κόμμα πριν τον ειδικό σύνδεσμο "ότι"

phoebs

New member
Καλημέρα σε όλους. Έχω συγκεκριμένη απορία και θα ήθελα την τοποθέτησή σας. Διαβάζω τώρα στον Μπαμπινιώτη (στο ιστολόγιό του) πως ο ειδικός σύνδεσμος "ότι" δεν παίρνει κόμμα. Γιατί;! Αφού διαβάζοντας, ο αναγνώστης θα κάνει ούτως ή άλλως παύση, γιατί αυτή να μην αποτυπώνεται και στον γραπτό λόγο για ευκολία. Παράδειγμα: Θα έλεγα ότι, εφόσον ο καιρός είναι καλός μπορείς να βγεις. ή Θα έλεγα ότι, μου αρέσει τελικά αυτό το φόρεμα πάνω σου. Αντιλαμβάνομαι πως αυτό το "ότι" κόβει την πρόταση, από την άλλη όμως έτσι δεν θα το μιλούσαμε; Ευχαριστώ.
 

nickel

Administrator
Staff member
Έχουμε συζητήσει το κόμμα με πολλές και διάφορες ευκαιρίες, οπότε ας το δούμε εδώ σε σχέση με τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Λοιπόν, το κόμμα δεν το βάζουμε εκεί που θέλει ο καθένας να πάρει ανάσα γιατί τότε οι καπνιστές θα βάζανε περισσότερα κόμματα από τον κάθε παπατρέχα. Το βάζουμε με απόλυτα μαθηματική λογική, για να χωρίζουμε το νοήματα έτσι που να υπάρχει σαφήνεια και να αποφεύγονται παρεξηγήσεις.

Εδώ έχουμε τη σωστή πληροφορία ότι δεν βάζουμε κόμμα πριν από την ειδική πρόταση που αρχίζει με «ότι». Η ειδική πρόταση είναι σαν αντικείμενο:
Ξέρω πολλά.
Ξέρω ότι δεν θα έρθει.

Όπως δεν βάζουμε κόμμα πριν από τα αντικείμενα του ρήματος, έτσι δεν βάζουμε και πριν από την ειδική πρόταση. Όση παύση κι αν θέλει να κάνει κανείς.
Άρα:
Θα έλεγα ότι μου αρέσει τελικά αυτό το φόρεμα πάνω σου.

Στο άλλο παράδειγμα έχουμε και μια ακόμα δευτερεύουσα πρόταση στη μέση της ειδικής. Εκεί θα χωρίσουμε τη δευτερεύουσα μέσα στη δευτερεύουσα με κόμματα:
Θα έλεγα ότι, εφόσον ο καιρός είναι καλός, μπορείς να βγεις.
Αλλιώς:
Θα έλεγα ότι μπορείς να βγεις εφόσον ο καιρός είναι καλός.
Στην αμέσως παραπάνω σειρά δεν χρειάζεται κόμμα.
 
Top