Ραδιοσυνέντευξη Χρήστου Γιανναρά

"Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της GPO για τη στάση των κομμάτων στο θέμα των επεισοδίων στην Αθήνα. Στο ερώτημα ποιο κόμμα τήρησε την πιο σωστή στάση στα επεισόδια, το ΚΚΕ συγκεντρώνει 23,4%, το ΠΑΣΟΚ 21,2%, η ΝΔ 16,8%, ο ΛΑΟΣ 7,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 5,6%".

Ο Μπαλζάκ δεν ήταν που είχε πει ότι η κοινή γνώμη είναι η πιο βιτσιόζα από όλες τις πόρνες;
 
Εξέγερση (ΛΚΝ)
α. βίαιη, ομαδική ενέργεια εναντίον της υφιστάμενης, συνήθ. κρατικής, εξουσίας.
β. έντονη αντίδραση, ιδίως άρνησης υποταγής κάποιου σε ορισμένη εξουσία ή γενικά σε καταναγκασμό.

Ακριβώς. Μόνο εγώ δεν είδα εξέγερση; Στίγμα είχε; Τι εξέγερση είναι αυτή που εκδηλώνεται έτσι; Εξέγερση ή κοτοπουλάκι;

Η κυβέρνηση πάντως παραμένει σταθερή στις θέσεις της, η ζαρντινιέρα παραμένει ατιμώρητη, καταλήψεις γίνονται σε ετήσια βάση πλέον εδώ και πολλά χρόνια ανερμάτιστα και χωρίς λόγο και οι γνωστοί άγνωστοι κλειδαμπαρώνονται στο Πολυτεχνείο για να φτιάξουν μερικές ακόμα μολότωφ. 'Άντε και με το καλό εφαρμογή του άρθρου 11 του συντάγματος για την εξέγερση που δεν έγινε ποτέ. Σαν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου...
 
Last edited:
χωρίς λόγο
Δουλεύω στην εκπαίδευση. Ξέρω πολύ καλά πώς είναι το ελληνικό σχολείο. Κι έχω και μια ιδέα για το πώς θα έπρεπε να είναι. Και είναι σοκαριστικό να ακούω παιδιά- αστέρια, έξυπνα και δουλευτάρικα, να λένε με αηδία πόσο μισούνε το σχολείο. Όχι γιατί απλά δεν μαθαίνουν χρήσιμα πράγματα αλλά γιατί τους στερεί και τη ζωή. Για μένα, δεν έχει καμια διαφορά να λέει τα παραπάνω ένα παιδί που είναι καλός μαθητής ή ένας όχι και τόσο καλός. Το γράφω για όσους αρνούνται να πιστέψουν ότι οι μαθητές κάνουν καταλήψεις με τόσο πείσμα γιατί απορρίπτουν αυτό το είδος σχολείου, και όχι από τεμπελιά. Εγώ πάντως θεωρώ απλή λογική ότι αν όντως τα παιδιά ήταν τόσο μεγάλοι τεμπέληδες πια, δεν θα ήταν συνεπείς ούτε και στο καθιερωμένο "ραντεβού" τους με την κατάληψη. Εσείς τι λέτε;
 

Elena

¥
Δουλεύω στην εκπαίδευση. Ξέρω πολύ καλά πώς είναι το ελληνικό [...]. Εσείς τι λέτε;

Να ένα ωραίο θέμα για άλλο νήμα, μια και αρκετοί οι εκπαιδευτικοί (π.χ. η Αλεξάνδρα επί σειρά ετών κ.λπ.).
 
Από τις προτάσεις του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ (τα παχιά δικά μου):

*Κατά τον επίτροπο, «οι αστυνομικοί πρέπει να φορούν πάντα στολές και όχι πολιτικά ή να παραπλανούν τον κόσμο σχετικά με την ιδιότητά τους». Και, αναφερόμενος στο παράδειγμα των χωρών όπου οι αστυνομικοί δεν οπλοφορούν, σχολίασε: «Καλό θα ήταν να συμβαίνει και στην Ελλάδα. Ο αστυνομικός με όπλο είναι ένας δημόσιος κίνδυνος στον δρόμο».

*Ο επίτροπος Τ. Χάμαρμπεργκ πριν από έναν χρόνο είχε ξεκινήσει εκστρατεία για να τεθεί η δράση των αστυνομικών υπηρεσιών υπό τον έλεγχο των εθνικών κοινοβουλίων: «Ο δημοκρατικός έλεγχος της αστυνομίας είναι απαραίτητος ώστε οι πολίτες να πεισθούν ότι αυτή δεν είναι ανεξέλεγκτη» έχει δηλώσει.


Από Τα Νέα της 3ης Φεβρ.:
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν πυρά σε έντονους τόνους με αφορμή τη συζήτηση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με στόχο την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, που απέρριψαν οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΛΑΟΣ, σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
 
Δεν έχει εφαρμοσθεί ο νόμος του 2003 για τον ιατρικό έλεγχο της καταλληλότητας των αστυνομικών να οπλοφορούν.
 
Όσο τα θύματα είναι "απλοί" ( = αναλώσιμοι) πολίτες, δεν τους νοιάζει. Τώρα που η υπόθεση αφορά εμμέσως τους Αμερικάνους, συν το ότι το θύμα είναι αστυνομικός, ξύπνησαν και... θα γυρίσουν πλευρό να συνεχίσουν τον ύπνο τους.
 
Στην καταγγελία της ΠΟΑΣΥ για τους «ένστολους βρικόλακες» του Α.Τ. Ομόνοιας η Ηγεσία μας απάντησε με E.Δ.Ε .
Καμία εξουσία δεν επιδιώκει τη ουσιαστική αλλαγή της αστυνομίας γιατί πολύ βολεύει να υπάρχει ένας μηχανισμός-σάκος του μπόξ- που να σηκώνει το βάρος και να απορροφά τις τεράστιες εντάσεις της κοινωνίας από τα εργασιακά , κοινωνικά , ασφαλιστικά , οικονομικά κ.λ.π. προβλήματα που πολιτικές αδικίας και μεροληπτικής κατεύθυνσης προκαλούν .
Μετά το φόνο του 15χρονου μαθητή αλλά και μετά το βαρύτατο τραυματισμό του συναδέλφου μας , κανένα μέτρο επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν πραγματοποιήθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι κανένα πρόβλημα στην λειτουργία της δεν ΄΄εντοπίστηκε΄΄ ,ούτε αναγνωρίστηκε από τους «ιθύνοντες» .
(...)
Και αυτό που δήθεν καταγγέλλουν , αυτό θέλουν να συντηρήσουν με τις εγκληματικές τους πράξεις μίσθαρνα όργανα και δήθεν «επαναστάτες» .


Από απαντητική επιστολή αστυνομικού στο Facebook.
 
Οι ψυχολόγοι αφοπλίζουν τους αστυνομικούς

Άρθρο του e-tipos.com για τα ψυχολογικά τεστ στους αστυνομικούς, που ξεκίνησαν με καθυστέρηση ετών. Ωστόσο:

η απόφαση για το αν κάποιος είναι ικανός ή όχι δεν θα ληφθεί τελικά μόνο από τους ψυχολόγους αλλά από ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτό αφήνει «ανοικτό παράθυρο» για μεροληπτική αντιμετώπιση ορισμένων, οι οποίοι έχουν κριθεί ακατάλληλοι.
 
Το διάβαζα κι εγώ αυτό. Προφανώς, σύμφωνοι με τις εκτιμήσεις είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό των αστυνομικών που θα βγει ακατάλληλο να οπλοφορεί. Αυτό φυσικά συνεπάγεται τεράστια προβλήματα για τη διοίκηση (άραγε τι συνεπάγεται για τους πολίτες; ), οπότε θα προσπαθήσουν να στρουθοκαμηλίσουν και να το παρακάμψουν. :eek:

Τώρα, γιατί είναι τόσο φοβερά δύσκολο να τους εκπαιδεύσουν αλλιώς με χρήση γκλομπ ή άλλων όπλων (όπως π.χ. τους Άγγλους αστυνομικούς που βλέπουν καθημερινά πολύ πιο δύσκολα), ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.

Πάντως, μεταξύ των άλλων, το ενδιαφέρον των ημερών είναι ότι γίνονται πάρα πολλές διαρρήξεις σε σπίτια αστυνομικών με σκοπό να τους κλέψουν το όπλο και μόνο.

Edit: Αυτή η συζήτηση όμως είναι στο λάθος νήμα. Δεν βλέπω τι σχέση έχει με τη συνέντευξη του Γιανναρά.
 
Το νήμα αυτό έχει μια ιστορία. Προσωπικά, στις περισσότερες παρεμβάσεις μου επέμεινα και τόνισα το θέμα της οπλοφορίας της αστυνομίας και γενικά ότι αυτή ήρξατο χειρών αδίκων και ότι, παρά τις γενικότερες κοινωλιογικές αναλύσεις, τα Δεκεμβριανά δεν θα είχαν συμβεί χωρίς τη δολοφονία Γρηγορόπουλου και ότι υπάρχει ένα "φτάνει πια" με την παράλογη οπλο-βία της αστυνομίας. Επειδή λοιπόν υπάρχει σειρά σχολίων (μου) και συνδέσμων πάνω σε αυτό το μοτίβο εδώ, ε, το συνεχίζω εδώ. Αν κάποιος αποφάσιζε να πάρει μαχαίρι και να το κόψει, θα έπρεπε να αρχίσει από αρκετά πιο πάνω.
 
Top