Καρπούζι

Ο οποίος έχει πλέον υποκύψει ολοκληρωτικά στη γοητεία του Γερμανού... Διότι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, είχα ξεχάσει εντελώς την ύπαρξη του νήματος αυτού, παρότι είχα βάλει κι εγώ το χεράκι μου.
 
Δεν μπορώ να βρω τη φωτογραφία που ενέπνευσε αυτό το νήμα, οπότε αναπληρώνω με εικόνα από το Βήμα για τις ευεργετικές ιδιότητες του καρπουζιού / υδροπέπονος.

Πατήστε εδώ

Η άχρηστη (;) πληροφορία:
Το λυκοπένιο (lycopene) είναι η χρωστική που κάνει κόκκινες τις ντομάτες, τα καρπούζια, την αγριοτριανταφυλλιά και άλλα κόκκινα της φύσης. Αυτό το «λυκοπ-» είναι από το λυκοπερσικό, το επίσημο ονοματάκι της ντομάτας. Και τι στο λύκο είναι ο περσικός λύκος; Στο ερωτόμηλο του Σαραντάκου δεν ασχολήθηκαν με το θέμα.

Ο Γαληνός περιγράφει έναν χυμό για τα αρθριτικά, κιτρινωπό και με δυνατή μυρωδιά, από κάποιο απροσδιόριστο φυτό της Αιγύπτου που το έλεγαν λυκοπέρσιο. Πέρσιο ή πέρσειο ήταν ο καρπός ενός άλλου αιγυπτιακού δέντρο, της περσέας (ενός είδους αιγυπτιακού αβοκάντο). Αυτό το λυκοπερσι(κ)ο το μεταφράζουν wolf’s peach. Εξακολουθώ να έχω την απορία: ο λύκος τι γυρεύει εκεί;

Ο Γεννάδιος λέει: «Κατά τινας το λυκοπερσικόν (sic) του Γαληνού είναι απλώς συνώνυμον του Λυκοπέρδου». Άρχισε να βρομάει το πράγμα και θα πρέπει να το πιάσουμε σε χωριστό νήμα…
 
Σάλτσα ντομάτα (για την ακρίβεια: τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης) σε φέτες φρέσκο ψωμί με λάδι και ρίγανη... Το τι τρώγαμε παιδιά στην π.Μ.* εποχή...
_______
*π.Μ. = προ Μερέντας
 
Σάλτσα ντομάτα (για την ακρίβεια: τοματοπολτός διπλής συμπύκνωσης) σε φέτες φρέσκο ψωμί με λάδι και ρίγανη... Το τι τρώγαμε παιδιά στην π.Μ.* εποχή...
_______
*π.Μ. = προ Μερέντας

Τώρα, ως γνωστόν, επωφελείται* της μ.Μ. εποχής.

* Από το επωφελούμαι προέκυψε το προφιτερόλ;

< Ποιος θα αναλάβει την ετυμολόγηση αυτής της λέξης;
 
Δεν πιστεύω αυτό να το έτρωγες α.Μ.! Άντε, να έτρωγες ταχίνι με μέλι... :D
 
Back
Top