rogne
¥
Αν δεν ήταν σαφές, να το κάνω τώρα: λέγοντας «να διακοπεί» δεν εννοούσα «interrupt», εννοούσα «να εμποδίσουν να γίνει». Όταν πρόκειται για «νόμιμη συγκέντρωση», οι προσπάθειες κάποιων να την εμποδίσουν να γίνει, ναι, θεωρώ ότι είναι φασιστική τρομοκρατία και οδηγούν σε κλιμάκωση, σε αστυνομοκρατία και τραμπουκοκρατία. Δεν πρέπει να καταδικάσουμε κάθε τέτοια κλιμάκωση; Εγώ δεν θέλω να καταδικάσετε το αυτονόητο. Θέλω να καταδικάσετε το μη αυτονόητο. Ας κάτσουμε να κάνουμε μικροδιακρίσεις μετά. Το λεπτό σημείο είναι τι θεωρούμε «νόμιμες» συγκεντρώσεις. Οι συγκεντρώσεις ακροδεξιών που συνθηματολογούν εναντίον μεταναστών θα έπρεπε να θεωρούνται νόμιμες τη στιγμή που με τα συνθήματά τους παρανομούν; Συνθήματα που προτρέπουν να μην τηρείται το σύνταγμα της χώρας καθιστούν παράνομη μια συγκέντρωση; Σε τέτοια δύσκολα ερωτήματα να μπούμε.
Είναι άραγε τόσο δύσκολα ερωτήματα αυτά; Η έστω και λεκτική προτροπή σε πράξεις ρατσιστικής βίας είναι παρανομία, και μια συγκέντρωση με τέτοιο περιεχόμενο θα έπρεπε να είναι παράνομη, μολονότι βέβαια στην πράξη δεν είναι. Η προτροπή για μη τήρηση του συντάγματος της χώρας είναι υπερβολικά αφηρημένη, και γι' αυτό (φαντάζομαι) δεν διώκεται κιόλας. Η προτροπή σε πράξεις ρατσιστικής βίας είναι βέβαια κι αυτή προτροπή για μη τήρηση του συντάγματος της χώρας, δεν διώκεται όμως γι' αυτό. Τα κριτήρια της νομιμότητας δεν μπορεί να είναι αμιγώς τυπικά - δεν συμφωνούμε σε αυτό;