Σας ευχαριστώ θερμά που μου αποκαλύψατε τα μυστικά της αποστρόφου και πιο συγκεκριμένα στην περίπτωσή μου, που μου τα υπενθυμίσατε.
Δυστυχώς, το Χρηστικό της Ακαδημίας έχει ακόμα μόνο καθ' οδόν (στο λήμμα οδός). Στην επόμενη έκδοση...
Δεν είναι σωστό να στερείται το Χρηστικό από νέες λέξεις που και χρησιμοποιούνται στην καθομιλουμένη και είναι γραμματικά υγιείς.
Και το “κατ’ ευθείαν” δεν υπάρχει αντίστοιχα στο λήμμα “ευθεία” όμως υπάρχει το “κατευθείαν”.
Αν όμως πρέπει να χωρέσει εκεί, πού θα τοποθετηθεί η λέξη “καθοδόν”; Μετά το καθ’ ό & καθό; Αν γίνει κάτι τέτοιο μετά το κατευθείαν, να βάλουμε και το κατευχήν; Κι ας ευχηθούμε να μην ακολουθήσουν όλες οι ανάλογες “προθετικές λέξεις” γιατί, μοιραία, η μετά μελλοντική έκδοση τού Χρηστικού, θα στερεί την απόστροφο, τα μυστικά της και τη σύνδεση τού παλαιού με το νέο “προς χάριν” της οικονομίας.
Και το σπουδαιότερο! Σε μέτριους και μέσους γνώστες της Ελληνικής όπως εγώ, θα στερεί το ερώτημα, “γιατί το γράφουμε έτσι;” αφού θα λέμε ότι είναι στο Χρηστικό άρα είναι σωστό λεκτικά και είναι μονολεξία άρα οικονομία.
Δείτε όμως και τι νέο μπορεί να παράγει από μόνη της, αυτούσια, η νέα λέξη όταν πια, μοιραία, δεν θα υπάρχει, η παλαιά και η απόστροφος και ο αυτόματος διορθωτής του μέλλοντος θα αντικαθιστά όλα τα καθ’ οδόν με το καθοδόν;