Μήπως να κάψουμε και ομοίωμα της Μέρκελ μπροστά στη γερμανική πρεσβεία;

drsiebenmal

HandyMod
Staff member

Δεν ξέρω αν είδες το προεκλογικό διαφημιστικό που έβαλα πιο πάνω (υπάρχουν διάφορα, δεν θέλουμε να χάσουμε τις συντάξεις μας επειδή τα λεφτά θα πάνε στην Ελλάδα και στους Νότιους κττ). Εδώ έχει κεντρικό θέμα «τα ευρωψέματα» και άμεσο ελληνικό ενδιαφέρον έχουν τα τσιτάτα:

Η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτή τη βοήθεια (Γιουνκέρ, στο 0:08).
Η Γερμανία θα πάρει τα χρήματά της πίσω (Γ. Παπανδρέου, στο 0:14)
Αν χρεοκοπούσε η Ελλάδα θα ήταν χειρότερο από τη Hypo Real Estate και τη Lehman Brothers μαζί (Σόιμπλε, στο 0:48)
Όπως έχει η κατάσταση, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι Γερμανοί φορολογούμενοι θα σώσουν τις κυπριακές τάπεζες (Ζίγκμαρ Γκάμπριελ/SPD, στο 0:55)


Και τα άλλα τσιτάτα είναι ανάλογα. Γενικά, πολιτική ενός ευρωεχθρικού κόμματος με πολλούς πανεπιστημιακούς στις τάξεις του.

Με την ευκαιρία, να σημειώσω εδώ ότι το γερμανικό πολιτικό σύστημα δεν καθαρίζει με την AfD που εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με ποσοστά 3%. Ναι μεν στη Γερμανία ένα κόμμα πρέπει να πάρει 5% για να μπει στην αναλογική κατανομή των εδρών, αλλά μπορεί παρ' όλα αυτά να εκλέξει βουλευτές απευθείας, με τη δεύτερη ψήφο (οι εκλογείς έχουν μία ψήφο για κόμμα και μία για υποψήφιους). Αν δε ένα κόμμα εκλέξει έτσι τρεις (αν θυμάμαι σωστά) υποψήφιους, τότε μπαίνει στην κατανομή με το όποιο ποσοστό του. Έτσι έμπαινε παλιότερα στη βουλή το κόμμα της αριστεράς (σήμερα: Ντι Λίνκε) όταν η δύναμή του περιοριζόταν κυρίως στην τέως Ανατολική Γερμανία, με αποτέλεσμα να μη φτάνει το 5% σε εθνικό επίπεδο αλλά να εκλέγει βουλευτές σε τοπικά «κάστρα» του.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Σύμφωνα με τα πρώτα έξιτ πολ της γερμανικής τηλεόρασης, ο Χορστ Ζεεχόφερ, πρωθυπουργός της Βαυαρίας, ξανακέρδισε τις τοπικές εκλογές και έτσι, το CSU (το τοπικό αδελφό κόμμα της CDU της Μέρκελ, που συμμετέχει με τρεις υπουργούς στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση) διατηρεί την κυβέρνηση στο «Ελεύθερο Κράτος της Βαυαρίας», πράγμα που γίνεται αδιάλειπτα από το... 1958!

Το CSU συγκέντρωσε 49% και την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην τοπική βουλή (102/180). Οι φιλελεύθεροι, κυβερνητικοί εταίροι της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου, έμειναν εκτός βουλής με 3% (είχαν 8%). Στην τοπική βουλή μπαίνουν το (ελαφρά ανεβασμένο) SPD (20,9%, 43 έδρες) που δεν πέτυχε ούτε τώρα την ανατροπή, παρά την επιστράτευση ως κεντρικού υποψήφιου του επιτυχημένου δημάρχου του Μονάχου, Κρίστιαν Ούντε, οι «Ελεύθεροι Εκλογείς» (αντάρτες του CSU που διατηρούν τη δύναμή τους με 8,4% και 18 έδρες) και οι ελαφρά εξασθενημένοι Πράσινοι με 8,3% και 17). Η Λίνκε συγκέντρωσε μόνο 2,1% (όσο και πριν από 4 χρόνια) και είναι επίσης εκτός βουλής.

Οι εκλογές είναι σαν γκάλοπ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για τις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής, αφού η Βαυαρία (που αποτελεί το 20% των εδαφών της Γερμανίας) έχει πληθυσμό γύρω στα 12,5 εκατ. (το δεύτερο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κράτος της μετά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία). Όχι «κρατίδιο», φυσικά...
 
Οι εκλογές είναι σαν γκάλοπ σε σχεδόν πραγματικό χρόνο για τις ομοσπονδιακές εκλογές της επόμενης Κυριακής, αφού η Βαυαρία (που αποτελεί το 20% των εδαφών της Γερμανίας) έχει πληθυσμό γύρω στα 12,5 εκατ. (το δεύτερο πολυπληθέστερο ομόσπονδο κράτος της μετά τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία). Όχι «κρατίδιο», φυσικά...

Γιατί; Τόσο τρομοκακτική ομοιογένεια έχουν τα ομόσπονδα κράτη της Γερμανίας, μεταξύ τους; Δεν ξέρω, ρωτάω.
 

Earion

Moderator
Staff member
Η φιλολογία περί ανεξαρτητοποίησης της Βαυαρίας από τη Γερμανία μπορεί να ανήκει στη σφαίρα του γραφικού, όμως η συζήτηση για την αναμόρφωση του ομοσπονδιακού μοντέλου, με περιορισμό του αριθμού των κρατιδίων ώστε να καταστούν περισσότερο βιώσιμα, είναι επίκαιρη --και εύκολα διαστρέφεται σε αντιπαραθέσεις περί του “ποιος ζει εις βάρος ποίου”.

Μα είναι στα καλά τους; Στη Γερμανία !; :woot: Που χρειάστηκε ένας Ναπολέων κι ένας Βίσμαρκ να την ενώσουν διά πυρός και σιδήρου;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Μην ξεχνάς, Εάριε, ότι η καθολική Βαυαρία ήταν σύμμαχος της Αυστρίας και εκτός της μικρότερης Βορειογερμανικής Ένωσης που προωθούσε και επέβαλε στρατιωτικά η Πρωσία έναντι της ομοσπονδιακής παγγερμανικής λύσης των 70 εκατομμυρίων ανθρώπων που προωθούσαν οι Αυστριακοί...

Εντάξει, πέρασαν 150 χρόνια από τότε, αλλά και τι έγινε;
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Από χτες το βράδυ ακούω και διαβάζω αίνους δοξαστικούς στον μεγάλο θρίαμβο της Μέρκελ. Το Βήμα μάς ενημερώνει π.χ. μέσω του ανταποκριτή της ότι στη Γερμανία: Οι εκλογές έδωσαν σχεδόν πλήρη ελευθερία κινήσεων στη Μέρκελ.

Επειδή, για πολλοστή φορά, κρίνουμε εξ ιδίων συνθηκών τα αλλότρια, θέλω να καταγράψω από εδώ ότι ο χθεσινός εκλογικός θρίαμβος της Μέρκελ μπορεί να αποδειχτεί η αρχή της (ραγδαίας, μάλιστα) πτώσης της.

Τι θα πει «Μπορεί να διαλέξει με όποιον θέλει να συνεργαστεί» που ακούω από παντού; Τι είναι τα κόμματα, φανταράκια σε διατεταγμένη υπηρεσία; Το SPD που συνεργάστηκε μαζί της το 2005-2009 είδε την Μέρκελ να του «κλέβει» το πρόγραμμα και να το αποδεκατίζει εκλογικά. To FDP, ο εταίρος της της επόμενης τετραετίας, κινδυνεύει να γίνει η ΕΔΗΚ της Γερμανίας. Η πράξη έχει δείξει ότι ο ελάσσων εταίρος της Μέρκελ εξαφανίζεται εκλογικά. Πού θα βρεθούν οι επόμενοι πρόθυμοι αυτόχειρες;

Και πόσο δύσκολο είναι να ανακοινώσουν το SPD και οι Πράσινοι ότι θα την αφήσουν να κυβερνήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας και ad hoc υπερψήφιση όσων κρίνουν σωστά; Να πάρει εκείνη όλη τη φθορά, πια; Όταν γνωρίζουν ότι η Μέρκελ, αν καταφύγει σε σύντομες εκλογές, μάλλον θα δει την πλειοψηφία της να φθίνει, να μπαίνουν στη Βουλή και οι φιλελεύθεροι και οι ευρωσκεπτικιστές (κάτι λίγες χιλιάδες ψήφοι τους έλειψαν) και να έχει και το στίγμα ότι δεν έκανε επαρκείς παραχωρήσεις για έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό;

Το έργο δεν τελείωσε ακόμη...
 

nickel

Administrator
Staff member
Θα μας κάνεις τη χάρη να προσθέσεις εδώ τις έδρες της επόμενη Βουλής και τις έδρες της ως τώρα Βουλής. Θα βοηθήσει να βγάλουμε συμπεράσματα που ξεπερνούν τα ποσοστά.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Εδώ τα χτεσινά (καρτέλα Ergebnisse). Κάτω αριστερά, οι μεταβολές. Κάτω δεξιά έχει υπολογιστή για τους πιθανούς συνδυασμούς συνασπισμών. Τελικά βγήκαν και 32 πρόσθετες έδρες από τις 598 και η βουλή «έκλεισε» στις 630, άρα η πλειοψηφία στις 316. Στην καρτέλα Wahlkreise τα τοπικά.

Εδώ, όλα τα αποτελέσματα στη μεταπολεμική Γερμανία.
 

nickel

Administrator
Staff member
Για να γίνει, λοιπόν, σαφές αυτό που λες, χωρίς να τρέχει κανείς στους πίνακες:

Στις γερμανικές εκλογές του 2009, CDU + CSU (οι Βαβαροί) είχαν 239 στις 622 έδρες. 93 είχαν οι Φιλελεύθεροι, 146 το SPD, 76 το Linke και 68 οι Πράσινοι. Οι μερκελικοί μαζί με τους Φιλελεύθερους είχαν 332 έδρες (53,38% των εδρών) και μπορούσαν να κυβερνήσουν.

Στις προχτεσινές εκλογές, με τους Αντιευρωπαϊστές και τους Φιλελεύθερους εκτός Bundestag, η δεξιά έχασε δυνάμεις και δεν μπορεί να κυβερνήσει. Παρά τη θεαματική αύξηση της δύναμής τους, CDU + CSU έχουν το 49,37 των εδρών (311 στις 630) και κανέναν φυσικό σύμμαχο. Η σημαντική αύξηση είναι στη δύναμη του SPD, που πήγε καλύτερα από την υπόλοιπη αντιπολίτευση. Άντε να δούμε πώς θα αναλώσει αξιοποιήσει το πλεονέκτημα, αφού τελικά και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι δέσμια του αποτελέσματος.

Στον πίνακά μου το % αντιστοιχεί στο ποσοστό των κομματικών εδρών έναντι του συνόλου των εδρών.

 

Zazula

Administrator
Staff member
Δόκτωρ, για εξήγησε σε παρακαλώ κι αυτό το στιγμιότυπο (επειδή διαβάζω διάφορα):
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Είναι ένα στιγμιότυπο που πέρασε σχεδόν απαρατήρητο τη βραδιά των εκλογών (και από εμένα ως τώρα... :)). Δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις, μόνο σχόλια στο νέτι, κυρίως σε εθνικιστικούς ιστότοπους. Ο ΓΓ του CDU Χέρμαν Γκρέχε, δίπλα της, παίρνει από κάπου μια γερμανική σημαία και η Μέρκελ την ...εξαφανίζει.

Οι περισσότεροι σχολιαστές πιστεύουν για να μην δοθεί εθνικιστικός τόνος σε κάποια φωτογραφία της επειδή είναι κρυφοκομουνίστρια ως γραμματέας της νεολαίας στη ΛΔΓ, κρυφοπουλημένη στην ΕΕ, κρυφοτουρκόφιλη (προσθέστε κατά βούληση).

Όλα τα λεφτά είναι, βέβαια, στο ύφος της.

Εδώ σε καλύτερο βίντεο, από σατιρική εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης:

Ψάχνοντας λίγο, ανακάλυψα αυτό εδώ το άρθρο του γνωστού περιοδικού Focus από το 2012. όπου παρατηρύν ότι η Μέρκελ είχε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά της το 2010 μόνο τη γερμανική σημαία, το 2011 πρώτα τη γερμανική και στο πλάι την ευρωπαϊκή, αλλά το 2012 πρώτα την ευρωπαϊκή και στην άκρη τη γερμανική.
 

nickel

Administrator
Staff member
Μνημείο αντιμνημονιακής μάκας η γελοιογραφία του Γιάννη Καλαϊτζή, καταμεσής στο πρωτοσέλιδο της σημερινής φυλλάδας του σημερινού φύλλου της Εφημερίδας Συντακτών.


http://imageshack.com/a/img842/8405/rptj.png
 

bernardina

Moderator
Από το κακό στο χειρότερο. Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς;
Η μόνη λέξη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ξεφτίλα.
 

rogne

¥
Δεν είναι ν' αναρωτιέσαι μετά γιατί οι ναζί παίρνουν 10%, αλλά γιατί δεν παίρνουν 50%. Θα μου πεις, βέβαια, ποτέ δεν είναι αργά.

ΥΓ. Προς πιτσιρίκους: αν ήταν μάγκας και αριστοφανικός ο Καλαϊτζής, θα έφτιαχνε το ίδιο σκίτσο όχι με τον ανάπηρο "Γερμαναρά γκαουλάιτερ", αλλά με καμπόσους μη ανάπηρους Ελληναράδες εργοδότες που έχουν π.χ. στη δούλεψή τους χιλιάδες κόσμο με 300 ευρώ το μήνα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
ΥΓ. Προς πιτσιρίκους: αν ήταν μάγκας και αριστοφανικός ο Καλαϊτζής, θα έφτιαχνε το ίδιο σκίτσο όχι με τον ανάπηρο "Γερμαναρά γκαουλάιτερ", αλλά με καμπόσους μη ανάπηρους Ελληναράδες εργοδότες που έχουν π.χ. στη δούλεψή τους χιλιάδες κόσμο με 300 ευρώ το μήνα.
Και ζητάνε «κυβερνητική ρύθμιση» για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τους, λες και τους εμποδίζει κανείς να δώσουν παραπάνω από μόνοι τους... Αλλά ναι, τους εμποδίζει ότι δεν δίνει ο ανταγωνιστής απέναντι, άρα ας εξαναγκαστεί από το κράτος --κι αν δεν μπορεί, ας κλείσει, μωρέ, τι έγινε...
 

Palavra

Mod Almighty
Staff member
Αχ πιτσιρίκο...
http://pitsirikos.net/2014/06/καλέ-τι-χυδαιότητες-είναι-αυτές/

Οι φελλοί μάς σοκάρουν, όχι οι φαλλοί!
Ο πιτσιρίκος είναι από τους πιο αηδιαστικούς σχολιαστές του ίντερνετ, εδώ και πολύν καιρό. Εντωμεταξύ, αυτό το επιχείρημα για τέτοιο «χιούμορ» δελφιναριακού επιπέδου ότι τάχαμουδήθεν είναι αριστοφανικό, με ξεπερνάει. Ναι, πράγματι, αυτό το σκίτσο κι ο Αριστοφάνης, το ένα και το αυτό. Θα το διδάσκουν σου λέει στα σχολεία μετά από 3.000 χρόνια, τόσο βαθύ το πολιτικό του μήνυμα.
 

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
[...] Και προφανώς δεν έχει πειστεί πως η ελληνική κυβέρνηση δεν αναζητεί ως διάδοχο του Στουρνάρα έναν «γαλαζοπράσινο Τσοβόλα» για να τα δώσει όλα λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές. Αυτό δεν τον κάνει ούτε ναζί ούτε επιβήτορα του ελληνικού λαού. Αντίθετα, ναζί κινδυνεύουμε να γίνουμε εμείς αν αρχίσουμε να γελάμε με την αναπηρία του άλλου και να απομυθοποιούμε το Ολοκαύτωμα, θεωρώντας ότι μια επώδυνη ομολογουμένως, απάνθρωπη για πολλούς, οικονομική κρίση και αυτό, το μοναδικό, το ανεπανάληπτο –ας ελπίσουμε– γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία είναι πάνω-κάτω το ίδιο. [...]

Ξένια Κουναλάκη: Χρυσαυγιτισμός στο τετράγωνο (Καθημερινή)
 
Top