πλειοψηφία ή πλειονοψηφία;

danae

¥
Καλησπέρα!

Την κουβέντα για τη διαφορά μεταξύ πλειοψηφίας και πλειονότητας την έχω παρακολουθήσει. Σήμερα τέθηκε ένα άλλο ζήτημα. Ότι δεν πρέπει να λέμε πλειοψηφία, αλλά πλειονοψηφία. Ομολογώ ότι πρώτη φορά άκουσα κάτι τέτοιο. Ο Τριανταφυλλίδης δίνει την πλειονοψηφία ως λόγιο συνώνυμο της πλειοψηφίας. Το επιχείρημα αυτολεξεί ήταν το εξής: "Πλειονοψηφία είναι το σωστό γιατί είναι οι πλείονες! και όχι οι πλείοι."

Εσείς τι λέτε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Ε και τι να κάνουμε τώρα; Κοντά διακόσια χρόνια το λέμε «λάθος», δεν γίνεται να το αλλάξουμε, ψηφίσαμε. Όπως λέει το ΕΛΝΕΓ για αυτά: «Η ευκολία της βραχύτερης εκφοράς ευνόησε τη διάδοση των τύπων πλειοψηφία, μειοψηφία». Πες του να σταματήσει κι αυτός να λέει αιμοδοσία και να λέει αιματοδοσία. Και αν περάσει ο Σαραντάκος, θα έχει καμιά τεράστια λίστα με διορθώσεις να προτείνει.
 

tsiros

New member
κι' απο πού ως πού μειοψηφία ή μειονοψηφία;

μήπως γιατί παραφράζοντας
"Μειονοψηφία είναι το σωστό γιατί είναι οι μείονες! και όχι οι μείοι." ;
 

tsiros

New member
εκτός κι' άν προέρχονται από τα πλειονότης καί μειονότης.

κρατάμε και καβάτζα το μπολσεβίκοι - μενσεβίκοι.
 
Κι ένα επίθετο που δεν το έχει το ΛΚΝ (για το ΛΝΕΓ δεν κοίταξα): πλειονοτικός. Το γούγλαρα και παίζει του σκοτωμού (και πώς γαρ ου, προκειμένου για μέλη μιας εθνικής πλειονότητας; )
 

nickel

Administrator
Staff member
Ούτε το ΛΝΕΓ το έχει και αντιλαμβάνομαι το γιατί: καταγράφουν τα λεξικά τις λέξεις, δεν τις φτιάχνουν αυτά. Έχουν ωστόσο και τα δύο το μειονοτικός, οπότε, πού θα πάει, κάποια στιγμή θα το ζευγαρώσουν.
 

spatholouro

New member
πλειονοψηφία: από τη γενική "πλείων-ονος"
μειονοψηφία: από τη γενική "μείων-ονος"
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλωσήρθες, spatholouro, και καλησπέρα.

Αυτό που γράφεις είναι η πρώτη λέξη σ' αυτόν το φαύλο κύκλο, αλλά δεν μπορεί να είναι και η τελευταία. Αποκεί ξεκινήσαμε: ότι με τις αρχές της παραγωγής και της σύνθεσης θα έπρεπε να είναι πλειονοψηφία και μειονοψηφία. Τέτοια «θα έπρεπε» έχουμε εκατοντάδες και ωστόσο λέμε πράγματα που άλλοτε θα θεωρούνταν λάθη και δεν έχουμε την οίηση να θέλουμε να διορθώσουμε μερικά εκατομμύρια ανθρώπους που, σ' αυτή την περίπτωση, τα τελευταία διακόσια χρόνια το λένε χωρίς το -νο- (βλέπε και απλολογίες).

Οπότε προτιμούμε να ερχόμαστε σε έναν συμβιβασμό: ο καθαρολόγος να δέχεται το «λάθος» των πολλών και οι πολλοί να αγνοούν ότι ο καθαρολόγος είναι... μειονοψηφία.
 

spatholouro

New member
Καλώς σας βρήκα.
Και βέβαια δεν έχω την παραμικρή αντίρρηση, οι πολλοί που λες να εξακολουθήσουν να λένε και να γράφουν π.χ. "ωρίμανση" αντί "ωρίμαση" κλπ κλπ. Απλώς νόμισα ότι ετέθη κάπου πριν το ερώτημα πόθεν το "μειονοψηφία": ε, από τη γενική που είπαμε προέρχεται, αυτό είπα μόνο... Περί ορέξεως της πλειοψηφίας...μειονοψηφία...
 
Top