Τα εφήμερα

SBE

¥
Δηλαδή ενώ δεν υπάρχει σοβαρή μέθοδος πρόβλεψης σεισμών θα έπρεπε να είχαν προβλέψει το σεισμό;
 

nickel

Administrator
Staff member
Πρόσεξε να δεις την πρόταση στην είδηση του Μπι-Μπι-Σι:

Prosecutors said the defendants gave a falsely reassuring statement before the quake, while the defence maintained there was no way to predict major quakes.

There is no way to predict it's going to happen, which also means there is no way to predict it is not going to happen.

Επειδή δεν έκαναν σαφές το δεύτερο φαίνεται ότι θα πάνε φυλακή.
 
Εγώ αυτήν την απόφαση την βρίσκω ντροπή και προσβολή απέναντι στην επιστήμη. Η πρόβλεψη σεισμών είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της γεωλογίας· δεν είναι εφικτή, τουλάχιστον με όσα γνωρίζει σήμερα η επιστήμη. Από την στιγμή που με τα καλύτερα δυνατά μέσα προέβλεπαν ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, έκαναν καλά από την μεριά τους που το κοινοποίησαν, γιατί αν όντως δεν υπήρχε κίνδυνος και παρ' όλα αυτά έλεγαν "δεν ξέρουμε, κάντε ό,τι καταλαβαίνετε", θα μπορούσαν να προκύψουν τα εξής προβλήματα:

1. μεγάλο οικονομικό κόστος
2. πανικός
3. ληστείες, λεηλασίες και θάνατοι

Βέβαια τώρα ξέρουμε ότι η πρόβλεψη ήταν λανθασμένη, αλλά αν δεν ήταν και παρ' όλα αυτά οι επιστήμονες αποσιωπούσαν το πόρισμά τους, τα ανωτέρω προβλήματα πάλι αυτούς θα βάραιναν (τουλάχιστον ηθικά). Άποψή μου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Η άποψή σου είναι η κλασική της συγκεκριμένης επιστήμης. Δεν ξέρω γιατί δεν τη δέχτηκε το δικαστήριο και τι διαφορετικό παίχτηκε σ' αυτή την περίπτωση. Θα άξιζε τον κόπο να μάθουμε γιατί έχουμε κάτι καινούργιο εδώ.
 

LostVerse

Member
Εγώ αυτήν την απόφαση την βρίσκω ντροπή και προσβολή απέναντι στην επιστήμη. Η πρόβλεψη σεισμών είναι το Άγιο Δισκοπότηρο της γεωλογίας· δεν είναι εφικτή, τουλάχιστον με όσα γνωρίζει σήμερα η επιστήμη.

Δεν είναι ασυνήθιστο η δικαιοσύνη να κινείται όχι με βάση το γράμμα ή το πνεύμα του νόμου, αλλά με βάση την ικανοποίηση του «δημόσιου αισθήματος». Τα παραδείγματα πολλά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Πρόσεξε να δεις την πρόταση στην είδηση του Μπι-Μπι-Σι:

Prosecutors said the defendants gave a falsely reassuring statement before the quake, while the defence maintained there was no way to predict major quakes.

There is no way to predict it's going to happen, which also means there is no way to predict it is not going to happen.

Επειδή δεν έκαναν σαφές το δεύτερο φαίνεται ότι θα πάνε φυλακή.

The l’Aquila Verdict. A Judgment Not Against Science, but Against A Failure of Scientists to Communicate
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Απομονώνω από το άρθρο:
It is ludicrous and naïve for the American Association for the Advancement of Science to condemn the verdict, as they did the charges when they were filed, as a misunderstanding about the science behind earthquake probabilities. That this was never about the ability of seismologists to predict earthquakes is clear from the very indictment itself; the defendants were accused of giving "inexact, incomplete and contradictory information" about whether small tremors prior to the April 6 quake should have constituted grounds for a warning. It was never about whether the scientists could or could not predict earthquakes. Even the leader of the 309 Martiri (309 Martyrs) who pressed for the case to be brought said so; Dr. Vincenzo Vittorini, who lost his wife and daughter in the quake, said back when the trial began "Nobody here wants to put science in the dock. We all know that the earthquake could not be predicted, and that evacuation was not an option. All we wanted was clearer information on risks in order to make our choices".
 

SBE

¥
Το άρθρο σου δόκτορα λέει ότι οι ειδικοί κλήθηκαν να γνωματεύσουν για το κράτος και γνωμάτευσαν και δεν διώκονται για τη γνωμάτευση. Και θεωρεί ότι το λάθος τους ήταν που δεν ενημέρωσαν το κοινό για τους κινδύνους. Όμως δεν είχαν υποχρέωση να ενημερώσουν το κοινό αλλά τον εργοδότη τους, το κράτος. Κι αυτό το κάνανε.
Το μόνο που καταφέρνουν τέτοιες αποφάσεις είναι να αρνηθεί στο μέλλον κάποιος τη συμμετοχή σε τέτοιες επιτροπές, κι αυτό ήδη έγινε γιατί διάβασα ότι ακολούθησαν παραιτήσεις στην ιταλική επιτροπή.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μα ναι, και το άρθρο τονίζει (σε πολλά σημεία) και την ευθύνη της κυβέρνησης.
 
Εγώ πάντως στην θέση τους θα απέφευγα να συμμετέχω στο μέλλον σε ανάλογες επιτροπές και θα περιοριζόμουν στο εργαστήριό μου και στην σιωπή μου. Λες και αν δεν υπήρχε καθόλου σεισμολογία θα αποφεύγαμε την τραγωδία.
 
Τότε όμως τίθεται το θέμα, ποιος θα σε πλήρωνε για να κάθεσαι στο εργαστήριό σου και στη σιωπή σου. Τέλος πάντων, εγώ φαντάζομαι πως στο Εφετείο θα αθωωθούν.
 
Σωστό κι αυτό. Αλλά δεν μπορεί να είναι εκβιαστική η θέση (ή δεν σου δινούμε την θέση ή θα μιλήσεις με κίνδυνο να φας την ζωή στην φυλακή, είτε προβλέψεις σεισμό και δεν γίνει είτε δεν προβλέψεις και γίνει).
 
Ωραίο τουίτ του Προταγκόν (γαμάτα είναι): Καταδικάζουν σεισμολόγους και αφήνουν τους οικονομολόγους να κυκλοφορούν ελεύθεροι. :laugh:
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Και δεν είναι μόνο ότι καταλαμβάνουν δρόμους και πεζοδρόμια ως ιδιωτικό τους πάρκινγκ, το χειρότερο είναι ότι ζητάνε και συγκεκριμένο ποσό από τους πελάτες, χωρίς απόδειξη εννοείται, αφού δεν πρόκειται για νόμιμη επιχείρηση.

Πόσες φορές θα το ξανακάνει αυτό η αστυνομία, όμως; Αυτό είναι το πρόβλημα, δυστυχώς, ότι μπορεί να περάσουν χρόνια πριν ξαναγίνει τέτοια κίνηση για την τήρηση της νομιμότητας.
 

nickel

Administrator
Staff member
Αν υπήρχαν μικρές και ευέλικτες μονάδες κρούσης που θα χτυπούσαν πότε εδώ και πότε εκεί, πότε για τη μια παρανομία και πότε για την άλλη, και ήταν αυτόνομες (δηλαδή ανταποκρίνονταν σε καταγγελίες πολιτών), ανεξάρτητες από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα που δεν αποκλείεται να τα έχουν κάνει πλακάκια με ιδιοκτήτες διάφορων παράνομων επιχειρήσεων, νομίζω ότι θα βλέπαμε λιγότερες ανορθογραφίες και λιγότερους προστάτες γύρω μας.
 
Top