Ποιος το είπε; (Απάντηση: Η Κανέλλη το είπε.)

Archangelos

New member
Έχουμε μπερδέψει την γραβάτα με το σώβρακο. Όταν ξεκίνησα να χειρίζομαι Η/Υ, το 1994 στο ΤΕΙ, υπήρχε το DOS και τα προ 95 Windows. Τότε στους Η/Υ υπήρχε η κωδικοποίηση extended ASCII (πολλοί την ονάμαζαν ASCII αλλά το σωστό ήταν extended ASCII διότι από τα 7bit είχε πάει στα 8).

Την εποχή του ASCII κάθε χαρακτήρας στον Η/Υ κατελάμβανε 7bit. Άρα είχαμε 128 διαφορετικούς χαρακτήρες. Η αγγλική έχει 26 γράμματα άρα 52 χαρακτήρες (κεφαλαία, πεζά). Αν προσθέσουμε 32 ειδικούς, μη εκτυπώσιμους χαρακτήρες συν 10 αριθμούς έχουμε σύνολο 94 χαρακτήρες. Να βάλουμε και τα σημεία στίξεως, αριθμητικά σύμβολα κ.λπ. υπερβαίνουμε τους 100 χαρακτήρες. Δεύτερη γλώσσα δεν χώραγε οπότε αλλάξαμε στο extended ASCII. Τα 7 bit γίνανε 8 κι ως εκ τούτου το πλήθος των χαρακτήρων από 128 έγινε 256. Είχαμε λοιπόν αγγλικούς χαρακτήρες, χαρακτήρες δεύτερης γλώσσας, αριθμούς, σημεία στίξης, αριθμητικά σύμβολα, χαρακτήρες για να ζωγραφίζεις πλαίσια (οι μεγαλύτεροι θα έχετε δει σε κάποιο λογιστήριο παλιό λογισμικό όπως το Κεφάλαιο).

Στο εσωτερικό του Η/Υ άλλο ήταν το αγγλικό γράμμα έη κι άλλο το ελληνικό γράμμα άλφα κ.ο.κ.. Με το extended ASCII είχαμε την αγγλική συν μία ακόμη γλώσσα.

Τα Unicode έχουν 16bit. Το πλήθος τῶν χαρακτήρων από 256 έγινε 65.536. Αν αφαιρέσουμε τους 32 ειδικούς χαρακτήρες μένουν 65.502.

Χωράει πλήθος γλωσσών. Βάλτε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, κεφαλαία πεζά, ιταλικά φωνήεντα με βαρεία, γαλλικά φωνήεντα με οξεία και με βαρεία, γερμανικά με ουμλάουτ, ιαπωνικά συλλαβογράμματα (χιραγκάνα, κατακάνα) με large και small font, τα προαναφερθένα αμαρικά, τα κάντζι, κυριλλικά, μαθηματικά σύμβολα, IPA χαρακτήρες ... χωρέσανε τα πάντα. Το μόνο που φαίνεται να μην χωράει είναι ίσως όλο το σύνολο των κινεζικών ιδεογραμμάτων. Έχω την εντύπωση ότι είναι μερικές δεκάδες χιλιάδες.

Όλα τα άλλα είναι μπούρδες. Άσε που όταν νοικιάζεις κάτι δικό σου πληρώνεσαι, δεν πληρώνεις. τουλάχιστον το κείμενο λέει ότι την νοικιάσαμε, όχι ότι την πουλήσαμε.
 
Top