Ολυμπίτες - Ολυμπιάτες - Ολυμπομερίτες

MelidonisM

New member
Ολυμπίτες, από το ορεινό χωριό Όλυμπος Καρπάθου.

Ολυμπιάτες, από τον Δήμο Ολυμπίας Ηλείας, το θεωρώ λογικό αν και αγούγλιστο.

Επίσης λογικό μου φαίνεται και το Ολυμπίτης για τον κάτοικο του Ολύμπου αλλά μάλλον χρησιμοποιείται
το Ολύμπιος, Γεωργάκης Ολύμπιος, Σύλλογος Βλάχων Ολυμπίων Κοκκινοπλιτών, αλλά Σύλλογος Ολυμπίων
εν Αθήναις προς διάδοση του Ολυμπισμού. Το Ολυμπιώτες δεν ξέρω πού κολλάει καλύτερα, αλλά υπάρχουν Λυμπιώτες από τα Λύμπια (Ολύμπια) χωριό στη Λευκωσία. Κρατάμε και το αγούγλιστο Ολυμπαίοι. Ολυμποχωρίτες από τα Ολυμποχώρια Λακωνίας. Άρα, Ολυμπομερίτες από τα μέρη του Ολύμπου. Ολυμπιαδιώτες, Ολυμπιαδίτες, από την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, Κοζάνης, ή το δημοτικό διαμέρισμα Ολυμπιάδας του Δήμου Ολύμπου.
 

nickel

Administrator
Staff member
Τι μου θύμισες...


Olympias was the daughter of Neoptolemus I, king of the Molossians, a tribe in Epirus, and sister of Alexander I. Her family belonged to the Aeacidae, a well-respected family of Epirus, which claimed descent from Neoptolemus, son of Achilles. Apparently, she was originally named Polyxena, as Plutarch mentions in his work Moralia, and changed her name to Myrtale prior to her marriage to Philip II of Macedon, as part of her initiation into an unknown mystery cult.

The name Olympias was the third of four names by which she was known, taking it probably as a recognition of Philip's victory in the Olympic Games of 356 BC, which coincided with Alexander's birth. She was finally named Stratonice, which was likely an epithet attached to Olympias following her victory over Eurydice in 317 BC.

http://en.wikipedia.org/wiki/Olympias
 
Ολυμπιάδα και Στρατονίκη δίπλα-δίπλα: http://www.ierissos.gr/site.php?&file=perioxi.xml&catid=214&lang=el.

Μεγάλη ιστορία άνοιξες! :) Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι το συγκεκριμένο τοπωνύμιο δεν σχετίζεται με αυτήν που έμεινε γνωστή στην Ιστορία ως Ολυμπιάδα. Ο ιστότοπος του Δήμου αναφέρει ότι "Εικάζεται ότι κτίστηκε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Περδίκκα, προς τιμήν της αδερφής του Στρατονίκης". Δεδομένου ότι η πόλη ιδρύθηκε κατά τους Ελληνιστικούς Χρόνους μου φαίνεται κομμάτι χλωμό το όνομά της να οφείλεται σε κάποιον από τους τρεις Μακεδόνες βασιλείς που έφεραν το όνομα Περδίκκας (και τους οποίους δεν πρέπει να μπερδέψουμε με τον γνωστότερο μάλλον απ' αυτούς στρατηγό του Αλέξανδρου). Θα μπορούσε να έχει σχέση με την πρώτη "διάσημη" Στρατονίκη της Ιστορίας, τη σύζυγο του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και μητέρα του (και) βασιλιά της Μακεδονίας (έστω κι εφήμερου, αλλά πάντως προγόνου των βασιλέων της δυναστείας των Αντιγονιδών), του Δημήτριου του Πολιορκητή.

Ακόμη πιο διάσημη, όμως, και με τρομερό σουξέ στη δυτικοευρωπαϊκή παράδοση των Νεότερων Χρόνων είναι η εγγονή της πρώτης (κόρη του Δημητρίου και της Φίλας): αυτή η Στρατονίκη παντρεύτηκε αρχικά τον Σέλευκο Α΄ (ιδρυτή της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών), όταν ο πατέρας της έχει καταφύγει εξόριστος στην αυλή της Αντιόχειας (-301). Μόνο που θα την ερωτευτεί ο... γιος του Σέλευκου, ο Αντίοχος (Α΄ ο Σωτήρ). Ο πατέρας θα κάνει τη χάρη στον γιο και θα του παραχωρήσει τη σύζυγο το -294 (άλλο που δεν ήθελε κι αυτή - τι θα διάλεγε μεταξύ 30άρη κι αν και 60άρη και βάλε ;) ).

Λοιπές Στρατονίκες: η κόρη της προηγούμενης και του Αντίοχου Α΄ (Στρατονίκη Β΄), η Στρατονίκη Γ΄, κόρη του Αντίοχου Β΄ και σύζυγος του Αριαράθου Γ΄ της Καππαδοκίας, συν η εγγονή της τελευταίας (κόρη του Αριαράθου Δ΄ της Καππαδοκίας και σύζυγος διαδοχικά του Ευμένη Β΄ και του αδελφού του, του Αττάλου Β΄, της γνωστής Στοάς των Αθηνών).

Από τοπωνύμια (Στρατονίκειες ή Στρατονίκες, έπαιζαν και οι δύο εκδοχές), εκτός αυτής της Χαλκιδικής, μία στην Καρία (ιδρύθηκε από τον Αντίοχο Β΄ και πήρε το ονοματάκι της καλής του) και μια ακόμη στη Λυδία (για την οποία δεν είμαστε και βέβαιοι για το αν ιδρύθηκε από κάποιον Σελευκίδη ή από τον Ευμένη της Περγάμου για να εξηγήσουμε με ακρίβεια την ονομασία της).

Και, για το τέλος, "Αντίοχος και Στρατονίκη" από τον Νταβίντ: 767px-David-Antiochus_et_Stratonice.jpg
 

MelidonisM

New member
:-) Να προτείνουμε τότε και το Ουλυμπίτες για τους Ολύμπιους Βλάχους, Ούλυμπο λέγαν και οι αρχαίοι Θεσσαλοί και ο Όμηρος.

Βλέπω η ηπειρώτισσα μάνα του Αλέξανδρου δεν έχει τιμηθεί στον τόπο της, αλλά δεν πρέπει να ονομαστεί ο οικισμός εκεί Ολυμπιάδα, μα Πολυξένη, το πρώτο της ηπειρώτικο όνομα.
Πολυξενιώτισσες και Πολυξενιώτες κανονίστε τα. :-)
 

Aiden23

New member
Και Ελυμπίτες να τους πεις, δεν θα σου κρατήσουν κακία :D.
Οι ίδιοι αυτό τον τύπο χρησιμοποιούν συνήθως. Και το χωριό τους το λένε και Έλυμπο

Αγαπητή Bernardina

Βλέπω ότι ενδιαφέρθηκες για τους Ολυμπίτες. Θα προσθέσω ένα καλοπροαίρετο σχόλιο, αφού ο λόγος είναι για το γενέθλιο χωριό μου, την Όλυμπο της Καρπάθου. Η επίσημη και κρατούσα ονομασία είναι «Όλυμπος». Υπάρχει παράλληλα και η ονομασία «Έλυμπος». Αυτή τη δεύτερη τη χρησιμοποιούν κυρίως οι κάτοικοι των άλλων χωριών της Καρπάθου και της Κάσου, καθώς και όσοι έχουν πληροφόρηση από αυτούς. Στην όποια διάδοση (στα μεταγενέστερα χρόνια) της ονομασίας αυτής, συνέβαλε ο μεγάλος λαογράφος της Καρπάθου Μιχαήλ Μιχαηλίδης-Νουάρος, καταγόμενος από το χωριό Όθος, ο οποίος σε όλα του τα συγγράμματα γράφει με αμετακίνητη επιμονή «Έλυμπος» και «Ελυμπίτες». Λόγω του κύρους του, τον ακολούθησαν αρκετοί από τους νεότερους μελετητές στα δημοσιεύματά τους. Δεν ξέρουμε πώς ακριβώς ονόμαζαν οι Ολυμπίτες το χωριό τους πριν από τον 18ο αιώνα, γιατί δεν υπάρχουν γραπτές πηγές. Τα παλαιότερα από τα σωζόμενα στο χωριό νοταριακά έγγραφα (διαθήκες, προικοσύμφωνα, πωλητήρια, συμβόλαια κτλ.), φτάνουν ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Σ’ αυτά και σε όλα χωρίς εξαίρεση τα μεταγενέστερα (έχουν σωθεί δεκάδες) οι κάτοικοι ονομάζουν το χωριό τους Όλυμπο. Και σε μια επιγραφή σε εικόνα με χρονολογία ΑΨΚΒ (: 1722) το χωριό αναφέρεται Όλυμπος.

Πάντως, και Ελυμπίτες να τους πεις, δεν σου κρατούν κακία, έχεις δίκιο. Εξάλλου η εναλλαγή του ο και του ε είναι φαινόμενο συχνότατο στην ελληνική γλώσσα («ετεροίωση» το χαρακτηρίζουν οι γραμματικές). Συνήθως το ε βρίσκεται στο ρήμα, ενώ το ο στο όνομα, π.χ. λέγω-λόγος, φέρω-φόρος, τρέχω-τροχός, εκπέμπω-εκπομπή, προσέχω-προσοχή, αμείβω-αμοιβή, αλείφω-αλοιφή, υπολείπομαι-υπόλοιπο κτλ.
 

bernardina

Moderator
Αγαπητέ Aiden, δεν ξέρω αν πρόσεξες ότι στο νήμα των πουλιών σε αποκαλώ κοντομερίτη, καθώς η καταγωγή του πατέρα μου ήταν από το Μεσοχώρι.
Πράγματι, μια ζωή θυμάμαι συγγενείς και γνωστούς να μιλούν για την Έλυμπο και τους Ελυμπίτες μεταξύ τους, αλλά στον επίσημο λόγο τους να χρησιμοποιούν το "ορθό" Όλυμπος και Ολυμπίτες. Γι' αυτό, άλλωστε, στο παραπάνω σχόλιό μου έβαλα και φατσούλα με ένα χαμόγελο ναααα! :laugh: Ούτε κατά διάνοια δεν είχα πρόθεση να υποβαθμίσω το όνομα του χωριού σου, που είναι από τα πιο όμορφα της Ελλάδας και μονοπωλεί το ενδιαφέρον των "ξένων" -παναπεί των μη-Καρπάθιων- με τη συγκινητική ιδιαιτερότητά του.
Κι επειδή χτες ήταν Δεκαπενταύγουστος, δες τι γινόταν πέρσι τέτοια μέρα στο χωριό σου! :D:D (Αλήθεια, είσαι κάπου ανάμεσα στους χαροκόπους; )
 

MelidonisM

New member
Από σχόλιο του Ορεσίβιου στου Σαραντάκου: εμείς οι ντόπιοι λέμε “τα Ολύμπια”. Επίσης δεν λέμε Ολυμπιάτες, ούτε Ολύμπιοι. Λέμε περιφραστικά, αυτός είναι από τα Ολύμπια. Το όνομα του εκείθε οικισμού είναι Δρούβα.

Ένα άλλο ολυμπικό τοπωνύμιο από την πυροπαθή Χίο, το μαστιχοχώρι Ολύμποι με σπήλαιο των Ολύμπων, οι κάτοικοι λέγονται Λυμπούσοι.
 
Top