Ολοκαύτωμα και σύγχρονο Ισραήλ

1. Έχουν αναγνωριστεί 282 Έλληνες που βοήθησαν τους Εβραίους, φέρνοντας την Ελλάδα στην 11η θέση τής σχετικής λίστας: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Righteous_Among_the_Nations_by_country#Greece_.28Total:_282.29.

Το οποίο είναι ένα εξαιρετικό ποσοστό αν λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμασταν υπό κατοχή, αλλά και τον πληθυσμό της Ελλάδας τότε σε σύγκριση με τις άλλες χώρες (π.χ. Γερμανία ή Ιταλία) και αν λάβουμε επίσης υπόψη ότι αυτοί είναι μόνο οι επίσημα αναγνωρισμένοι.

Αλλά μια και πιάσαμε το Ολοκαύτωμα και την παρουσία του στη λαϊκή συνείδηση και τη λαϊκή κουλτούρα τόσο εξαντλητικά, αναρωτιέμαι όλα τα άλλα ολοκαυτώματα που είναι και πόσο φαίνονται: ρομά, ομοφυλοφίλων, ιεχωβάδων και άλλων μειονοτήτων. Ακόμα περιμένω μια ταινία γι' αυτά το ολοκαυτώματα που να πάρει το Όσκαρ.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Τι έγινε, βρε παιδιά, δεν θα πει κανείς τίποτα για το τι έκανε το Ισραήλ σήμερα; Ή για το ότι αποκαλύφθηκε πως πήγαινε να πουλήσει πυρηνικά στο καθεστώς τού άπαρχαϊντ το 1975 (http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=45354); Μέχρι πότε θα καταφέρνει το Ισραήλ να μας κουνάει απειλητικά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων για να μην μπορούμε ούτε κριτική να τους ασκήσουμε ούτε καν αστεία να κάνουμε —διότι θα 'μαστε τότες αντισημίτες και ρατσιτσές—, ενώ εκείνοι να μπορούν και να κάνουν ανενόχλητοι ό,τι κακό θέλουν με πραγματικά αηδιαστικό τρόπο, που ούτε κατά διάνοια δεν φτάνει ακόμη και τη πιο βλάσφημη σάτιρα;
 
Απίστευτη αυτή η επίθεση, αλλά περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα. Μέχρι στιγμής ακούω για 15 νεκρούς περίπου. Απίστευτη μέχρι στιγμής και η χλιαρή αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.
Αλλά, Zazula, γιατί δεν ανοίγεις αλλού το θέμα, εδώ έγινε μεν κάποια συζήτηση αλλά ο τίτλος είναι η φθορά της ελληνικής γλώσσας...
 
Μέχρι πότε θα καταφέρνει το Ισραήλ να μας κουνάει απειλητικά το Ολοκαύτωμα των Εβραίων για να μην μπορούμε ούτε κριτική να τους ασκήσουμε ούτε καν αστεία να κάνουμε —διότι θα 'μαστε τότες αντισημίτες και ρατσιτσές—,

Συμφωνώ με αυτό που λες για το Ολοκαύτωμα, αλλά ας μην βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, γιατί δεν ξέρουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Για παράδειγμα, οι άραβες πολύ συχνά χρησιμοποιούν παιδιά, σχολεία κλπ ως ασπίδα για βιολογικά και χημικά όπλα. Οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να βομβαρδίσουν τα σχολεία και να η τραγωδία! Με αυτό, δεν θέλω να πω ότι καλά κάνουν και χτυπάνε παιδιά ή αμάχους, απλά ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, δεν ξέρουμε τι γίνεται και δεν ξέρουμε τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Καλά, εδώ δεν επιτέθηκαν σε Άραβες για να μου λες ότι χρησιμοποίησαν παιδιά ή αμάχους. Για όποιον προβληματίζεται για το «τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους» θα ρωτήσω το εξής απλό: Ποια χώρα θα μπορούσε να κάνει ποτέ κάτι ανάλογο εναντίον ξένων υπηκόων σε διεθνή ύδατα και δεν θα έτρεχε κάστανο; Μόνο ελάχιστες υπερδυνάμεις, και αν! :mad: http://www.skai.gr/player/Radio/?MMID=200936
 
Οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να βομβαρδίσουν τα σχολεία και να η τραγωδία! Με αυτό, δεν θέλω να πω ότι καλά κάνουν και χτυπάνε παιδιά ή αμάχους, απλά ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, δεν ξέρουμε τι γίνεται και δεν ξέρουμε τι θα κάναμε εμείς στη θέση τους.

Η πραγματικότητα είναι πολύ σύνθετη όντως, όχι όμως τόσο σύνθετη που να μας οδηγεί να συντάξουμε μια πρόταση που να λέει: "Οι Ισραηλινοί αναγκάζονται να βομβαρδίσουν σχολεία".
 
Όχι, δεν αναγκάζονται να βομβαρδίσουν σχολεία. Είναι οι ισλαμιστές που αναγκάζονται να κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας και να εκτοξεύουν ρουκέτες.

Ζαζ: το περιστατικό μπορεί να έγινε σε διεθνή ύδατα, αλλά δεν παύει να αποτελεί μια πολύ άσχημη παρέμβαση κατά του Ισραήλ και μάλιστα με τον πιο ύπουλο τρόπο: στο όνομα του ανθρωπισμού. Από εκεί και πέρα, δεν επικροτώ τη συγκεκριμένη κίνηση του Ισραήλ, ούτε και χαίρομαι που σκοτώθηκαν άνθρωποι. Απλά αντιλαμβάνομαι το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε. Το Ισραήλ τους είχε ζητήσει να μην προσπαθήσουν να σπάσουν τον αποκλεισμό (γιατί αυτό προσπάθησαν να κάνουν) και να διοχετεύσουν την ανθρωπιστική βοήθεια σε αυτούς, οι οποίοι με τη σειρά τους θα την προωθούσαν στη Γάζα (αν θέλουμε το πιστεύουμε). Άρα, επιλέγοντας να αγνοήσουν την προειδοποίηση με εντολή της Τουρκίας (η οποία μαζί με τη Χαμάς παίζει ένα πάρα πολύ επικίνδυνο και άσχημο παιχνίδι, το οποίο επ' ουδενί δεν αφορά και δεν επηρεάζει μόνο το Ισραήλ), ήξεραν ότι έπαιρναν ένα τεράστιο ρίσκο. Η παρέμβασή τους αυτή ήταν ανθρωπιστική ή πολιτική; Αξίζει να αναρωτηθούμε. Κρίμα, γιατί με αυτή την ιστορία και άνθρωποι σκοτώθηκαν, αλλά θα υπάρξουν και πολλές άλλες αρνητικές επιπτώσεις.

Παρεμπτιπτόντως, η Ελλάδα κράτησε μια πολύ καλή και ψύχραιμη στάση απέναντι στο ζήτημα κατά τη γνώμη μου.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Άρα, επιλέγοντας να αγνοήσουν την προειδοποίηση με εντολή της Τουρκίας (η οποία μαζί με τη Χαμάς παίζει ένα πάρα πολύ επικίνδυνο και άσχημο παιχνίδι, το οποίο επ' ουδενί δεν αφορά και δεν επηρεάζει μόνο το Ισραήλ), ήξεραν ότι έπαιρναν ένα τεράστιο ρίσκο.
Πριν από λίγες ώρες, σε συνέντευξη με την Πόπη Τσαπανίδου, ο καπετάνιος του ελληνικού πλοίου είπε ότι κακώς έκαναν πίσω τα καράβια όταν δέχτηκαν την επίθεση. Αφού πήγαν αποφασισμένοι να ρισκάρουν τη ζωή τους, έπρεπε να προχωρήσουν κι ας σκοτώνονταν κι άλλοι. "Τι πέντε, τι εικοσιπέντε;" είπε κατά λέξη. Και όταν η Τσαπανίδου έδειξε να ξαφνιάζεται, αυτός συνέχισε λέγοντας ότι αυτοί που πήγαν εκεί ήξεραν τι κινδύνους θα αντιμετωπίσουν.
 
Όχι, δεν αναγκάζονται να βομβαρδίσουν σχολεία. Είναι οι ισλαμιστές που αναγκάζονται να κάνουν επιθέσεις αυτοκτονίας και να εκτοξεύουν ρουκέτες.
...
Παρεμπτιπτόντως, η Ελλάδα κράτησε μια πολύ καλή και ψύχραιμη στάση απέναντι στο ζήτημα κατά τη γνώμη μου.

Είναι σαν το ανέκδοτο: μισώ τους ρατσιστές και τους βρωμοκινέζους. «Αναγκάζονται» να βομβαρδίζουν σχολεία αλλά φυσικά δεν είναι καλό αυτό. Τα υπόλοιπα τα λες φυσικά μόνος σου, εγώ δεν θα τα έλεγα.

Η «ψύχραιμη» στάση της Ελλάδας είναι η στάση του υποτελή απέναντι στα αφεντικά του. Έλληνες πολίτες, χωρίς να έχουν κάνει τίποτε παράνομο, κρατούνται παράνομα στο Ισραήλ, και η Ελλάδα ζητά απλώς πληροφορίες. Ελληνικό πλοίο έχει καταληφθεί σε διεθνή ύδατα και η Ελλάδα σφυρίζει αδιάφορα. Δεν ζητάει κανείς τίποτε φοβερό, αλλά ούτε μια κάπως έντονη δήλωση;

@Alexandra: όντως τα είπε αυτά ο καπετάνιος. Είπε όμως και άλλα μετά. Είπε πως κακώς οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς στρατιώτες, δεν υπήρχε περίπτωση να τους αντιμετωπίσουν, και ότι οι ίδιοι στο ελληνικό πλοίο δεν αντιστάθηκαν. Αυτά που είπε λοιπόν με τους νεκρούς ήταν ειρωνικά για τη στάση των τούρκων ακτιβιστών. Έτσι τα κατάλαβα εγώ, τουλάχιστον (δεν βρίσκω το βίντεο στο ίντερνετ).
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως και στην περίπτωση της Μάρφιν (Βάλτε όση καταδίκη των εμπρησμών χρειάζεται), έτσι και σ' αυτή την περίπτωση βάλτε όση καταδίκη των σκοτωμών χρειάζεται. Αν σε διαδηλώσεις στην πρωτεύουσά μας αρχίσουν οι διαδηλωτές να χρησιμοποιούν σιδερογροθιές, θα πρέπει να θεωρήσουμε δικαιολογημένο ένα μακελειό, ακόμα και στην περίπτωση που κάποιοι αστυνομικοί τρομοκρατηθούν και αρχίσουν να πολυβολούν στα τυφλά; Όχι. Από την άλλη, ξέρουμε ότι οι Ισραηλινοί είναι υστερικοί, trigger happy. Οπότε κλείσε την τράπεζά σου, μην έχεις τους απεργοσπάστες να εκνευρίζουν τους διαδηλωτές, βάλε και σωστή πυρασφάλεια. Λάθος, συγγνώμη, από άλλο ανέκδοτο αυτό. Τι τη θέλεις την αντίσταση αφού ξέρεις ότι δεν θέλει πολύ να σου την μπουμπουνίσει, ούτε η πρώτη φορά θα είναι ούτε η τελευταία. Αναρωτιέμαι δηλαδή πόσο κάποιοι χρησιμοποίησαν τους ακτιβιστές για να ξεμπροστιάσουν τους Ισραηλινούς και αν είχε γίνει κάποια σχετική συνεννόηση με τους ακτιβιστές («Ξέρεις, φίλε, μπορεί και να μη γυρίσεις στην πατρίδα σου, αλλά τα 'χει αυτά ο ακτιβισμός»).

Το αν το έκαναν αυτό οι Ισραηλινοί εντός ή εκτός χωρικών υδάτων, είναι νομική λεπτομέρεια, αφού ξέρουμε ότι τα πλοία θα έμπαιναν στα χωρικά ύδατα. Εκεί μέσα θα ήταν δικαιολογημένοι να κάνουν οι Ισραηλινοί ένα τόσο βλακώδες ντου; (Εκτός από εγκληματικό· βλακώδες για τους ίδιους.)

Αποκεί και πέρα, από την εγκληματική και καταδικαστέα (και ενδεχομένως βλακώδη) διάσταση της εφόδου, μπορούμε και πρέπει, νομίζω, να ψάξουμε περισσότερο, αρκεί να έχουμε κι άλλα στοιχεία. Εγώ δεν έχω αρκετά για να καταλάβω αν παίζονται και βρόμικα παιχνίδια. Με ενοχλεί ωστόσο όταν κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν τη δική τους εξωτερική πολιτική στην κυβέρνηση (σαν εκείνον τον Ναξάκη, επί Οτσαλάν).
 
Nickel, βρίσκω τον παραλληλισμό που κάνεις λίγο άστοχο. Στην περίπτωση της Μαρφίν κανείς, από εμάς εδώ τουλάχιστον, δεν είπε πως «αναγκάστηκαν» οι μπαχαλάκηδες να ρίξουν μολότοφ. Ούτε καν είπε κανείς πως καταδικάζουμε, αλλά ... Η ασφάλεια της τράπεζας αναφέρθηκε σαν ένα άλλο, άσχετο με τους μπαχαλάκηδες γεγονός, που θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία. Δεν αναφέρθηκε για να δικαιολογήσει τον εμπρησμό. Εδώ η επίθεση έγινε από εκπαιδευμένους στρατιώτες που φυσικά ξέρουν πολύ καλά πώς να εξουδετερώσουν ακτιβιστές με σφεντόνες, μπίλιες, σωλήνες και καδρόνια (Γιατί αυτά ήταν τα όπλα που είχαν οι «τρομοκράτες», σύμφωνα και με τα βίντεο των ίδιων των Ισραηλινών). Επέλεξαν όμως να σκοτώσουν. Έχουμε ένα -υποτίθεται- δημοκρατικό κράτος που ενεργεί έτσι, όχι κουκουλοφόρους.

Η νομική λεπτομέρεια των διεθνών υδάτων, μου κάνει εντύπωση ομολογώ. Οι ακτιβιστές, ξέροντας ότι παράνομα το Ισραήλ και με δική του πρωτοβουλία επέκτεινε το όριο από τα περίπου 20 μίλια στα 60 κάτι αν δεν κάνω λάθος, άλλαξαν ρότα ώστε να μην περάσουν αυτό το όριο τη νύχτα, αλλά τη μέρα, όταν όλοι θα ήταν σε ετοιμότητα τουλάχιστον. Εδώ είναι φανερό ότι οι Ισραηλινοί θέλησαν να αιφνιδιάσουν, έκαναν την επίθεση βράδυ και από ελικόπτερο, πυροβολούσαν ανθρώπους που ακόμη κοιμόντουσαν σε ένα πλοίο που είχε και παιδιά. Και όλα αυτά εντελώς παράνομα, σε διεθνή ύδατα. Ποια άλλη χώρα θα τολμούσε να το κάνει αυτό; Τελικά, οι παρανομίες των αδύνατων είναι καταδικαστέες και των ισχυρών λεπτομέρειες; Κακώς, φυσικά, αντιστάθηκαν κάποιοι, αλλά θεωρώ ότι ήταν αναμενόμενο και μάλλον φυσιολογικό κάτω από αυτές τις συνθήκες, ειδικά με δεδομένο ότι από την αρχή ακούστηκαν και πυροβολισμοί.
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν με ενδιαφέρει η φυσιολογική αντίδραση κάποιων (ενώ, φυσικά, μια έξυπνη έφοδος θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη να εξουδετερώσει χωρίς να προκαλέσει θύματα, άσχετα με τις αντιδράσεις). Έχω πάει παρακάτω: πρόκειται για τη γνωστή υστερική υπεραντίδραση του Ισραήλ, με τις γερές πλάτες, που δρα έτσι για να τρομοκρατεί τον αντίπαλο και να ξεμπερδεύει μια και καλή από μελλοντικές αντιδράσεις; Ή απλώς έκαναν λάθος;

Μεταξύ των ακτιβιστών πόσοι ή καλύτερα ποιοι επιθυμούσαν μια παρόμοια εξέλιξη; «Σε “εξέγερση” κατά του Ισραήλ καλεί τη νεολαία όλου του κόσμου η οργάνωση νέων του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας» διαβάζω.
 

Zazula

Administrator
Staff member
Απλά αντιλαμβάνομαι το ευρύτερο πλαίσιο μέσα στο οποίο έγινε.
Ε, να υποθέσω τότε πως οι Ισραηλινοί θα είχαν και κάποιον πολύ καλό λόγο για να θέλουν να πουλήσουν πυρηνικά στη Νότιο Αφρική το 1975, όπως έγραψα πιο πάνω. :rolleyes: Η ουσία είναι πως το σύγχρονο Ισραήλ κάνει όλα αυτά που έγιναν εναντίον Εβραίων παλιότερα, κι ενώ ανατριχιάζουμε στην ιδέα μην και ξαναγίνουν ποτέ παρόμοια πράγματα σε Εβραίους, είναι σαν να έχουμε σχεδόν αποδεχθεί πως το επίσημο κράτος τού Ισραήλ είναι ΟΚ να τα κάνει σε άλλους. :mad: Οι κατά τ' άλλα λαλίστατοι αντι-αντισημίτες τον μόνο ήχο που βγάζουν τώρα είναι το ψιλοκόψιμο του τουμπεκί τους. :(
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ουσία είναι πως το σύγχρονο Ισραήλ κάνει όλα αυτά που έγιναν εναντίον Εβραίων παλιότερα
Ε, μη χάνεις το δίκιο σου με ατυχείς παραλληλισμούς. Έχω ακούσει κι άλλους να το λένε, αλλά τι σημαίνει; Άρχισαν οι Ισραηλίτες καμιά εκστρατεία γενοκτονίας των Αράβων σε φούρνους και δεν το έχουμε μάθει;
 

Elsa

¥
Δηλαδή μόνο «με φούρνους» έχει τη βούλα της γενοκτονίας; Μην τρελαθούμε τελείως! Ούτε οι Τούρκοι χρησιμοποίησαν τέτοια μέθοδο για τους Πόντιους αλλά η ουσία δεν αλλάζει...
 

nickel

Administrator
Staff member
Η ουσία είναι πως το σύγχρονο Ισραήλ κάνει όλα αυτά που έγιναν εναντίον Εβραίων παλιότερα
Άρα πιστεύεις ότι η παραπάνω διατύπωση είναι ακριβής; Να την αφήσω να περάσει έτσι; Εγώ που στραβομουτσουνιάζω και στα κόμματα (της στίξης); Να χαριστώ στον Ζάζουλα;
 
@Alexandra: όντως τα είπε αυτά ο καπετάνιος. Είπε όμως και άλλα μετά. Είπε πως κακώς οι Τούρκοι επιτέθηκαν στους ισραηλινούς στρατιώτες, δεν υπήρχε περίπτωση να τους αντιμετωπίσουν, και ότι οι ίδιοι στο ελληνικό πλοίο δεν αντιστάθηκαν. Αυτά που είπε λοιπόν με τους νεκρούς ήταν ειρωνικά για τη στάση των τούρκων ακτιβιστών. Έτσι τα κατάλαβα εγώ, τουλάχιστον (δεν βρίσκω το βίντεο στο ίντερνετ).

Εδώ το βίντεο: http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=200967

Αν σταματήσεις στις πρώτες κουβέντες του, όντως δεν καταλαβαίνεις τι εννοεί. Αν δεις και τα παρακάτω, βγαίνει νομίζω άλλο συμπέρασμα.

@ Νίκελ: δηλαδή το ζήτημα είναι καθαρά τεχνικό; Δεν μπορεί να γίνει παραλληλισμός με το ολοκαύτωμα αν δεν έχουμε φούρνους ή ακόμα και γενοκτονία; Ένα διαρκές έγκλημα ολόκληρων δεκαετιών δεν μας αρκεί; (Για το οποίο μάλιστα δεν υπάρχει η αντίστοιχη κατακραυγή από τα πολιτισμένα κράτη)
 

nickel

Administrator
Staff member
Στα δικά μου τα μάτια, και το λέω με ειλικρίνεια, χάνετε το δίκιο σας, επειδή με κάνετε να σας θεωρώ υπερβολικούς, άρα προκατειλημμένους, όταν συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις. Εγώ θα ασπαστώ την καταληκτική πρόταση στο άρθρο της Βικιπαίδειας για τη γενοκτονία: Τέλος, άλλες καταγγελίες, όπως των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα ισραηλινά εδάφη, των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των Κούρδων της Τουρκίας ή των Τσετσένων της Ρωσίας, αποτελούν μάλλον υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, καθώς, ακόμα και αν υφίστανται μαζικού χαρακτήρα επιθέσεις, δεν συνεπάγεται η έννοια της ολοκληρωτικής εξόντωσης του (άμαχου) πληθυσμού. Στο αγγλικό αντίστοιχο δεν κάνει καν μνεία των Παλαιστινίων.

Επίσης αντιλαμβάνομαι την οργή του Ζαζ όταν κάνει τις υπερβολικές του διατυπώσεις, αλλά δεν θεωρώ ότι το χτεσινό είναι το χειρότερο που έχουν κάνει οι Ισραηλινοί στρατοκράτες (ίσως είναι ωστόσο ένα από τα πιο βλακώδη). Στην όλη υπόθεση δεν με ενδιαφέρει ούτε να αποδώσω ευθύνες σαν ακριβοδίκαιος δικαστής ούτε να ακουστεί η αγανάκτησή μου. Περισσότερο με ενδιαφέρει να καταλάβω ποιο ήταν το σχέδιο της αποστολής. Ήθελαν πράγματι πάνω απ' όλα να φτάσει η βοήθεια στο στόχο της ή να προκαλέσουν τους Ισραηλινούς; Δευτερευόντως θα ήθελα να κατανοήσω τις ενέργειες των Ισραηλινών. Γιατί κάνουν απανωτές βλακείες; Ή δεν είναι βλακείες; Ποια θα είναι η κλιμάκωση με τις νέες αποστολές που έχουν ξεκινήσει;

Αυτά προσπαθώ να καταλάβω. Αν υπάρχει σχέδιο που εκτελείται, ποιο είναι αυτό το σχέδιο. Αν διαβάσετε κάτι με ενδιαφέρουσες πληροφορίες, ρίξτε σύνδεσμο.
 
Στα δικά μου τα μάτια, και το λέω με ειλικρίνεια, χάνετε το δίκιο σας, επειδή με κάνετε να σας θεωρώ υπερβολικούς, άρα προκατειλημμένους, όταν συγκρίνετε τις δύο καταστάσεις. Εγώ θα ασπαστώ την καταληκτική πρόταση στο άρθρο της Βικιπαίδειας για τη γενοκτονία: Τέλος, άλλες καταγγελίες, όπως των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα ισραηλινά εδάφη, των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, των Κούρδων της Τουρκίας ή των Τσετσένων της Ρωσίας, αποτελούν μάλλον υπερβολικούς χαρακτηρισμούς, καθώς, ακόμα και αν υφίστανται μαζικού χαρακτήρα επιθέσεις, δεν συνεπάγεται η έννοια της ολοκληρωτικής εξόντωσης του (άμαχου) πληθυσμού. Στο αγγλικό αντίστοιχο δεν κάνει καν μνεία των Παλαιστινίων.

Προσωπικά δεν κάνω τον παραλληλισμό βάσει του αν υπάρχει ή όχι γενοκτονία, οπότε δεν με ενδιαφέρουν και οι ορισμοί της γενοκτονίας. Ο παραλληλισμός γίνεται αυθόρμητα από μόνος του για ιστορικούς λόγους: ένα κράτος που δημιουργήθηκε γιατί ένας λαός υπέστη αδικίες και διώξεις και το Ολοκαύτωμα και τώρα το ίδιο διώκει, καταπιέζει, δολοφονεί έναν άλλο λαό. Συστηματικά, όχι συγκυριακά.
 
Top