μεγαλοοφειλέτες

Δεν το βάζω στους νεολογισμούς, παρόλο που είναι ένας (αφιερωμένο στον Νίκελ αυτό), διότι θέλω να φλυαρήσω λίγο για το φαινόμενο.

Νεολογισμός είναι, διότι δεν τον έχει κανένα από τα δυο μεγάλα λεξικά μας (σε παλιότερα δεν έκανα τον κόπο να ψάξω) και ήρθε πρόσφατα στην επικαιρότητα με τις ηχηρές ανακοινώσεις για κατασχέσεις ακινήτων που ανήκουν σε μεγαλοοφειλέτες. Στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, η εντύπωσή μου είναι ότι κάποιοι το προφέρουν μεγαλοφειλέτες, ενώ άλλοι προφέρουν και τα δυο ο: μεγαλοοφειλέτες. Σε γραπτά κείμενα, το (είπαμε, αναξιόπιστο) γκουγκλ βγάζει μεγάλη αλλά όχι συντριπτική (82000:12000) πλειοψηφία υπέρ του οο.

Μία ακόμα, και δη τρανταχτή, εκδήλωση της συντηρητικής αλλά δυστυχώς ισχυρής τάσης που θέλει να διατηρούνται ακέρια, ολόκληρα τα συστατικά των σύνθετων λέξεων, σε πείσμα των παλιότερων φωνητικών νόμων, της χασμωδίας κτλ. Η τελευταία λέξη στην οποία έφυγε το "ο" του μεγαλο- πρέπει να ήταν ο μεγαλέμπορος. Μετά είχαμε μεγαλοαπατεώνες, μεγαλοεκδότες, μεγαλοεργολάβους, μεγαλοϊδιοκτήτες, (κυτταρο)μεγαλοϊούς, αλλά καμιά σύνθετη λέξη με -οο-, ως τώρα δηλαδή. Να σημειωθεί ότι το εε στην τηλεεργασία ακόμα έχει αρκετά λιγότερες γκουγκλιές από την τηλεργασία (5600:22300), ίσως επειδή δεν έχει τριφτεί αρκετά.

Θέμα χρόνου είναι, φοβούμαι, να γραφτεί μεγαλο-οφειλέτες, ίσως και να τονιστεί: μεγαλό-οφειλέτες, όπως τα διάφορα σύνθετα με "αυτο-" που όλο και πιο συχνά γράφονται συνομοσπονδιακά: αυτό-διαφήμιση και τέτοια.
 

SBE

¥
Γιατί είναι κακό να γραφτεί με -, εφόσον η λέξη δεν έχει ενταχθεί πλήρως στο λεξιλόγιό μας;
Αν ακούσει κάποιος για μεγαλοφειλέτες, μπορεί να καταλάβει μεγαλοφιλέτες, δηλαδή μεγαλοφιλέτα, μεγάλου μεγέθους κοψίδια που άλλαξαν φύλο για να τονιστεί η αλλαγή μεγέθους.
Όσο για την τηλεεργασία, εφόσον έχουμε και τηλεόραση...
 

nickel

Administrator
Staff member
Ο μεγαλέμπορος τονίζεται στο -ε- και αυτό κάτι πρέπει να μας πει.

Όσο για τη χασμωδία, την έχει εδώ και χρόνια ο μικροοργανισμός και κανένας δεν ταράχτηκε.

Οπότε λέω να ασχοληθώ με το μεταφρασμένο one. :)
 
Μπράβο SBE, το είχα σκεφτεί να γράψω για τα μεγαλοφιλέτα (που τα τρώνε οι μεγαλοοφειλέτες :)

Ναι, μικροοργανισμός.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Αφού έχουμε μεγαλοσυνταξιούχους και (κυρίως) χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και μεγαλοεισοδηματίες δίπλα σε μικροεισοδηματίες, γιατί δεν αναφερόμαστε και σε χαμηλοοφειλέτες όπως κάνουμε π.χ. για τους μικροοφειλέτες (7340 έναντι 603 μικροφειλέτες, στη γεν. πληθ. το -οο- υπερτερεί ακόμη περισσότερο); :)
 

tsiros

New member
κι' από πού κι' ως πού ο μεγαλοοφειλέτης χρωστάει πολλά;
επειδή είναι μεγάλος;

Πολυοφειλέτης, το καταλαβαίνω.
 
Top