Σεμινάριο λογοτεχνικής μετάφρασης - Γερμανικά προς Ελληνικά

Οι εκδόσεις Νεφέλη διοργανώνουν σεμινάριο λογοτεχνικής μετάφρασης από τα Γερμανικά προς τα Ελληνικά.
Θα γίνουν 14 τρίωρες απογευματινές συναντήσεις, από τις 26 Νοεμβρίου 2014 ως τις 11 Μαρτίου 2015.
Εισηγητής θα είναι ο Γιάννης Καλιφατίδης, που τα τελευταία χρόνια είχε την ευθύνη αντίστοιχων προγραμμάτων˙ πρόσφατα για το Ινστιτούτο Goethe και λίγο παλιότερα για το ΕΚΕΜΕΛ.

Την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου, στις έξι το απόγευμα, θα γίνει παρουσίαση του σεμιναρίου (open house) στα γραφεία της Νεφέλης, Ασκληπιού 6-8.

Από τη σελίδα στο facebook αντιγράφω μια σύντομη περιγραφή:

Σύντομη εισαγωγή στην ιστορία της γερμανικής λογοτεχνίας από τον 18ο αιώνα έως σήμερα (Διαφωτισμός, Θύελλα και Ορμή, Ρομαντισμός, Ρεαλισμός, Νατουραλισμός, Εξπρεσιονισμός, Νέα Αντικειμενικότητα, μεταπολεμική λογοτεχνία) και των κυριοτέρων εκπροσώπων κάθε περιόδου.

Από τις παραπάνω περιόδους επιλέγονται αντιπροσωπευτικά αυτοτελή κείμενα ή αποσπάσματα πεζού και/ή θεατρικού λόγου, έκτασης 3-4 σελίδων. Πέρα από τις λογοτεχνικές αξιώσεις των κειμένων, το δεύτερο κριτήριο επιλογής είναι να μην έχουν μεταφραστεί στο παρελθόν στα ελληνικά. Οι μεταφράσεις ετοιμάζονται από τους σπουδαστές στο σπίτι ενώ στη συνέχεια παρουσιάζονται, αναλύονται και σχολιάζονται στην τάξη, η οποία λειτουργεί ως ομάδα, με σκοπό να αντλήσει όλα τα δυνατά οφέλη από την αλληλεπιδραστική διδασκαλία, όπου ο ένας μαθαίνει από τις ευστοχίες αλλά και τις αστοχίες του άλλου.

Η διδασκαλία εστιάζει, μεταξύ άλλων, στη σωστή χρήση των μεταφραστικών εγχειριδίων (λεξικών, ηλεκτρονικών και διαδικτυακών εργαλείων), στην ακρίβεια της διατύπωσης, στην πιστότητα στο πρωτότυπο κείμενο ή στην ελευθερία από αυτό, στη διαμόρφωση του κατάλληλου ύφους, της ροής του λόγου και της μουσικότητας του κειμένου, στην αποφυγή γερμανισμών, παρανοήσεων και γλωσσικών αστοχιών, σε διαφορές στίξης μεταξύ ελληνικού και γερμανικού κειμένου, στον εντοπισμό διακειμενικών αναφορών και πραγματολογικών στοιχείων, στην εξεύρεση εύστοχων λύσεων όπου το κείμενο περιέχει ιδιωματισμούς, λογοπαίγνια, παροιμίες κτλ., καθώς και στην επιμέλεια και διόρθωση λογοτεχνικών κειμένων.

Επιπρόσθετα, οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με τη στοιχειοθεσία, την τυπογραφία και τη λειτουργία των εκδοτικών οίκων.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου, οι σπουδαστές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να εκπονήσουν τελική εργασία, έκτασης περίπου 30 σελίδων, η οποία θα υποστηριχθεί από τον εισηγητή.
 
Top