ελέγχεται

Εδάφιο από τον νόμο 3669/08:

"Η διαπίστωση της ασυμβίβαστης ιδιότητας γίνεται, ξεχωριστά, για κάθε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης από την αναθέτουσα αρχή και ελέγχεται, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 33 του παρόντος, εφόσον, λόγω της συνδρομής της κατά τα ως άνω ασυμβίβαστης ιδιότητας, αποδειχθεί με οριστική δικαστική απόφαση που έχει ισχύ δεδικασμένου ότι συντρέχει περίπτωση αποκλεισμού, εξαιτίας ενεργητικής διαφθοράς, κατά την έννοια του εδαφίου β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 144 του παρόντος (άρθρο 45 παρ.1 εδάφ.β΄ της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ της 31.3.2004)."

To ελέγχεται προφανώς εδώ χρησιμοποιείται με την έννοια του "αξιολογώ, κρίνω κατόπιν έρευνας, διασταύρωσης κλπ." (ΛΝΕΓ)

Νομίζω ότι κάτι μου διαφεύγει όσον αφορά το συγκεκριμένο απόσπασμα. Εσείς πώς το καταλαβαίνετε; Έχω την αίσθηση ότι υπάρχει μια ανακολουθία μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου μέρους του αποσπάσματος (από το "εφόσον..." και μετά). Το άρθρο 33 περιγράφει τη διαδικασία ελέγχου των ασυμβίβαστων ιδιοτήτων.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί πάει πακέτο η "ασυμβίβαστη ιδιότητα" με τη "διαφθορά". Θέλει να πει ότι όταν κάποιος έχει καταδικαστεί για ενεργητική διαφθορά, αποκλείεται από το διαγωνισμό ενεργοποιώντας τις διατάξεις περί ασυμβίβαστης ιδιότητας;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νομίζω ότι η πρόταση έχει ως εξής:
Η διαπίστωση της ασυμβίβαστης ιδιότητας γίνεται, ξεχωριστά, για κάθε διαγωνιστική διαδικασία ή διαδικασία ανάθεσης από την αναθέτουσα αρχή και ελέγχεται κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 33 του παρόντος εφόσον, λόγω της συνδρομής της κατά τα ως άνω ασυμβίβαστης ιδιότητας, αποδειχθεί με οριστική δικαστική απόφαση που έχει ισχύ δεδικασμένου ότι συντρέχει περίπτωση αποκλεισμού, εξαιτίας ενεργητικής διαφθοράς, κατά την έννοια του εδαφίου β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 144 του παρόντος (άρθρο 45 παρ.1 εδάφ.β΄ της Οδηγίας 2004/18/ΕΚ της 31.3.2004)."
 
Last edited:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Επίσης, Αμβρόσιε, ποιο εδάφιο είναι αυτό; Κάνω αναζήτηση στο κείμενο του νόμου για να διαβάσω και τα συμφραζόμενα και δεν το βρίσκω.
 
http://www.scribd.com/doc/4033033/-
Άρθρο 31, σελίδα 49.

Το πρόβλημα Παλάβρα είναι ότι δεν είμαι σίγουρος πώς συνδέονται αυτά μεταξύ τους. Δηλ. το ασυμβίβαστο *διαπιστώνεται*, εφόσον έχει προηγηθεί ο έλεγχος κι έχει αποφασιστεί ότι υπάρχει ενεργητική διαφθορά; Η λέξη-κλειδί είναι το διαπιστώνεται...;
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Ενεργητική διαφθορά είναι όταν κάποιος παράσχει ωφελήματα σε υπάλληλο της αναθέτουσας αρχής.

Εγώ καταλαβαίνω το εξής: αν αποδειχθεί ενεργητική διαφθορά, τότε ελέγχεται αν υπάρχει ασυμβίβαστο. Μου φαίνεται πολύ κακογραμμένο, φυσικά.

Παρακάτω λέει
Με την οριστική καταδικαστική απόφαση που έχει ισχύ δεδικασμένου πρέπει να διαπιστώνεται η ανωτέρω αξιόποινη πράξη του υποψηφίου, ο οποίος συνδέεται με την επιχείρηση μέσων ενημέρωσης, εξαιτίας της κατά τα ως άνω συνδρομής των ασυμβιβάστων ιδιοτήτων και απαγορεύσεων του νόμου αυτού και να αποδεικνύεται η τέλεση της αξιόποινης πράξης του και η ιδιότητα του υποψηφίου ως φυσικού αυτουργού ή ηθικού αυτουργού ή συναυτουργού ή άμεσου συνεργού στην τέλεση του αδικήματος της ενεργητικής διαφθοράς.
 
Μετά από πολύ ψάξιμο, κατάλαβα τι λέει (or so I think):

Το άρθρο 45.1.β της Οδηγίας 18/2004/ΕΚ, λέει:

1. Αποκλείεται της συμμετοχής σε δημόσια σύμβαση, ο υποψή-
φιος ή προσφέρων, εις βάρος του οποίου υπάρχει οριστική
καταδικαστική απόφαση, γνωστή στην αναθέτουσα αρχή, για έναν
ή περισσότερους από τους λόγους που απαριθμούνται κατωτέρω:

β) δωροδοκία, όπως αυτή ορίζεται αντίστοιχα στο άρθρο 3 της
πράξης του Συμβουλίου της 26ης Μαΐου 1997 (2) και στο
άρθρο 3 παράγραφος 1 της κοινής δράσης 98/742/ΚΕΠΠΑ
του Συμβουλίου (3).

Αυτή είναι η ενεργητική διαφθορά στην οποία αναφέρεται ο νόμος. Για να ισχύει το ασυμβίβαστο, όπως αυτό ορίζεται στις προηγούμενες παραγράφους, πρέπει να συντρέχουν οι προϋποθέσεις αυτής της αινιγματικής παραγράφου, ήτοι να έχει προηγηθεί καταδίκη για δωροδοκία. Μόνο τότε. Τουλάχιστον, αυτό κατάλαβα εγώ. Ωραίο, ε;
 
Last edited:

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αφού την ορίζει την ενεργητική διαφθορά στο ίδιο άρθρο 4, στην αμέσως επόμενη πρόταση. Και αυτό που κατάλαβες καταλάβαμε όλοι, μάλλον.
 
Αφού την ορίζει την ενεργητική διαφθορά στο ίδιο άρθρο 4, στην αμέσως επόμενη πρόταση. Και αυτό που κατάλαβες καταλάβαμε όλοι, μάλλον.

Την είχα δει την ενεργητική και παθητική διαφθορά και τον συσχετισμό της με το λάδι, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι το ασυμβίβαστο πλέον ισχύει μόνο σε αυτή την περίπτωση... ;)

Άρα, είχατε δίκιο στην ερμηνεία σας. Σας ευχαριστώ πολύ και τις δύο για την πολύτιμη βοήθεια...
 
Last edited:
Top