ανιστορώ ή ανιστορίζω;

hellex

New member
Η χθεσινή γραφική παρουσίαση του αρχηγού της αντιπολίτευσης στο Βελλίδιο μου δημιούργησε λεξικολογικά και λεξικογραφικά διλήμματα.
Ανιστορίζω ή ανιστορώ ;
Ανιστόρητη ή ανιστορική; Και γιατί όχι ανιστόριτη αφού η ιστορία δεν είναι ιστορήα;
Συμπαθάτε με αν η ανορθογραφία μου είναι προφανής σε κάποιους, όμως, όπως ποτέ δεν είναι αργά για γνώση, η συμβολή της καλόπιστης δημόσιας συζήτησης μας στο θέμα αυτό, μού είναι ευπρόσδεκτη.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλημέρα

Το αρχαίο ρήμα είναι ιστορέω -ώ, από το οποίο θα φτιάξουμε παράγωγα όπως ανιστόρητος (και όχι -ιστος), εξιστόρηση ή ιστορημένο χειρόγραφο.

Εμφανίστηκε και ιστορίζω αργότερα («μεταπλασμένος ενεστώτας του ιστορώ, πιθανόν κατ’ επίδραση τού ζωγραφίζω < ζωγραφώ » λέει ο Πάπυρος), γι’ αυτό θα βρούμε και ανιστορίζω στη λογοτεχνία. Ίσως και λόγω της ισχυρής επίδρασης του εξιστορώ, οι περισσότεροι ομιλητές και τα λεξικά παραβλέπουν το ανιστορίζω και προτιμούν το ανιστορώ. Ενώ το ανιστορίζω είναι συνώνυμο του εξιστορώ, ο ανιστόριστος και το διαδεδομένο συνώνυμό του ανιστόρητος έχουν αρνητική σημασία. Από τα δύο ρήματα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε *ανιστόριτος κανονικά.

http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/search.html?lq=ανιστορ%&dq=


Η χθεσινή γραφική παρουσίαση του αρχηγού της αντιπολίτευσης
[...]
η συμβολή της καλόπιστης δημόσιας συζήτησης μας στο θέμα αυτό, μού είναι ευπρόσδεκτη.

Αντιλαμβάνεσαι ότι κάποιοι θα μπορούσαν να σου πουν καλόπιστα ότι το πολιτικά χρωματισμένο «γραφική παρουσίαση» δεν ταιριάζει με την καλόπιστη γλωσσική συζήτηση. :-) (Εκτός αν εννοείς «graphic presentation».)
 

hellex

New member
Αρχικά, σας ευχαριστώ που μου απαντήσατε με σαφήνεια, απλότητα και δώσατε τόσο μεστωμένη λύση στο δίλημμά μου. Γνήσιο Ελληνάκι και λάτρης της ελληνικής γλώσσας δεν θα μπορούσα χρησιμοποιήσω στο γραπτό μου νήμα ως powerpoint την προβολή διαφανειών που συνόδευε την αντίστοιχη ομιλία. Και, θεωρώ σημαντική και καλόπιστη την παρατήρησή σας. Για τις περαιτέρω ιδεολογικές προεκτάσεις που ίσως να εκφράζουν τις προσωπικές διαθέσεις του καθενός απλά θα επαναλάβω το: "άγνωστες οι βουλές του κυρίου" και ίσως να πρέπει να τονίσω ότι σε καμία περίπτωση δε θα υποβάθμιζα το χώρο μιας δημόσιας συζήτησης σε θέματα γλώσσας για μικροπολιτική παράθεση κρίσεων.

Από τα δύο ρήματα δεν θα μπορούσαμε να έχουμε *ανιστόριτος κανονικά.

Η διάκριση των καταλήξεων σε -τος και -στος μπορεί να συνίσταται σε εκείνο που δεν έχει ακόμη και εκείνο που δεν έχει ακόμη γιατί δεν μπορεί ακόμη;
πχ αν ως ανιστόριτος μπορεί να θεωρηθεί επιπρόσθετα και εκείνος που δεν έχει ακόμη εξιστορηθεί γιατί δεν μπορεί ακόμη να εξιστορηθεί. Έτσι θα γίνει η διάκρισή του από τον ανιστόριστος.
 
Top