κράτος δικαίου = rule of law

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Με αφορμή διάφορες διατυπώσεις που βρίσκω τελευταία στην επικαιρότητα όπως, για παράδειγμα, «το κράτος δικαίου δεν εκδικείται» ή «το κράτος δικαίου δεν εκβιάζεται», θα ήθελα να σημειώσω ότι, πράγματι, το κράτος δικαίου δεν εκδικείται και δεν εκβιάζεται, διότι η λέξη «κράτος» στη σύναψη «κράτος δικαίου» δεν σημαίνει «η ανώτατη πολιτική εξουσία, η οποία, οργανωμένη σε νομικό πρόσωπο, ασκείται σ΄ ένα σύνολο ανθρώπων εγκατεστημένων μόνιμα σε μια συγκεκριμένη χώρα» (αγγλιστί state) αλλά «η εξουσία, η κυριαρχία» (αγγλιστί rule) (ΛΚΝ). Έχουμε κάνει ξανά παρόμοια συζήτηση για τη λέξη «κράτος» στο νήμα για τη φράση μέγα το της θαλάσσης κράτος.

Αν θέλαμε να ορίσουμε τι είναι το κράτος δικαίου θα λέγαμε, σε πολύ γενικές γραμμές, ότι είναι ένας μηχανισμός (ή σύστημα) που εγγυάται στους πολίτες τα θεμελιώδη τους δικαιώματα και την αποτελεσματική δικαστική προστασία αυτών. Το κράτος δικαίου, λοιπόν, είναι θεσμός — δεν είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γαλλία ή κάποιο άλλο κράτος με την έννοια του γεωγραφικά οργανωμένου πολιτικού συστήματος.

Σχετικά, η σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κράτος δικαίου στην ΕΕ, που περιέχει και τις πρώτες σχετικές εκθέσεις: https://ec.europa.eu/info/policies/justice-and-fundamental-rights/upholding-rule-law_el
 
Last edited:

Earion

Moderator
Staff member
Πολύ σωστά. Θα έλεγα μάλιστα ότι είναι νομικό καθεστώς, νομική τάξη (τάξη πραγμάτων, κατά τη σύγχρονη ιδιόλεκτο).

Αυτό φαίνεται καλύτερα στον γαλλικό όρο: État de droit, όπου état η τάξη (και κατ' επέκταση η κυριαρχία).
 
Top