Παράλληλοι διάλογοι με αφορμή 28 συλλήψεις φοιτητών

SBE

¥
Ένα ένα:
Κρύσταλ, αφού είναι σαν το Εράσμους, αναρωτιέμαι τι χρηματοδότηση έχουν άλλοι φοιτητές που κάνουν προγράμματα ανταλλαγών. Αλλά αυτό είναι άσχετο (και παρεμπιπτόντως, με 900 ευρώ ζεις μια χαρά σε επαρχιακό πανεπιστήμιο της Αγγλίας, για Ιρλανδία αμφιβάλλω, ο βασικός μισθός εκεί είναι 1400). Σχετικό είναι το από που έρχονται τα χρήματα. Γιατί αν προέρχονται από ξεχωριστό κονδύλι που κόπηκε και δεν μπορεί το πανεπιστήμιο να χρησιμοποιήσει τα κανονικά του χρήματα για αυτό το σκοπό, τότε δεν γίνεται τίποτα με την πρώτη ματιά (αν και ίσως θα μπορούσε να βρει λύσεις, π.χ. να θεσπίσουν υποτροφίες ίσης αξίας με τα διαθέσιμα χρήματα και να κάνουν μερικές εκδηλώσεις για να ενισχυθεί το ταμείο υποτροφιών πρακτικής εξάσκησης με δωρεές ιδιωτών κλπ, αλλά αυτά είναι επιστημονική φαντασία για την Ελλάδα και πρώτοι οι φοιτητές θα φώναζαν ότι το πανεπιστήμιο ξεπουλιέται στου ιδιώτες). Παρεμπιπτόντως, στις ιατρικές στην Αγγλία είναι ημι-υποχρεωτική πρακτική εξάσκηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Συνήθως πάνε σε τριτοκοσμικές χώρες και εργάζονται σε νοσοκομεία ΜΚΟ κλπ. Απ'όσο ξέρω δεν χρηματοδοτούνται, αλλά υπάρχουν υποτροφίες και βραβεία για τα έξοδα, που πρέπει να τις ψάξουν οι ίδιοι οι φοιτητές με βοήθεια από το πανεπιστήμιο, φυσικά. Επομένως λύσεις υπάρχουν, αλλά δεν ξέρω πόσο γρήγορα μπορούν να εφαρμοστούν.

Επιπλέον, όχι πως θα δώσει σημασία κανένας, αλλά δεν μου αρέσει που βλέπω ειρωνείες στα μηνύματα που ανταλλάσσονται εδώ μέσα σχετικά με την πρύτανη. Οι πολιτικές της απόψεις είναι άσχετες, όσο κι αν οι συνωμοσιολόγοι μας θέλουν να τις θεωρήσουν σχετικές. Και για να το πω πιο λιανά, οι μεγαλύτεροι αγύρτες στη σχολή μου όταν ήμουνα εγώ φοιτήτρια ήταν ένα εργαστήριο που ήταν όλοι ΚΚΕ εσωτερικού/ Συνασπισμός και νεοορθόδοξοι. Με το σταυρό στο ένα χέρι και τον Γκράμσι στο άλλο, είχαν κάνει τη σχολή τσιφλίκι τους. Οπότε δεν πιστεύω στις κομματικές ταμπέλες.

Παρεμπιπτόντως, όσοι κλαίγεστε ότι θα πάνε φυλακή οι φοιτήτριες στο πνεύμα της ισότητας, δεν θα διαβάσατε μέχρι τέλος της είδηση που έλεγε ότι δεν ασκήθηκε τελικά ποινική δίωξη από την πρυτανεία, και συνεπώς οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αργά το βράδυ της Πέμπτης (οι συλλήψεις έγιναν στις εφτά το βράδυ, οι φοιτητές πολιορκούσαν τα γραφεία από το μεσημέρι).
 

SBE

¥
Kαι μια ακόμα περιγραφή των συμβάντων εδώ.
Απόσπασμα:
Οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας δεν επέτρεψαν στους φοιτητές να κάνουν την παρέμβασή τους. Αυτοί, όμως, επέμεναν να μιλήσουν με την Πρύτανη, κα Αναστασία Σαλή – Παπασαλή και κατευθύνθηκαν προς τον δεύτερο όροφο όπου είναι το γραφείο της. Το διοικητικό προσωπικό καθώς και καθηγητές τους πληροφόρησαν ότι η Πρύτανης είχε φύγει, ενώ οι ίδιοι την άκουγαν να μιλάει μέσα από το γραφείο. Αυτό τους πείσμωσε και αποφάσισαν να μη φύγουν αν δεν την δουν. Η ώρα περνούσε και κάποια στιγμή εμφανίστηκαν αστυνομικοί της ομάδας Δίας μέσα στα γραφεία της Πρυτανείας, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά τους φοιτητές μέσα στο χώρο. Η δικαιολογία που πρόβαλλαν ήταν ότι κάποια υπάλληλος είχε χτυπηθεί. Φυσικά, αυτό δεν ευσταθούσε και ρεζιλεύτηκαν όταν η συγκεκριμένη υπάλληλος βγήκε και δήλωσε ότι ήταν μια χαρά. Ο χρόνος περνούσε και κάποια στιγμή, ενώ ομάδα φοιτητών συνεδρίαζε μέσα σε κάποιο από τα γραφεία για να αποφασίσουν τι θα κάνουν στη συνέχεια, οι αστυνομικοί όρμησαν πάνω στους φοιτητές που περίμεναν ακριβώς απέξω και με σπρωξιές και μερικές ‘ψιλές’ οδήγησαν 30 περίπου φοιτητές μέσα σε κλούβα που περίμενε έξω από το κτίριο και τους οδήγησαν στην Γενική Ασφάλεια του νησιού, με την κατηγορία της «διατάραξης οικιακής ειρήνης», μετά από μήνυση που άσκησε η γραμματέας της Πρυτανείας Μαρία – Σπυριδούλα Σπόζιτου. Ο πρόεδρος του ΤΞΓΜΔ, Γιώργος Κεντρωτής, καθώς και 4-5 άλλοι καθηγητές του τμήματος ακολούθησαν τους φοιτητές στην Ασφάλεια για να τους συμπαρασταθούν και να τους βοηθήσουν σε ότι χρειαστούν. Αυτά συνέβησαν το απόγευμα, γύρω στις 7.

Άρα δεν ήταν αίθουσες διδακτικές κλπ, αλλά γραφείο το σημείο που είχαν συγκεντρωθεί οι φοιτητές. Ναι, έχει σημασία.
 

Cadmian

New member
SBE, ξαναδιάβασε τις ανακοινώσεις για να δεις πού πήγαν τα χρήματα από τα κονδύλια.

Τ' ότι δεν θα έμενε παρά μόνο στην προσαγωγή ήταν το αναμενόμενο. Σκοπός ήταν ο παραδειγματισμός, αν και στην προκειμένη περίπτωση το να αποκτήσεις φάκελο για το τίποτα και χωρίς να έχεις κάνει κάτι αξιόποινο δεν αποκλείει μακροχρόνιες συνέπειες, εντός ή εκτός φοιτητικού συνδικαλισμού.
 

elimeli

New member
Από τις καινούργιες πληροφορίες που παρέθεσε η SBE κρατάω και τα εξής:

Ο αστυνομικός διευθυντής σε επικοινωνία του με καθηγητή του Πανεπιστημίου δεν είχε την πρόθεση να προβεί σε επιχείρηση, όμως, όταν οι πιέσεις του ασκήθηκαν «από Αθήνα» – υπονοώντας την παρέμβαση Δένδια – δεν μπόρεσε να μην υπακούσει στη διαταγή.
 

SBE

¥
Κάδμιε, μήπως μπορείς να εξηγήσεις τι σημαίνει "φάκελλος στην αστυνομία" εν έτει 2013, και τι επιπτώσεις έχει αυτό;
Εγώ ξέρω μόνο το ποινικό μητρώο. Κι αυτό περιλαμβάνει αμετάκλητες καταδικαστικές αποφάσεις, όχι συλλήψεις για τις οποίες δεν υπήρξε συνέχεια, ούτε κατηγορίες για τις οποίες αθωώθηκες.
 

SBE

¥
Από τις καινούργιες πληροφορίες που παρέθεσε η SBE κρατάω και τα εξής:

Ο αστυνομικός διευθυντής σε επικοινωνία του με καθηγητή του Πανεπιστημίου δεν είχε την πρόθεση να προβεί σε επιχείρηση, όμως, όταν οι πιέσεις του ασκήθηκαν «από Αθήνα» – υπονοώντας την παρέμβαση Δένδια – δεν μπόρεσε να μην υπακούσει στη διαταγή.

Οι καινούργιες πληροφορίες προέρχονται απο φοιτητές, επομένως δεν είναι αξιόπιστες πηγές όταν αναφέρονται σε πιθανολογίες για ό,τι συνέβη αλλού.
 
Αν στο #23 και στο #45 απαντήσω "Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;", θα είμαι προβοκάτορας, έτσι;
 

Cadmian

New member
Οι δικές μου πληροφορίες που επιβεβαιώνουν τα μέχρι στιγμής λεχθέντα προέρχονται από άτομο μεταξύ των προσαχθέντων, μετράνε ή είναι αναξιόπιστες; Εκτός αν μετράω κι εγώ για τραμπούκος, άρα μην με παίρνετε και τοις μετρητοίς.

Εγώ πάλι βλέπω ότι από τη στιγμή που έγινε η αναφορά σε τραμπούκους η κουβέντα εξελίσσεται τελείως αντανακλαστικά. Δεν υπάρχουν άλλα γεγονότα απ' αυτά που έχουν γραφτεί ήδη, κι αν μη τι άλλο, η παρουσία των καθηγητών στην Ασφάλεια με σκοπό την υποστήριξη των φοιτητών είναι μάλλον ενδεικτική. Ή όχι, επειδή ο Κεντρωτής ήταν στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο.

Την δυσανεξία των ελλήνων διδασκόντων (και μπόλικων ελλήνων φοιτητών) απέναντι σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας ή οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί «αριστερό» (έστω και τελείως ξώφαλτσα) την έχω βιώσει κι εγώ στο Στρασβούργο, αλλά αυτό το μένος στην προκειμένη δεν ξέρω πώς δικαιολογείται. Ξαναλέω, απ' όσο γνωρίζω, άλλα γεγονότα πέραν αυτών που έχουν γραφτεί δεν υπάρχουν. Τώρα αν αυτό δικαιολογεί το τσουβάλιασμα λόγω κακού προηγουμένου, τι να πω. Στην κρίση σας.
 

SBE

¥
Θέμη, η ερώτησή μου είναι σοβαρότατη. Και περιμένω σοβαρές απαντήσεις, βασισμένες σε στοιχεία. Όχι παραπληροφόρηση που βγαίνει από την ψυχροπολεμική μανία καταδίωξης των ηττημένων του εμφυλίου.
 
Να κάνω μια παρένθεση και να πω ότι μάλλον το Ιόνιο τα έχει λύσει τα άλλα προβλήματα που είχε, όπως π.χ. ταβάνια που έπεφταν, ή καθηγητές που έρχονταν και έφευγαν από την Κέρκυρα χωρίς να ολοκληρώνουν τη διδακτική τους ώρα, ενώ από ό,τι θυμάμαι ο νόμος όριζε πως έπρεπε να μένουν εκεί, που μας έστηναν στα μαθήματα και άλλα τέτοια δευτερεύοντα (θου, Κύριε, θου να μην αρχίσω!), και το πρόβλημά του είναι ότι πήγαν οι φοιτήτριες να διαμαρτυρηθούν στη διοίκηση για το κόψιμο ενός απαραίτητου για την εκπαίδευσή τους εξαμήνου.

Δηλαδή ή κάποιος θα λύσει όλα του τα προβλήματα ταυτόχρονα ή κανένα; Κι αν στο μεταξύ προκύψει ένα θέμα, δεν πρέπει να λυθεί, γιατί δεν έχουν λυθεί όλα τα άλλα; Δεν χρειάζεται να απαντήσεις.
 

Cadmian

New member
Από το αναξιόπιστο λινκ: «Μέσα στην ασφάλεια, πήραν καταθέσεις, αποτυπώματα και φωτογραφίες από τους φοιτητές, οι οποίοι υπέγραψαν καταθέσεις ότι δεν αποδέχονταν τις κατηγορίες». Εδώ άλλο αναξιόπιστο λινκ, αλλά μόνο για αριστερούς, αριστεριστές ή πάσχοντες από μετεμφυλιακή μανία καταδίωξης (ασχέτως φρονημάτων).

Αν δεν κάνω λάθος, τα αποτυπώματα καταχωρούνται πλέον σε βάσεις δεδομένων με σκοπό την γρήγορη ταυτοποίηση υπόπτων. Έχω στείλει μήνυμα σε φίλο μου δικηγόρο να τον ρωτήσω επ' αυτού. Φοβάμαι ότι θα πρέπει να περιμένετε από λίγο έως (πιθανότατα) πολύ.

Επίσης είμαι λίγο μικρός (-αντάρης) για να πάσχω από μετεμφυλιακά σύνδρομα. Στην προκειμένη, φοβάμαι ότι άλλος έχει τ' όνομα κι άλλος έχει τη χάρη.
 

SBE

¥
Πολύ φοβάμαι Κάδμιε ότι ακόμα κι αν είσαι πολύ μικρός μπορείς να πάσχεις από το σύνδρομο. Έχουν φροντίσει οι παλιότεροι να το περάσουν στους νεότερους και παραμένει μεγάλη πληγή της ελληνικής κοινωνίας.
Και ναι, όπως και να το κάνουμε τα μπλογκ είναι αναξιόπιστες πηγές πληροφοριών. Το γιατί είναι γνωστό, δε χρειάζεται να το επαναλαμβάνουμε, οπότε οι ειρωνείες σου προς εμένα το μόνο που καταφέρνουν είναι να παρεκκλίνει η συζήτηση. Να με ενοχλήσουν ή να με σιωπήσουν δεν το καταφέρνουν, πάντως.
Όσο για τα στοιχεία των προσαχθέντων, να σου τα πω εγώ, μην περιμένουμε τον φίλο σου:
Τα δακτυλικά αποτυπώματα κλπ στοιχεία από προσαγωγή, καταστρέφονται αφού ελεγχθούν και εφόσον δεν απαγγέλλονται κατηγορίες κλπ.
Οι αστυνομικοί διαδίδουν ή αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν καταστρέφεται τίποτα, αλλά αν όντως συνέβαινε κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο. Που σημαίνει ότι οι προσαγωγές δεν είναι εμπόδιο σε μετέπειτα διορισμούς στο δημόσιο, ούτε επηρεάζουν το ποινικό μητρώο. Βεβαίως, με την καχυποψία που μας βαράει όλους πιθανόν να μη το πιστεύετε, αλλά για σκεφτείτε το λογικά: αν όντως οι προσαγωγές επηρέαζαν το μέλλον, τότε όλο και κάποιος δεν θα είχε κάνει καμιά προσφυγή; τόση πολλή ομερτά πιά; Τόση συνεργασία από άτομα που συνήθως δεν συνεργάζονται με την αστυνομία;

Απλά, στην περίπτωση της Κέρκυρας, επειδή είναι μικρό μέρος, είναι πολύ πιθανό να θυμούνται ο αστυνομικοί αυτούς που προσάγονται, ειδικά αν πρόκειται για νοστιμούλες μικρούλες.

ΥΓ Οι προσαχθέντες οφείλουν μόνο συνεργασία στα δακτυλικά αποτυπώματα. Δεν οφείλουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις ή να δώσουν κατάθεση. Οι φοιτητές στην περίπτωση μας βλέπω όχι μόνο συνεργάστηκαν, αλλά παρασυνεργάστηκαν. Τι στο καλό, αυτοί που "πήγαν μαζί τους για να τους βοηθήσουν" αυτή τη συμβουλή τους έδωσαν; Τέτοια βοήθεια να λείπει.
 

Cadmian

New member
Χαίρω πολύ, χαιρόπουλος. Μπορώ κι εγώ να γκουγκλάρω, ξέρεις. Και να διαβάζω επίσης. Το αν παίζει σταμπάρισμα από την αστυνομία σε μικρές ή μεγάλες πόλεις μπορούν να στο επιβεβαιώσουν διάφοροι αναξιόπιστοι που έχουν φάει κατά καιρούς προσαγωγές, για πολιτικούς ή μη λόγους. Ή, για να κοπούν και οι εύκολες ειρωνείες, μπορεί να σου τύχει να το διαπιστώσεις και μόνη σου. Ελπίζω να μην γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Κι ελπίζω επίσης να καταλαβαίνεις ότι πραγματικά το εννοώ αυτό. Εναλλακτικά, αν σου τύχει, μπορεί να έχεις μία ακόμα ευκαιρία να διαπιστώσεις το πόσο νόστιμη μπορεί να φαίνεσαι.

Αν δεν κάνω λάθος, η Ασφάλεια μάζεψε τους 28 με την κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης, πράγμα που καλύπτει την λήψη αποτυπωμάτων και φωτογραφιών, κι αν διαβάζω σωστά τα αναξιόπιστα λίνκια, οι συλληφθέντες-προσαχθέντες-κάτι ενδιάμεσο (όπως είναι το σύνηθες) αρνήθηκαν και εγγράφως τις κατηγορίες. Δεν ξέρω αν η ευρυμάθεια σου καλύπτει και ζητήματα νομικής φύσεως, εγώ όντας μη νομικίζων δεν μπορώ να κρίνω.Ίσως καλά κάνανε, ασχέτως με τον αν η κυρία πρύτανης θεώρησε γενναιόδωρο εκ μέρους της το να μην απαγγείλει τελικά κατηγορίες. Στην τελική, κάποιοι από τους καθηγητές που πήγανε στην Ασφάλεια είναι και δικηγόροι (και δη μάχιμοι κάποτε), θέλω να πιστεύω ότι κάτι παραπάνω θα ξέρανε.

Η ειρωνεία είναι εύκολη, συμφωνώ, γι' αυτό και δεν θα επιμείνω σε αυτή. Το μένος εξακολουθώ να μην μπορώ να το κατανοήσω, πόσο μάλλον όταν δεν αφορά καν την ταμπακιέρα: Τα αιτήματα για τα οποία έγινε η όλη ιστορία.
 

SBE

¥
Τι σχέση έχει η Δανία με τα δικά μας;
(για τα υπόλοιπα νομίζω ότι καλό είναι να κοιτάμε στον καθρέφτη πριν γράψουμε)
 

Cadmian

New member
Είπα να βάλω κάτι αξιόπιστο. Να κι άλλο ένα.

Ευχαριστώ για την προτροπή, αλλά είμαι αρκετά νόστιμος. Μάλλον αρκετά έτσι ώστε να μπορεί να μου δημιουργήσει πρόβλημα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Φίλοι μου αγαπημένοι, με στεναχωρείτε. Βάζω στοίχημα ότι μπορεί να γίνει η συζήτηση, να λέτε ο ένας για την ανατολή και ο άλλος για τη δύση, χωρίς να βγάζετε νύχια. Χάνουμε τα επιχειρήματα και προσέχουμε τις νυχιές!
 

SBE

¥
Νίκελ, όχι μόνο αυτό, αλλά κοιτάμε στις ελληνόφωνες σελίδες της ΕΕ τα δικαιώματα του πολίτη στη Δανία και δεν αντιλαμβανόμαστε όταν μας το υποδεικνύουν διακριτικά ότι δεν αναφέρεται η σελίδα που παραθέτουμε στην Ελλάδα (νομίζω ότι η δανέζικη σημαία στο πάνω μέρος, σε καλούτσικο μέγεθος, θα υποψίαζε τον αναγνώστη).

Σοβαρά πάντως, είναι κρίμα που δεν μπορούμε να κάνουμε μια συζήτηση εδώ μέσα χωρίς να καταλήγουμε σε ειρωνείες (που παρεμπιπτόντως, δεν τις ξεκίνησα εγώ, αλλά ας πούμε ότι φταίω που δεν κατάφερα να τις σταματήσω). Νομίζω ότι το θέμα είναι πλέον μπαγιάτικο μέχρι να εμφανιστούν νεότερα στοιχεία, οπότε...
 

Cadmian

New member
Δεν γίναμε Δανία του Νότου, δηλαδή; Να διορθώσω τότε το παράπτωμα μου, γιατί αλλού είναι η αληθινή ειρωνεία σε αυτή την περίπτωση. Ελπίζω τώρα να είναι καλύτερα.

Α, και νέα στοιχεία. Μπορείς να τους κράξεις και για τη μορφοποίηση άμα θες.

Για την ταμπακιέρα ακόμα να διαβάσω κάτι.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για την ταμπακιέρα ακόμα να διαβάσω κάτι.
Δεν ξέρω τι απ' όλα είναι η ταμπακιέρα, αλλά πείτε μου: ποιες είναι οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την επίλυση των φοιτητικών προβλημάτων; Δεν πρέπει να προβλέπεται κάποια διαδικασία όπου ο υπεύθυνος δέχεται αντιπροσωπεία των φοιτητών μετά από κάποια συνεννόηση και συζητάνε εξαντλητικά για να βρουν λύσεις που εξασφαλίζουν την προκοπή των φοιτητών και το καλό όνομα της σχολής; Ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία; Νομίζω ότι διάβασα ότι τους απέφευγε η πρυτάνισσα εδώ και καιρό. Αληθεύει; Ας αρχίσουμε από εκεί για να δούμε πώς κλιμακώθηκε η χαζοκατάσταση (όπου είμαι σίγουρος ότι όλοι έβαλαν το χεράκι τους και ας μη σπεύδουμε να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που έχουμε αγκαλιάσει).
 

SBE

¥
Κάδμιε, σοβαρά περιμένεις να απαντήσω στο #58;
Συνιστώ να πιάσεις πρώτα το υπονοούμενο του Νίκελ και μετά βλέπουμε.
 
Top