Το "love" προφέρεται λαβ και όχι λοβ!

Δεν έχει σημασία, γιατί το tanks στα ελληνικά το προφέρουμε τανκς. Εξάλλου η διαφορά ζήτα με σίγμα είναι μικρή, ειδικά μετά από κάπα ή γκ (που δεν υπάρχει, όντως, πουθενά στο tongues ή, αν θες, είναι τόσο σκληρό όσο είναι και το ζ). Υπεκφεύγεις όμως, γιατί εγώ άλλο σε ρώτησα. Καταλαβαίνεις τι λέω.

Εσύ δηλαδή προφέρεις ταν και διδάσκεις ότι tongue και tan έχουν περίπου ίδια προφορά;

Ή, ξέρω 'γώ, διδάσκεις πώς κακώς λέμε Τζακ Λόντον και Λόντον Σίτι;
 

daeman

Administrator
Staff member
...
Έλα, ρε λαβ, στον τόπο σου και γλώσσες μη γυρεύεις!

Τι Tongues και tongue twisters πια; Ας ξεμπερδευτεί πρώτα το love και μετά υπάρχει χώρος και για άλλα, γιατί όταν εισάγουμε περιττές παραμέτρους στο πρόβλημα (ας το πούμε «πρόβλημα», γιατί επί της ουσίας εγώ δεν βλέπω πρόβλημα, μόνο επί της διαδικασίας), δεν βγαίνει άκρη, μόνο επεκτείνεται αλλού και στο τέλος γίνεται αχταρμάς.

Δουλειά δεν είχε ο διάολος, μας σκότιζε το love τον έρωτα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Εσύ δηλαδή προφέρεις ταν και διδάσκεις ότι tongue και tan έχουν περίπου ίδια προφορά;

Οι δάσκαλοι που ξέρω εγώ αναλώνουν πολύ χρόνο για να διδάξουν τη λεπτή αλλά απαραίτητη διαφορά ανάμεσα σε bad και bud, ran και run, hat και hut, και όλες τις άλλες λέξεις που διαφέρουν μόνο στο /æ/ και /ʌ/. Άσε πια τις διαφορές ανάμεσα σε /n/ και /ŋ/.

Και, φυσικά, διδάσκουν Λάντον και διορθώνουν τους μαθητές που λένε λόντον.

Τι τα θες όμως και βάζεις όλα αυτά στη μέση, επιδεικνύοντας και αποδεικνύοντας ότι δεν έχεις καλή σχέση με τη διδασκαλία;
 
Ήδη από το #2 μίλησα γι' αυτές τις διακρίσεις. Οπότε δεν βρίσκεται εκεί η διαφορά μας. Μίλησα και για διαφοροποίηση της προφοράς βάσει θέσης των φωνηέντων, αριθμού συλλαβών, κτλ. Έφερα σαν παράδειγμα το photographer. Πόσα ξεχωριστά φωνήεντα έχει αυτή η λέξη* και πώς θα πείσεις τον μαθητή σου για την σωστή προφορά όταν διδάσκεις ότι το [ʌ] είναι καθαρό [α], αδιακρίτως, και είναι λάθος να το προφέρεις αλλιώς (όπου [ʌ], βάλε οποιοδήποτε φωνήεν);


* έτσι και πεις πάνω από δύο θα πάω να πηδηχτώ απ' το παράθυρο.
 

nickel

Administrator
Staff member
Το photographer προφέρεται /fəˈtɒɡrəfə/ και δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τη συζήτησή μας, που είναι ότι το love το προφέρουμε λαβ και όχι λοβ. Το Helle βγαίνει από το χέλι ή από το hell;
 
Έχει τρομερή σχέση με την συζήτησή μας, γιατί αν προσπαθήσει κάποιος να προφέρει photographer με το ίδιο ακριβώς φωνήεν εις τριπλούν, θα ακουστεί κάτι που έχει από ελάχιστη ως μηδενική σχέση με την προφορά της λέξης είτε σε RP είτε σε μανδαρινοεγγλέζικα. Το schwa αλλάζει υφή ανάλογα με την θέση του και το περιβάλλον του. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα φωνήεντα της αγγλικής και το [ʌ] δεν αποτελεί εξαίρεση κι αυτό το τόνισα ήδη από το #2 και αποτελεί την βάση της διαφωνίας μας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καλά. Μπουρδολογίες υψηλού επιπέδου. Να το κόψουμε εδώ;
 
Α, δηλαδή δεν ισχύει τίποτα απ' αυτά; Οκέι, φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμμιά επικοινωνία ούτε και διάθεση επικοινωνίας.
 

SBE

¥
Άσε, βρε Ελληγενή, όλοι εναντίον σου. Όλοι. Μόνο εσύ κατέχεις το σωστό και κανένας δεν σε ακούει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Καιρό είχα να διαβάσω τόσο θλιβερό νήμα στη Λεξιλογία και αυτή είναι η ελεύθερη (και ανοιχτή σε κάθε κριτική) γνώμη μου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Καιρό είχα να διαβάσω τόσο θλιβερό νήμα στη Λεξιλογία και αυτή είναι η ελεύθερη (και ανοιχτή σε κάθε κριτική) γνώμη μου.

Δεν έχεις άδικο. Δυστυχώς, το χειρίστηκα από την αρχή με θυμό. Έπρεπε να φτιάξω ένα απλό πλακάτ και να το βάζω εκεί που κατέθετα τις εκρήξεις μου επειδή γράφονταν πράγματα που πιστεύω ότι είναι είτε ανακριβή είτε άσχετα με το θέμα.




Έχω μια δικαιολογία. Εδώ και καιρό βρίσκομαι σε συνεχή εκνευρισμό με λάθη που πιστεύω ότι γίνονται γύρω μας και ανακρίβειες που λέγονται, που πιστεύω ότι καταστρέφουν τη χώρα και το μέλλον των παιδιών μας. Αποφεύγω πια να τα σχολιάσω, γιατί μπορεί να είναι η υποκειμενική ματιά μου, να γίνονται για το μεγαλείο και την προκοπή της χώρας. Έτσι κι αλλιώς, δεν αφορούν θέματα γλωσσικά. Όταν ωστόσο βρέθηκα αντιμέτωπος με ανακρίβειες για γλωσσικό θέμα, για το οποίο πίστευα ότι μπορώ να έχω αντικειμενική άποψη, ξεχείλισε ο θυμός μου και πλήρωσε ο Helle τη νύφη.
 
Top