στο γύρισμα του αιώνα

Καλησπέρα,
Ίσως φανεί χαζή η ερώτηση, αλλά τι σημαίνει "στο γύρισμα του αιώνα/της δεκαετίας"; Στις αρχές ή στο τέλος του αιώνα/της δεκαετίας; (έχω μια διαφωνία)
Ευχαριστώ!
 

SBE

¥
Τελευταία το βλέπω αυτό συχνά σε κακομετραφρασμένα κείμενα. Κι ένα "στη στροφή" κάπου.
 
στο τέλος του αιώνα, εννοείται:

"στο/με το γύρισμα του αιώνα/στη στροφή του αιώνα: κατά την αλλαγή του αιώνα: Τα πολιτικά γεγονότα που συντάραξαν τον κόσμο στο ~ ~. [< αγγλ. at the turn of the century] ,"

 
Πιο συγκεριμένα, αν πει κάποιος "στο γύρισμα της δεκαετίας του '30", καταλαβαίνετε ότι εννοεί τέλη της δεκαετίας του '20-αρχές της δεκαετίας του '30 ή "τέλη της δεκαετίας του '30-αρχές της δεκαετίας του '40";

Βρίσκω τη φράση, π.χ., να χρησιμοποιείται και με τους δύο τρόπους. Εδώ "στο γύρισμα της δεκαετίας του '60" σημαίνει "στα τέλη της δεκαετίας του '60-αρχές της δεκαετίας του '70" και εδώ "στο γύρισμα της δεκαετίας του '90" σημαίνει "τέλη της δεκαετίας του '80-αρχές της δεκαετίας του '90".
 

nickel

Administrator
Staff member
Στο ξεκίνημα της περιόδου, αν αναφέρεται η περίοδος.
Ένας σκασμός εδώ με turn of the twenty-first century, και δεν φαίνεται να είναι επιστημονική φαντασία.

Αν βρείτε άλλα τόσα που να λένε «turn of the twentieth century» και να μιλάνε για την πρόσφατη αλλαγή αιώνα, τότε θα έχουμε αποδείξει ότι είναι μια έκφραση που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε. :-)
 

nickel

Administrator
Staff member
είναι μια έκφραση που δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούμε. :-)
Αν κρίνουμε και από τη διττή σημασία στο OED:
The point at which one named period of time gives way to the next; the beginning or end of a named period of time, regarded in relation to the transition point between it and the preceding or following period; spec. (a) turn of the century, the beginning or end of the century under consideration
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ πάντως θα την έστελνα χωρίς άλλη σκέψη στην ομάδα των λέξεων (και φράσεων) για τρικλοποδιές, παρέα με το ευάριθμος και το σεμνύνομαι.

 

daeman

Administrator
Staff member

Did her eyes at the turn of the century
Tell me plainly
When we meet how we'll look
As we smile, time will leave me clearly
 
Εγώ πάντως θα την έστελνα χωρίς άλλη σκέψη στην ομάδα των λέξεων (και φράσεων) για τρικλοποδιές, παρέα με το ευάριθμος και το σεμνύνομαι.

Αυτό καταλαβαίνω, τελικά. :) Σας ευχαριστώ όλους!
 
Top