λαβράκι (ΟΧΙ λαυράκι)

nickel

Administrator
Staff member
Κοίταζα στο Penguin, που έχει λαβράκι στο bass αλλά λαυράκι στο scoop. Ήταν ακόμα η εποχή που κυκλοφορούσε πολύ η δεύτερη ορθογραφία, πράγμα που επισημαίνει και το ΛΝΕΓ στο σχετικό λήμμα: λαβράκι (παλαιότ. ορθ. λαυράκι). Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει πολύ: αν πιστέψουμε το γκουγκλ, η σχέση λαβράκι : λαυράκι είναι 175:134.
Αναζητητικό λαβράκι: Αν ζητήσεις ένα σκέτο λαβράκι στο Google, δηλαδή όλους τους κλιτικούς τύπους που ξέρει, ίσως και άλλες ορθογραφίες, βρίσκει 87.000 απ' αυτά. Άμα αυστηροποιήσεις την αναζήτηση, του πεις ότι θέλεις μόνο λαβράκι (δηλ. +λαβράκι), τότε βρίσκει 175.000 απ' αυτά. Θέλει να μας τρελάνει;

Δεν ξέρω από τι επηρεάστηκαν και έγραφαν λαυράκι παλιότερα. Να είναι επιρροή από τη λαύρα (το μοναστήρι) και την Αγία Λαύρα; Από το Λαύριο; Από το διπλό παιχνίδι του γαύρου / γάβρου; Επειδή το «αυρ» έχει κάτι πιο κυριλέ από το «αβρ»; Άγνωστο (σε μένα), αλλά η τελευταία υπόθεση φαίνεται πιο πιθανή. Πάντως, ο λάβραξ είναι πανάρχαια ονομασία του ψαριού. Στο LSJ δίνει για λατινικό το Labrax lupus, που το βρήκα σε παλιά γκραβούρα και τη βάζω για εικονογράφηση μια και μ' αρέσουν οι γκραβούρες, αλλά τώρα η επίσημη ονομασία είναι Dicentrarchus labrax. Εικάζουν ότι προέρχεται από τον λάβρο (επίσης με -β-), τον «ασυγκράτητο», επειδή το λαβράκι φημίζεται για την αδηφαγία του — αν και ο Αριστοφάνης λέει «λάβραξ ὁ πάντων ἰχθύων σοφώτατος». Για τη νεότερη σημασία λέει η W: «Greek journalists use the same word (lavraki) to refer to high-value exclusive news stories, a cultural reference to the perceived luck of an angler when catching this fish».

 
Top