Κυβέρνηση εναντίον κυβερνήσεως

drsiebenmal

HandyMod
Staff member
Και επειδή έχω μπερδευτεί κάπως, η καθαρεύουσα, θεωρείται μέρος της νέας Ελληνικής ή όχι;
Το λεξικό της νέας ελληνικής http://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/lexica/triantafyllides/ περιέχει και καθαρεύουσα;

Δεν υπάρχει «μια» καθαρεύουσα. Υπάρχουν πολλές, με την έννοια ότι υπήρχαν πολλές επιλογές από διάφορους γραμματικούς και λεκτικούς τύπους, πιο κοντά σε αρχαίους τύπους ή σε τύπους της ομιλούμενης γλώσσας. Φυσικά, η επιβολή αυτής της γλώσσας, τεχνητής σε μεγάλο βαθμό, έχει αφήσει τα ίχνη της στη σημερινή κοινή νεοελληνική και γι' αυτό θα βρεις τύπους της στα λεξικά της νέας ελληνικής (συνήθως με την ένδειξη «λόγιο»).

Επιπλέον, η αναστολή της φυσικής εξέλιξης της γλώσσας, εξαιτίας της επικράτησης της καθαρεύουσας στον επιστημονικό κυρίως λόγο, έχει αφήσει εξελικτικά κενά σε διάφορα σημεία όπου ακόμα και σήμερα υπάρχει προβληματισμός για το τι πρέπει να γίνει. Δες π.χ. τις μετοχές ή τα ρήματα σε -ώμαι ή τα διπλά επιρρήματα σε -ώς και σε -ά (που ενώ δεν θα έπρεπε, έχουν αρχίσει να αποκτούν ελαφρά διαφορετική χρήση και σημασία).

Και ναι, η γενική πολλών παλιών τριτόκλιτων σε -εως είχε επιβιώσει ως πολύ πρόσφατα και αντέχει ακόμα, αν και φθίνει -- στα λόγια κείμενα, π.χ. ιατρικά ή νομικά.

Απλώς έτσι είναι τα πράγματα.
 

hellex

New member
Είναι ενθαρρυντικό, πάντως, ότι υπάρχει συμφωνία όλων σε σχέση με το "της". Θα μπορούσε δηλαδή να ήταν " Εφημερίδα Κυβερνήσεως".
 

nickel

Administrator
Staff member



Είναι ενθαρρυντικό, πάντως, ότι υπάρχει συμφωνία όλων σε σχέση με το "της". Θα μπορούσε δηλαδή να ήταν " Εφημερίδα Κυβερνήσεως".

Αξίζει να επισημανθεί ότι ο τίτλος είναι όλος με κεφαλαία. ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ. Αν είχε και πεζά, ο Μπαμπινιώτης θα τον έγραφε «Εφημερίδα τής Κυβερνήσεως», όπως και στο λεξικό του (ΛΝΕΓ), με τόνο στο άρθρο, για να ξεχωρίζει το άρθρο από το εγκλιτικό της («Πού είναι η εφημερίδα της;»).
 

hellex

New member
Όμως υπάρχει και η πιθανότητα να μην το διόρθωνε, καθώς ήταν σε εισαγωγικά.

Και τι θα έλεγε για το ζήτημα τής “κακούργας” γενικής;

“ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ τής ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
για την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ”;
Δεν θα του ήταν δυσάρεστο σ’ αυτήν την περίπτωση το “κυβερνήσεως”;

Δεν θα σκεφτόταν ότι ένα απολίθωμα “κυβερνήσεως” θα είχε αξία παρουσίας, αν βοηθούσε:
  • στον προσδιορισμό τής εποχής που δημιουργήθηκε,
  • σε πληροφόρηση για την επίδραση τού περιβάλλοντός του, για την εποχή αυτή, στο έγγραφο που περιεχόταν,
  • στον εντοπισμό τής σχετικής ηλικίας για το έγγραφο που περιεχόταν,
  • στην αποτίμηση τού πραγματικού αριθμού “ομοειδών απολιθωμάτων” που επιδρούν στο ενλόγω έγγραφο που περιεχόταν,
  • με την απουσία του, στην ελάττωση τού κόστους από την παρουσία του;

Και αφού, ένα “κυβερνήσεως” έχει για “κάποιους” και συναισθηματική αξία, γιατί, τελικά, να γίνει αλλαγή τού “εφημερίς” σε "εφημερίδα";
Εντέλει, ένας τίτλος είναι.

Υποσημείωση: Στα μαθητικά μου χρόνια υπήρχε και η λεγόμενη “παιδαγωγική τιμωρία”, του να γράψεις δηλαδή κάποιες φορές την ίδια λέξη για να μην επαναλάβεις το ίδιο σφάλμα. Απαλλάττομαι της τιμωρίας, Nickel, για το ”τής” ή παραβλέπω κάτι σχετικά με την νεώτατη Ελληνική Γραμματική;
 
Top