για σπίτι (νοσοκομειακή αργκό) = αποβιώσας

Zazula

Administrator
Staff member
Πιστός στην παλιά παροιμία που λέει «Το καλό το Σαββατόβραδο απ' το σε πόσα νοσοκομεία σ' οδηγεί φαίνεται» παρευρίσκομαι αργά το βράδυ σε κλείσιμο εφημερίας μεγάλου νοσοκομείου (το δεύτερο της βραδιάς, οπότε παροιμιωδώς καλά τα πήγαμε :D). Μπαίνει λοιπόν μέσα στο τμήμα ένας χαρακτηριστικά μυστήριος τύπος, ο οποίος αποδείχθηκε (σε μένα, που ήμουν άσχετος) από την εξέλιξη των πραγμάτων πως ήταν κοράκι. Ψιθυρίζει κάτι στην αδελφή, η οποία με τη σειρά της γυρνά προς τη μεριά των γιατρών και ρωτάει: «Έχουμε κανέναν απόψε για σπίτι;» Κι έτσι έμαθα κι εγώ ο πτωχός λεξιλογομανής αυτή την έκφραση, που σημαίνει αν υπάρχει κανείς που πέθανε (ώστε να τρέξει να τον αναλάβει το ενδιαφερόμενο γραφείο τελετών — είναι γνωστό άλλωστε* το τι γίνεται σ' αυτές τις περιπτώσεις).

_____________
* Βλ. π.χ. τι συμβουλεύει το Συγχωράδικο εδώ: http://www.syghoradiko.gr/advice.php ή τι γίνεται στον Βόλο εδώ: http://www.dailynews24.gr/index.php...-between-the-funeral-at-the-hospital-of-volos.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θα το έβαζα στα Εφήμερα, αλλά μου φαίνεται ότι ταιριάζει καλύτερα εδώ:

A shocking new documentary shows staff from one of the country’s biggest funeral firms making lewd and racist comments towards the dead and their families.
An undercover reporter spent three months working for Gillman Funeral Services, which has six branches in South London and is part of Funeral Partners Ltd, owners of 70 UK funeral businesses. In scenes certain to upset viewers, staff show a blatant disrespect for the bodies of the deceased in their care, even chanting ‘Chelsea scum’ at one before sealing his coffin.

 

SBE

¥
Είχε κανείς την ψευδαίσθηση ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο αυτό συμπάσχουν με τους πελάτες τους; μα τότε δεν θα έκαναν καθόλου τη δουλειά τους.
Αυτά που αναφέρει ως παραλείψεις (ρούχα, ψυγεία κλπ) είναι αποτέλεσμα του συστήματος που θέλει να φυλάς τον πεθαμένο καμιά δεκαριά μέρες να σιτέψει και μετά να κάνεις κηδεία με κλειστό φέρετρο γιατί οι ευαίσθητοι θα τρομάξουν. Α, και, άμα δεις στην Αγγλία κηδεία με άμαξα με άλογα, με μπάντα να παίζει και με όλα τα σχετικά φρουφρου και δεν είναι της βασιλικής οικογένειας, συνήθως πρόκειται για μετανάστη από Αφρική που δεν είχε στον ήλιο μοίρα, οπότε λογικό είναι να μοιάζει κωμικό το θέαμα (μένω σε δρόμο-πέρασμα για νεκροταφείο και τα έχω δει όλα).
Αλλά δεν καταλαβαίνω στο άρθρο πώς το να πηγαίνει να παίζει μπίνγκο με τους γέρους αύξησε την πελατεία του γραφείου κηδειών. Κέρδιζαν και πάθαιναν συγκοπή;
 

Earion

Moderator
Staff member
 
Top