Τι άλλες επιλογές υπάρχουν; Δεν ξέρω, εξαρτάται από τον καθένα μας τι θα σκεφτεί. Πενία τέχνας κατεργάζεται.
Δεν αναφερόμουν κι εγώ αποκλειστικά σε έμμισθη εργασία: η πενία, πάντως, δεν έχει σταματήσει να κατεργάζεται τέχνας, γι' αυτό και η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοαπασχολούμενων και μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Το κυνήγι του βολέματος στο δημόσιο δε, δεν δημιουργήθηκε εν κενώ. Κάποιο ρόλο θα έχει παίξει και η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα.
Εδώ ο Τσουκαλάς τα αναλύει πολύ καλά.
Όλο ακούω για τα κατώτερα στρώματα. Τι ποσοστό θα λέγατε ότι είναι στην Ελλάδα τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα;
Υπάρχουν έρευνες γι' αυτά τα ζητήματα, δεν χρειάζεται να καταφεύγουμε στην προσωπική μας άποψη.
Εδώ, για τα επίπεδα φτώχειας από έρευνα του 2008. Σύμφωνα με τον τρόπο που μετράει η Eurostat, οι φτωχοί Έλληνες είναι περίπου 19%. Στο κομμάτι της μεθοδολογίας θα δεις βέβαια ότι οι κοινωνικοί επιστήμονες που μετράνε τη φτώχεια δεν βασίζονται στις δηλώσεις των φορολογούμενων για να κρίνουν, ούτε είναι τόσο αφελείς ώστε να αγνοούν τη φοροδιαφυγή. Μπορείς να δεις τα ερωτηματολόγια αλλά και όλους τους άλλους παράγοντες που χρησιμοποιούνται σε τέτοιου είδους έρευνες, αλλά και τα διαφορετικά ποσοστά ανάλογα με τα κριτήρια και τον τρόπο μέτρησης.
@ nickel: για να απαντήσω στα ερωτήματά σου πρέπει να επαναλάβω πράγματα που έχουμε ξαναπεί. Για να αλλάξω λοιπόν τροπάρι και τρόπο, η συμβολή του προβλήματος του δημοσίου στο γενικότερο πρόβλημα της κρίσης είναι κτγμ όσες και οι σειρές που αφιερώνει ο Τσουκαλάς σ' αυτό το πρόβλημα στο παραπάνω άρθρο (και μάλιστα στην ουσία για να ερμηνεύσει τη δομή της ελληνικής οικονομίας): ελάχιστη. Αυτός είναι και ο λόγος μάλλον που δεν συνεννοούμαστε: άλλη είναι η δική σου έμφαση κι άλλη η δική μου.
Πάντως, το να πληρώσουν οι πλούσιοι γιατί ακριβώς είναι παραμύθι; Γιατί δεν έτυχε ν' ακούσουμε ποτέ απ' την τηλεόραση π.χ. για τις
σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών; Γιατί μέσα στην απίστευτα συντηρητική ηθικολογία του «όλοι φταίμε» δεν ακούστηκε ποτέ τίποτα για τις ευθύνες που έχουν οι επιχειρηματίες; Πού είναι οι επενδύσεις τους στην ελληνική οικονομία τόσα χρόνια, πού είναι η καινοτομία και η περιλάλητη πράσινη ανάπτυξη; Πού πήγαν τα κέρδη από τη μείωση της φορολόγησής τους εδώ και 20 χρόνια; Αλλά, προσπαθώντας ν' απαντήσω στην ηθικολογία, τελικά καταλήγω κι εγώ να ηθικολογώ, όπως λέει στο τέλος κι ο Τσουκαλάς (που τον επέλεξα επίτηδες, για να είναι πιο κοντά στις απόψεις σου:)), οπότε σταματώ εδώ.