metafrasi banner

Πελάτες εξωτερικού

La usurpadora

New member
Συμφωνω 100%. Γι'αυτό είπα άλλωστε ότι είναι άλλη μία αιτία να τραβάμε τα μαλλιά μας. Πάντως, θέλω να ελπίζω ότι ο τρόπος που σου πρότειναν (περιμένεις δηλαδή να πιστωθεί ο λογαριασμός και συμπληρώνεις ανάλογα) να είναι αποδεκτός.
Αλλιώς, πραγματικά είναι μπλέξιμο.
Έχω την εξής απορία, όμως. Τι κάνεις στις περιπτώσεις που το τρίμηνό σου έχει κλείσει, δεν έχει πιστωθεί ακόμα ο τελευταίος μήνας και εσύ πρέπει να κάνεις τη δήλωση; Λογικά, δεν μπορείς να το βάλεις στην επόμενη τριμηνία, γιατί το invoice ανήκει στο προηγούμενο.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Επανέρχομαι: η κοπέλα μου είπε ότι η δήλωση ΦΠΑ απεικονίζει τα τιμολόγιά μας, βάσει των οποίων θα γίνεται και ο έλεγχος, φαντάζομαι. Άρα, η ισοτιμία που χρησιμοποιούμε είναι η ισοτιμία που ισχύει τη μέρα που κόβεται το τιμολόγιο.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Απάντηση από γνώστη του θέματος:
Αν δεν έχεις πληρωθεί, δεν τα βάζεις στην περιοδική του ΦΠΑ. Ούτε στην επόμενη. Όσα αντίστοιχα παραστατικά έχεις, τα βάζεις στην Εκκαθαριστική στο τέλος του χρόνου. Αυτά που δεν έβαλες στις περιοδικές λόγω του ότι δεν είχαν εξοφληθεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ουσιαστικά, δεν έχει και τόση σημασία γιατί δεν έχουν ΦΠΑ και δεν επηρεάζουν το ποσό του ΦΠΑ που πληρώνεις κάθε τρίμηνο. Είναι σημαντικό μόνο στο βαθμό που τα ποσά πρέπει να αντιστοιχούν λογιστικά. Για να μην έχεις ντράβαλα, ότι άλλα ποσά δήλωσες στην τριμηνιαία κι άλλα στο τέλος του χρόνου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Περιμένω να δω πού θα καταλήξετε γιατί έχω να εκδώσω ένα τιμολόγιο Αμερικής (τους απέφευγα ως τώρα αλλά μου έτυχε). Μια λύση είναι να κάνουν οι Έλληνες μεταφραστές την εξής εξήγηση στους εκτός ΕΕ πελάτες: επειδή εδώ έχουμε μια τρελή κατάσταση, εμείς θα σας τιμολογούμε στο νόμισμά μας (ευρώ) κι εσείς να φροντίζετε να μας βάζετε το σωστό ποσό όταν θα μας πληρώνετε. Αμέ.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Νεότερα νέα: Μάλλον έχει δίκιο η Μάτα. Βάζεις την τιμή fixing της μέρας που κόβεις το τιμολόγιο, και η διαφορά καταχωρείται αργότερα σε κάτι που λέγεται "συναλλαγματικές διαφορές", αλλά δεν έχω καταλάβει σε ποια δήλωση υπάρχει αυτό.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Θα ρωτήσω, αλλά δεν ξέρω αν θα την πετύχω σήμερα. Μπορεί να πετύχω κανέναν άλλον όμως :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εκδίδετε στο ξένο νόμισμα (λίρες, δολάρια). Μετατρέπετε με την επίσημη αντιστοιχία μήνα (νομίζω, δεν ρωτούσα πολλά, έχω αναφυλακτικές αντιδράσεις), η διαφορά (όταν θα εισπράξετε) μπαίνει στις συναλλαγματικές διαφορές. Τα ενδοκοινοτικά ποσά μπαίνουν στο κουτάκι με τις ενδοκοινοτικές εκροές και τα άλλα (π.χ. ΗΠΑ) στις εξαγωγές. Συμπληρώνουμε με λεπτομερή στοιχεία και τον ανακεφαλαιωτικό πίνακα. Έτσι γίνονται οι ενδοκοινοτικές διασταυρώσεις και ανακαλύπτουν ποια ΑΦΜ εισέπραξαν και δεν δήλωσαν.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Θα ήθελα επίσης και μια επιβεβαίωση ότι ισχύει η διαδικασία pro-rata για τον κωδικό 308. Ξέρει κανένας;
 
Περιμένω να δω πού θα καταλήξετε γιατί έχω να εκδώσω ένα τιμολόγιο Αμερικής
Καλό θα είναι να κάνουμε διάκριση μεταξύ του τιμολογίου (invoice), δηλαδή της τυπικής φόρμας που στέλνεις με mail στον πελάτη, και της απόδειξης παροχής υπηρεσιών.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Νεότερα: σούπερ εξειδικευμένη δικηγόρος σε θέματα ΦΠΑ μου είπε ότι η ισοτιμία που δηλώνεις στην περιοδική δήλωση είναι η αυτή που ίσχυε την πρότελευταία Τετάρτη του προηγούμενου μήνα από αυτόν που έκοψες την απόδειξη. Αν δηλαδή κόψω απόδειξη Ιούνιο, η ισοτιμία που χρησιμοποιώ είναι η ισοτιμία της πρότελευταίας Τετάρτης του Μαΐου. Όλα αυτά, βάση του κώδικα ΦΠΑ.

Γενικώς, είναι λίγο πολύπλοκο το θέμα, θα τη βάλω αύριο να μου τα εξηγήσει με πολλές λεπτομέρειες να σας ενημερώσω. Θα προσπαθήσω να ανεβάσω και pdf για να το δώσεις στο λογιστή σου, Αλεξάνδρα.

Επίσης, μου είπε ότι στα εξειδικευμένα λογιστικά φόρουμ (όπως το taxhaven) αναρτώνται κάθε μήνα οι αντίστοιχες ισοτιμίες για σκοπούς δήλωσης ΦΠΑ. Παράδειγμα αυτό: http://www.taxheaven.gr/bibliothiki/iso.php

Αυτό που μου είπε η λογίστρια, έμαθα, δεν είναι λάθος, απλώς γίνεται για λογιστικούς σκοπούς - μη με ρωτήσετε περισσότερα, είναι η ώρα δύσκολη και έχω βραχυκυκλώσει. Αύριο τα νεότερα.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει! Έχει αρχίσει να μου κόβεται η όρεξη να έχω πελάτες εξωτερικού. Κοντεύω ν' αποφασίσω να τους κόψω μια και καλή.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Δεν υπάρχει λόγος άγχους :)
Συνημμένα, δυο πιντιέφια από το βιβλίο Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας των Γιαννακούρη-Κουκοβίνη, το οποίο περιέχει ερμηνεία σε ζητήματα του κώδικα ΦΠΑ.
Το πρώτο λέει ότι ναι, όντως, απαλασσόμαστε από το ΦΠΑ και το δεύτερο περιγράφει τον υπολογισμό της ισοτιμίας για τον οποίο έγραψα χθες.
 

Attachments

  • Απαλλαγή φπα μεταφραστές.pdf
    333 KB · Views: 312
  • Υπολογισμός συναλλαγματικής ισοτιμίας.pdf
    465.8 KB · Views: 279
Πραγματικά απίστευτο, όπως λέει και η Αλεξάνδρα... Ο καθένας λέει (και κάνει τελικά) ό,τι θέλει.
Μάτα, εγώ αυτό που καταλαβαίνω από τα αρχεία που ανέβασες είναι ότι ο προσδιορισμός της ισοτιμίας με το συγκεκριμένο τρόπο (τελευταία ή προτελευταία Τετάρτη του μήνα) είναι για εμπορεύματα που πρέπει να φορολογηθούν. Από τη στιγμή που τα δικά μας τιμολόγια απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, ποιος ο λόγος να ακολουθηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία; Αφού δεν μπαίνουν στις περιοδικές ή, κι αν μπουν, για τυπικούς λόγους επειδή έχει εκδοθεί ελληνικό παραστατικό, δεν επηρεάζουν το ποσό του ΦΠΑ που πρέπει να καταβληθεί.
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Πάντως, ακόμα και τα έσοδα που απαλλάσσονται από ΦΠΑ πρέπει να μπαίνουν στις περιοδικές. Εγώ έχω και μπλοκάκι σειράς Α για δεύτερη δραστηριότητα και τα βάζω και αυτά.
 
Μία μία οι δουλειές για να μην μπερδέψουμε ακόμα περισσότερο τα μπούτια μας εδώ πέρα.

Απ' ό,τι έχω καταλάβει, αυτά που θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε είναι τα εξής:

1) Κόβουμε ή όχι ελληνικό παραστατικό;
Κόβουμε! Αν το ηλεκτρονικό τιμολόγιο είναι σε ξένο νόμισμα πρέπει να ευρωποιήσουμε. Σε ένα σημείο του ελληνικού παραστατικού βάζουμε ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή "Απαλλάσσεται του ΦΠΑ βάσει του νόμου 2859/00, άρθρο 14, παράγραφος 3".

2) Με ποια ισοτιμία ευρωποιούμε το ξένο νόμισμα;
Μέχρι τώρα έχει αναφερθεί η τιμή fixing της ημέρας έκδοσης του παραστατικού και αυτό που είπε η Μάτα, για την προτελευταία Τετάρτη του προηγούμενου μήνα (μάλλον μοιάζει με αυτό που ανέφερε νωρίτερα ο Προφέσορ για την «ισοτιμία μηνός»).

3) Με ποια τιμή φορολογούμαστε τελικά. Αυτήν στην οποία εκδόθηκε το παραστατικό ή αυτήν με την οποία ευρωποιήθηκε τελικά και πιστώθηκε στο λογαριασμό μας;
Μέχρι τώρα έχουν πέσει στο τραπέζι και οι δύο εκδοχές, με επικρατέστερη τη δεύτερη. Φτιάχνουμε μια στήλη στις άνευ ΦΠΑ εισαγωγές του βιβλίου εσόδων-εξόδων που την ονομάζουμε «Συναλλαγματικές διαφορές» και εκεί περνάμε τις διαφορές στα ποσά (είτε στα έσοδα είτε στα έξοδα) που προέκυψαν μετά την εξόφληση του παραστατικού, ως έκτακτα έσοδα ή έξοδα.

4) Μπαίνουν ή όχι τα παραστατικά αυτά στις περιοδικές δηλώσεις του ΦΠΑ;
Επίσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές. Ναι μπαίνουν (στον κωδικό 308). Όχι δεν μπαίνουν.

5) Μπαίνουν ή όχι τα παραστατικά αυτά στην εκκαθαριστική δήλωση του ΦΠΑ;
Επίσης δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές. Ναι μπαίνουν (στον κωδικό 666). Όχι δεν μπαίνουν.

6) Ισχύει το καθεστώς του Pro rata γι' αυτά τα παραστατικά;
Ξανά μανά. Ναι ισχύει. Όχι δεν ισχύει.

Κάτι ρώτησε ο Στάθης για παρακράτηση σ' αυτά τα παραστατικά, αλλά εδώ (προς το παρόν, μάλλον, γιατί κάθε μέρα προκύπτει και κάτι άλλο) συμφωνούμε όλοι ότι δεν υπάρχει παρακράτηση.
Αν ξέχασα κάτι, ας το συμπληρώσει κάποιος. Έχω χάσει κι εγώ πλέον τη μπάλα.

Και μια δική μου ερώτηση: Μάτα, τι στο κέρατο είναι το μπλοκάκι σειράς Α; Εγώ έχω ένα διάτρητο μπλοκάκι αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.
 
Και μια δική μου ερώτηση: Μάτα, τι στο κέρατο είναι το μπλοκάκι σειράς Α; Εγώ έχω ένα διάτρητο μπλοκάκι αποδείξεων παροχής υπηρεσιών.

Είναι αυτό που έχει εφεύρει το Ελληνικό κράτος για να σου κάνει τη ζωή όσο πιο δύσκολη γίνεται και να εξασφαλίσει ότι οι μισοί Έλληνες θα τραπούν σε φοροδιαφυγή (όπου φύγει-φύγει).
:D
 
Είναι αυτό που έχει εφεύρει το Ελληνικό κράτος για να σου κάνει τη ζωή όσο πιο δύσκολη γίνεται και να εξασφαλίσει ότι οι μισοί Έλληνες θα τραπούν σε φοροδιαφυγή (όπου φύγει-φύγει).
:D
Αστεία-ξεαστεία, Δημήτρη, εγώ δεν κατάλαβα τι είδους μπλοκάκι είναι αυτό. Υπάρχει και σειράς Β, ας πούμε; :confused:
 
Top