραίτητη ψυχραιμία και σωφροσύνη, ώστε να μην καλλιεργείται κλίμα φόβου στις σχολές και καλούμε την Πολιτεία να εκτιμήσει την αποφασιστική σημασία της εκπαίδευσης για την ανάπτυξη της χώρας.Πληροφορούμαι επίσης ότι το ραντεβού στο οποίο αναφέρεται η πρυτανεία επιβεβαιώθηκε με ανυπόγραφη ηλεκτρονική επικοινωνία μετά το συμβάν. Θέλω να πω, στο βαθμό που γνωρίζω, δεν μπορεί να αποδειχθεί γραπτώς ότι όντως η πρυτανεία είχε κλείσει ραντεβού να μιλήσει με τους φοιτητές - φαντάζομαι ότι αν αυτό δεν ισχύει, η πρυτανεία θα αναρτήσει κάπου τη σχετική επικοινωνία.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Με αφορμή ανακοίνωση του ΣΜΕΔ που μπήκε αλλού, να προσθέσω και τις παρεμβάσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Επαγγελματιών Μεταφραστών, Αποφοίτων Ιονίου Πανεπιστημίου (ΠΕΕΜΠΙΠ) για τις συλλήψεις γιατί βλέπω ότι εδώ δεν υπάρχει. Για το ίδιο θέμα θα βρείτε και στην ίδια σελίδα ανακοινώσεις και άλλων φορέων, όπως του Συλλόγου Διδασκόντων Ι.Π., του Συλλόγου Φοιτητών ΤΞΓΜΔ, κλπ: http://www.peempip.gr/index.php?opt...sity&catid=11:announcements&Itemid=31&lang=el


Για το θέμα του εξαμήνου εξωτερικού από όσο γνωρίζω έχουν προβεί ήδη από τον Ιανουάριο και σε ενέργειες σύμφωνα με το νόμο και άλλοι φορείς. Αν μάθω και κάτι άλλο, θα το ανεβάσω.
 
Top