Ορισμός του "οφσάιντ"

periglwssio

New member
Στη δεύτερη ανατύπωση (2005) της δεύτερης έκδοσης (2002) του μεγάλου λεξικού Μπαμπινιώτη το οφσάιντ ορίζεται ως εξής:

ΑΘΛ. (στο ποδόσφαιρο) η αντικανονική θέση παίκτη (που δεχόμενος την μπάλα δεν καλύπτεται από αντίπαλο αμυντικό), από την οποία οποιαδήποτε ενέργειά του θεωρείται άκυρη

Στη δεύτερη έκδοση (2009) του μικρού λεξικού Μπαμπινιώτη δίνεται ο εξής ορισμός για την ίδια λέξη:

ΑΘΛ. (στο ποδόσφαιρο) η αντικανονική θέση παίκτη, ο οποίος όταν δέχεται την μπάλα δεν καλύπτεται από αντίπαλο αμυντικό, και από την οποία οποιαδήποτε ενέργειά του θεωρείται άκυρη

Στην τέταρτη έκδοση (2012) του μεγάλου λεξικού Μπαμπινιώτη το οφσάιντ ορίζεται έτσι:

ΑΘΛ. (στο ποδόσφαιρο) η αντικανονική θέση επιτιθέμενου παίκτη, ο οποίος βρίσκεται κοντύτερα στη γραμμή τού τέρματος τής αντίπαλης ομάδας σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται ο τελευταίος αμυντικός παίκτης (πλην τού τερματοφύλακα) και η μπάλα

Μπορεί κάποιος να μου παραθέσει τον αντίστοιχο ορισμό στην τρίτη έκδοση του λεξικού, του 2008; Ήταν όμοιος με του 2005; Αναζήτησα σήμερα το λεξικό σε κεντρικά βιβλιοπωλεία, αλλά βρήκα μόνο την τέταρτη έκδοσή του.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 
Ο ορισμός της Γ' έκδοσης (2008) είναι ίδιος με της 2ης του 2005.

Πάντως, για να το κουβεντιάσω εδώ που επιτρέπονται τα σχόλια. Ο ορισμός του 2012 μού φαίνεται χειρότερος: αυτό το "και η μπάλα" ακούγεται ξεκάρφωτο, ίσως επειδή το "βρίσκεται" είναι στον ενικό και ακολουθεί η παρένθεση, οπότε είναι δύσκολο να σκεφτούμε ότι το ρήμα αφορά και τη μπάλα.

Γενικότερα, τα λεξικά δεν είναι εγκυκλοπαίδειες. Βρίσκω αδιέξοδο να αβγατίζει συνεχώς ο ορισμός, αφού και πάλι πλήρης δεν είναι. Καταρχάς, λείπει η αναφορά ότι για να είναι σε θέση οφσάιντ ο επιτιθέμενος παίχτης πρέπει να είναι κάτω από τη σέντρα.

Εγώ, αν έγραφα λεξικό θα σταματούσα τον ορισμό στο: "ΑΘΛ. (στο ποδόσφαιρο) η αντικανονική θέση επιτιθέμενου παίκτη".
 

Zazula

Administrator
Staff member
Sarant, συμφωνώ ότι το λεξικό δεν μπορούμε να έχουμε την αξίωση να είναι εγκυκλοπαίδεια· αναρωτιέμαι λ.χ. τι ορισμοί δίνουν —σε σχέση πάντα με το τι θα έπρεπε να δίνουν— τα λεξικά σε έννοιες της φυσικής και των μαθηματικών. (Παρεμπ, εδώ λέει: «Παίκτης βρίσκεται σε θέση off side όταν βρίσκεται πλησιέστερα στην αντίπαλη γραμμή τέρματος από τη μπάλα και τον προτελευταίο αμυνόμενο.») Ωστόσο, δεν μπορεί να λείπει το κομμάτι του ορισμού που αναφέρει ότι «από την οποία (ενν. θέση) οποιαδήποτε ενέργειά του θεωρείται άκυρη», καθότι εξηγεί τη μεταφορική χρήση στη γενική γλώσσα (π.χ. «είσαι οφσάιντ» κτό).
 

Zazula

Administrator
Staff member
Α, και φυσικά δεν μπορεί να λείπει η ανάλυση Βαρούχα: :p
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Γρήγορα (και πριν προλάβουν π2 και Ρογήρος) να καπαρώσω ότι ο ορισμός είναι λάθος. Συνήθως λέμε για έναν αμυντικό και τον τερματοφύλακα, αλλά ο σωστός ορισμός μιλάει για δύο παίκτες. Ο επιτιθέμενος πρέπει να έχει μπροστά του δύο αντίπαλους παίκτες εφόσον η μπάλα έρχεται από πιο πίσω του. Η (συνηθισμένη πάντως) παρανόηση για τερματοφύλακα+αμυντικό προκαλεί προβλήματα όταν ο τερματοφύλακας έχει κάνει έξοδο αφήνοντας πίσω του δύο άλλους συμπαίκτες του, που καλύπτουν τον επιτιθέμενο.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Δόκτωρ, και το κομμάτι που τσιτάρισα για «προτελευταίο αμυνόμενο» μιλάει. :)
 

nickel

Administrator
Staff member
Εγώ θέλω τους ορισμούς όσο γίνεται πιο ακριβείς και πλήρεις σε έναν τομέα όπου μπορεί να έρθει η σύζυγος και να σε ρωτήσει: «Τι είναι, Μήτσο μου, αυτό το οφσάιντ που λέει κάθε τόσο ο αφηγητής;». Και με απλά λόγια: αυτό με τους δύο παίκτες να γίνει σαφές.

Από τη FIFA:

Offside Position
It is not an offence in itself to be in an offside position.
A player is in an offside position if:
• he is nearer to his opponents’ goal line than both the ball and the second-last opponent
A player is not in an offside position if:
• he is in his own half of the field of play or
• he is level with the second-last opponent or
• he is level with the last two opponents
 

Cadmian

New member
Εγώ θέλω τους ορισμούς όσο γίνεται πιο ακριβείς και πλήρεις σε έναν τομέα όπου μπορεί να έρθει η σύζυγος και να σε ρωτήσει: «Τι είναι, Μήτσο μου, αυτό το οφσάιντ που λέει κάθε τόσο ο αφηγητής;».

Δεν πάει να λέει ο Μήτσος, τζάμπα θα τα λέει...
 

periglwssio

New member
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Θα σχολιάσω λαμβάνοντας υπόψη και τα δικά σας σχόλια.

Στον ορισμό του 2012,

ΑΘΛ. (στο ποδόσφαιρο) η αντικανονική θέση επιτιθέμενου παίκτη, ο οποίος βρίσκεται κοντύτερα στη γραμμή τού τέρματος τής αντίπαλης ομάδας σε σχέση με το σημείο όπου βρίσκεται ο τελευταίος αμυντικός παίκτης (πλην τού τερματοφύλακα) και η μπάλα,
λείπει μια αναφορά στην ενέργεια με την οποία ένας επιτιθέμενος παίκτης τροφοδοτεί συμπαίκτη του, "εκτεθειμένο" ή μη. Επίσης, κρίνοντας τον ορισμό με βάση το περιεχόμενο αυτής εδώ της ιστοσελίδας και άλλων, δεν γίνεται σαφές ποια είναι η θέση οφσάιντ που τιμωρείται, ποια η θέση οφσάιντ που δεν τιμωρείται, καθώς και πότε κρίνει ο διαιτητής ότι ένας παίκτης βρίσκεται σε θέση οφσάιντ. (Αυτό το κρίνει τη στιγμή που φεύγει η μπάλα από το πόδι ή άλλο σημείο του σώματος ενός παίκτη και κατευθύνεται προς συμπαίκτη του.) Ακόμη, ο ορισμός ενός τόσο περίπλοκου κανονισμού στο πλαίσιο του λήμματος ενός λεξικού δεν μπορεί να είναι πλήρης. Ούτε εδώ καλύπτονται όλες οι πιθανές περιπτώσεις που αφορούν το οφσάιντ. Για παράδειγμα, η θέση οφσάιντ δεν τιμωρείται όταν ο εκτεθειμένος παίκτης δεχτεί την μπάλα από πλάγιο άουτ, όπως στο εξής βίντεο:


(δες από το 5:42 και μετά). Τέλος, το "ο τελευταίος αμυντικός παίκτης (πλην τού τερματοφύλακα)" του ορισμού είναι ακριβές μόνο εφόσον ο τερματοφύλακας βρίσκεται στη συνηθισμένη του θέση, κοντά στο τέρμα. Πιο σωστό θα ήταν να γίνει λόγος για τον προτελευταίο αντίπαλο αμυνόμενο παίκτη.

Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι τελικά όσοι δεν ασχολούνται με το ποδόσφαιρο δύσκολα θα καταλάβαιναν τι είναι το οφσάιντ διαβάζοντας τα αντίστοιχα λήμματα των νεοελληνικών λεξικών, ο λεξικογράφος μπορεί να αρκεστεί σε έναν γενικόλογο ορισμό που να δηλώνει απλώς ότι πρόκειται για αντικανονική θέση επιτιθέμενου παίκτη. Μια εναλλακτική λύση είναι να γίνει πιο συγκεκριμένος ο ορισμός, αλλά με τη χρήση λέξεων ή φράσεων όπως συνήθως, κατά κανόνα κ.ά. να δηλωθεί έμμεσα ότι υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις, που δεν αναφέρονται στον ορισμό. Ειδικά σε ένα εγκυκλοπαιδικό λεξικό, μια ιδέα θα ήταν να καταγραφεί εντός λήμματος ένας πολύ γενικός, ακόμη και ασαφής, ορισμός, ενώ εκτός λήμματος, σε ειδικό πλαίσιο, να δοθούν όσο το δυνατόν πιο αναλυτικές και σαφείς πληροφορίες για το οφσάιντ.
 
Top