Κοπή "πρωτοχρονιάτικης πίτας" ή "βασιλόπιτας";

bleep

New member
Έχω παρατηρήσει ότι η λέξη "βασιλόπιτα" συνήθως χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για την πίτα που κόβουμε στο σπίτι οικογενειακά. Όταν αναφερόμαστε σε κοπή πίτας που γίνεται σε δημόσιο χώρο στα πλαίσια κάποιας συλλογικής εκδήλωσης συνήθως την αποκαλούμε "πρωτοχρονιάτικη πίτα" ή σκέτο πίτα. Δεν έχω δει/ακούσει ποτέ δηλαδή μία δημόσια κοπή πίτας να αποκαλείται "κοπή βασιλόπιτας". Αντίθετα στο σπίτι σχεδόν πάντοτε λέμε ότι κόβουμε την βασιλόπιτα και όχι την πίτα. Γνωρίζει κανείς γιατί έχει επικρατήσει αυτή η διαφοροποίηση;
 

nickel

Administrator
Staff member
Δεν έχω δει/ακούσει ποτέ δηλαδή μία δημόσια κοπή πίτας να αποκαλείται "κοπή βασιλόπιτας".
Γεια, bleep, καλωσήρθες.
Δεν θα συμφωνήσω με την παραπάνω διαπίστωση. Έβαλα προχείρως στο Google να βρω την έκφραση "βασιλόπιτας του σωματείου" (θεωρώντας ότι η "κοπή της βασιλόπιτας του σωματείου ΧΧΧ" θα πρέπει να είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις δημόσιας κοπής της πίτας) και βρήκα 9.590 ευρήματα. Άρα πολύ περισσότερα αν προσθέσουμε και τις άλλες περιπτώσεις.


Από την άλλη, η σκέτη «πίτα» είναι μια λογική επιλογή όταν η κοπή γίνεται αρκετά μετά από την πρωτοχρονιά και τη γιορτή του αγίου Βασιλείου. Δεν ξέρω αν υπάρχουν και αντιβασιλικοί που έχουν σταματήσει να μιλάνε για βασιλόπιτα... :-)
 

Earion

Moderator
Staff member
Συμφωνώ ότι τα σωματεία κόβουν βασιλόπιτα (με μια χρονική καθυστέρηση που μπορεί να φτάσει μέχρι τις Απόκριες ☺️ ).
 
Top