όση - όσο, πολλή - πολύ

Δεν μου κάθισε στην αρχή, οπτικά τουλάχιστον, όταν το έγραψα κάπου.

Το "πολλή" είναι επίθετο; Δεν το βρίσκω στο ΛΚΝ. Οπότε, εννοείς ότι ένα επίθετο δεν μπορεί να προσδιορίσει ένα άλλο επίθετο;
 
Δεν το βρίσκω στο ΛΚΝ.
Όταν αναζητάς κάποιο επίθετο στα λεξικά, πρέπει να το γράφεις στο αρσενικό γένος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα γράψεις "πολύς", και θα σου βγάλει το λήμμα "πολύς πολλή πολύ [polís] Ε".
Οπότε, εννοείς ότι ένα επίθετο δεν μπορεί να προσδιορίσει ένα άλλο επίθετο;
Όχι, βέβαια. Φυσικά και επίθετο μπορεί να προσδιορίσει επίθετο, όσα επίθετα θες μπορούν να προσδιορίσουν ένα άλλο επίθετο. :) Αλλά στη φράση που έγραψες εσύ, το "πολύ" (συγκεκριμένη) απαντάει στο ερώτημα "πόσο συγκεκριμένη είναι;", άρα είναι ποσοτικό επίρρημα, και όχι επιθετικός προσδιορισμός.
 

nickel

Administrator
Staff member
Φυσικά και επίθετο μπορεί να προσδιορίσει επίθετο, όσα επίθετα θες μπορούν να προσδιορίσουν ένα άλλο επίθετο. :)
Τώρα μπερδεύεις εμένα — ή έχω κάποιο κενό στις γνώσεις μου. Πότε έχουμε επίθετο να προσδιορίζει επίθετο;
 
Τώρα μπερδεύεις εμένα — ή έχω κάποιο κενό στις γνώσεις μου. Πότε έχουμε επίθετο να προσδιορίζει επίθετο;
Ουπς. Εννοούσα την παράθεση δύο και περισσότερων επιθέτων, που όλα τους όμως προσδιορίζουν τη μία λέξη που προσδιορίζουν ή τον συνδυασμό του επιθετικού προσδιορισμού που προηγείται και της λέξης αυτής. Για να μην τα λέω εγώ μπερδεμένα, ας αντιγράψω μια εξήγηση από εδώ:

Στο πρώτο παράδειγμα οι προσδιορισμοί (ψηλός, γεροδεμένος κι όμορφος) προσδιορίζουν χωριστά το ουσιαστικό (άντρας) και χωρίζονται με κόμμα ή συνδέονται με σύνδεσμο.
Στο δεύτερο παράδειγμα ο ένας προσδιορισμός μαζί με το ουσιαστικό αποτελούν ένα σύνολο (θεσσαλική πεδιάδα) και ο άλλος προσδιορισμός (εύφορη) προσδιορίζει το σύνολο
 
Όταν αναζητάς κάποιο επίθετο στα λεξικά, πρέπει να το γράφεις στο αρσενικό γένος.

Αυτό το είχα υποψιαστεί, αλλά μιας και το αναφέρεις εδώ, θεωρώ πως δεν είναι σωστό. Κι αυτό, γιατί κάποιος που δεν ξέρει από πού προέρχεται μια λέξη, δεν θα ξέρει και πώς να την βρει. Το κάθε τί, δεν θα έπρεπε να οδηγεί στο αρχικό του λήμμα; Και γιατί αυτή η ιδιαιτερότητα με τα επίθετα;
 

Earion

Moderator
Staff member
Τα λήμματα του λεξικού είναι η παραδειγματική μορφή μιας λέξης. Σε κανένα λεξικό δεν ψάχνουμε με τις πάμπολλες μορφές που μπορεί να πάρει η λέξη.
 
Top