Μόνο που δεν καταλαβαίνω καθόλου την πρώτη πρόταση. Ίσως και τη δεύτερη. Μόνο το τέλος καταλαβαίνω, αλλά δεν έχω ιδέα τι είναι η διαδικασία ανταλλαγής, την παρένθεση στη δεύτερη και τρίτη σειρά κλπ. Μπορεί κάποιος να μου τα κάνει λιανά;
Νομίζω ότι το σχόλιο εξηγεί τη λεηλασία βάζοντάς τη σε μια διαδικασία που πάει ως εξής: α) αποκλεισμός των "πλιατσικολόγων" από τη διαδικασία παραγωγής των εμπορευμάτων, άρα αποκλεισμός τους και από τη νόμιμη διαδικασία ανταλλαγής των εμπορευμάτων (την αγοραπωλησία τους), με τον αποκλεισμό αυτό να είναι αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία του όλου συστήματος (το οποίο δεν μπορεί να συντηρηθεί χωρίς αποκλεισμένους, ανέργους, παρίες κ.ο.κ.)• και β) μετατροπή των εμπορευμάτων σε "πράγματα" που τα προμηθεύεται ο αποκλεισμένος "πλιατσικολόγος" απλώς αρπάζοντάς τα και που τα ανταλλάσσει μετά παράνομα, στη μαύρη αγορά. Αυτή η ανταλλακτική αξία των "πραγμάτων" στη μαύρη αγορά είναι άμεσα η αξία χρήσης τους για τους "πλιατσικολόγους" (τα πουλάνε στη μαύρη αγορά για να ζήσουν), εκεί που για τους νόμιμους καταναλωτές τα συνήθη εμπορεύματα έχουν βέβαια την ανταλλακτική αξία τους, αλλά διατηρούν και μια διαφορετική αξία χρήσης (οι νόμιμοι καταναλωτές αγοράζουν εμπορεύματα για να τα κάνουν κάτι, π.χ. για να πουλήσουν μούρη).
Όσο δεν θίγεται αυτό το θεμελιώδες πλαίσιο που ξεκινά από τον αποκλεισμό από τη διαδικασία παραγωγής, οι ταραχές-λεηλασίες δεν μπορούν φυσικά να "πολιτικοποιηθούν", δεν υπάρχει κανένα πιο ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο που μπορεί να τους δοθεί. Οι "πλιατσικολόγοι" γίνονται με αυτό το σκεπτικό ορθολογικοί δρώντες, κάνουν μια (παράνομη) δουλειά για να ζήσουν, χωρίς να νοιάζονται για την πολιτικοποίηση της δράσης τους (ούτε οι νόμιμοι εργαζόμενοι/παραγωγοί/καταναλωτές νοιάζονται).
Ενδιαφέρουσα εξήγηση μου φαίνεται (αν δεν την παρερμηνεύω), αλλά μονομερής, "οικονομίστικη". Οι ταραξίες δεν κάνουν μόνο πλιάτσικα, καίνε κιόλας, καταστρέφουν ασκόπως, σπάνε, χαβαλεδιάζουν κ.ο.κ. Δεν είναι δηλαδή
δομικά συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, ακόμα κι αν δραστηριοποιούνται στους κόλπους τους και τέτοιες. Αλλιώς δεν θα βάζανε φωτιά στην Αγγλία επί τόσες μέρες, θα κάνανε τις μπίζνες τους as usual (είναι πάντα πιο επικερδείς τέτοιες μπίζνες χωρίς περιττές φασαρίες). Εκτός κι αν, σύμφωνα με το παραπάνω σκεπτικό, τα riots είναι/ήταν κάτι σαν τις διακοπές των "κανονικών" εργαζομένων (να ξεσκάμε και λίγο, όχι όλο δουλειά και δουλειά)...