Τρίτομο "Λεξικόν της νέας ελληνικής γλώσσης" του Σταματάκου

evinrude

New member
Γεια σας! Ξέρετε αν υπάρχει online το "Λεξικόν της νέας ελληνικής γλώσσης, καθαρευούσης και δημοτικής και εκ της νέας ελληνικής εις την αρχαίαν" του Σταματάκου; Στο projethomere δυστυχώς δεν το βρήκα. :s
 

evinrude

New member
Κρίμα. Θα τρέξω σε βιβλιοθήκες λοιπόν. Άραγε το "Μέγα Λεξικόν" του Δημητράκου μπορεί να θεωρηθεί "ισάξιο" για ορθογραφικές αναζητήσεις της καθαρεύουσας;
 

nickel

Administrator
Staff member
Το πολύτομο του Δημητράκου καλύπτει όλες τις περιόδους της Ελληνικής, μέχρι την εποχή που γράφτηκε (1936-50). Το λεξικό του Σταματάκου (1952-55) επικεντρώνεται στην καθαρεύουσα και τη δημοτική της δικής του εποχής και έτσι είναι ευκολότερο να βρει κανείς εκεί μέσα τα ελληνικά εκείνης της εποχής. Αν ωστόσο ψάχνει κανείς τις ορθογραφίες της καθαρεύουσας μόνο, ο Δημητράκος φτάνει και περισσεύει. Θέλει, βέβαια, να ψάχνεις σε 9 ή 15 τόμους.
 

evinrude

New member
Ναι, ισχύει αυτό με τους τόμους. Και ονλάιν ακόμα είναι δύσχρηστο. Αλλά τι να κάνουμε που το τρίτομο είναι δυσεύρετο... Ευχαριστώ για τις απαντήσεις πάντως.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν έχετε πάντως απορίες, ακόμα και για πολλές λέξεις μαζί, μετά χαράς να σας τις λύσουμε. Στο γραφείο μου άλλωστε, δίπλα στα καινούργια, φιλοξενώ και όλα τα παλιά. Ε, κάπως πρέπει να τα χρησιμοποιώ να μη σκονίζονται.
 

evinrude

New member
Ευχαριστώ πολύ για την προσφορά. Θα την εκμεταλλευόμουν, αλλά τελικά μόλις το εντόπισα (ξεχασμένο και σκονισμένο επίσης) σε βιβλιοθήκη παππούδων κάποιων φίλων (!) και μου χαρίστηκε (γιούπι!). Πώς τα φέρνει πάντως η ζωή, να ψάχνουμε με αγωνία βιβλιοθήκες σε σπίτια άλλων.
 

nickel

Administrator
Staff member
Πώς τα φέρνει πάντως η ζωή, να ψάχνουμε με αγωνία βιβλιοθήκες σε σπίτια άλλων.

Κάποτε το να μας αφήσουν να αλωνίσουμε ελεύθερα στη βιβλιοθήκη κάποιου που χάριζε βιβλία ισοδυναμούσε με την ανακάλυψη της σπηλιάς του Αλή Μπαμπά! Εγώ πάλι, σε πρόσφατη μετακόμισή μου, απαλλάχτηκα από δύο βουναλάκια βιβλία. Μερικά κατέληξαν σε φιλόξενη σχολική βιβλιοθήκη. Τα υπόλοιπα τα ψιλοσνομπάρισε ακόμα και ο παλιατζής.
 
Top