Το νήμα του εφτά

Τώρα κατάλαβες τι εννοούσε με το «Κάποια ειρωνεία της ζωής υπάρχει εδώ, αλλά δεν μπορώ να την εντοπίσω με ακρίβεια...» ο ειδικός πειράκτορας Dr7X.
 
...και "Εφτά χρόνια στο Θιβέτ"... μάς έμαθαν πολλά.
Το άρθρο της γαλλικής Wiki είναι τόσο πλούσιο σε πληροφορίες γύρω από το 7 που σας αφήνω να το ξεψαχνίσετε με την ησυχία σας.
http://fr.wikipedia.org/wiki/Sept
 
Ο νηματανοίξας, και επτάκις διδακτορωθείς, Dr7x έφτασε τα εφτά χιλιάδες μηνύματα στο φόρουμ — άντε, με υγεία και στα 7²!
 
Κάτι :D με τσίμπησε σήμερα και διαπίστωσα ότι ενώ στο νήμα φιλοξενούνται επτάγωνα, δεν υπάρχουν επτάεδρα. Μια και δυο λοιπόν στο περί πολυέδρων νήμα της γουίκης. Βέβαια, το επτάεδρο δεν ανήκει στα πέντε πλατωνικά στερεά, οπότε περίμενα ότι οι μορφές του θα παρουσίαζαν κάποιο βαθμό μη κανονικότητας.

Αυτό που βρήκα όμως στη γουίκη, απλώς δεν το περίμενα. Έναν ολόκληρο κήπο με γεωμετρικά λουλούδια για κάθε γούστο.

Και μαζί ανακάλυψα και μια σειρά από ονομασίες που δεν είχα ξανακούσει και δεν βρίσκω ούτε στην ελληνική ιστόσφαιρα, με πιο εντυπωσιακό από όλα το τετραημιεξάεδρο ή ημικυβοκτάεδρο, ένα από τα πολλά επτάεδρα στη βιτρίνα, το οποίο αδυνατώ να καταλάβω πώς ακριβώς είναι κατασκευασμένο (αλλά το παλεύω...).

251px-Tetrahemihexahedron.png
 
Και μαζί ανακάλυψα και μια σειρά από ονομασίες που δεν είχα ξανακούσει και δεν βρίσκω ούτε στην ελληνική ιστόσφαιρα, με πιο εντυπωσιακό από όλα το τετραημιεξάεδρο ή ημικυβοκτάεδρο, ένα από τα πολλά επτάεδρα στη βιτρίνα, το οποίο αδυνατώ να καταλάβω πώς ακριβώς είναι κατασκευασμένο (αλλά το παλεύω...).
Τώρα: http://www.software3d.com/Tetrahemi.php; :)
 
Τι ωραίο νήμα! Μπράβο που τ' αναστήσατε και το διαβάζουμε κι εμείς οι καινούριοι!

Εφτά οι Ατέρμονοι (Endless) στο υπέροχο graphic novel του Neil Gaiman, The Sandman.

Είναι εφτά αδερφάκια, ένα κι ένα!

picture.php


Destiny (ο γηραιότερος. Tυφλός, αλυσσοδεμένος στο βιβλίο που καταγράφονται όσα συμβαίνουν στον κόσμο)
Death (η Θανή, είναι στο πλευρό του ανθρώπου όταν γεννιέται και τον οδηγεί εκεί που πρέπει να πάει όταν πεθαίνει. Μια μέρα κάθε αιώνα γίνεται θνητή, για να δοκιμάσει και η ίδια τον θάνατο)
Dream (Morpheus, Oneiros) (Ο γνωστός μας Μορφέας, ή Όνειρος)
Destruction (ο Όλεθρος. Εγκατέλειψε το βασίλειό του και από τότε τ' αδέρφια του αναφέρονται σε αυτόν ως "ο Άσωτος". Προσπαθεί να επιδίδεται σε δημιουργικά πράγματα, αλλά δεν τα πολυκαταφέρνει)
Desire (Ανδρόγυνη μορφή, βρίσκεται σε μόνιμη αντιπαλότητα με τον Μορφέα)
Despair (Έχει τη μορφή χοντρής γυναίκας, πάντα γυμνής, και σύμβολό της είναι ένα δαχτυλίδι με έναν γάντζο, με το οποίο σκίζει τις σάρκες της)
Delirium (Ένα πανέμορφο, αλλά αλλοπρόσαλλο κοριτσάκι. Παλιότερα το όνομά της ήταν Delight, αλλά μια τραυματική εμπειρία την μεταμόρφωσε σε Delirium).
 
Δεν ήταν εφτά. Ο Όλεθρος την κοπάνησε και δεν ξαναγύρισε, πέρα από σύντομα cameo στο Orpheus και στα τελευταία τεύχη του Brief Lives.

Κρίμα, γιατί ήταν ωραίος τυπάς...
 
Ονομαστικά, αν και στα αγγλικά:

Από τις ατελείωτες εμφανίσεις τού 7 στη μυθοπλασία, προσωπικά μου 'ρχονται αμέσως στο μυαλό οι Εφτά Νάνοι (Bashful, Doc, Dopey, Grumpy, Happy, Sleepy, Sneezy).
 
Αυτά παθαίνεις άμα διαβάζεις Λεξιλογία και συγχρόνως βλέπεις ποδόσφαιρο περιμένοντας να αρχίσει το Ράδιο Αρβύλα.
 
Ε, κι εγώ μεταφράζω ακούγοντας Γκάρι Μουρ και τρώγοντας αμύγδαλα, αλλά τέτοια λάθη δεν κάνω! :D
 
Επτάχορδη, λέει, η λύρα του Απόλλωνα: http://www.liako.gr/news/omogeneia-archived-articles-list/1309-omogeneia-lyra.html

Υπάρχει βέβαια και το επτάχορδο μπουζούκι: http://www.difono.gr/news/index.php...leid=1043&cntnt01origid=34&cntnt01returnid=34

Και τα εφτά ολέθρια λάθη κατά Γκάντι: http://www.doctorhugo.org/gandhi.html

Επίσης το σήριαλ "Επτά θανάσιμες πεθερές" (όπου μάλλον βγήκαν παραπανίσιες) και τα εφτά τσάκρα (μικρά- μεγάλα θα σας γελάσω...)
 
Αλήθεια, στο Μεγανήσι χρησιμοποιούμε (αν και όχι συχνά) τη λέξη "εφτακαθαρισμένος" με τη έννοια του παμπόνηρου, του πανούργου. Υπάρχει κάποια λογική πίσω απ' αυτό, πχ κάποια τελετουργία που να περιλαμβάνει εφτά καθαρμούς. Αν και πάλι δε βλέπω πώς θα μπορούσε να συνδέεται...
 
Καλημέρα και καλωσήρθες κι από μένα.

Έχω την εντύπωση ότι το εφτα- έχει επιτατική χρήση ίδια με το πεντα-, δηλαδή ο εφτακάθαρος δεν διαφέρει από τον πεντακάθαρο σε χέρια πλυσίματος. Προσπαθώ να φανταστώ παλιές διαφημίσεις: Το δικό μας απορρυπαντικό σάς δίνει τετρακάθαρα ρούχα. Το δικό μας, πεντακάθαρα. Το δικό μας, εφτακάθαρα. Εκεί αντιλήφθηκαν τη γελοιότητα του πράγματος και σταμάτησαν :) Αν σε ξενίζει η σχέση του καθαρού με την πονηριά, άλλη υπόθεση.
 
Back
Top