Να μεταναστεύσουμε; Και πού να πάμε;

SBE

¥
Να το δούμε, αλλά τι ακριβώς θα αποκομίσουμε; Όπως φαίνεται και από εδώ, πρόκειται για σύστημα που επιτρέπει σε κάποια νέα- γιατί γυναίκες ζητάνε συνήθως- να πάρει βίζα για τις ΗΠΑ διάρκειας μέχρι 24 μηνών, να παρακολουθήσει μαθήματα παιδαγωγικής αξίας $500 (διάρκειας 32 ωρών) και να εργάζεται σαν τροφός με ωράριο 45 ώρες την εβδομάδα, παροχή στέγης και μικρή αμοιβή.
Με τη λήξη της βίζας, επιστροφή στα πάτρια ή λαθρομετανάστευση.

Μπορεί να είναι μια ωραία περιπέτεια για κάποια νέα που θέλει να γνωρίσει τις ΗΠΑ για δυο χρόνια, αλλά το πρόγραμμα δεν συνδυάζει εργασία με σπουδές, όπως λέει η διαφήμιση, καθώς μόνο έξι ώρες είναι υποχρεωτικές (επιπλέον των 32).
 

SBE

¥
Και μια που πλέον συμμετέχω σε ομάδα παροχής πληροφοριών σε νεότερους (φεισμπουκική ομάδα), να πω μερικά συμπληρωματικά μερικούς μήνες μετά τα προηγούμενα:
Δεν ξέρω τι παραπληροφόρηση κυκλοφορεί στην Ελλάδα, πάντως ενώ μέχρι πριν μερικούς μήνες επέστρεφαν στην Αγγλία παλιοί φοιτητές κλπ τώρα έρχονται πάρα πολλοί άσχετοι, δηλαδή άτομα χωρίς προηγούμενη εμπειρία εκτός Ελλάδας. Οι περισσότεροι είναι πρόσφατοι πτυχιούχοι χωρίς εργασιακή πείρα και φυσικά αναζητούν ανάλογες δουλειές. Είμαι περίεργη να δω πώς θα εξελιχτεί, αφού οι μόνοι που έχω γνωρίσει μέχρι τώρα είναι παραϊατρικών επαγγελμάτων, που υπάρχει ζήτηση, αλλά ακούω ότι έρχονται κι άλλοι που αναζητούν οτιδήποτε.

Επειδή υπήρξα κι εγώ 22 ετών πτυχιούχος με φαγούρα να πάω αλλού, υποθέτω ότι για κάποιους η οικονομική κρίση είναι πρώτης τάξεως πρόφαση για να ξεπεραστούν οι φόβοι της ελληνικής οικογένειας που θέλει τα παιδιά της κοντά. Ελπίζω στο μέλλον να μην χρειάζονται οι προφάσεις της κρίσης ή των σπουδών και να μπορεί ο κάθε νέος να αναζητεί την τύχη του όπου θέλει.
 

blackmamba

New member
Δεν διαφωνώ καθόλου ότι η μετανάστευση δεν αποτελεί πάντα λύση, μάλιστα κάποιες φορές κάνει τα πράγματα χειρότερα. Και φυσικά δε θα'πρεπε να χρησιμοποιείται ως πρόφαση ώστε να απαγκιστρωθούν οι νέοι από την οικογένεια. Καλό είναι όμως ο καθένας να ζυγίζει όλες τις ευκαιρίες που του προσφέρονται, όχι με βάση το αν είναι εδώ ή αλλού, αλλά με βάση το τι θέλει και τι τον καλύπτει.
 

Nameless

New member
Παρεμπιπτόντως, να πω κι εγώ το μακρύ και το κοντό μου, που θέλω να γίνω μετανάστης στη Σουηδία: οι τιμές εκεί δεν είναι τόσο χάλια όσο υπονόησε πέρσι η SBE. Στη Στοκχόλμη έχουν μεγάλο πρόβλημα με τα ενοίκια (και γενικά την κατοικία), αλλά κατά τα άλλα μια χαρά είναι οι τιμές, λίγο πιο πάνω από Ελλάδα. Το Λονδίνο θαρρώ είναι ίσο έως πιο ακριβό.

Και για να υποστηρίξω και με αυθαίρετα και καθόλου αξιόπιστα στοιχεία το συλλογισμό μου, ορίστε και ένα λινκ σε ένα σάητ με γαμάτο όνομα για αυτό που κάνει: το Εξπατιστάν τελεία κομ.

Γενικά ψηθείτε να φύγουμε όλοι να μείνει μόνο η Βουλή στην Ελλάδα.
 

SBE

¥
Δεν νομίζω να είπα τίποτα για τη Σουηδία, αφού δεν ξέρω τίποτα για τη Σουηδία.
Αλλά έτσι κι αλλιώς στη Σουηδία βοηθάει να μιλάς σουηδικά, κι ας λένε όλοι ότι στις δουλειές δεν τα χρειάζονται.
ΟΚ, δεν τα χρειάζεσαι, αλλά δεν μαθαίνεις το παρασκήνιο του γραφείου ποτέ, γιατί δεν συμμετέχεις στις συζητήσεις των Σουηδών, κι ίσως έτσι χάνεις και κάμποσες ευκαιρίες.
 

SBE

¥
:-D
Διαβάζω για τις καλύτερες πόλεις για να ζεις στο άρθρο:
Οι οχτώ από αυτές τις πόλεις είναι εκτός Ευρώπης, εκτός ΗΠΑ, εκτός της ανατολικής Ασίας που οργιάζει η τεχνολογική πρόοδος.

Εγώ το βλέπω αλλιώς. Οι οχτώ πόλεις είναι σε πρώην βρετανικές αποικίες, και μάλιστα σε αποικίες που έχουν διατηρήσει στενές πολιτισμικές σχέσεις με την μητρόπολη (Καναδάς, Αυστραλία). Και οι άλλες δύο πόλεις της λίστας έχουν τα εξής: Βιέννη= γερμανόφωνοι κάτοικοι, γλώσσα συγγενική με τα αγγλικά. Ελσίνκι- υπερβόρειοι, όπως κι ο Καναδάς.
Άρα το μυστικό είναι ότι μιλάνε αγγλικά και ζουν σε ψυχρό κλίμα.



ΥΓ Εμπνευσμένη από το γνωστό:
“The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than the British or the Americans. On the other hand, the French eat a lot of fat and also suffer fewer heart attacks than the British or the Americans. The Japanese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than the British or the Americans. The Italians drink excessive amounts of red wine and also suffer fewer heart attacks than the British or the Americans. Conclusion: Eat and drink what you like. It’s speaking English that kills you.”
ΥΓ2: Ελληγενή, μην αρχίσεις τις εκλογικεύσεις, χιούμορ κάνω.
 

pontios

Well-known member

Καλημέρα.

Δεν είμαι και τόσο σίγουρος για την Αυστραλία (ή τη Μελβούρνη) πια.

Μπορεί το βιοτικό επίπεδο, όπως μετράται από μισθούς, να είναι αρκετά υψηλό σε σχετικούς όρους, αλλά η οικονομικά προσιτή στέγαση έχει γίνει ένα μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στις μεγάλες πόλεις.

Η υψηλή εισροή μεταναστών, εδώ και πολλά χρόνια, έχει δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες για στέγαση, και συνεχίζει να ωθεί τις τιμές των ακινήτων προς τα πάνω.

Ο διεθνής οργανισμός (ΟΟΣΑ) αξιολογεί το βιοτικό επίπεδο των κρατών-μελών, λαμβάνοντας υπόψη τις εξής οκτώ παραμέτρους: εκπαίδευση, θέσεις εργασίας, εισοδήματα, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον, κοινωνική συνοχή και πρόσβαση σε υπηρεσίες.

Γιατί δεν λαμβάνει υπόψη και τη στέγαση;
If it did take housing into account and weighted its importance accordingly, then Australian cities would be near the bottom of the list, not at the top.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Η στέγαση δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόσβαση σε υπηρεσίες;
 

pontios

Well-known member
Η στέγαση δεν συμπεριλαμβάνεται στην πρόσβαση σε υπηρεσίες;

Δεν είμαι σίγουρος;

Ρίξε μια ματιά εδώ.

Αν και υπάρχει μια τεράστια διαφορά με το μέσο όρο των μισθών μεταξύ Σίδνεϊ και Αθήνας, η διαφορά στα έξοδα στέγασης (για αγορά ή ενοικίαση) είναι επίσης μεγάλη.


Sydney Athens Difference
Rent Per Month
Apartment (1 bedroom) in City Centre 1,588.64 € 266.32 € -83.24 %
Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 1,141.11 € 283.85 € -75.13 %
Apartment (3 bedrooms) in City Centre 3,146.88 € 467.40 € -85.15 %
Apartment (3 bedrooms) Outside of Centre 2,068.89 € 534.07 € -74.19 %

Buy Apartment Price Sydney Athens Diff.
Price per Square Meter to Buy Apartment in City Centre 6,821.24 € 1,500.50 € -78.00 %
Price per Square Meter to Buy Apartment Outside of Centre 4,619.43 € 1,851.85 € -59.91 %

Salaries And Financing
Average Monthly Disposable Salary (After Tax) 3,373.25 € 686.63 € -79.64 %
Mortgage Interest Rate in Percentages (%), Yearly 5.71 4.93 -13.68 %

Last update September, 2014 September, 2014
Currency: EUR
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Το σωστό είναι να βρούμε πώς ορίζει το θέμα «υπηρεσίες» ο ΟΟΣΑ. Αν υπάρχουν π.χ. δέκα επιμέρους παράγοντες, με τι συντελεστή επιβάρυνσης κ.λπ.
 

pontios

Well-known member
Το σωστό είναι να βρούμε πώς ορίζει το θέμα «υπηρεσίες» ο ΟΟΣΑ. Αν υπάρχουν π.χ. δέκα επιμέρους παράγοντες, με τι συντελεστή επιβάρυνσης κ.λπ.

Αυτό που ήθελα να επισημάνω είναι ότι όλα είναι σχετικά - η ​​διαφορά στο βιοτικό επίπεδο δεν είναι τόσο μεγάλη, αν λάβουμε υπόψη και τα έξοδα διαβίωσης σε σχέση με τη στέγαση.

Επίσης, ακόμη και αν ο ΟΟΣΑ λαμβάνει υπόψη τη στέγαση στην τελική εκτίμηση του, μπορεί να μην τη δίνει την κατάλληλη έμφαση.
Τα τρία σπουδαιότερα και βασικά πράγματα είναι το φαΐ, η ένδυση και η στέγαση (κτγμ). Το ΟΟΣΑ μπορεί να μην το βλέπει έτσι.
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
...η ​​διαφορά στο βιοτικό επίπεδο δεν είναι τόσο μεγάλη....
Είναι μεγάλη η διαφορά στην "ποιότητα ζωής", αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.
 

pontios

Well-known member
Είναι μεγάλη η διαφορά στην "ποιότητα ζωής", αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία.

Ναι, αλλά δεν είναι τόσο ρόδινα τα πράγματα (down under) - τα έξοδα είναι τεράστια (π.χ., η ενοικίαση ενός διαμερίσματος 3 υπνοδωματίων στο Σίδνεϊ κοστίζει 2.700 ευρώ περισσότερα ανά μήνα, σε σύγκριση με την Αθήνα).
 

SBE

¥
Μια στιγμή. Ποιές στατιστικές συγκρίνουμε αυτή τη στιγμή;
Το αρχικό περί Μελβούρνης σχολίαζε την κατάταξη του Εκόνομιστ, με παραμέτρους:
The index crunches 30 factors related to things like safety, healthcare, educational resources, infrastructure and environment in 140 cities.
Και αν δείτε την αναλυτική έκθεση (υπάρχει στο scribd και αλλού), λέει ότι κοιτάζει όχι το κόστος της στέγασης αλλά την ποιότητα της στέγασης (availability of good quality housing).
Ο ΟΟΣΑ στο Better Life Index άλλες παραμέτρους και το ξεκαθαρίζει ότι δεν κάνει κατάταξη γιατί ο καθένας μας θεωρεί σημαντικούς διαφορετικούς παράγοντες:

...these 11 topics reflect what the OECD has identified as essential to well-being in terms of material living conditions (housing, income, jobs) and quality of life (community, education, environment, governance, health, life satisfaction, safety and work-life balance).
 

Alexandra

Super Moderator
Staff member
...and quality of life (community, education, environment, governance, health, life satisfaction, safety and work-life balance
Ακριβώς αυτά ονομάζω κι εγώ "ποιότητα ζωής". Όταν ζεις σε μια πόλη που παρέχει αυτά τα πράγματα σε εξαιρετική ποιότητα, τότε οι κάτοικοι δηλώνουν ευχαριστημένοι, κι ας μην είναι τα πάντα ρόδινα, π.χ. τα ενοίκια είναι υψηλά. Είμαι βέβαιη χωρίς να το κοιτάξω καν ότι στη Δανία, όπου οι κάτοικοι δηλώνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε άλλη χώρα ότι είναι ευχαριστημένοι, τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να απολαμβάνουν την εξαιρετική ποιότητα ζωής που τους προσφέρει η χώρα τους. Ναι, στην Ελλάδα μπορεί να έχουμε τροφή, ένδυση και στέγαση σε προσιτές τιμές, αλλά αν κοιτάξουμε τους δείκτες της "ποιότητας ζωής", είμαστε σε όλα κάτω από τη βάση.
 
Top