Νέες εκδόσεις λεξικών του Κέντρου Λεξικολογίας

Zazula

Administrator
Staff member
Το Κέντρο Λεξικολογίας έχει προβεί σε νέες εκδόσεις δύο βασικών λεξικών του, οπότε να το έχετε υπόψη σας για τυχόν αγορές που προγραμματίζετε, καθώς επίσης και για την αναφορά στις συγκεκριμένες πηγές κατά τις λεξιλογικές σας συζητήσεις.

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας: Πλέον κυκλοφορεί η Γ' έκδοση. Ο πρόλογος της τελευταίας έκδοσης βρίσκεται εδώ: http://www.lexicon.gr/lexica/examples/NEG_prologos_08.pdf.

Γ. ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, Λεξικό για το σχολείο και το γραφείο: Πλέον κυκλοφορεί η Β' έκδοση. Δεν γνωρίζω αν οι αλλαγές (προσθήκες, διορθώσεις κλπ) σε αυτή την έκδοση ήταν έκτασης τέτοιας που να δικαιολογούν το χαρακτηρισμό τής νέας έκδοσης, ή αν πρόκειται περισσότερο για κίνηση υπαγορευμένη από τους νόμους τής αγοράς (να μην φαίνονται τα συγκεκριμένα λεξικά παλαιά ή ανενημέρωτα).
 

nickel

Administrator
Staff member
Όπως ήδη σημείωσα στο νήμα για τα γενόσημα, με το που ξεφύλλισα το δείγμα σελίδων που υπάρχει στις ιστοσελίδες του λεξικού, έπεσα πάνω σε πλαίσιο με θέμα τις προτάσεις του καθηγητή Μπαμπινιώτη για το γενόσημο, δηλαδή για το πώς θυμήθηκε ο καθηγητής εν έτει 2012 να προτείνει να αλλάξει ένας όρος που ισχύει πάνω από μια δεκαετία. Μα δεν υπάρχει κανένας στο Κέντρο Λεξικολογίας που να ενοχλείται όταν τα λεξικά θυμίζουν φόρουμ ή στήλη εφημερίδας, όπου καταθέτουμε όποια γλωσσική άποψη μάς περνάει ξαφνικά από το κεφάλι; Ας βγάλει επιτέλους ο καθηγητής ένα βιβλίο με όλες τις προτάσεις του για αλλαγές στις ορθογραφίες και την ορολογία, και ας φροντίσει τα λεξικά να λειτουργούν με το κύρος των λεξικών και όχι σαν βήματα απόψεων. Σεβαστές οι απόψεις του καθηγητή, εξαιρετικό το λεξικογραφικό έργο του, και θα είχαν να κερδίσουν και τα δύο αν εμφανίζονταν χώρια.
 
Top