Ιθαγένεια

SBE

¥
Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη, αν και πολύ μικρή και καθόλου διεξοδική. Και θέτει ένα ενδιαφέρον θέμα: η Ελλάδα δεν εχει ανάγκη από γιατρούς, δικηγόρους, δασκάλους ή άλλους πτυχιούχους. Τα περισσότερα παιδιά των μεταναστών σπουδάζουν αυτά τα επαγγέλματα, όπως είναι λογικό. Επομένως, δεν μπορεί να πει κανεις ότι διεκδικούν τις δουλειές των ντόπιων; Όχι τις δουλειές που δε θέλουν να κανουν οι ντόπιοι, οι οποίες εξακολουθουν να εχουν ελλείψεις και να χρειάζεται να έρθουν άλλοι μεταναστες να τις κάνουν.

Το μόνο που καταφέραμε δηλαδή με την ανοργανωσια και την αδιαφορία μας τόσα χρόνια είναι να μετατοπίσουμε το πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού σε κάποιους κλάδους και να οξύνουμε το πρόβλημα της υπερπροσφοράς εργασίας σε άλλους κλάδους.

Οι ειδικές συνθήκες της Ελλάδας δε βοηθάνε, γιατί η Γαλλία και η Αγγλία που αναφέρονται στη συνέντευξη, δεν εχουν υπερπροσφορά πτυχιούχων ούτε θέλουν όλοι θέση στο δημόσιο κι όσο δεν απειλούνται τα επαγγελματικά προνόμια των μεσο- και μεγαλο- αστών από αλλοδαπούς, όλοι ζουν ευτυχισμένοι και καταδικαζουν το ρατσισμό και τις διακρίσεις (που οι ίδιοι βεβαίως ξαναθυμούνται μόλις βλεπουν αλλοδαπό υποψήφιο για θέση που θελουν οι ίδιοι).

Αυτό που θα έπρεπε να είχαμε κανει πριν έικοσι χρονια ήταν να κάνουμε συμφωνίες με άλλες χώρες, να ερχονται στην Ελλάδα ΝΟΜΙΜΑ μεταναστες με συμβάσεις εργασίας συγκεκριμένου χρόνου. Κάποιοι θα έμεναν μονιμα στην Ελλάδα, θα είχαμε γλυτώσει ένα μεγάλο μερος από την εκμετάλλευση, τη φοροδιαφυγή και τα προβλήματα που προσπαθούμε να μπαλώσουμε τώρα. Αλλά αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός που δεν πρόκειται να εφαρμοστει ούτε τώρα για το μελλον.
 
..και φυσικά γερή αποζημίωση από τις συμβατικά σύμμαχες χώρες που πρωτοστάτησαν και διάλυσαν για δικό τους όφελος τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή, για να μπορούσαμε χρόνια τώρα να αντιμετωπίσουμε τα κύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης όπως (μας) ταιριάζει. Αυτό βέβαια προϋποθέτει εθνικές ηγεσίες, όχι λογιστές και "φασονίστες" που λέγαμε. :)
Αλλά οι υποκριτές της συμπαράστασης στους μετανάστες είναι υπεράνω χρημάτων όταν πρόκειται να τα απαιτήσουμε ως κράτος από τα γερά αφεντικά του κόσμου (Ξέρουν αυτοί από χρηματοδοτήσεις...). Μόνο κλάψα και μύδρους κατά πάντων στο εσωτερικό.
 
Κι ένα σχετικό άρθρο της Καθημερινής που εξετάζει το ζήτημα των πολιτικών προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών.

"Στο σημείο που έχουν φθάσει τα πράγματα, επιβάλλεται να καταστεί όσο το δυνατόν πιο καθαρή η διάκριση μεταξύ πολιτικών προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Το πολιτικό άσυλο προέκυψε για να προστατεύσει άτομα που διώκονται προσωπικά για τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, για την εθνικότητα ή τη θρησκεία τους κι όχι γενικά για τα άτομα που κατοικούν σε χώρες με καταπιεστικά καθεστώτα ή σε χώρες όπου υπάρχουν συγκρούσεις. Ως τέτοιο, το πολιτικό άσυλο αποτελεί κατάκτηση του δυτικού πολιτισμού και πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού. Για δεκαετίες δεν υπήρχε πρόβλημα, επειδή το φαινόμενο της παράνομης οικονομικής μετανάστευσης ήταν περιορισμένο. Τώρα πια, η σύγχυση είναι πολυτέλεια.

Οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν προκάλεσαν καταστροφές και ένα ισχυρό ρεύμα παράνομης μετανάστευσης. Οχι βεβαίως προς τις ΗΠΑ, αλλά προς την πλησιέστερη Ευρώπη. Το γεγονός, ωστόσο, ότι λόγω των συγκρούσεων η ζωή πολλών Ιρακινών και Αφγανών έγινε πιο δύσκολη και επικίνδυνη δεν επαρκεί για να χαρακτηρισθούν πολιτικοί πρόσφυγες."
 
Ενδιαφέρουσα η συνέντευξη, αν και πολύ μικρή και καθόλου διεξοδική. Και θέτει ένα ενδιαφέρον θέμα: η Ελλάδα δεν εχει ανάγκη από γιατρούς, δικηγόρους, δασκάλους ή άλλους πτυχιούχους. Τα περισσότερα παιδιά των μεταναστών σπουδάζουν αυτά τα επαγγέλματα, όπως είναι λογικό. Επομένως, δεν μπορεί να πει κανεις ότι διεκδικούν τις δουλειές των ντόπιων; Όχι τις δουλειές που δε θέλουν να κανουν οι ντόπιοι, οι οποίες εξακολουθουν να εχουν ελλείψεις και να χρειάζεται να έρθουν άλλοι μεταναστες να τις κάνουν.

Μάλιστα! Οπότε θέλουμε οικονομικούς μετανάστες, αλλά όπως τους θέλουμε εμείς. Όπως είχαν οι Γερμανοί τους Έλληνες και τους Τούρκους. Δουλάκια. Όχι να μην πάτε να γίνετε γιατροί και δικηγόροι, αλλά εργάτες στα χωράφια. Συγγνώμη, αλλά αυτή η νοοτροπία δεν προσιδιάζει σε δημοκρατικά καθεστώτα (αλλά ξέχασα: το αμερικάνικο όνειρο δεν είναι πια τίποτα παραπάνω από το θέμα κάποιων γκλάμορους ταινιών που θα πάμε να δούμε στο σινεμά, αγκαλιά με ποπκόρν και κόκα-κόλα.) Και ναι, η Δυτική Ευρώπη ως προς αυτό αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή, όχι προς μίμηση. Και να σας πω και κάτι άλλο; Αν είχαν ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες, ίσως να μην αποζητούσαν τόσο πολύ τα επαγγέλματα που φέρουν την αυτόματη σφραγίδα της κοινωνικής καταξίωσης.

Αλλά μια και έθεσες έτσι, είναι άραγε τυχαίο ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη αφορά μια μετανάστρια που επέλεξε να σπουδάσει και να κάνει διδακτορικό στην κοινωνιολογία (και όχι στα νομικά, για παράδειγμα; )

..και φυσικά γερή αποζημίωση από τις συμβατικά σύμμαχες χώρες που πρωτοστάτησαν και διάλυσαν για δικό τους όφελος τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή,

Εμ, ποιος είπε να στέλνουμε στρατεύματα αριστερά και δεξιά (βλ. π.χ. Αφγανιστάν; )
 
Θα πω κάτι που ίσως να ακουστεί τολμηρό: αν υπάρχει (ή μάλλον αν υπήρχε) μια χώρα που να εφάρμοσε και να πήγε ένα βήμα παραπέρα τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, αυτή είναι (ή μάλλον ήταν) η Αμερική.
Το θέμα είναι τεράστιο. Έχει τόσες πτυχές, ώστε μια τέτοια πρόταση, για να συζητηθεί με εγκυρότητα, θα πρέπει να αναφέρει τις συγκεκριμένες πτυχές για τις οποίες ισχύει, αν ισχύει, κάτι τέτοιο. Σε σχέση όμως με το θέμα του συγκεκριμένου νήματος, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, και η κατ' εξοχήν εκπρόσωπός του η Αθήνα, όντας ισχυρά "εντοπιοκρατικός", κάθε άλλο παρά έδινε δικαιώματα Αθηναίου πολίτη στους ξένους. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, ώστε επικαλέστηκαν το παράδειγμά της κάποια στιγμή και οι Λεπενικοί στη Γαλλία! Γενικότερα, καμιά ομοιότητα δεν υπάρχει, στο θέμα της μεταχείρισης των αλλοδαπών, ανάμεσα στην Αθήνα και σε μια χώρα που ιδρύθηκε από μετανάστες που εξελίχτηκαν σε γενοκτόνους των ιθαγενών πληθυσμών. Αντίθετα, θα έλεγα, τώρα οι ΗΠΑ μοιάζουν ίσως περισσότερο με την Αθήνα, στο βαθμό που πολιτογραφούν όλο και πιο δύσκολα.
 
Φυσικά, όπως αντιλαμβάνεσαι, κάτι τέτοιο μπορεί να συζητηθεί μόνο επιφανειακά και επιγραμματικά. Και δεν έχω το χρόνο για να μπω σε μακροσκελείς συζητήσεις. Αναφέρομαι σε θεμελιώδεις αξίες ελευθερίας, δημοκρατίας και ισότητας και τον άνθρωπο ως μέτρο των πραγμάτων, Κώστα. Όπως διατυπώθηκαν από τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους και όπως εφαρμόστηκαν στην πράξη από τις ΗΠΑ, των οποίων η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας έχει ισχυρές επιρροές από την αρχαία ελληνική φιλοσοφία κλπ κλπ. All men are created equal. Η Αμερική δεν είχε τις μοναρχικές παραδόσεις που κρατούσαν την Ευρώπη στον πάτο σαν βαρίδια, όσον αφορά αυτά τα ζητήματα.
 

SBE

¥
Μάλιστα! Οπότε θέλουμε οικονομικούς μετανάστες, αλλά όπως τους θέλουμε εμείς.

Νομίζω ότι αυτό ειναι αυτονόητο. Όλες οι χώρες που δέχονται μεταναστες τους δέχονται για συγκεκριμένους λόγους. Οι ΗΠΑ που τόσο θαυμάζεις εργάτες για να κατασκευάσουν το σιδηρόδρομο ζητούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα και παράλληλα ήθελε να αυξήσει τον πλυθισμό της. Το ΗΒ έφερε από την Ινδία γιατρους για να καλύψει τις ελλείψεις του NHS τη δεκαετία του '60 και του '70 και την περασμένη δεκαετία οι ελλειψεις στο χώρο της πληροφορικής καλύφτηκαν κυρίως από Τσέχους κομπιουτεράδες που τους έφερναν γραφεία ευρέσεως εργασάς που δραστηριοποιούνταν σε αυτές τις χώρες. Ο Καναδάς κανει κάθε χρόνο στο Λονδίνο ημερίδα και έκθεση με θέμα "πώς να μεταναστέυσετε στον Καναδά" και μοιράζει λίστα με τις ειδικότητες που ζητάει (όδηγοί λεωφορείων, πυροσβέστες, μηχανικοί πετρελαίου, αν δεν ανήκετε σε αυτές τις κατηγορίες, δυστυχώς χάσατε). Όπως βλέπεις η μεταναστευση δεν περιλαμβάνει μόνο χειρωνακτες, αλλά και επαγγελματίες. Επιπλέον καμία χώρα δε λέει περάστε κόσμε και θα δούμε μετά τι θα σας κάνουμε. Μην μπερδέυεις τους μεταναστες με τους πολιτικούς πρόσφυγες, έσυ ο ίδιος έστειλες άλλωστε μήνυμα που τονίζει τη διαφορά.


Όπως είχαν οι Γερμανοί τους Έλληνες και τους Τούρκους. Δουλάκια. Όχι να μην πάτε να γίνετε γιατροί και δικηγόροι, αλλά εργάτες στα χωράφια.

Επειδή η Ελλάδα έιναι δημοκρατική χώρα, δεν επιβάλλει κανένας σε κανέναν τι να σπουδάσει. Τα παιδιά των μεταναστών μπορούν να απολαύσουν τα αγαθά της ελληνικής εκπαίδευσης, ακριβώς όπως και τα ελληνόπουλα, και να σπουδάσουν ό,τι θελουν. Το πρόβλημα της έλλειψης νοσοκόμων όμως δεν πρόκειται να λυθεί κι οι υδραυλικοί θα εξακολουθουν να είναι πιο περιζήτητοι από τους κοινωνιολόγους :)

Και να σας πω και κάτι άλλο; Αν είχαν ίση πρόσβαση και ίσες ευκαιρίες, ίσως να μην αποζητούσαν τόσο πολύ τα επαγγέλματα που φέρουν την αυτόματη σφραγίδα της κοινωνικής καταξίωσης.

Πιθανόν, γιατί έτσι είναι όλοι οι μεταναστες παντού και πάντα, πρέπει να μπορούν να δικαιολογήσουν τη μεταναστευση, γι'αυτό π.χ. δεν επιστρέφει ποτέ στην Ελλάδα ο μεταναστης που πήγε Αμερική και δε φτιάχτηκε κλπ κλπ.
Όσο για τη συνέντευξη, γίνεται συχνή αναφορά σοτ δημόσιο και σκεφτόμουν ότι μεγαλώνοντας στην Ελλάδα που όνειρο είναι το δημόσιο, ονειρεύονται κι αυτοί θεση στο δημόσιο. Γιατί όχι; Αφού όλο για τα αγαθα του δημοσίου ακούνε. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι επαρκές κριτήριο για να γίνει κανέις Έλληνας :D

Αλλά μια και έθεσες έτσι, είναι άραγε τυχαίο ότι η συγκεκριμένη συνέντευξη αφορά μια μετανάστρια που επέλεξε να σπουδάσει και να κάνει διδακτορικό στην κοινωνιολογία (και όχι στα νομικά, για παράδειγμα; )
Δεν ξερω τι θέλεις να πεις, αλλά πάντως δουλειά δεν τη βλέπω να βρίσκει εύκολα, ακόμα κι αν ήταν ελληνίδα.


ΥΓ και πριν προχωρήσει η συζήτηση, να αναφέρω ότι είμαι στην τέταρτη γενιά της οικογένειας μου που μεταναστεύει και ξέρω πολύ καλά τις εμπειρίες των τριων προηγούμενων γενεών σε διάφορους μεταναστευτικούς προορισμούς. Όλοι πήγαμε νόμιμα φυσικά.
 

Elsa

¥
-Η Περίληψη της Αιτιολογικής έκθεσης του προτεινόμενου «Νέου Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας» από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, εδώ.

-Η κοινή δημόσια δήλωση* για τo Νομοσχέδιο περί Ιθαγένειας και Πολιτογράφησης Μεταναστών, με τίτλο «Αξίζει να φανταστούμε μια νέα ελληνική κοινωνία», ζητάει την υπογραφή μας εδώ.

*Είναι αυτό που λέμε στα ...ελληνικά petition, υποθέτω. :)
 
Νομίζω ότι αυτό ειναι αυτονόητο. Όλες οι χώρες που δέχονται μεταναστες τους δέχονται για συγκεκριμένους λόγους.

Όχι η δουλεία δεν είναι αυτονόητη, SBE. Τουλάχιστον, όχι στον δικό μου κόσμο. Και ο συγκεκριμένος λόγος που η Ελλάδα δέχτηκε μετανάστες ήταν ακριβώς επειδή είχε τεράστιες ελλείψεις και μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τους πούμε τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν και να σπουδάσουν. Αλλιώς, ας έβγαζε φιρμάνι ότι ψάχνει υδραυλικούς από την Ινδία και το Αγφανιστάν κι ας τους έλεγε ότι τα παιδιά τους μπορούν να γίνουν μόνο υδραυλικοί και όχι δικηγόροι! Κατάλαβες; Όχι να ζητάμε τα ρέστα εκ των υστέρων.

Όσο για τη συνέντευξη, γίνεται συχνή αναφορά σοτ δημόσιο και σκεφτόμουν ότι μεγαλώνοντας στην Ελλάδα που όνειρο είναι το δημόσιο, ονειρεύονται κι αυτοί θεση στο δημόσιο. Γιατί όχι; Αφού όλο για τα αγαθα του δημοσίου ακούνε. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι επαρκές κριτήριο για να γίνει κανέις Έλληνας :D

Ίσες ευκαιρίες σημαίνει και ίση πρόσβαση στο δημόσιο.

Δεν ξερω τι θέλεις να πεις, αλλά πάντως δουλειά δεν τη βλέπω να βρίσκει εύκολα, ακόμα κι αν ήταν ελληνίδα.

Θέλω να πω ότι διάλεξε το συγκεκριμένο επάγγελμα ακριβώς λόγω του background της ως μετανάστρια, όπου έχοντας τις συγκεκριμένες εμπειρίες θα έχει πολλά να προσφέρει, σε αντίθεση με άλλους που δεν ξέρουν τι πάει να πει αυτό.

ΥΓ και πριν προχωρήσει η συζήτηση, να αναφέρω ότι είμαι στην τέταρτη γενιά της οικογένειας μου που μεταναστεύει και ξέρω πολύ καλά τις εμπειρίες των τριων προηγούμενων γενεών σε διάφορους μεταναστευτικούς προορισμούς. Όλοι πήγαμε νόμιμα φυσικά.

Εγώ πάλι μετανάστης δεν είμαι. Ούτε πρώτης, ούτε δεύτερης, ούτε τρίτης γενιάς. Πιο παλιά δεν ξέρω, μπορεί. Αλλά η δημοκρατία είναι δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
 

Elena

¥
Καλή χρονιά!
Και ο συγκεκριμένος λόγος που η Ελλάδα δέχτηκε μετανάστες ήταν ακριβώς επειδή είχε τεράστιες ελλείψεις και μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Ακριβώς!

Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα δέχτηκε μετανάστες ήταν επειδή είχε τεράστιες ελλείψεις και μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας. :cool: :confused: :eek: :rolleyes: :) :D Far out!
 
Καλή χρονιά!

Ακριβώς!

Ο μόνος λόγος που η Ελλάδα δέχτηκε μετανάστες ήταν επειδή είχε τεράστιες ελλείψεις και μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας. :cool: :confused: :eek: :rolleyes: :) :D Far out!


Έλενα: αν έχεις κάτι να πεις, πέστο. Αλλιώς, η σιωπή είναι χρυσός. Και κάποιος πρέπει κάποτε να σου πει ότι η ειρωνία όπως και η κακία, μόνον αυτόν που τα ξεστομίζει προσβάλλουν.
 

SBE

¥
Όχι η δουλεία δεν είναι αυτονόητη, SBE. Τουλάχιστον, όχι στον δικό μου κόσμο. Και ο συγκεκριμένος λόγος που η Ελλάδα δέχτηκε μετανάστες ήταν ακριβώς επειδή είχε τεράστιες ελλείψεις και μεγάλο πρόβλημα υπογεννητικότητας.

Επομένως Αμβρόσιε, θεωρείς ότι ο Καναδάς είναι χώρα σκλάβων, μια που δίνει βίζες μόνο σε πυροσβέστες και μηχανικούς πετρελαίου; Ή ότι οι Τσέχοι κομπιουτεράδες που ερχονται με σύμβαση στην Αγγλία είναι σκλάβοι χωρίς δικαιώματα; Αν μια χώρα έχει ανάγκες σε κάποιον κλάδο, γιατί είναι κακό να κοιτάξει να καλύψει τις ανάγκες της με εξειδικευμένους μεταναστες κι όχι με ανειδίκευτους που μπορεί να ξέρουν, μπορεί να μην ξέρουν τη συγκεκριμένη δουλειά;

Και όχι, η δεύτερη ιθαγένεια δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Όσοι έχουν χάσει τη μοναδική τους υπηκοότητα προστατεύονται από τον ΟΗΕ. Αλλά δε μιλάμε για τέτοιες περιπτώσεις. Αλλιώς, το Μονακό μου αρέσει, κάτι κουτσογαλλικά μιλάω, λόγω ΕΕ έχω ελεύθερη εγκατάσταση, δίνω κι εξετάσεις στα πολιτισμικά άμα λάχει, φορολογικός παράδεισος είναι, γιατί καταπατούν το ανθρωπινο διαίωμά μου στην μονεγασκική υπηκοότητα;

Επίσης βλέπω μεγάλη υποτίμηση προς τα χειρωνακτικά επαγγέλματα, τα οποία θεωρείς δουλεία. Εγώ ξέρω ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, ούτε σκλαβιά εφόσον πληρώνεται νόμιμα.
 
Εγώ ξέρω ότι καμία δουλειά δεν είναι ντροπή, ούτε σκλαβιά εφόσον πληρώνεται νόμιμα.
Να επισημάνω ότι, αν με σκλαβιά εννοείς τη δουλεία, η δουλεία δεν είναι πάντοτε απλήρωτη, ειδικά αν με πληρωμή δεν εννοούμε μόνο το χρήμα. Βεβαίως, υπάρχει και απλήρωτη δουλεία. Πιο σίγουρο ωστόσο κριτήριο μου φαίνεται το νομικό, δηλ. ότι ο δούλος δεν έχει το δικαίωμα να αλλάξει αφέντη, ούτε φυσικά να απαλλαγεί απ' όλους τους αφεντάδες και να πάει να ζήσει στα βουνά. Ανήκει ο ίδιος, σαν σώμα, στον κύριό του. Δεν έχει καν δικαίωμα να ψοφήσει της πείνας μακριά απ' αυτόν.
 

Elena

¥
Έλενα: αν έχεις κάτι να πεις, πέστο. Αλλιώς, η σιωπή είναι χρυσός. Και κάποιος πρέπει κάποτε να σου πει ότι η ειρωνία όπως και η κακία, μόνον αυτόν που τα ξεστομίζει προσβάλλουν.

Συμφωνώ απόλυτα. Η ασχετοσύνη, βέβαια, προσβάλλει επίσης μόνο εκείνον που συνεχίζει ακάθεκτος να απαντά άλλα αντ' άλλων ενώ παλεύουν -ουκ ολίγοι σε αυτό το νήμα- ένα σωρό άνθρωποι να του εξηγήσουν πέντε πράγματα.
Μας διαφώτισες για την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και -πάνω από όλα -για το δικό σου κόσμο -εσυ το γράφεις στην SBE, δεν το λέω εγώ.
Στο δικό σου, λοπόν, κόσμο, οι μετανάστες κάθονται και σκέπτονται: ποια χώρα είναι τόσο ξεφτίλα, με τεράστια προβλήματα και υπογεννητικότητα; Να πάω να βοηθήσω! Στο δικό σου, επίσης, κόσμο μια μικρή ανασκόπηση -ο Θεός να την κάνει- για την εξέλιξη του φιλελευθερισμού (ΗΠΑ, Αγγλία, ηπειρωτική Ευρώπη) και για τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες στηρίχτηκαν και περνώντας χαρωπά από τη μια αντίφαση στην άλλη -ευτυχώς δεν πιάσαμε και την Ελληνική, τη Γαλλική και την Οκτωβριανή ή άλλες επαναστάσεις- και για το τι γίνεται στη Δυτική Ευρώπη -χωρίς καμία κακία, αλλά με -ναι- με μια μικρή ειρωνεία, δεν χρειάζεται να γραφτεί κάτι άλλο. Έχεις κάνει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να καταλάβει όποιος διαβάζει το νήμα ότι δεν έχεις ιδέα τι γίνεται στη Δυτ. Ευρώπη -την οποία διακριτικά άφησες και πέρασες στις ΗΠΑ- αλλά ούτε φυσικά και στις ΗΠΑ. Η σιωπή είναι -πράγματι- χρυσός.

Καλό σου βράδυ
 
SBE,

νομίζω ότι μπερδεύουμε λίγο τα πράγματα. Καταρχήν, το νομοσχέδιο δεν αφορά τους λαθρομετανάστες και τους πολιτικούς πρόσφυγες (αν και οπωσδήποτε πρέπει να γίνει κάτι άμεσα και γι' αυτούς). Μιλάω για τα παιδιά των μεταναστών που η Ελλάδα δέχτηκε νόμιμα (με άδειες παραμονής, εργασίας κλπ.) επειδή το ήθελε και τη συνέφερε. Παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ και σπουδάσει εδώ. Μετανάστες που όσο χρειάζονται αυτοί εμάς, άλλο τόσο τους χρειαζόμαστε εμείς. Μετανάστες για τους οποίους το Ελληνικό κράτος έχει πληρώσει πολλά για να τους εκπαιδεύσει. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα μείνουν για πάντα έτσι;

Ξεκαθάρισα από την αρχή ότι αναφερόμουν στα προβλήματα με τα ανθρώπινα δικαιώματα που προέρχονται από αυτή την σάπια κατάσταση που χρονίζει (π.χ. εργασιακή εκμετάλλευση και πολλά άλλα). Δεν θα πιάσω τα προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αφορούν τους λαθρομετανάστες και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο. Ούτε το ζήτημα της ιθαγένειας ως ανθρώπινο δικαίωμα γιατί είναι πολύ λεπτό και περίπλοκο. Σε κάθε περίπτωση όμως, το ζήτημα είναι τεράστιο. Και ναι, έχει και ανθρωπιστική διάσταση.

Όπως και να έχει, υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα, που είναι Έλληνες με καταγωγή από χώρες της Α. Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με αυτούς. Εγώ προσωπικά τους θεωρώ asset για την Ελλάδα και λέω ναι στην παροχή ιθαγένειας. Μπορούμε να μιλάμε για δημοψηφίσματα για μετανάστες β' γενιάς; Δηλαδή, αν εσύ έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία, μπορεί να έρθει η Αγγλία και να σου πει στα 30 ή στα 40 σου, γύρνα πίσω στην Ελλάδα; Ή θα προτιμούσες να σου πει, μπορείς να μείνεις εδώ μέχρι να αλλάξουμε γνώμη και για όσο καιρό είσαι εδώ (ίσως και για όλη σου τη ζωή) θα είσαι πάντα "πολίτης" β' κατηγορίας;

Μια ματιά σε ένα άρθρο από το ΒΗΜΑ (όπως το αναδημοσιεύει το raporto).

Αντιγράφω αποσπάσματα:

"Το πιο σκληρό πρόβλημα θα ήταν η τύχη των ηλικιωμένων, των άρρωστων και των ανήμπορων, τους οποίους περιθάλπουν στρατιές γυναικών από την Ανατολική Ευρώπη, έχοντας εγκαταλείψει τα ανήμπορα μέλη των δικών τους οικογενειών. Η ελληνική κοινωνία αγόρασε φροντίδα και θαλπωρή, την οποία δεν μπορούσε να προσφέρει, από άλλες κοινωνίες. Πού θα έβρισκε τώρα τις αποκλειστικές νοσοκόμες για τα νοσοκομεία ή για το σπίτι; Γέροι και ανάπηροι θα συσσωρεύονταν αβοήθητοι σε άθλια γεροκομεία και άσυλα. Τα δημόσια και τα ιδιωτικά κτίρια, τα υπουργεία και τα νοσοκομεία, αεροδρόμια και τρένα, γραφεία και σπίτια, καθαρίζονται από συνεργεία ξένων τους οποίους διαθέτουν εταιρείες διάθεσης εργαζομένων. Τι θα γινόταν αν, ως διά μαγείας, εξαφανίζονταν όλοι αυτοί; Οχι απλώς το επίπεδο καθαριότητας αλλά τα επίπεδα υγείας θα βυθίζονταν απότομα. Θα χρειάζονταν ειδικά εμβόλια για να επισκεφθεί κανείς την Ελλάδα."


Και ένα άλλο.

"Eπιστημονικές μελέτες των επιπτώσεων της μετανάστευσης στην ελληνική οικονομία και αγορά εργασίας έχουν αναδείξει τα εξής θετικά σημεία: Η μετανάστευση ΔΕΝ έφερε ανεργία στην Ελλάδα. Η μετανάστευση συνέβαλλε στην ΑΥΞΗΣΗ των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης. Η μετανάστευση δημιούργησε θέσεις εργασίας και διατήρησε προϋπάρχουσες θέσεις εργασίας γηγενών διότι ΕΠΕΤΡΕΨΕ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ αρκετές επιχειρήσεις που ελλείψει εργατικού δυναμικού, και δη φθηνού, θα είχαν κλείσει και έτσι θα είχαν χάσει τις δουλειές τους και οι Έλληνες που εργάζονταν σε αυτές."

Τέλος και πιο σημαντικό, θεωρώ ότι αυτό το ζήτημα δεν είναι απλά ένα ζήτημα ιθαγένειας. Ο κόσμος μας περνάει τρομακτικές κρίσεις και ίσως να έρθουν και χειρότερα. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε στην κρίση όσο περισσότερο μπορούμε. Γιατί αλλιώς, τα πράγματα μπορεί και θα γίνουν χειρότερα. No man is an island. Όταν οι καταπιεσμένες, εξαθλιωμένες μάζες ορμήξουν προς τα εδώ ζητώντας κι αυτές ένα κομμάτι ψωμί από την μικροαστική μας ευδαιμονία, τότε να δω ποιος θα είναι ο Έλληνας και ποιος ο μετανάστης. Και το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν προκάλεσε τις κρίσεις στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ ή στο Αφγανιστάν, αποδεικνύει περίτρανα του λόγου το αληθές: no man is an island.

@Elena: scripta manent. Ας κρίνουν οι αναγνώστες τα γραφόμενα του καθενός και το ποιος είναι σχετικός και ποιος άσχετος.
 
Κάνω μια έρευνα στο διαδίκτυο -από περιέργεια- για να δω πώς είναι η κατάσταση με τη μετανάστευση σε άλλες χώρες σε σχέση με τα ζητήματα που αγγίζει το εν λόγω νομοσχέδιο. Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάζεις ότι οι Άγγλοι που μεταναστεύουν στην Ισπανία ανέρχονται στις 761.000 (αριθμός φαινόμενο), ότι οι Έλληνες της Γερμανίας πάλεψαν δικαστικά για να αποκτήσουν τη Γερμανική υπηκοότητα χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούν την Ελληνική (σύμφωνα με το Sofia Times Magazine), ενώ οι Έλληνες της Σουηδίας καταλαμβάνουν τοπικά αξιώματα.
 
Κάνω μια έρευνα στο διαδίκτυο -από περιέργεια- για να δω πώς είναι η κατάσταση με τη μετανάστευση σε άλλες χώρες σε σχέση με τα ζητήματα που αγγίζει το εν λόγω νομοσχέδιο. Έχει πολύ ενδιαφέρον να διαβάζεις ότι οι Άγγλοι που μεταναστεύουν στην Ισπανία ανέρχονται στις 761.000 (αριθμός φαινόμενο), ότι οι Έλληνες της Γερμανίας πάλεψαν δικαστικά για να αποκτήσουν τη Γερμανική υπηκοότητα χωρίς να χρειαστεί να απαρνηθούν την Ελληνική (σύμφωνα με το Sofia Times Magazine), ενώ οι Έλληνες της Σουηδίας καταλαμβάνουν τοπικά αξιώματα.

Να πω μόνο πως το ελληνικό ν/σ αφορά μετανάστες τρίτων χωρών και η έρευνά σου θα πρέπει να δει τις αντίστοιχες ευρωπαϊκἐς ρυθμίσεις γι' αυτούς, για να ἐχει συναφές αποτέλεσμα. Εδώ αναφέρεσαι βέβαια σε πολίτες ΕΕ.
 
Ναι, με τη διαφορά ότι όταν έφυγαν οι Έλληνες για τη Γερμανία και τη Σουηδία, Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπήρχε (ούτε ήταν η Ελλάδα μέλος των τότε νεοσύστατων ευρωπαϊκών κοινοτήτων).
 

SBE

¥
SBE, νομίζω ότι μπερδεύουμε λίγο τα πράγματα.
Πιθανόν. Γιατί μερικά δε βγάζουν νόημα.

Μιλάω για τα παιδιά των μεταναστών που η Ελλάδα δέχτηκε νόμιμα (με άδειες παραμονής, εργασίας κλπ.) επειδή το ήθελε και τη συνέφερε.
Δεν είναι σίγουρο ότι τους δέχτηκε όλους νόμιμα, αλλά δεν θα κολλήσουμε σε αυτό. Λοιπόν, υπάρχει νομοθεσία σχετικά με ατό το ζήτημα, και μάλιστα σχετικά πρόσφατη, και δεν έχω καταλάβει γιατί δεν είναι ικανοποιητική και γιατί θα πρέπει να αλλαχτεί, ενώ πιο λογικό θα ήταν απλά να διευθετηθούν τα παραθυράκια κι οι ανακρίβειές της. Ξέρω μεταναστες που έχουν γίνει Έλληνες και αυτοί και τα παιδιά τους με την ισχύουσα νομοθεσία --από μια οικογένεια Πολωνών που ζουν στην Ελλάδα είκοσι χρονια, μέχρι μια τετραμελή οικογένεια Αιθίοπες που συνάντησα στο προξενείο στο Λονδινο, που είχαν έρθει να ανανεώσουν το διαβατήριό τους. Όπως έγιναν αυτοί Έλληνες μπορούν να γίνουν κι οι άλλοι. Πώς γίνεται επομένως ο πεντάχρονος γιος των Πολωνών (γεννημένος στην Ελλάδα) και οι δεκαπεντάρηδες Αιθίοπες να έχουν ελληνικό διαβατήριο και να μην έχει ελληνικό διαβατήριο η υποψήφια διδακτόρισσα που έδωσε τη συνέντευξη που μας έστειλες ή άλλοι συνομήλικοί της γεννημένοι στην Ελλάδα; Η πιο απλή εξήγηση είναι ότι οι γονείς τους δεν ήταν νόμιμα στην Ελλάδα και δεν συγκεντρώνουν έτσι τα απαιτούμενα χρόνια για να γίνουν Έλληνες. Με το νέο νόμο οι γονείς γίνονται νόμιμοι χάρη στα παιδιά τους.
Να σου θυμίσω ότι οι ΗΠΑ που τόσο θαυμάζεις δεν δίνουν βίζα σε εγκύους, ακόμα κι αν αυτές δεν είναι σε προχωρημένη κύηση, για να μην αποκτήσουν δικαιώματα σε περίπτωση που γεννήσουν στις ΗΠΑ και δεν εξαιρούνται ούτε πανεπιστημιακοί που πάνε για συνέδρια, ούτε άρρωστες που πάνε για ιατρικούς λόγους. Θέλουμε κάποια μερα να δούμε στα σύνορά μας να γυρίζουν πίσω γυναίκες ετοιμόγενες;

Παιδιά που έχουν μεγαλώσει εδώ και σπουδάσει εδώ. Μετανάστες που όσο χρειάζονται αυτοί εμάς, άλλο τόσο τους χρειαζόμαστε εμείς. Μετανάστες για τους οποίους το Ελληνικό κράτος έχει πληρώσει πολλά για να τους εκπαιδεύσει. Τι θα γίνει με αυτούς; Θα μείνουν για πάντα έτσι;

Το ελληνικό κράτος εκπαιδεύει χιλιάδες κάθε χρόνο και μετά ξερουμε τι γίνεται με ΑΣΕΠ, αδιόριστους, δημόσιοϋπαλληλίκι-αραλίκι κλπ.
Δεν καταλαβαίνω γιατί παρουσιάζεις τους ελληνοποιημενους σαν ιδιαίτερη ομάδα που εχει να προσφέρει στην Ελλάδα περισσότερα από τους άλλους Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι συγκαλυμμένος ρατσισμός. Αν δέχεσαι ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι, τοτε ο γιος των Πολωνών είναι το ίδιο με το γιο των Καλαματιανών και επομένως η Ελλάδα έχει να περιμενει από τον έναν ό,τι και από τον άλλον. Τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω. Γιατι δε νομίζω να πιστεύεις ότι επειδή οι γονείς του ήταν από αλλού θα δουλεύει πιο σκληρά στο δημόσιο.

Για το ζήτημα της εργασιακής εκμετάλλευσης νομίζω ότι ξέρουμε ότι η λύση δεν είναι να δουλεύουν όλοι στο δημόσιο (που το ονειρεύεται η κοινωνιολόγος που παρέθεσες) αλλά το δημόσιο να εφαρμόζει τους νόμους αυστηρά και στον ιδιωτικό τομέα.

Όμως κάνουμε όλοι οι δυτικοί ότι δεν καταλαβαινουμε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε χωρίς εκμετάλλευση κάποιων κακόμοιρων που θα δουλευουν για ψίχουλα σε κάποιο τριτοκοσμικό μερος ή και στη χώρα μας. Τα παιδιά των μεταναστών δεν ανηκουν σε αυτή την κατηγορία, φυσικά.

Δηλαδή, αν εσύ έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αγγλία, μπορεί να έρθει η Αγγλία και να σου πει στα 30 ή στα 40 σου, γύρνα πίσω στην Ελλάδα; Ή θα προτιμούσες να σου πει, μπορείς να μείνεις εδώ μέχρι να αλλάξουμε γνώμη και για όσο καιρό είσαι εδώ (ίσως και για όλη σου τη ζωή) θα είσαι πάντα "πολίτης" β' κατηγορίας;

Αυτό μια που το αναφερεις, το λέει η Αγγλία με πολλούς τρόπους. Ειδικά οι πολίτες άλλων δυτικών αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δευτερης κατηγορίας από την κοινωνια (γιατί δεν υπάρχει η συμπάθεια που ίσως έχουν οι τριτοκοσμικοί).

Σχετικά με το πρώτο απόσπασμα που παραθέτεις, ιδιωτικές νοσοκόμες υπήρχαν και παλιότερα και καθαρίστριες επίσης. Δεν βρωμάγαμε πριν έρθουν οι μετανάστες. Αντιθέτως, παλιότερα δεν είχαμε συνεργεία και πρακτορεία καθαρισμού να ξεζουμίζουν τις καθαρίστριες, οι καθαρίστριες έβρισκαν μόνες τους δουλειά ΚΑΙ στο δημόσιο με όλα τα υπέρ του δημοσίου (θυμάται κανένας το μεγάλο ζήτημα ότι οι καθαρίστριες της ΟΑ τη δεκαετία του '80 εβγαζαν πιο πολλα από τις αεροσυνοδούς; ).

Για όσους δεν θυμούνται, οι μαμάδες μας και δούλευαν, και έκαναν τις δουλειές του σπιτιού, και φρόντιζαν ηλικιωμένους συγγενείς που σημαίνει ότι γίνεται, όσο εξουθενωτικό και να είναι. Στο ΗΒ που οι καθαρίστριες είναι ακριβές, οι Ελληνίδες που ξέρω έχουν πεντακαθαρα σπίτια που τα καθαρίζουν μόνες τους, μαγειρεύουν μόνες τους και περιποιούντια τον εαυτό τους μόνες τους. Στην Ελλάδα θα είχαν καθαρίστρια, κομμωτήριο κάθε βδομάδα και φτηνό φαγητό έξω, αλλά ζεις και χωρίς αυτά. Όπως ζούσαμε πάντα. Βρείτε άλλα επιχειρήματα.

Φυσικά υπήρχε και υπάρχει μεγάλο κενό στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από το κράτος, αλλά και το κράτος δεν ενδιαφέρεται να καλύψει το κενό αφού οι πολίτες το καλύπτουν ιδιωτικά αντί να απαιτούν οι φόροι τους να πηγαίνουν στην πρόνοια για τους ηλικιωμένους. Θα προτιμούσα να έχει κάνει συμβάσεις το κράτος να επανδρωθούν τα νοσοκομεία με νοσοκόμες από τη Βουλγαρία ή την Ουκρανία, νόμιμες, με κανονικό μισθό κλπ ώστε να έχουμε δέκα νοσοκόμες για κάθε γιατρό κι όχι το αντίθετο, παρά να έρχονται παράνομα (τροφοδοτώντας το εγκλημα) και να ασχολούνται με την περιποίηση ηλικιωμένων με τρεις κι εξήντα (κλασσική φοροδιαφυγή), ή να καταλήγουν στην πορνεία.

Για το θέμα της επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας στην Ελλάδα του δεύτερου αποσπάσματος, δε διαφωνώ. Τα φτηνά εργατικά χέρια είναι απαραίτητα στη γεωργία και πολλές επιχειρήσεις επιβίωσαν πίνοντας το αίμα των λαθρομεταναστών με το καλαμάκι. Βλ. πέμπτη παράγραφο πιο πάνω.

Όσο για τα ανθρωπιστικά που αναφέρεις, ναι, είναι χρέος μας να βοηθήσουμε τις χώρες που έχουν πρόβλημα ώστε να κρατήσουν τον πληθυσμό τους, να αναπτυχθούν κλπ κλπ. Δε βοηθάμε με το να τους λέμε ελάτε εδώ και θα σας νομιμοποιήσουμε. Βοηθαμε καλύτερα με τις συμβάσεις εργασίας που ανέφερα, με οικονομική βοήθεια σε διακρατικό επίπεδο και σε ΜΚΟ, με βοήθεια για επαναπατρισμό κλπ κλπ.

Αλλά για σκέψου το πιο πρακτικά: η μετανάστευση από ανατολική Ευρώπη σιγά σιγά φθίνει, καθώς οι πιο πολλές χώρες είναι στην ΕΕ (ελεύθερη εγκατάσταση), αναπτύχθηκαν οικονομικά κλπ κλπ. Τι γίνεται όμως με τους Αιθίοπες που ανεφερα, για τους οποίους το ελληνικό διαβατήριο είναι απλά μέσο ελεύθερης πρόσβασής στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία; Πριν μερικά χρόνια τα ελληνικά διαβατήρια ήταν διαβατήρια ξεφτίλας, τα πιο φτηνά στη μαύρη αγορά κι ακόμα και Έλληνες ελέγχονταν κατά την είσοδο και έξοδο από άλλες χώρες, σα να ήταν ύποπτοι λαθρομεταναστες. Τώρα θέλουμε να κάνουμε το ίδιο, αλλά να είναι κρατικά θεσμοθετημένο;
 
Last edited by a moderator:
Top