Κόμμα πριν το "αλλά"

Alexandra

Super Moderator
Staff member
Παράδειγμα: Περίμενα πολλές ώρες, αλλά δεν ήρθε.
 
Γενικά μπαίνει κόμμα πριν από το "αλλά" όταν αυτό εισάγει νέα πρόταση, όπως στο παράδειγμα της Αλεξάνδρας. Δεν μπαίνει όμως κόμμα όταν εισάγεται αντιθετική σύνδεση μέσα στην ίδια πρόταση, π.χ. Αυτό το προϊόν είναι καλό αλλά ακριβό. Για τεκμηριώσεις και παραπομπές σε γραμματικές, μην περιμένετε από μένα.
 

nickel

Administrator
Staff member
Είναι καλή η τοποθέτηση του Θέμη αν θέλουμε να έχουμε κάποιο σύστημα που να επιδιώκουμε να εφαρμόζουμε στο δικό μας γραπτό. Κάποιοι ενδέχεται να προσθέσουν ότι δεν χρειάζεται να μπει κόμμα και στην περίπτωση των σύντομων προτάσεων (στις πόσες λέξεις ορίζουμε τις σύντομες; ), οπότε θα έγραφαν: Έψαξα αλλά δεν το βρήκα. Και άλλοι θα πουν ότι το κόμμα τονίζει την αντίθεση.

Σαν γενική αρχή: αυτό το κόμμα δεν σηκώνει πολλή ρύθμιση γιατί, είτε το βάλεις είτε δεν το βάλεις, αποκλείεται να υπάρξει παρεξήγηση. Ενώ, με το κόμμα που δεν έβαλες στο «Ευχαριστώ Θέμη» (σε βλέπω, Θέμη, γελάνε και τα μουστάκια σου και τα γένια σου!), είναι σαν να λες με τρόπο περίεργα τηλεγραφικό: «Ευχαριστώ (τον) Θέμη και σε πρώτη ευκαιρία θα ευχαριστήσω και (τον) δόκτορα και (την) Αλεξάνδρα».

:)
 
Εννοείται ότι, μόλις είδα να λείπει το κόμμα, ο νους μου πήγε στον καθ' ύλην αρμόδιο :D
Κατά τα άλλα, έχουμε βέβαια έναν γενικό μπούσουλα με κάμποσες εξαιρέσεις. Εκτός από την παράλειψη του κόμματος σε σύντομες περιόδους, εγώ βέβαια θα επέμενα και στην περίπτωση των σχοινοτενών περιόδων όπου η παράλειψη του κόμματος μπορεί να κάνει πιο εύληπτη τη δόμηση της περιόδου.
 
Top