Τρομοκράτες, αντάρτες, αντικαθεστωτικοί ή freedom fighters;

rogne

¥
Να προσθέσω ότι, ακόμα και στο επίπεδο της στρατιωτικής στρατηγικής/τακτικής, μοιάζει κάπως αναχρονιστική η διάκριση ανταρτών/τακτικού στρατού, μιας και έχει αλλάξει εδώ και καιρό ο χαρακτήρας του πολέμου (ο Καρλ Σμιτ δεν έλεγε ήδη ότι όλοι ανταρτοπόλεμο κάνουν πια;...) Κι έτσι επιστρέφουμε ίσως στον nickel:

Γενικώς έχω ανακαλύψει ότι το αντάρτης λύνει τα περισσότερα προβλήματα.
 

Earion

Moderator
Staff member
Μπράβο Θέμη. Το στασιαστής μου φαίνεται το καλύτερο απ' όλα. Στασιαστές ήταν οι Νότιοι ως προς την ομοσπονδία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και δεν ήταν διόλου αντάρτες (guerrillas). Θα προσβάλλονταν αν τους το έλεγε κανείς· στα δικά τους μάτια ήταν η επιτομή των τέλειων gentlemen.
 

nickel

Administrator
Staff member
Ναι, για τους Νότιους ταιριάζει το πιο καθωσπρέπει στασιαστές. Αλλά καλύτερα να πεις ότι οι Βόρειοι ήθελαν να συντρίψουν την ανταρσία του Νότου.
 

bernardina

Moderator
Εαρίωνα, για το αντάρτης δεν επιμένω, αφού μόνο εσύ ξέρεις τι ταιριάζει καλύτερα στη συγκεκριμένη περίπτωση που έχεις στα χέρια σου. Όμως τόσο εγώ όσο και άλλοι πιστεύουμε ότι δεν είναι μια τόσο απλή και μονοδιάστατη λέξη όσο την... κατηγορείς. :D

Και επαναλαμβάνω, δεν επιμένω ότι πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις σώνει και καλά.
 

Earion

Moderator
Staff member
Θα αναγκαστώ να επαναλάβω, για να γίνω πιο κατανοητός. Με το «αντάρτης» μεταφράζετε δύο όρους: το guerrilla και το rebel, που αφενός δεν δηλώνουν το ίδιο πράγμα, και αφετέρου μας εγκλωβίζουν όταν βρισκόμαστε μπροστά στη φράση

At first the rebel army used guerrilla tactics, but then chose to transform itself to regular army.

Γι΄αυτό προκρίνω το στασιαστές του Θέμη.
 

bernardina

Moderator
Δοκιμές

Στην αρχή οι αντάρτες δρούσαν ως στρατός ατάκτων, κατόπιν όμως επέλεξαν να μετασχηματιστούν σε τακτικό στρατό.
Αρχικά οι εξεγερμένοι χρησιμοποιούσαν τακτικές αντάρτικου, κατόπιν όμως αποφάσισαν να...
Σε πρώτη φάση οι στασιαστές-
Στην αρχή οι επαναστατημένοι-
 

LostVerse

Member
Ο ρέμπελος είναι παρωχημένη απόδοση, κατά το ΛΚΝ τουλάχιστον.

Από εκεί που κατάγομαι χρησιμοποιείται ακόμα, αλλά όχι για να περιγράψει τόσο αντάρτες, όσο ατίθασα νειάτα π.χ. «πήρε το μηχανάκι κι έφυγε χωρίς να πει τιποτα, πάει, έγινε ρέμπελος/ρεμπέλεψε κι αυτός.»
 
Top