μετατρέπω, παθητική μετοχή;

nickel

Administrator
Staff member
Αν έχετε να αποδώσετε αγγλικές μετοχές σε θέση επιθέτου σαν το transformed ή το converted, θα δυσκολευτείτε να παίξετε με το μετατρέπω. Αν κοιτάξετε τα λεξικά (ΛΚΝ και ΛΝΕΓ), δεν θα βρείτε παθητική μετοχή. Αν σκεφτείτε το επιτρέπω και τον επιτετραμμένο, θα φτάσετε σε μετατετραμμένο (αυτό έχουμε και στα αρχαία: ανατετραμμένος, αποτετραμμένος, εκτετραμμένος και τα προαναφερθέντα). Στο lexiscope, τίποτα. Στη βάση teleterm, για το cοnverted, βρίσκουμε μετατρεμμένος και μετα(τε)τραμμένος. Το πρώτο το βρίσκουμε και στο διαδίκτυο, αλλά είναι λίγο σόλοικο. Ευρήματα για μετατραμμένος, ούτε μια ντουζίνα! Υπάρχει βέβαια και η μετοχή αορίστου: ο μετατραπείς, η μετατραπείσα, το μετατραπέν. Και η λύση της λοξοδρόμησης: μετασκευάζω > μετασκευασμένος, μετασχηματίζω > μετασχηματισμένος κ.λπ. Εσείς τι κάνετε;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το converted είναι κανονικά μετοχή (παθητικού) αορίστου, περιγράφει αυτό που έχει ήδη μετατραπεί. Το μετατρεπόμενος λέει ότι κάτι μετατρέπεται αυτή τη στιγμή ή συνήθως μετατρέπεται / μπορεί να μετατραπεί. Ένα μετατρεπόμενο κρεβατάκι δεν ξέρουμε αν έχει «μετατραπεί». Το μετα(τε)τραμμένο είναι το «εκ μετατροπής», «κατόπιν μετατροπής». Έχουν όση διαφορά έχει ο ετοιμοθάνατος από τον πεθαμένο (dying, dead). :)
 
Νομίζω ότι το λιγότερο κακό, ή ίσως το πιο καλό, τώρα που το ξανασκέφτομαι, είναι το μετατρεμμένος, το οποίο δεν έχει λίγα γκουγκλίσματα, έχει πολλά και σε όλα τα γένη/πτώσεις. Αφού δεν ρίζωσε ο αρχαίος τρόπος κλίσης, έχασε. Κι έπειτα, το μετατρεμμένος είναι πια λέξη λαϊκή, βλ. γκουγκλιά: επιτέλους να σταματήσουν οι κάγκουρες με τα μετατρεμμένα αυτοκίνητα!

Σε λίγο θα αρχίσω να λανσάρω και το "διαστρεμμένος", όπως έγραφε το 1917 ο Λαπαθιώτης για τον βασιλιά.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καταλαβαίνω το θέλγητρο τού τρέπω > τρεμμένος, αλλά, ακόμα κι αν δεν έχω τον ζηλιάρη τον επιτετραμμένο να καθηλώνει τη σκέψη μου, έχω αυτό που ανέφερες να μου γνέφει από απέναντι: τα στρέφω > στραμμένος, αντεστραμμένος, διεστραμμένος, κατεστραμμένος, είναι πολλά και ισχυρά και ας είναι (εν μέρει) άσχετα.
 
Ο επιτετραμμένος δεν μετράει διότι δεν φαίνεται από πού προέρχεται. Τα "στραμμένος" είναι πράγματι πολλά και ισχυρά, αλλά ευτυχώς από άλλο ρήμα, οπότε με έναν καλό δικηγόρο τα βγάζουμε εκτός διαδικασίας. Έπειτα, έχεις και το θρεμμένος, του τρέφω ;)
 
Top