Πού χάθηκε το DVD/CD-Player;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Στο σύστημά μου (με Windows 10) παρουσιάστηκε ξαφνικά το εξής πρόβλημα: Το DVD/CD Player είναι αόρατο για τον υπολογιστή (δηλ. δεν εμφανίζεται στη λίστα δίσκων, εξωτερικών μέσων αποθήκευσης κλπ) ενώ το σύστημα δηλώνει στις Ρυθμίσεις ότι η συσκευή είναι εντάξει και ενημερωμένη με το πιο πρόσφατο λογισμικό. Όταν τοποθετώ CD ή DVD, μουσικό ή άλλο, το φωτάκι αναβοσβήνει και ακούγεται το μοτέρ να περιστρέφεται και μετά από λίγο το φωτάκι παραμένει αναμμένο και το σύστημα του δίσκου σε limbo. Τι μπορεί να συμβαίνει, άραγε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ναι, τα είδα κι αυτά. Και είναι από τα τόσο απλά εξαρτήματα που δεν μπορείς να παίξεις και με πολλές ρυθμίσεις...
 
Κάτι με την αναγνώριση του κοντρόλερ σου από το UI είναι. Δοκίμασε να παίξεις με διαφορετικά slots. Αν έχεις δυο οδηγούς βγάλε τον έναν. Αν έχεις δυο σκληρούς βγάλε τον έναν κι αν τρέχεις εξομοιωτή όπως το Daemon Tools δοκίμασε να θέσεις τον αριθμό των εικονικών δίσκων στο 0.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
O H/Y είναι λάπτοπ. Έχω έναν οδηγό DVD, έναν σκληρό δίσκο (σε δύο partitions) και δεν τρέχω κανέναν εξομοιωτή. Δοκίμασα όλες τις δυνατές απεγκαταστάσεις και επανεγκαταστάσεις προγράμματος οδήγησης και συσκευής χωρίς αποτέλεσμα. Η συσκευή είναι ορατή σε κάποιο επίπεδο (αφού υπάρχει Log καταγραφής των διαγραφών/επανεγκαταστάσεων) αλλά δεν εμφανίζεται στο παράθυρο του καταλόγου αρχείων (Ο Υπολογιστής μου). Το φωτάκι είναι (και μένει) αναμμένο όταν εισάγω δίσκο και σβήνει μόλις τον βγάλω, αλλά δεν γίνονται άλλες κινήσεις. Αυτά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Ορίστε και 1000 λέξεις σε εικόνα:

 

Attachments

  • pic.JPG
    pic.JPG
    64.4 KB · Views: 321
Αν βλέπει το δεύτερο παρτίσιον σου σαν F, σημαίνει ότι βλέπει το CD. Ίσως αν έκανες επαναρρύθμιση να ένιωθε. Κλείσ' τον, βγάλε την μπαταρία για κάνα-δυο λεπτά και βγάλ' τον κι απ' το ρεύμα. Αν έλεγες τι μοντέλο ήταν ίσως βοηθούσε. Μπορεί να είναι γνωστό πρόβλημα με τα 10άρια. Τι Windows είχες πριν;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το μηχάνημα είναι ένα αρκετά παλιό Toshiba, σχεδόν 5ετίας. Προηγουμένως είχε Windows 7.1 και δούλευε κανονικά. Το F δεν είναι το δεύτερο παρτίσιον (τα παρτίσιονς είναι τα C και D) αλλά ένας εξωτερικός σκληρός. Το σύστημα δίνει επίσης σωστά τους χαρακτηρισμούς σε κάθε εξωτερική επόμενη συσκευή που συνδέεται. Θα δοκιμάσω όμως κάποια στιγμή και το κλείσιμο με την μπαταρία, αλλά από όσα διαβάζω φαίνεται να είναι πρόβλημα με κάποια διάδοση στα 10άρια. Θξ ενιγουέη.
 
Οκέι, το upgrade σε Windows 10 βλέπω ότι δίνει την ακόλουθη προειδοποίηση αν έχεις Toshiba λάπτοπ:

Toshiba Corporation and Toshiba DVD player might not work correctly after the upgrade

Αυτό που βλέπω να είναι μάλλον η ρίζα του προβλήματος είναι η "υφαρπαγή" του ελέγχου του CD από άλλα προγράμματα. Αν έχεις το Toshiba Create Recovery Media, δοκίμασε να το απεγκαταστήσεις. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα φίλτρα, αλλά θέλει να μπεις στην registry και είναι ιστορία. Γενικά, αν έχεις apps της Toshiba που μπορεί να σχετίζονται με -ή χρησιμοποιούν- το CD/DVD, δοκίμασε να τα σβήσεις όλα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Δυστυχώς δεν έχω τίποτε από όλα αυτά. Χάθηκαν σε μια παλιά ίωση και τα επακόλουθα σβησίματα και επανεγκαταστάσεις που ακολούθησαν. Ίσως η πιο πρακτική λύση είναι να πάρω ένα εξωτερικό συστηματάκι. Θα δείξει.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Προσοχή: Μην κάνετε τίποτα από τα επόμενα! Απλώς τα καταγράφω για ιστορικούς λόγους.

Τελικά, έβαλα χέρι στο Registry με κάποιες οδηγίες για Win 8 και δική μου προσαρμογή. Το μοναδικό που κατάφερα ήταν (α) ένα τρομοκρατικό μήνυμα στην Επανεκκίνηση (Πρόβλημα: ATTEMPTED EXECUTE OF NOEXECUTE MEMORY) (β) η κατάργηση ενός Toshiba RFBus Driver (που τα W10 δεν δέχονται να επανεγκατασταθεί, άρα κάποιο θεματάκι υπήρχε εδώ) και (γ) καμία ουσιαστική αλλαγή στα υπόλοιπα δεδομένα. Τζάμπα η τρομάρα και τζάμπα το καθάρισμα από κάθε λογής ρώσικα σάιτ που για κάθε οδηγό που προσθέτουν σου κολλάνε και δεκαπέντε εφαρμογές στην Αλεπού. Όπως διάβασα κάπου, πέντε χρόνια μηχάνημα είναι το Satellite U500. Πόσο θα το υποστηρίζει ακόμη ο κατασκευαστής; Κλέφτες θα γίνουν κι αυτοί;
 
Ένα απλό φιξάκι μερικών kbytes είναι η υπόθεση για την Toshiba αλλά μετά από 5 χρόνια όντως είναι δύσκολο να περιμένεις υποστήριξη. Πάντως είναι μια από τις σπάνιες περιπτώσεις που δεν φταίει η Microsoft.
 
Top