Σοβιετικά

Να ξεδώσω κι εγώ λίγο;

Ένα παλιό αλλά χαρακτηριστικό βιβλίο σχετικά με την αντιμετώπιση που είχαν οι επιστήμες (εν προκειμένω η γενετική) στη Σοβιετική Ένωση:
The Rise and fall of T.D. Lysenko (Zhores Medvedev 1969)
Ένα κομμάτι του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη συγκλονιστική ιστορία του Νικολάι Βαβίλοφ, ενός σπουδαίου βοτανικού και γενετιστή που βρήκε τον θάνατο στις σοβιετικές φυλακές επειδή το επιστημονικό έργο του κρίθηκε αντεπαναστατικό.

Κι ένα βιβλίο που μου τράβηξε το ενδιαφέρον αλλά δυστυχώς δεν βρήκα ακόμα τον χρόνο να διαβάσω, γύρω από ένα θέμα που δεν θίγεται σχεδόν ποτέ:
The Sexual Revolution in Russia (Igor Kon 1995)


Τέλος παραληρήματος

Μωδ: η συζήτηση περί Λισένκο συνεχίζεται εδώ.
 
Last edited by a moderator:
...και μετασοβιετικά:
(Dissertation Reviews)
A review of A Remedy For Solitude: Russian Poet-Translators in the Soviet and Post-Soviet Eras, by Maria Yevgenievna Khotimsky.

(...) In the final chapter, Khotimsky turns her attention to post-Soviet trends and experiments in translation. She begins by outlining the post-Soviet transformation of the literary marketplace, which has offered professional poet-translators more freedom, but has also put them in competition with a multitude of amateurs, whose shoddy work has damaged the reputation of translation itself as a literary endeavor. (...)
 
...και διεθνοσταλινικά: η παρακάτω είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, κυκλοφορεί όμως ευρέως κυρίως στον διεθνή δεξιό Τύπο, πρωτοδημοσιεύτηκε δε σε μια συντηρητική νοτιοκορεάτικη εφημερίδα, την JoongAng Ilbo. Εδώ διαβάζετε το σχετικό άρθρο τής (φιλικής προς το Πεκίνο, σύμφωνα με το επόμενο λινκ της Wikipedia) South China Morning Post, του Χονγκ Κονγκ:

North Korea publicly executed around 80 people earlier this month, many for watching smuggled South Korean TV shows, a South Korean newspaper reported on Monday.
The conservative JoongAng Ilbo cited a single, unidentified source, but at least one North Korean defector group said it had heard rumours that lent credibility to the front-page report.
The source, said to be “familiar” with the North’s internal affairs and recently returned from the country, said the executions were carried out in seven cities on November 3.
In the eastern port of Wonsan, the authorities gathered 10,000 people in a sports stadium to watch the execution of eight people by firing squad, the source quoted one eyewitness as saying.
Most were charged with watching illicit South Korean TV dramas, and some with prostitution.
Several of the cities, including Wonsan and Pyongsong in the west, have been designated as special economic zones aimed at attracting foreign investment to boost the North’s moribund economy.

The Seoul-based news website, Daily NK, which is run by North Korean defectors and has a wide network of sources, said it had no information on the executions.
But another defector-run website, North Korea Intellectual Solidarity, said its sources had reported several months ago on plans for a wave of public executions.
“The regime is obviously afraid of potential changes in people’s mindsets and is pre-emptively trying to scare people off,” said one website official.
Watching unsanctioned foreign films or TV - especially those from the capitalist South - is a serious offence in North Korea.
However, efforts to control their distribution have been circumvented by technology, with an increasing number being smuggled in on DVDs, flash drives and mp3 players.
As well as South Korean soap operas, US shows like Desperate Housewives are believed to have a small but avid following.

The South Korean government did not comment on the report of this month's spate of public executions, which occur from time to time in the Stalinist country.
In August, North Korean leader Kim Jong-un reportedly executed 12 state entertainers, including his rumoured ex-girlfriend, for filming sex tapes and selling them.
Last year, four defectors who had been repatriated from China were publicly executed.

Με την ευκαιρία, παραθέτω εδώ τα τελευταία λεπτά της ομιλίας της Αλέκας Παπαρήγα κατά τη διαδικασία της ψήφου δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, στις 10 Νοεμβρίου (18.17):
Και κοιτάξτε να δείτε, έχουμε βγάλει πολλά συμπεράσματα από το σοσιαλισμό που οικοδομήθηκε. Όταν ο σοσιαλισμός, για διάφορους λόγους, που έδειξε την υπεροχή του, μιμήθηκε τις νεοτερικές ιδέες της αγοράς, τότε έπαψε να είναι σοσιαλισμός. Και δυστυχώς ανατράπηκε, από τα μέσα βεβαίως. Και δεν ανατράπηκε με λαϊκή επανάσταση· ανατράπηκε απ’ τα πάνω. Γιατί αν είχε γίνει μια επανάσταση απ’ τα κάτω… Δεν ανατράπηκε… Ε, αυτά τα συμπεράσματα τα ‘χουμε βγάλει, και δεν σκοπεύουμε να δώσουμε χέρι βοήθειας, ούτε βεβαίως στα γνωστά παραδοσιακά αστικά κόμματα, σε καμία περίπτωση, αλλά ούτε και στις ιμιτασιόν λύσεις.

Μάλλον θα πρέπει να μεταναστεύσει στη Β. Κορέα η...αμίμητη κομουνίστρια, να περάσει τα γερατειά της σε μια γνήσια σοσιαλιστική χώρα, που δεν "μιμείται τις νεοτερικές ιδέες της αγοράς" και που μάλλον απίθανο να ανατραπεί από μια λαϊκή επανάσταση απ' τα κάτω· γιατί στην Κούβα έχουν αρχίσει και μας τα χαλάνε τώρα τελευταία οι απ' τα πάνω.
 

rogne

¥
Απλώς μια ερώτηση: πώς συνδέεται όλη αυτή η σύγχρονη (παρα)φιλολογία για τη Β. Κορέα με τη Σ. Ένωση; Συνειρμικά; Επειδή κάθε τόσο "αποκαλύπτεται" κι ένα καινούργιο, ακόμα πιο εξωφρενικό "έγκλημα" (ή έγκλημα, δεν ξέρω) του Κιμ Γιονγκ (από την εκτελεσμένη πορνοστάρ στο διδακτορικό του, και από εκεί στους εκτελεσμένους τηλεθεατές), χρειάζεται για κάποιο λόγο να τα συνδέουμε όλα αυτά με την ΕΣΣΔ, με το ΚΚΕ κ.ο.κ.; Με ποιο σκεπτικό δηλαδή, ότι όλοι αυτοί κομμουνιστές είναι/ήταν, παναπεί επομένως και παράφρονες;
 
Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση: το ΚΚΕ είναι ανοιχτά και θαρραλέα, με καμάρι θα έλεγα, ένα σταλινικό, και μάλιστα ένα σταλινιστικό, κόμμα. Το λένε οι επίσημες θέσεις του, οι αναρτημένες στον ιστότοπό του, το είπε και προχτές η πρώην γ.γ. του και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, γι' αυτό και έβαλα το παράθεμα. Η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα σταλινική ως προς το σύστημά της, όσο σταλινική μπορεί να είναι μια χώρα στο παγκοσμιοποιημένο 2013. Η δε ΕΣΣΔ είναι η μήτρα του σταλινισμού, η γεννήτοράς του. Άρα για μένα η σύνδεση ΕΣΣΔ-Β. Κορέας-ΚΚΕ είναι αυταπόδεικτη (και ΔΕΝ έχει σχέση με παραφροσύνες, βλ. παρακάτω), οπότε θα περίμενα μάλλον επιχειρήματα ενάντια στη σύνδεση αυτή, παρά να πρέπει εγώ να την αποδείξω.

Όσον αφορά το θέμα της παραφροσύνης: προκειμένου για πολιτικά ζητήματα, δεν ενδιαφέρει συνήθως (ή δεν έχει τόση σημασία) η ατομική παραφροσύνη των κυβερνώντων, ακόμα και των πιο αιμοσταγών δικτατόρων. Σημασία έχει η συστημική παραφροσύνη των δεσποτικών ιδεολογιών και της ανεξέλεγκτης εξουσίας. Ούτε ο Χίτλερ ήταν παράφρονας, ούτε ο Στάλιν, ούτε ο Κιμ Τζονγκ Ουν, ούτε ο Πολ Ποτ. Παράφρονα είναι, ή μάλλον προς την παραφροσύνη οδηγούν με την απολυταρχική λογική τους και κυρίως με την άσκηση ανεξέλεγκτης εξουσίας, τα συστήματα που τους γαλούχησαν και τους γιγάντωσαν. Πάντως εγώ δεν χρησιμοποίησα τον όρο παραφροσύνη πουθενά, και όχι, το σκεπτικό μου δεν είναι αυτό.
 
Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό
21/03/09
Eκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ.
Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό.
Aθήνα, 18-22 Φλεβάρη 2009​

Tο KKE παραμένει αταλάντευτο στην υπεράσπιση της προσφοράς της σοσιαλιστικής πορείας της EΣΣΔ, γενικότερα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά τον 20ό αιώνα, στην πάλη για την κοινωνική πρόοδο, την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
...
Oι εξελίξεις δεν επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μιας σειράς οπορτουνιστικών και μικροαστικών ρευμάτων. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι απόψεις των σοσιαλδημοκρατών για το ανώριμο της σοσιαλιστικής επανάστασης στη Pωσία. Δεν επιβεβαιώθηκαν οι θέσεις των τροτσκιστών για το αδύνατο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στη EΣΣΔ. Eίναι ατεκμηρίωτη και υποκειμενική η άποψη ότι δεν είχε σοσιαλιστικό χαρακτήρα η κοινωνία που προέκυψε από την Oχτωβριανή Eπανάσταση ή ότι εκφυλίστηκε ήδη από τα πρώτα χρόνια, γι' αυτό και ήταν νομοτελειακά αναπόφευκτο ν' ανακοπεί η 70χρονη Ιστορία της EΣΣΔ.
...
Aπορρίπτουμε τις θεωρίες ότι αυτές οι κοινωνίες ήταν κάποιο "νέο εκμεταλλευτικό σύστημα" ή μια μορφή "κρατικού καπιταλισμού", όπως ισχυρίζονται διάφορα οπορτουνιστικά ρεύματα.
...
Mετά το B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη μεταπολεμική ανόρθωση, η σοσιαλιστική οικοδόμηση μπήκε σε νέα φάση. Tο Kόμμα βρέθηκε αντιμέτωπο με νέες απαιτήσεις και προκλήσεις ως προς την ανάπτυξη του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Ως σημείο στροφής ξεχωρίζει το 20ό Συνέδριο του KKΣE (1956), επειδή σε αυτό υιοθετήθηκαν μια σειρά οπορτουνιστικές θέσεις για τα ζητήματα της οικονομίας, της στρατηγικής του κομμουνιστικού κινήματος και των διεθνών σχέσεων. Άλλαξε ο συσχετισμός στη διαπάλη που διεξαγόταν όλη την προηγούμενη περίοδο, με στροφή υπέρ των αναθεωρητικών - οπορτουνιστικών θέσεων στο 20ό Συνέδριο, με αποτέλεσμα το Kόμμα σταδιακά να χάνει τα επαναστατικά του χαρακτηριστικά. Στη δεκαετία του 1980 ο οπορτουνισμός, με την περεστρόικα, ολοκληρώθηκε σε προδοτική, αντεπαναστατική δύναμη. Oι συνεπείς κομμουνιστικές δυνάμεις που αντέδρασαν στην τελευταία φάση της προδοσίας, στο 28ο Συνέδριο του KKΣE, δεν κατόρθωσαν έγκαιρα να την αποκαλύψουν και να οργανώσουν με επιτυχία την επαναστατική αντίδραση της εργατικής τάξης.
...
Στην καπιταλιστική Δύση τα KK δε διαμόρφωσαν στρατηγική μετατροπής του ιμπεριαλιστικού πολέμου ή του απελευθερωτικού αγώνα σε πάλη για την κατάκτηση της εξουσίας. H στρατηγική του κομμουνιστικού κινήματος δεν αξιοποίησε το γεγονός ότι η αντίθεση κεφαλαίου - εργασίας περιεχόταν στον αντιφασιστικό - απελευθερωτικό χαρακτήρα του ένοπλου αγώνα για μια σειρά χώρες, ώστε να θέσει στην ημερήσια διάταξη το πρόβλημα της εξουσίας, αφού ο σοσιαλισμός και η κομμουνιστική προοπτική αποτελούν τη μόνη εναλλακτική λύση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα.
H έλλειψη τέτοιας στρατηγικής σε KK δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, λόγω της στρατιωτικής παρουσίας των αμερικανικών και βρετανικών στρατευμάτων σε μια σειρά χώρες της Δυτικής Eυρώπης. Tα KK οφείλουν να διαμορφώνουν τη στρατηγική τους ανεξάρτητα από το συσχετισμό δύναμης.
...
O "ψυχρός πόλεμος" περιλάμβανε την οργάνωση ψυχολογικού πολέμου, ένταση των στρατιωτικών εξοπλισμών για να εξουθενωθεί οικονομικά η EΣΣΔ, δίκτυα υπονόμευσης και φθοράς του σοσιαλιστικού συστήματος από τα μέσα, ανοιχτές προκλήσεις και υποδαύλιση αντεπαναστατικών εξελίξεων (π.χ. στη Γιουγκοσλαβία στο διάστημα 1947 - '48, στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το 1953, στην Oυγγαρία το 1956, στην Tσεχοσλοβακία το 1968 κ.α.). Aκολούθησε διαφοροποιημένη οικονομική και διπλωματική πολιτική απέναντι στα νέα σοσιαλιστικά κράτη για να διασπάσει τη συμμαχία τους με την EΣΣΔ, να ενδυναμώσει τις προϋποθέσεις οπορτουνιστικής διάβρωσής τους.
...
H γραμμή της "ειρηνικής συνύπαρξης", όπως αναπτύχθηκε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, ως ένα βαθμό στο 19ο (Oκτώβρης 1952)51 και κυρίως στο 20ό Συνέδριο του KKΣE (1956), αναγνώριζε την καπιταλιστική βαρβαρότητα και επιθετικότητα για τις HΠA και την Aγγλία, για ορισμένα τμήματα της αστικής τάξης και των αντίστοιχων πολιτικών δυνάμεων στα δυτικοευρωπαϊκά καπιταλιστικά κράτη, όχι όμως ως σύμφυτο στοιχείο του μονοπωλιακού καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού. Eτσι επέτρεψε την καλλιέργεια ουτοπικών αντιλήψεων ότι είναι δυνατόν ο ιμπεριαλισμός να αποδεχθεί μακροπρόθεσμα τη συμβίωση με δυνάμεις που έσπασαν την παγκόσμια κυριαρχία του.
...
Aπό το 20ό Συνέδριο του KKΣE (Φλεβάρης 1956) και με τη θέση του για "ποικιλία μορφών μετάβασης στο σοσιαλισμό, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις", η γραμμή της "ειρηνικής συνύπαρξης" συνδέθηκε και με τη δυνατότητα κοινοβουλευτικού περάσματος στο σοσιαλισμό στην Eυρώπη, στρατηγική που προϋπήρχε σε ορισμένα και επικράτησε στα περισσότερα KK. H θέση αυτή αποτελούσε ουσιαστικά αναθεώρηση των συμπερασμάτων από την επαναστατική σοβιετική εμπειρία και συνιστούσε μεταρρυθμιστική σοσιαλδημοκρατική στρατηγική.
 
Απόφαση του 18ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό
21/03/09
Eκτιμήσεις και συμπεράσματα από τη σοσιαλιστική οικοδόμηση στον 20ό αιώνα με επίκεντρο την ΕΣΣΔ.
Η αντίληψη του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό.
Aθήνα, 18-22 Φλεβάρη 2009​

δίκτυα υπονόμευσης και φθοράς του σοσιαλιστικού συστήματος από τα μέσα, ανοιχτές προκλήσεις και υποδαύλιση αντεπαναστατικών εξελίξεων (π.χ. [...] στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία το 1953, στην Oυγγαρία το 1956, στην Tσεχοσλοβακία το 1968 κ.α.)
Είναι οι λαϊκές επαναστάσεις απ' τα κάτω, που αν συνέβαιναν στην ΕΣΣΔ τότε η κα. Παπαρήγα θα παραδεχόταν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με τον "σοσιαλισμό", καθότι είναι πάνω απ' όλα ερωμένη της ελευθερίας... Πάντως το πραξικόπημα του Γιανάιεφ, αν και "απ' τα πάνω", δεν φάνηκε να την ενόχλησε.
 

rogne

¥
...το ΚΚΕ είναι ανοιχτά και θαρραλέα, με καμάρι θα έλεγα, ένα σταλινικό, και μάλιστα ένα σταλινιστικό, κόμμα. Το λένε οι επίσημες θέσεις του, οι αναρτημένες στον ιστότοπό του, το είπε και προχτές η πρώην γ.γ. του και νυν πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, γι' αυτό και έβαλα το παράθεμα. Η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα σταλινική ως προς το σύστημά της, όσο σταλινική μπορεί να είναι μια χώρα στο παγκοσμιοποιημένο 2013. Η δε ΕΣΣΔ είναι η μήτρα του σταλινισμού, η γεννήτοράς του. Άρα για μένα η σύνδεση ΕΣΣΔ-Β. Κορέας-ΚΚΕ είναι αυταπόδεικτη...

Εμένα η έννοια του σταλινισμού δεν μου λέει τίποτα ως εξηγητική αρχή που συνδέει μεταξύ τους συστήματα, κόμματα, φορείς ή οποιαδήποτε άλλα μορφώματα που είναι καταφανώς τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Και από ιντερνετικές πληροφορίες όπως η προηγούμενη που παρέθεσες, για τους εκτελεσθέντες τηλεθεατές, μου προκύπτει απλώς ένας συλλογισμός-μπουζούκι: Η Β. Κορέα είναι σταλινική, όπως και το ΚΚΕ και η ΕΣΣΔ, στη Β. Κορέα εκτελούν τηλεθεατές, άρα και το ΚΚΕ και η ΕΣΣΔ εκτελούν (επί της αρχής, αν όχι και στην πράξη) τηλεθεατές. Η δε παραφροσύνη προφανώς μπαίνει κάπου στην εξίσωση, γιατί όσα γράφονται και ακούγονται για τη Β. Κορέα παρανοϊκά είναι, και σαφώς παραπέμπουν στην εικόνα ενός παλαβού δικτάτορα (ή μιας οικογένειας παλαβών δικτατόρων) που κάνει περίπου ό,τι του καπνίσει σε μια απομονωμένη χώρα για την οποία δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα. Εξακολουθώ να μη βλέπω τι σχέση έχουν όλα αυτά με τον σταλινισμό, όπως κι αν τον ορίσουμε, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι χρησιμοποιούμε τον όρο με κάποια ιστορική ευαισθησία και δεν τον έχουμε κάνει συνώνυμο του κοινολεκτικού "φασισμού", δηλαδή του μεταφυσικού "κακού".
 
Δεν έχω να προσθέσω κάτι καινούργιο· τα στοιχεία είναι ήδη όλα στο τραπέζι. Ας κρίνει ο καθένας, ανάλογα με την ιστορική του ευαισθησία, αν η Β. Κορέα και το ΚΚΕ έχουν σχέση με το σταλινισμό, όπως κι αν τον ορίσουμε, ή αν, αντιθέτως, πρόκειται για καταφανώς τόσο διαφορετικά μορφώματα, συστήματα, κόμματα μεταξύ τους. Η έκφραση τα "δύο πέμπτα της γης" ήταν επινόηση κάποιων αστών μεταφυσικών;

Αναρωτιέμαι δε: ο "καπιταλισμός" πώς καταφέρνει, από τη μεριά του, και θεωρείται εξηγητική αρχή που συνδέει μεταξύ τους συστήματα, κόμματα, φορείς ή οποιαδήποτε άλλα μορφώματα που είναι καταφανώς τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Και ο "χριστιανισμός"; Και το "ισλάμ";

Όσον αφορά τις "ιντερνετικές" πληροφορίες, επισημαίνω ότι ο όρος "ιντερνετικές" παραπέμπει σε σάιτ τύπου "τρωκτικό" και δεν ξέρω τι άλλο. Η συγκεκριμένη είδηση αντιθέτως κυκλοφορείται από μεγάλα πρακτορεία (Agence France) και εφημερίδες, χωρίς αυτό βέβαια να την κάνει αναγκαστικά αληθινή, όπως φρόντισα να διευκρινίσω πάνω-πάνω με παχιά γράμματα. Άλλωστε και η εξόντωση των Εβραίων, εξίσου παράφρων είδηση φαινόταν όταν συνέβαινε, απίστευτη ακόμα και στα υποψήφια θύματά της, και κυκλοφορούνταν από, mutatis mutandis, μεμονωμένες, χαμένες στο διάστημα "ιντερνετικές" φωνές. Οπότε αν η εκτέλεση αποδειχτεί ψεύτικη δεν θα νιώσω άβολα. Απλά θα το καταγράψω, εγώ ή ας το κάνει όποιος άλλος το αντιληφθεί.

Πάντως δεν μίλησα για μεταφυσικό "κακό", μολονότι πιστεύω στην έννοια και του ηθικού κακού, και του ιστορικού κακού. Δεν υπάρχει ιστορική πράξη χωρίς ηθική θεωρία.
 
Ένα απολαυστικό κείμενο για την προηγούμενη αποκλειστική -και ανεπιβεβαίωτη, βεβαίως βεβαίως- είδηση της ίδιας δαιμονίας εφημερίδας. Εκεί κάνανε εκπτώσεις και οι εκτελέσεις αφορούσαν μόνο ένα δωδεκαμελές συγκρότημα που είχε επικεφαλής την πρώην γκόμενα του στυγερού δικτάτορα. Τα μέλη του συγκροτήματος γύριζαν επίσης πορνό ταινίες και διάβαζαν τη Βίβλο (έτσι για να τα πιάσουμε όλα). Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες εδώ κι εδώ.

Σατανική προβοκάτσια των Βορειοκορεατών!

Σύμφωνα με δήλωση του Μουσικού Καναλιού της Βόρειας Κορέας, η εκτελεσμένη δωδεκαμελής ορχήστρα Unhasu θα δώσει συναυλία προς τιμήν της ίδρυσης της χώρας στις 9 Σεπτεμβρίου, η οποία θα μεταδοθεί live:

Unhasu orchestra will perform on September 9, 2013 in Pyongyang on occasion of Founding of the Democratic People's Republic of Korea, you can always watch KCTV using 2 live streams, both are available on facebook fanpage. It's planned to stream this concert on the YouTube by my channel.


Αλήθεια, πού τα πουλάει αυτά το αιμοσταγές καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν; Θεωρεί τους Δυτικούς τίποτε κρετίνους, αφελείς και χειραγωγήσιμους που ντροπιάζουν την ανθρώπινη ιστορία με την εξαθλίωση του εγκεφάλου τους; Δεν έχουν καταλήξει με αδιάσειστα στοιχεία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο στο συμπέρασμα ότι η ορχήστρα Unhasu εκτελέστηκε σύμπασα, και τα μέλη των οικογενειών της στάληκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Δεν ακούσαμε το κροτάλισμα των πολυβόλων; Δεν είδαμε τα άψυχα κορμιά να πετιούνται σε ομαδικό τάφο; Δεν δακρύσαμε με τα ουρλιαχτά των μανάδων που σέρνονταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης; Δεν νιώσαμε, πάνω στα φύλλα των κρυφά φυλαγμένων Βίβλων, το νότισμα από τα δάκρυα των Χριστιανών πορνοστάρ που δεν ήταν πορνοστάρ; Δεν είδαμε πειστήρια του δολοφονικού πουριτανισμού ενός καθεστώτος που δολοφονεί γυναίκες ομαδικά επειδή εμφανίστηκαν σε ένα τρίλεπτο χορευτικό της κρατικής τηλεόρασης; Δεν τα είδαμε όλα αυτά με τα μάτια μας, δεν τα ακούσαμε με τα αυτιά μας σε άπταιστο κορεατική; Και θα πειστούμε, νομίζουν οι Ολοκληρωτιστές, από την δήθεν εμφάνιση της ζωντανής (με τη διπλή έννοια του όρου) ορχήστρας; Δεν ξέρουμε, όλοι εμείς οι καλλιεργημένοι, εύστροφοι και σκεπτικιστές Δυτικοί, ότι οι Βορειοκορεάτες είναι όλοι ίδιοι και ότι είναι πανεύκολο να αντικαταστήσουν τη γυναίκα που γνωρίσαμε και αγαπήσαμε και δεν μπορούμε να βγάλουμε απ' τον νου μας, αυτήν την πώς τη λένε με τα σχιστά μάτια και τα μαύρα μαλλιά--και μαζί και τις άλλες έντεκα ποθαμένες σχιστομάτες;

Ας τολμήσει κάποιος να μας διαψεύσει. Θα του βομβαρδίσουμε τον κώλο. Γιατί εκτός από έλλογοι, ενήμεροι, και σκεπτικιστές απέναντι στην χειραγώγηση, είμαστε και οπλισμένοι σαν αστακοί. Τολμήστε να διαφωνήσετε μαζί μας, δικτάτορες!

Υστερόγραφο: Όποιος τολμήσει να παρατηρήσει ότι μ' αυτά και μ' αυτά μένει παγκοσμίως ασχολίαστη η υποστήριξη της εισβολής στη Συρία από την Νότια Κορέα που προώθησε αυτή την ιστορία με την πώς τη λένε, θα του βομβαρδίσουμε και αυτουνού τον κώλο!


Εγώ σας έχω κι άλλη είδηση: Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Παπαρήγα πίνει αίμα νεογνών στα υπόγεια του Περισσού κάθε πρωί στις 8. Η πληροφορία είναι μεν ανεπιβεβαίωτη, αλλά καθόλου απίθανη δεδομένων των εγκλημάτων του Στάλιν.
 

rogne

¥
Αναρωτιέμαι δε: ο "καπιταλισμός" πώς καταφέρνει, από τη μεριά του, και θεωρείται εξηγητική αρχή που συνδέει μεταξύ τους συστήματα, κόμματα, φορείς ή οποιαδήποτε άλλα μορφώματα που είναι καταφανώς τόσο διαφορετικά μεταξύ τους; Και ο "χριστιανισμός"; Και το "ισλάμ";

Ούτε εγώ έχω πολλά να προσθέσω, απλώς ένα σχόλιο για το παραπάνω: δεν είναι της ίδιας τάξης οι όροι "σταλινισμός" απ' τη μια και "καπιταλισμός" ή "χριστιανισμός" ή "ισλάμ" απ' την άλλη. Να συγκρίνει κάποιος τον σταλινισμό με τον ναζισμό, το καταλαβαίνω: διαφωνώ έντονα με τη σύγκριση και είμαι πολύ καχύποπτος απέναντι στις προθέσεις της, αλλά τουλάχιστον συγκρίνει κάποιος ομοειδή πράγματα. Ομοίως, αν θέλει κανείς, για τον φρανκισμό, τον περονισμό, και πάει λέγοντας. Αλλά ένα πολιτικό καθεστώς της ιστορίας της ΕΣΣΔ που κράτησε τριάντα χρόνια, πώς να συγκριθεί με μια μονοθεϊστική θρησκεία ή με ένα κοινωνικο-οικονομικό σύστημα αιώνων; Όσο ανοίγουν οι έννοιες, τόσο ευκολότερα γίνονται εξηγητικές αρχές: καλώς ή κακώς, δεν το εξετάζω, εύλογο είναι όμως.

Ήλπιζα πάντως, κρίνοντας από τις πρώτες αναρτήσεις, ότι το νήμα δεν θα γινόταν πεδίο αντιπαράθεσης περί σταλινισμού, αλλά χώρος για αναφορές σχετικά με την ιστορία της ΕΣΣΔ. Μπορεί να παρεξήγησα.
 
Ένα απολαυστικό κείμενο για την προηγούμενη αποκλειστική -και ανεπιβεβαίωτη, βεβαίως βεβαίως- είδηση της ίδιας δαιμονίας εφημερίδας.

Προσωπικά δεν βρίσκω ιδιαίτερα απολαυστικό το κείμενο. Δεν μπορώ προφανώς να ξέρω αν εκτελέστηκαν ή όχι τα μέλη του συγκροτήματος ή οι τηλεθεατές που αναφέρονται στο #4.

Γνωρίζω όμως, αρκετά καλά, ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια χώρα απομονωμένη από τον υπόλοιπο κόσμο. Γνωρίζω ότι στη Βόρεια Κορέα δεν γίνονται ελεύθερες εκλογές. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου. Γνωρίζω ότι δεν υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία. Γνωρίζω ότι ένα από τα κύρια χάπενιγκς της χώρας είναι οι στρατιωτικές παρελάσεις. Γνωρίζω ότι πάμπολλοι κάτοικοι της χώρας προσπαθούν καθημερινά να δραπετεύσουν από αυτήν.

Τα παραπάνω δεν είναι κατασκευάσματα της δυτικής προπαγάνδας. Η απλή πραγματικότητα είναι. Χωρίς λοιπόν να ξέρω αν ισχύουν τα περί εκτέλεσης μουσικών ή τηλεθεατών, ή τα περί κανιβαλισμού στον μεγάλο λιμό της δεκαετίας του '90, αυτά που ξέρω αρκούν για να μην θέλω να ζήσω εκεί. Και καλό θα ήταν όποιος θεωρεί σκόπιμο, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να υπερασπιστεί το βορειοκορεάτικο καθεστώς απέναντι στη δυτική προπαγάνδα (όπως κάνει ο παραπάνω αρθρογράφος), να έκανε τον κόπο να το επισκεφτεί πρώτα, ώστε να δει με τα μάτια του τι ακριβώς είναι αυτό που υπερασπίζεται.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι, αν στη δεύτερη παράγραφο σβήνατε τις λέξεις "Βόρεια Κορέα" και τις αντικαθιστούσατε με τις λέξεις "Σοβιετική Ένωση", το περιεχόμενο της παραγράφου θα παρέμενε εξίσου ακριβές.
 
Ήλπιζα πάντως, κρίνοντας από τις πρώτες αναρτήσεις, ότι το νήμα δεν θα γινόταν πεδίο αντιπαράθεσης περί σταλινισμού, αλλά χώρος για αναφορές σχετικά με την ιστορία της ΕΣΣΔ. Μπορεί να παρεξήγησα.

Σπανίως μια συζήτηση για την ΕΣΣΔ στη σημερινή Ελλάδα αφορά την ίδια την ιστορία της ΕΣΣΔ. Τις περισσότερες φορές αφορά το ΚΚΕ του σήμερα και την αντικομμουνιστική προπαγάνδα του σήμερα. Επιβεβαιώνεται γι' άλλη μια φορά εδώ -το πόσο χονδροειδής θα ήταν αυτή η προπαγάνδα, βέβαια, δεν το περίμενα κι εγώ λόγω ακριβώς του πρώτου ποστ.
 
Εγώ σας έχω κι άλλη είδηση: Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, η Παπαρήγα πίνει αίμα νεογνών στα υπόγεια του Περισσού κάθε πρωί στις 8.
Διαπιστώνω με ευχαρίστηση, anef, ότι το νήμα που άνοιξα εγώ κατά δική σου προτροπή για να ξεδίνω, όπως είχες πει, χρησιμεύει για να ξεδίνεις κι εσύ.

rogne, το θέμα δεν είναι αν είναι ομοειδή ο καπιταλισμός ή ο χριστιανισμός ή το ισλάμ με τον σταλινισμό αλλά γιατί δεν είναι ομοειδή ο σταλινισμός της ΕΣΣΔ, ο σταλινισμός του ΚΚΕ και ο σταλινισμός της Β. Κορέας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικά πράματα, όχι εγώ. Αν κάποιος μιλήσει για χριστιανισμό σ' έναν λόγο που θα αναφέρεται σε κοινά σημεία της Ορθοδοξίας, του Καθολικισμού, του Προτεσταντισμού και όποιου άλλου τελείως διαφορετικού κλάδου αυτής της θρησκείας, θα είναι αυτομάτως φάουλ; Το ίδιο και για ισλάμ, προκειμένου για τις άπειρες διακλαδώσεις του; Το ίδιο και για τις ποικιλότατες εκδοχές του καπιταλισμού; Αν όμως είναι θεμιτό να το κάνει αυτό, γιατί είναι αθέμιτο προκειμένου για τα τρία παρακλάδια του σταλινισμού; Πού είναι η τόσο μεγάλη διαφορά τους, ώστε να απαγορεύεται αυτό, ώστε να μην δικαιούται κανείς καν να τα περιλάβει κάτω από το κοινό αυτό όνομα, όταν οι τρεις αυτές εκδοχές αναφέρονται ρητά στον Στάλιν και στο καθεστώς του: το μεν ΚΚΕ με τις επίσημες θέσεις του, η Β. Κορέα με τη γνωστή πεντακέφαλη σημαία αλλά και με όλη της την πολιτική πρακτική (εκτός κι αν πιστεύεις ότι πρόκειται για δυτική προπαγάνδα, όπως ο κύριος Λένιν ριλόουδεδ, ο οποίος γράφει αυτά τα [απολαυστικά!;] κείμενα ενάντια στη μαύρη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα αλλά δεν μας λέει τι πιστεύει πιο σοβαρά για το συγκεκριμένο καθεστώς, κοινώς στρίβει δια του αρραβώνος, γιατί βλέπεις "τώρα επείγει το θέμα της Συρίας" και δεν προλαβαίνει, ποτέ δεν προλαβαίνει να υποθέσω), η δε ΕΣΣΔ με τον...εαυτό της.

Όσον αφορά το χαρακτήρα του νήματος, σίγουρα έχω σκοπό να βάζω ό,τι τυχαίνει να βρίσκω από κείμενα, διατριβές, βιβλία κλπ. για την ΕΣΣΔ, αν και γι' αυτό υπάρχει τεράστια βιβλιογραφία και "ο ζητών ευρήσεται" και δεν χρειάζεται εμένα, αλλά όπως είναι φανερό υπήρξα εχθρός της ΕΣΣΔ όταν αυτή ζούσε και βασίλευε και παραμένω εχθρός του μπολσεβικισμού σε όλες του τις εκφάνσεις, οπότε ανάλογα θα είναι και τα δικά μου ποστ. Λογικό δεν είναι; Όσο για την "αντιπαράθεση", σίγουρα εγώ δεν αντιπαρατίθεμαι στον εαυτό μου.

[Ενθύμησις σεισμού]
 
Σπανίως μια συζήτηση για την ΕΣΣΔ στη σημερινή Ελλάδα αφορά την ίδια την ιστορία της ΕΣΣΔ. Τις περισσότερες φορές αφορά το ΚΚΕ του σήμερα και την αντικομμουνιστική προπαγάνδα του σήμερα.

Επειδή έβαλα το λιθαράκι μου σε αυτό το νήμα, θα ήθελα να σχολιάσω αυτή την παρατήρηση. Προσωπικά δεν αναφέρθηκα καθόλου στο ΚΚΕ σε αυτό το νήμα, ούτε στο παρακλάδι του για τον Λισένκο, που μεταφέρθηκε αλλού. Ωστόσο, οι απόψεις μου για τον κομουνισμό είναι γνωστές στα μέλη του φόρουμ, και μπορεί κάλλιστα κανείς να υποθέσει ότι πίσω από τις αναφορές στη Σ. Ένωση κρύβεται μια κριτική που αφορά το σήμερα. Δεν θα τον αδικήσω αν το κάνει αυτό (άσχετα αν κάτι τέτοιο ήταν ή όχι στις προθέσεις μου), γιατί εμένα το σήμερα όντως με ενδιαφέρει. Και από τη στιγμή που υπάρχει ένα ζωντανό κόμμα, με σταθερή εκπροσώπηση στο ελληνικό κοινοβούλιο εδώ και σαράντα χρόνια, το οποίο υπερασπίζεται ανοιχτά την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη Σ. Ένωση, μοιραία κάθε αναφορά στην ιστορία της Σ. Ένωσης —αν δεν πρόκειται για μια στείρα ιστορική αναφορά αποκομμένη από το σύγχρονο γίγνεσθαι— θα αφορά και τις θέσεις του συγκεκριμένου κόμματος. Τώρα, αν κάθε κριτική στον κομουνισμό είναι ή όχι "αντικομουνιστική προπαγάνδα", και αν αρκεί να βαφτίσουμε μια κριτική "προπαγάνδα" για να αποφύγουμε να απαντήσουμε επί της ουσίας, αυτό ας το κρίνει ο καθένας.
 
Να συμφωνήσω κι εγώ με τον προλαλήσαντα, ότι η ΕΣΣΔ δεν αποτελεί απώτατο παρελθόν αλλά, ουσιαστικά, παρόν, και μάλιστα στην Ελλάδα, που έχει το θλιβερό προνόμιο να έχει ισχυρό σταλινικό κόμμα, έκφραση της ιστορικής της καθυστέρησης και απότοκο του εμφύλιου πολέμου. Ναι, όπως άλλοι ασχολούνται με την αντι-τάδε "προπαγάνδα" (αντικαπιταλιστική, αντιιμπεριαλιστική, αντιφασιστική, αντιναζιστική), έτσι είναι εξίσου θεμιτή και η αντι-ΚΚΕ προπαγάνδα, η αντισταλινική "προπαγάνδα". Η κα. Παπαρήγα στην τελευταία ομιλία της δήλωσε ότι, αν η εργατική τάξη αποφασίσει στο μέλλον να κάνει αντιπολίτευση, το κόμμα της δεν θα έχει πρόβλημα να αναλάβει τις --δύσκολες-- ευθύνες του. Μολονότι αυτά είναι φρούδες ελπίδες (όχι το να περάσει η εργατική τάξη στην αντιπολίτευση αλλά το να "αναλάβει το ΚΚΕ τις ευθύνες του", if you know what I mean), θα αναφωνήσω το αποτροπαϊκό "μη γένοιτο!", σαν άλλος Λογοθετίδης σ' ένα "Οι σταλινικοί ξανάρχονται". [Δυστυχώς προς το παρόν ασχολούμαστε με το πολύ πιο πραγματικό "Οι Γερμανοί ξανάρχονται"...]

Όσον αφορά τα ποστ, να προσθέσω ότι ένα νήμα διαμορφώνεται απ' όλους όσους συμμετέχουν, και τίποτα δεν εμποδίζει τους οπαδούς της ΕΣΣΔ να καταθέτουν κείμενα, βιβλιογραφικές αναφορές κλπ. που να είναι φιλικά προς την ΕΣΣΔ, για να μην πω για τα "ακαδημαϊκώς ουδέτερα", αντί για αντεγκλήσεις και πολεμική σ' αυτά που λένε οι άλλοι.
 
Φανταστική ιστορία για την ελεύθερη, μη ολοκληρωτική, ανεξάρτητη δημοσιογραφία:
Κατηγορώ μια ωραία πρωία τον Χ ότι βίασε 12 κοριτσάκια. Έρχεται κάποιος και λέει ότι δεν έχω καμιά απόδειξη γι' αυτό κι ότι μάλιστα αυτά τα κοριτσάκια δεν υπάρχουν καν. Και όντως έτσι είναι και το ξέρω. Μετά, λοιπόν, έρχομαι και κατηγορώ τον «υπερασπιστή» του Χ ότι θέλει να καλύψει τον Χ, αφού δε λέει κουβέντα για τα εγκλήματα του Χ, τα αίσχη του Χ, τα έτσι και τα αλλιώς του Χ που θεωρούνται δεδομένα αν και σε μεγάλο βαθμό είναι προϊόν προγενέστερων παρόμοιων δικών μου ιστοριών. Πέτυχα τον στόχο μου: δεν ήθελα ν' αποδείξω ότι ο Χ βίασε τα 12 κοριτσάκια. Το ψέμα μου ήταν χονδροειδέστατο. Ήθελα να εμποδίσω την αποκάλυψη των προηγούμενων δικών μου συσσωρευμένων ψεμάτων, να επαληθεύσω την ισχύ τους. Στη σημερινή συγκυρία αυτό είναι πολύ σημαντικό.


Ας διευκρινιστεί και από κάποιον τι ακριβώς είναι ο σταλινισμός: είναι ό,τι έγινε επί Στάλιν; Ας πούμε ο αντιφασιστικός πόλεμος της ΕΣΣΔ ανήκει στον σταλινισμό; Σε άλλα νήματα ήταν 'σταλινική' η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής ή γινόταν λόγος για 'σταλινολενινισμό' ή κάτι παρόμοιο. Δεν θα εκπλαγώ αν ακούσω και για 'μαρξολενινοσταλινισμό' ή αν προστεθεί και κάνας εκπρόσωπος του Διαφωτισμού στη συνέχεια. Έτσι, να μου φύγει κι εμένα η απορία, να ξεδώσετε κι εσείς λίγο παραπάνω. :)
 

rogne

¥
rogne, το θέμα δεν είναι αν είναι ομοειδή ο καπιταλισμός ή ο χριστιανισμός ή το ισλάμ με τον σταλινισμό αλλά γιατί δεν είναι ομοειδή ο σταλινισμός της ΕΣΣΔ, ο σταλινισμός του ΚΚΕ και ο σταλινισμός της Β. Κορέας. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εσύ πρέπει να αποδείξεις ότι πρόκειται για τελείως διαφορετικά πράματα, όχι εγώ.

Είναι ολοφάνερα πολύ πιο εύκολο να λες "σταλινισμός είναι και τα τρία" (ή "χριστιανισμός είναι όλα", ή "καπιταλισμός είναι όλα", ή "ισλάμ είναι όλα", ή και "χούντα είναι όλα"). Εντελώς πρόχειρα, αυτό που βλέπω και καταλαβαίνω εγώ είναι ότι το ΚΚΣΕ επί Στάλιν δεν είχε καμία σχέση ούτε με το ΚΚΕ σήμερα ούτε με το καθεστώς της Β. Κορέας, και ομοίως για κάθε μέλος της τριάδας. Τι θα γινόταν, τώρα, αν το ΚΚΕ σήμερα μεταφερόταν στη Σ. Ένωση του '30 ή στη σύγχρονη Β. Κορέα (και ομοίως για κάθε μέλος της τριάδας), δεν μπορώ να το πω: υποθέτω ότι θα προέκυπταν διάφορες εκπλήξεις σε ένα τέτοιο φανταστικό σενάριο, γιατί έτσι γίνεται στην ιστορία. Γεγονός για μένα είναι, απλώς, ότι ο Στάλιν δεν εφάρμοζε τις πολιτικές του σημερινού ΚΚΕ ή του Κιμ Γιονγκ, ο Κιμ Γιονγκ δεν εφαρμόζει τις πολιτικές του σημερινού ΚΚΕ ή του Στάλιν και το σημερινό ΚΚΕ δεν εφαρμόζει τις πολιτικές του Στάλιν ή του Κιμ Γιονγκ. Θέλουν αυτοί οι τρεις να γίνουν ένα και δεν μπορούν, δεν τους αφήνει η ιστορία, η συγκυρία ή ό,τι άλλο; Μπορεί (προσωπικά αμφιβάλλω σοβαρά). Πάντως το ίδιο δεν είναι, και καμιά επίκληση του σταλινισμού δεν βλέπω να μπορεί να τους εξομοιώσει. Από εκεί και πέρα, εμένα μου φαίνεται εντελώς δευτερεύον αν το ΚΚΕ υπερασπίζεται τον Στάλιν έναντι του Χρουστσόφ (ή του Τρότσκι) ή τι σύμβολα χρησιμοποιεί ο Κιμ Γιονγκ.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Κατηγορώ μια ωραία πρωία τον Χ ότι βίασε 12 κοριτσάκια.
Καταλαβαίνεις, προφανώς, ότι αν σε συκοφαντήσει οποιοσδήποτε, και μάλιστα για κάτι τόσο απεχθές, υπάρχουν δικαστήρια ακόμη και στην Αθήνα.

Για τα δύο συγκεκριμένα ειδησεογραφικά θέματα σφαγών, κτγμ νοτιοκορεατικής προπαγανδιστικής προέλευσης, προσωπικά δεν μπορώ να τα αποδεχτώ αμάσητα επειδή μοιάζουν τερατωδώς απάνθρωπα και δεν υπάρχουν ανεξάρτητα αποδεικτικά στοιχεία. (Δεν ξέρω βέβαια και πώς θα μπορούσαν να υπάρξουν όσο τα σύνορα στον 38ο παράλληλο μένουν κλειστά.) Για τα υπόλοιπα, σας διαβάζω όλες και όλους προσεκτικά και με ενδιαφέρον.
 
Top